"Olen nykyään futismutsi", Krisse Salminen sanoo.
"Olen nykyään futismutsi", Krisse Salminen sanoo.

Suosikkikoomikko Krisse Salminen, 39, debytoi myös jalkapalloselostajana. –Kymmenvuotias lapseni on selittänyt minulle pelin sääntöjä.  

Stand upille omistettu Helsinki Comedy Festival käynnistyy keskiviikkona, ja sinäkin esiinnyt siellä. Miten olet valmistautunut?

Apua en vielä mitenkään! Olen viime hetken ihminen. On tavallista, että alan edellisenä iltana laatia ihan uskomatonta huumoripotpuria.

Neljän festari-illan aikana nähdään 43 stand up -koomikkoa ja 124 esitystä. Miten festivaali on erityinen tekijävinkkelistä?

Usein keikoilla tulee kuljettua itsekseen, ja muiden esityksiä ehtii nähdä vain harvoin. Festarit on mieletön tilaisuus nähdä muita esiintyjiä. Myös yleisö on parasta, todellisia stand up -faneja, jotka ovat ostaneet lipun ja tulleet paikalle katsomaan juuri tätä. Esimerkiksi joissain yritysjuhlissa kaikki eivät välttämättä odota vain minua, vaikka annankin itseni uskoa niin.

Milloin viimeksi istuit yleisössä?

Elokuussa kävin uudistuneen Klubiteatterin avajaisissa ja näin, kun Ismo Leikola ja André Wickström esiintyivät siellä. Heillä oli kamalan hyvät jutut ja aloin vähän panikoida, sillä esiinnyn juuri heidän kanssaan nyt festareilla. Kelasin sitten, että jos he panostavat teksteihinsä, minä voin panostaa meikkeihin ja kuteisiin. Olenkin teettänyt iltaa varten mielettömän ihanan uuden asun.

Stand upissa ei ole tärkeintä, minkä jutun kertoo, vaan miten sen kertoo. Osaan joitakin Ismon ja Andrén juttuja ulkoa, mutta silti ne naurattavat joka kerta.

Mitä muuta teet ennen keikkaa paitsi meikkaat?

Esityspäivänä ainoa rutiinini on, että teen jotain ihan muuta kuin ajattelen esitystä – siivoan vaikka kaappeja kotona.  Pari tuntia ennen lavalle menoa alan sitten panikoida, hoen apua ja että miks mun piti tulla tänne ja että onks ihanat meikit. Pojat ovat yleensä ihanan ymmärtäväisiä ja hokevat, että hyvältä näyttää.

Vaikka olen tehnyt tätä monta vuotta, jännitän esiintymistä edelleen. Mitä pidempi tauko esiintymistä edeltää, sitä pelottavampaa on nousta yleisön eteen.

Stand up -festivaalin päätöspäivänä otellaan myös hyväntekeväisyysmatsi, kun jalkapallojoukkue Apollo ja Helsinki Comedy Festival kohtaavat. Juonnat ottelun Riku Suokaksen kanssa. Millainen työnjako teillä on?

Riku ehkä haluaa olla se asiantuntija ja minä sitten puutun olennaiseen, kuten miltä pelaajat näyttävät. Olen vuoden ajan ollut futismutsi enkä ole enää ihan niin pihalla lajista. Kymmenvuotias lapseni harrastaa jalkapalloa ja on selittänyt minulle pelin sääntöjä. Katsomme yhdessä YouTubesta hienoimpia maaleja ja miten eräs Messi temppuilee pallollaan.

Krisse lastensa Eeliksen ja Hertan kanssa.

 

Kristiina Salminen

39-vuotias koomikko ja näyttelijä asuu Helsingissä. Naimisissa tuottaja Jarkko Luoman kansas. Uusperheeseen kuuluu neljä lasta.

Helsinki Comedy Festivalia vietetään 9.-12.9.

Krissen juontama YleLeaks palaa uudistuneena televisioon lauantaina 4.9.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: