Kansanedustaja kertoo katuvansa sitä, ettei ilmoittaunut raiskausyrityksestä poliisille. Sekä raiskausten että niistä tehtyjen ilmoitusten määrä on Suomessa kasvussa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo Savon Sanomissa nuoremman pojan käyneen hänen kimppuunsa, kun hän oli 17-vuotias.

Räsänen oli ollut matkalla kotiin, kun teräaseella varustautunut poika oli lyöttäytynyt hänen seuraansa.

– Hän kiskaisi minut yhtäkkiä syrjään pusikon taakse, kaatoi maahan ja yritti repiä vaatteita, Räsänen kertoo lehdessä.

– Sain kuitenkin riuhtaistua itseni irti ja juoksin karkuun. En ilmoittanut asiasta kenellekään, koska koin tilanteen jotenkin häpeälliseksi. Lisäksi vähättelin tekoa, sillä selviydyin siitä ilman mitään vammoja.

Räsänen ei tuolloin ilmoittanut asiasta poliisille, mutta toivoo nyt, että olisi toiminut toisin.

– Tämä kokemus ei ole mitenkään traumatisoinut minua, mutta olen käynyt hyvissä ajoin keskusteluja omien tyttäreini kanssa mahdollisia ahdisteluja ajatellen.

Tuntemattomista ilmoitetaan herkemmin

Suomen Kuvalehden mukaan vielä pari vuotta sitten arviolta peräti yhdeksän kymmenestä raiskauksesta jäi ilmoittamatta.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reen sanoo Ilta-Sanomissa, että viime aikoina raiskausrikoksista on alettu ilmoittaa enemmän kuin aikaisemmin. Lehden mukaan poliisiammattikorkeakoulun tuoreista tilastoista ilmenee, että poliisille ilmoitettujen raiskausrikosten määrä on kaksinkertaistunut 15 vuoden aikana.

Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin suunnittelija Hannu Niemen mukaan tämä selittyy osittain sillä, että nykyisin useissa tapauksissa tekijä on uhrille entuudestaan tuntematon. Silloin poliisille tehdään ilmoitus herkemmin kuin jos tekijä olisi tuttu.

– Perhe- tai lähipiirissä tapahtuvista raiskauksista ei tehdä ilmoitusta yhtä herkästi, Niemi sanoo Ilta-Sanomissa.

Reen kuitenkin sanoo, että myös raiskausrikosten absoluuttinen määrä on kasvanut 15 viime vuoden aikana.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen vuoden 2014 tilastojen mukaan heille soittaneista uhreista 19,71 prosenttia on ollut tapahtuneen rikoksen aikaan 16–20-vuotiaita. 21,15 prosenttia soittajista on ollut tekohetkellä 21–30-vuotiaita. Soittajista 21,63 prosentin ikää ei tiedetä.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...