Me Naiset
|
Rosanna Marila
Astronautti Tim Kopra ja vaimo Dawn Kopra ovat parhaillaan vierailulla Helsingissä. Kuva: Milka Alanen
Astronautti Tim Kopra ja vaimo Dawn Kopra ovat parhaillaan vierailulla Helsingissä. Kuva: Milka Alanen

Astronautti Timothy ”Tim” Kopra on käynyt avaruudessa kaksi kertaa, mutta suomalaisia sukujuuriaan hän oppi ymmärtämään paremmin vasta käydessään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Astronautti Timothy ”Tim” Kopra on parin päivän vierailulla Helsingissä ja tiedekeskus Heurekassa kertomassa yleisölle työstään astronauttina. Tim on käynyt avaruudessa kahdesti, ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja toisen kerran vuonna 2016. Ensimmäisellä kerralla hän vietti kansainvälisellä avaruusasemalla kaksi kuukautta, jälkimmäisellä kerralla puoli vuotta.

– Parasta työssäni ovat näkymät. Aina, kun katson avaruudessa ulos ikkunasta, näky on todella uskomaton, Tim kuvaili Heurekan tiedotustilaisuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa Tim tunnetaan myös tittelillä sisunautti, sillä hänellä on suomalaisia sukujuuria. Kopran suku on kotoisin Karjalan Valkjärveltä, Timin isoisä lähti Amerikkaan 1900-luvun alussa. Tim on käynyt Suomessa useasti ja tavannut sukulaisiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun tulin ensimmäistä kertaa Suomeen, ymmärsin yhteyksiä, joita on vaikea kuvailla. Suomalaiset ovat ajattelevaisia, vakavia mutta samaan aikaan hauskoja. Opettelen edelleen ymmärtämään suomalaisuutta.

”Poikani pitää epämiellyttävän pitkiä taukoja puheessaan.”

Timillä ja hänen vaimollaan Dawnilla on kaksi lasta, parikymppiset Matthew ja Jacqueline. Timin isä, Lennart Lauri Kopra, oli Timin mukaan hiljainen mies, joka punnitsi sanojaan tarkkaan. Sama piirre on kuulemma periytynyt Matthew'lle.

– Isäni oli hiljainen mutta huomioonottava. Hänellä kesti sekunteja, että hän vastasi. Myös poikani pitää epämiellyttävän pitkiä taukoja puheessaan. Olen sanonut hänelle, että etkö voisi täyttää taukoja sanomalla edes ’hyvä kysymys, mietin asiaa hetken’, Tim kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla