Sirpa ja Teemu marraskuussa 2015. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS
Sirpa ja Teemu marraskuussa 2015. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Sirpa ja Teemu Selänne juhlivat tänään 20-vuotishääpäiväänsä. Pariskunnan omien sanojen mukaan suhteessa on ollut mustasukkaisuutta, mutta myös kipinää, huumoria ja hyvää seksiä.

Jääkiekkolegenda Teemu Selänteen ja hänen puolisonsa Sirpan välinen kipinä syttyi vuonna 1989. Kaksikko kohtasi toisensa ensimmäisen kerran Teemun veljen ylioppilasjuhlissa. Vuoden 2013 Sel8nne-dokumenttissa Teemu muisteli, että ensimmäisenä häneen iski Sirpassa ulkonäkö.

– Heti kun mä näin sen, olin että vau, onpas söpö tyttö. Ilta siinä juteltiin. Ja sitten kun ne lähtivät, olin että vitsi, tuossa on jotain erityistä.

Teemu ja Sirpa vuonna 1994. Pus! Kuva: Erkki Raskinen / IS
Teemu ja Sirpa vuonna 1994. Pus! Kuva: Erkki Raskinen / IS

Teemun ja Sirpan äidit olivat parin tavatessa vanhoja tuttuja. Sirpan äiti huomasi heti, että nyt hänen tyttärensä oli löytänyt tyypin, joka sopi hänelle mainiosti. Ensimmäisillä treffeillä kaksikko suuntasi Pink Floydin keikalle.

Vaikeat vuodet

Teemun NHL-ura alkoi Winnipeg Jetsissä vuonna 1992. Suhteen alku ei ollut pelkkää juhlaa. Sirpa kertoi Me Naisille vuonna 2014, että välillä Teemun ympärillä käynyt kuhina oli rankaa.

– Nuorena tuli kaikenlaista mustasukkaisuusdraamaa. Teemun rinnalla eläminen ei ole ollut helppoa, mutta olen kasvanut tähän hiljalleen. Moni asia helpotti sen jälkeen, kun hyväksyin, että kaikki pyörii vain hänen ympärillään.

"Kivempi se on olla miehen kanssa, josta muutkin tykkäävät."

Sirpa kertoi samassa haastattelussa, että Teemun ympärillä on pyörinyt myös muita naisia.

– Siihenkin tottuu. Jos joku hehkuttaa, kuinka ihana mies minulla on, niin totean, että kiitos, olen ihan samaa mieltä. Kivempi se on olla miehen kanssa, josta muutkin tykkäävät.

Pariskunta juhli häitään tasan 20 vuotta sitten. Kuva: Seppo Haavisto / IS
Pariskunta juhli häitään tasan 20 vuotta sitten. Kuva: Seppo Haavisto / IS

Tiivis perhe

Sirpa ja Teemu kertoivat Me Naisille vuonna 2014 että heidän olohuoneensa seinällä on taulu, johon on painettu perheen säännöt. Sen tärkein sanoma on, että toista pitää rakastaa ja välillä on myös annettava anteeksi.

– On meilläkin ollut vastoinkäymisiä, joista olen pahoittanut mieleni. Pyrin kuitenkin unohtamaan pian menneet, sillä en halua jäädä vellomaan murheisiin, Sirpa tunnusti.

Sirpa on kertonut uskovansa, että lapset ovat olleet suurin yhdessä pitävä voima. Teemulla ja Sirpalla on neljä lasta. Esikoinen Eemil syntyi vuonna 1996 ja Eetu vuotta myöhemmin. Perheen nuorin poika Leevi syntyi vuonna 2001. Kuopuksensa Veeran pari sai vuonna 2007.

Vuonna 2004 pari nähtiin Jari ja Vanessa Kurrin häissä. Kuva: Peter Jansson / IS
Vuonna 2004 pari nähtiin Jari ja Vanessa Kurrin häissä. Kuva: Peter Jansson / IS

Vaikka suhteeseen on mahtunut tuisketta, ero ei ole käynyt parin mielessä.

– Meillä eroaikeet tyssäisivät siihen, ettemme haluaisi hajottaa perhettä. Rakastamme toisiamme, ja sanomme sen monta kertaa päivässä ääneen, Sirpa kertoi vuonna 2014.

Juoksutusta ja etäsuhteen etuja

Teemun peliuran aikana perheen arkipyöritys jäi Sirpan kontolle. Parisuhteen kannalta erossaolosta oli Teemun mielestä kuitenkin myös etua.

– Suhde on pysynyt freesimpänä, kun en koko ajan ole ollut kotona. Sirpa on myös paras kaverini. Meillä on yhä tosi hauskaa yhdessä, hän kertoi Me Naisille vuonna 2013

"Suhde on pysynyt freesimpänä, kun en koko ajan ole ollut kotona."

Vuoden 2013 Sel8nne-dokumentissa selvisi, että parin yhteinen arki on ollut aikamoista. Teemun räiskyvä persoona on näkynyt esimerkiksi siinä, että hän on huutanut Sirpan ojentamaan hänelle juustohöylän, vaikka Teemu on itse keittiössä, Sirpa olohuoneessa. Hän on myös sanonut pelikavereilleenkin, että älkää kuunnelko vaimojanne, vaan tehkää niin kuin itseänne huvittaa.

Lue myös: Mikä Teemun käytöksessä ärsyttää Sirpaa?

Ura loppui – suhde kukoistukseen

Pariskunta on kertonut, että Teemun kiekkouran aikana he hoitivat parisuhdettaan nopeiden irtiottojen avulla.

– Olemme karanneet välillä hotelliyöksi pois kotoa, Teemu kertoi Me Naisille vuonna 2014.

Teemu lopetti uransa vuonna 2014. Sen jälkeen pariskunta on kertonut lukuisaan otteeseen löytäneensä toisilleen uutta aikaa arjesta.

Teemu ja Sirpa pyörivät Linnan juhlien tanssilattialla vuonna 2014. Kuva: Rio Gandara
Teemu ja Sirpa pyörivät Linnan juhlien tanssilattialla vuonna 2014. Kuva: Rio Gandara

– Olen kaikki vuodet odottanut, että pääsisimme tekemään normaaleja perhejuttuja. Olisi kiva lähteä vaikka Fidzille kuudestaan, Sirpa mietti.

– Jatkossa meillä on ihan eri tavalla aikaa toisillemmekin. Voimme ottaa kaikki menetetyt hetket takaisin.

Lue myös: 30 asiaa, joita et tiennyt Teemu Selänteestä

Taannoin Sirpa kertoi Me Naisille, että heidän haaveensa oli tullut toteen.

– Arkemme on tällä hetkellä ihanaa, koska Teemu on nyt eläkkeellä. Olemme tehneet tosi paljon perhejuttuja ja matkustelleet. Kaikki vuosien erossaoloajat saadaan nyt kurottua pikkuhiljaa umpeen.

"Kaikki vuosien erossaoloajat saadaan nyt kurottua pikkuhiljaa umpeen."

Edelleen Sirpa kuitenkin hoitaa kotihommat, eikä se häntä haittaa.

– Teemu ei ole koskaan ollut kovin kiinnostunut kotitöistä. Mutta se on ihan fine. Olen sen aina ymmärtänyt ja ymmärrän edelleen. Se ei ole koskaan ollut meille ongelma. Itse tykkään niitä tehdä, ja käyhän meillä siivoojakin. Ja kyllä Teemu auttaa, jos oikeasti pyydän, Sirpa kertoi heinäkuun alussa.

Rakkauden ainekset

Pariskunnan suhde on rakentunut yksinkertaisten asioiden pohjalle.

– Meidän suhteessamme on riittänyt toisen kunnioitusta sekä kipinää, huumoria ja hyvää seksiä. Se on ollut pitkän liittomme salaisuus, Teemu kertoi 2014.

Lue myös: Sirpa ja Teemu Selänne: "Suhteemme salaisuus on huumori ja hyvä seksi"

Vuotta aiemmin Teemu tokaisi Me Naisille, että pitkässä suhteessa keskusteleminen on huipputärkeää. 

– Elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista, mutta meillä on auttanut se, että puhumme ongelmista heti ja kohtelemme toisiamme hyvin.

Lue myös: Teemu Selänne avioliitostaan: ”Kohtelemme toisiamme hyvin ja käsittelemme ongelmat heti”

Vuoden 2014 Selänne-kirjassa Sirpa oli samoilla linjoilla.

– Olemme molemmat sitä mieltä, että koskettelu lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Mielestäni parisuhteessa pitää näyttää tunteet, niin tykkääminen kuin mustasukkaisuuskin.

Mitä yhteistä Teemulla ja Sirpalla on muuta kuin rakkaus toista kohtaan? No ainakin urheilu.

– Toimin Sirpan piiskurina ja personal trainerina, Teemu heitti Me Naisille viime kesänä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.

Jenni Dahlman ja Ossi Väänänen ovat kummatkin täysipäiväisesti kotona vauvan kanssa. Välillä Jennin on kuitenkin päästävä tuulettumaan. – Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani.

Kuulisitpa tämän tyhjän surinan, joka pääni sisällä käy, Jenni Dahlman, 36, parahtaa. Vaikka Jenni yrittää pinnistellä muistellakseen, millaista elämä oli ennen lasta, kaikki ajatukset palautuvat bumerangina nykyhetkeen ja omaan kymmenkuiseen poikaan.

– Poikani on vilkas tapaus. Hän taitaa olla tullut äitiinsä, sillä oma lempinimeni oli aikanaan Turbo. Hän on tosi hyväntuulinen ja erittäin hymyilevä. Moni kysyy meiltä: eikö hän itke koskaan? Jenni kertoo hymyillen.

Jennin elämä on vuodessa vaihtunut kansainvälisestä ja lennokkaasta elämästä vauva-arkeen Espoossa. Jenni asui Sveitsissä yli kymmenen vuotta, osan ajasta ex-miehensä, F1-kuski Kimi Räikkösen kanssa. Eron jälkeen Jenni oli ajatellut jäävänsä ulkomaille, mutta tavattuaan jääkiekkoilija Ossi Väänäsen hän päätti muuttaa Suomeen.

– Kyllä lapsi on muuttanut paljon. Ex tempore -elämäni on vaihtunut elämään vauvan ehdoilla. Silti lapsi on paras asia maailmassa, en vaihtaisi päivääkään.

”Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä.”

Lapsen isä Ossi lopetti aktiivisen jääkiekkouransa heinäkuussa 2016. Hän ehti pelata NHL:ssä seitsemän kautta ja oli sen jälkeen Jokereiden kapteeni. Nyt kuitenkin sekä Jenni että Ossi viihtyvät kotona täysipäiväisesti.

– Koska Ossi ei enää pelaa, hänellä on aikaa meille. Olen kiitollinen siitä, että voimme molemmat olla lapsen kanssa kotona. On mahtavaa, että saamme olla läsnä lapsellemme nyt, kun hän on vielä niin pieni, Jenni iloitsee.

– Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä. Tiedän, ettei se ole itsestäänselvyys. Vaikka isä hoitaa lasta omalla tavallaan ja äiti omallaan, lapsi tottuu siihen kyllä.

Jenni ja Ossi tapasivat vuonna 2013 ja ehtivät viettää usean vuoden yhdessä ennen vauvan tuloa. Jenni kertoo olevansa iloinen, että lapsi tuli juuri nyt.

– Minulle oli tärkeää, että meille ehti kehittyä hyvä ja tasapainoinen suhde ennen lasta. Olin 35-vuotias, kun minusta tuli äiti, joten olen ehtinyt kokea kaikenlaista. Mutta kaikki on lopulta mennyt juuri oikein. Menneisyys on muokannut minusta minut. En kadu mitään.

Suomeen asettumisensa jälkeen Jenni on tehnyt jonkin verran tv-töitä: hänet on nähty sekä Possessa että juontamassa Mallikoulu-ohjelmaa. Silti Jenni pitää tv-töitä harrastuksenaan. Hän ei ole koskaan tehnyt töitä kahdeksasta neljään, vaan aina projektiluontoisesti.

– Juuri nyt minulla ei ole sen suurempia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Nautin kotielämästä. En oikein itsekään tiedä, mitä haluaisin tehdä. Käyn neuvotteluja muutamasta tulevasta projektista, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

Jennin hyvän olon eväät


Koti

Koti on minulle tosi tärkeä paikka, paras, mitä maailmassa on. En silti ole kotihiiri, vaan haluan mennä ja tehdä asioita. Tykkään kutsua kotiini myös ystäviäni.

Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen. Erityisen paljon tykkään puhtaista linjoista. Tavaraa ei saa olla liikaa, mutta silti pitää tuntua kodikkaalta. Olen rakastunut Balmuirin tuotteisiin, ne ovat samaan aikaan tyylikkäitä, kodikkaita ja kaiken lisäksi suomalaisiakin.

Minulle on tärkeää, että koti on siisti. Haluan, että lakanat ovat puhtaat ja tavarat niille varatuilla paikoillaan. Lapsen kanssa tästä on tosin tullut lipsuttua: painavat kynttilänjalat on ollut pakko siirtää pois hänen ulottuviltaan. Tykkään myös harmonisista väreistä, vaikka lapsen värikkäät lelut ovatkin tuoneet siihen pienen lisämausteen.”

Hassuttelu ja huumori

”Nauraminen on parasta. Jos muuten ei naurata, itselleen voi nauraa aina. Kotonamme hauskuutellaan ja heitetään paljon läppää. Ehkä poikamme iloinen olemus on perua siitä? Ainakin hän saa minulle aina hymyn huulille.

Myös Ossi on erittäin huumorintajuinen ja hassutteleva. Välillä huumorimme on niin rankkaa, että osan voisi jättää sanomattakin. Silti minusta on mahtavaa, että kotona on ihminen, joka on huumorissa kanssani samalla tasolla – tai astetta pahemmallakin. Olen tosin aika helppo nauratettava, sitä varten ei tarvitse hirveästi vääntää.

Myös ystävilläni on samanlainen huumorintaju. Vanessa Kurrilla on tosi räiskyvä huumori ja kielenkäyttö. Kun pääsemme hänen kanssaan vauhtiin, pitää katsoa, ettei kukaan kuule: tuntemattomat saattaisivat olla jutuistamme ihmeissään.”

Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."
Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."

Tyttöjen illat

”Meitä on Espoossa tiivis äitiporukka, johon kuuluvat minun ja Vanessan lisäksi Janina Fry ja Suvi Tiilikainen. Olen saanut meistä lapsen viimeisimpänä, ja on helpottavaa, että voin kysellä kokeneemmilta ystäviltäni mielipiteitä ja suuntaa-antavia vinkkejä vanhemmuuteen.

Äitiporukallemme on myös tärkeää viettää aikaa yhdessä vain naisten kesken. Yleensä menemme syömään ravintolaan, otamme muutaman lasin kuplivaa ja vaihdamme kuulumiset. Emme useinkaan ehdi soitella, joten jutellessa ilta tuntuu aina loppuvan kesken.

Vaikka tapaamisemme vaativat aikamoista järjestelyä, kukaan ei pahastu, jos joku ilmoittaa viime hetkellä olevansa liian väsynyt lähtemään. Kaikki tajuavat tilanteen. On ihanaa, että ymmärrämme toisiamme.

Olen lähdössä pian Suvin kanssa Sveitsiin viettämään tyttöjen viikonloppua. Odotan sitä innolla. Nautin tällaisista irtiotoista ihan eri tavalla kuin ennen, koska nykyään ne ovat niin harvinaisia.

Minulla on muutenkin laaja kaveripiiri. Osa ystävistäni on kulkenut mukana liki 30 vuotta. Osaan arvostaa näitä ystävyyssuhteita iän myötä yhä enemmän. Ystäväni ovat aina olleet tukenani, mikä on vuosien myötä tullut todistettua. Se tuntuu hyvältä.”

Matkailu

”Ennen olin spontaani ja lähdin matkalle päivänkin varoitusajalla. Mieleeni on jäänyt erityisesti vuoden 2015 kamala kesäkuu: satoi, oli jäätävän kylmä ja minulla päälläni kevytuntuvatoppatakki. Silloin totesin, että nyt saa riittää. Katsoin netistä, missä oli lämmintä ja lensin seuraavana aamuna Barcelonaan viikoksi.

”Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.”

Lapsen kanssa matkustelu vaatii aika paljon lisää suunnitelmallisuutta, mutta on toki mahdollista. Vietimme perheen kesken marraskuun Espanjassa paossa pimeää aikaa. Huomasin, että energiatasoni siellä olivat aivan erilaiset kuin kotimaassa. Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.

Ulkomailla rakastan istua ostoskaduilla kahviloissa ja katsella ohikulkijoita. Lapsi on tuonut matkailuun uuden lisän: hänelle pysähdytään juttelemaan, jopa suukottelemaan, ja kysytään hänen nimeään. Viime reissulla poika oppi oikein odottamaan sitä.

Myös Sveitsissä asuessani totuin siihen, että ihmiset tervehtivät vaikkapa iltakävelyllä toisiaan. Kun muutin Suomeen ja moikkasin naapuria rappukäytävässä, hän melkein pelästyi. Mutta ei se ruoho silti aina ole vihreämpää aidan toisella puolella: ovat sveitsiläisetkin omanlaisensa, sisäänpäin kääntynyt kansa.

Suomalaisissa parasta on aitous. Me olemme ehkä ujoja, mutta kyllä täällä silti asiat ovat kokonaisuudessaan hyvin. Nyt, kun olen lapsen myötä tutustunut muun muassa julkiseen neuvolaan, ei voi kuin ihailla sitä, miten hienosti täällä on asiat järjestetty. Haluan ehdottomasti kasvattaa lapseni Suomessa.”

Itsestä huolehtiminen

”Aina toisinaan tarvitsen äitiydestä pientä happihyppelyä. Lapsi on minulle ykkösprioriteetti, mutta haluan, että minulla on muutakin elämää. Vaikka minulla on vauva, voin silti käydä hieronnassa, kasvohoidossa tai ostaa kauniita asioita. Mikään niistä ei ole pois vauvalta.

Äitiys on niin kokonaisvaltaista, että itsestä huolehtiminen unohtuu helposti. Vastasyntynyt toki tarvitseekin äitiä jo ihan imetyksen takia, eivätkä silloin ole kasvohoidot ensimmäisenä mielessä. Mutta se ei silti tarkoita, että on pakko vain pyöriä tukka pystyssä kotona.

Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani. Olen silti häneen ihan yhtä hurahtanut kuin kuka tahansa vanhempi.

Välillä tarvitsemme Ossin kanssa myös parisuhdeaikaa ilman lasta. Olemme onnekkaita, sillä meidän molempien vanhemmat haluavat olla mukana poikamme elämässä. Heidän avullaan yhteinen aika onnistuu. Ei se vaadi mitään ihmeellistä: jo rauhallinen lounaskin tekee hyvää.”

"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."
"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."

Hevoset

”En kaipaa kilparatsastuksen aiheuttamaa stressiä. Olen todella kilpailuhenkinen ja otin ratsastuksen niin tosissani, että väsyin. Oli henkisesti raskasta elää jatkuvan paineen alla, joten lopetin urani. Nyt olen ihmisenä paljon vapautuneempi.

Vuonna 2011 tipuin hevosen selästä ja mursin nilkkani, joka piti leikata. Sen jälkeen rohkeuteni ei enää riittänyt. Lopetinkin urani vuotta myöhemmin.

Kun olin tänä syksynä ystäväni kanssa katsomassa Helsinki Horse Show’ta, hän haikaili kilparatsastuksen perään. Huomasin, ettei minulla ollut yhtään samanlainen olo. Siitä tiesin tehneeni oikean ratkaisun.

Jouduin luopumaan kesällä viimeisestä omasta hevosestani. Se jouduttiin ikävä kyllä lopettamaan, koska sen jalassa oli parantumaton vamma.

Nykyään ratsastus on nautinto eikä työ. Parasta siinä on keskittyminen: hevosen selässä on oltava täysin läsnä. Ja onhan se myös äärettömän hyvä kuntoilumuoto. Tykkään myös talli-ilmapiirin rentoudesta, siellä on samanhenkisiä ihmisiä kuin minä.

Ylipäätään olen aina ollut eläinrakas. Minulla on 12-vuotias jackrussellinterrieri, jonka kanssa tykkään käydä pitkillä kävelyillä luonnossa.”

 

Jenni Dahlman

Syntyi 27.10.1981 Piikkiössä.

Asuu Espoossa jääkiekkoilija Ossi Väänäsen ja parin kymmenkuisen pojan kanssa.

Oli Kimi Räikkösen kanssa naimisissa vuosina 2004–2014.

Työskennellyt mallina ja juontajana. Miss Suomen perintöprinsessa vuodelta 2000.