Minna Kauppi ja Sipe Santapukki Presidentintekijät-leffan ensi-illassa maaliskuussa 2014. Kuva: Jonna Öhrnberg
Minna Kauppi ja Sipe Santapukki Presidentintekijät-leffan ensi-illassa maaliskuussa 2014. Kuva: Jonna Öhrnberg

Suunnistaja Minna Kauppi kertoi radiohaastattelussa, missä ja miten suunnistaja ja rumpali voivat rakastua.

Suunnistaja Minna Kauppi, 31, vastasi Yle Puheen Urheilijaelämää-ohjelmassa kysymykseen, missä suunnistaja ja heinolalainen rumpali voivat tavata niin, että voivat rakastua. Minna tapasi nykyisen avomiehensä, Apulanta-yhtyeen Simo "Sipe" Santapukin, 36, noin puolitoista vuotta sitten. Pari asuu Sipen Heinolaan rakennuttamassa talossa.

– No missä vaan. Eiks ihmiset voi rakastua vaikka junassa? Itse asiassa se oli aika hauskaa, ettei me oltu tavattu aikaisemmin, vaikka mä oon Asikkalasta ja Simo Heinolasta. Ollaan molemmat saman järven rannalta Päijät-Hämeestä ja olemme käyneet kaikenlaisissa tapahtumissa Päijät-Hämeen alueella, Minna kertoi radiohaastattelussa.

– Tässä tulee nyt paljastettua salaisuuksia, mutta se meni itse asiassa niin, että kävin keikalla, ja Simo tuli sen jälkeen juttelemaan. Ei se (tutustuminen ja rakastuminen) vaadi kuin sen, että toinen ottaa asiakseen jutella. Ja sitten sitä voi ottaa asiakseen jutella vähän enemmänkin, jos kiinnostaa.

Yhteinen, ihana koti

Radiohaastattelussa Minnalta kysytiin myös, mikä vuonna 2012 Suomen positiivisimmaksi valittua suomalaista hymyilyttää tällä hetkellä.

– Aika moni asia: nyt on kevät, ihan mahtavaa, kun on aurinkoa, alkaa lämmetä ja vihertää. Sitten mulla on uus ihana koti, joka on nyt vihdoin valmistunut pitkien työrupeamien jälkeen, se on tosi mukava asia. Ja muutenkin elämässä on aika leppoisaa ja harmonista. Anut pieni piikki lihassa on se, että urheilussa ei ole kaikista paras talvi takana.

Yhdeksällä MM-kullallaan Minna on yksi Suomen kaikkien aikojen menestyineimmistä suunnistajista. Hän toivoo, että saisi nauttia ja kehittyä vielä ne vuodet, jotka hän urheilee huipulla. Toisaalta hänen mielessään pyöriä yhä enemmän muuhun kuin urheiluun liittyviä haaveita.

– Sitä haluaa olla vielä parempi, vielä varmempi ja vielä parempi luu. Mutta sitten muut haaveet alkaa pikku hiljaa tulla tähän rinnalle. On olemassa esimerkiksi sellaisia toiveita, että joskus olis perhe. Ja löytäisi sellaisen työpaikan, jossa voisi saada vähän samantyppisiä kiksejä kuin tässä sunnistajana.

Minna ja Sipe ovat aikaisemmin kertoneet Me Naisten haastattelussa, että heitä yhdistävät penkkiurheilu ja yhteiset iltalenkit.

– Lenkkeilemme yleensä illalla, sillä päätreenini ovat aina aamupäivällä. Silloin emme ehdi tehdä mitään yhdessä. Olisi todella tylsää, jos Simo ei juoksisi, sillä ei hän ymmärtäisi silloin elämäntyyliäni, Minna kertoi Me Naisille.

Radiohaastattelu on esitetty 30.4.2014 ja voit kuunnella sen Yle Puheen sivuilta.

Lue myös:

Minna Kauppi ja Sipe Santapukki avoliittoon

Minna Kauppi miesystävästään Sipe Santapukista: "Hän ymmärtää elämäntyyliäni"

Minna Kauppi suhteestaan Apulannan Sipeen: "Se on tuonut positiivista kierrettä elämääni"

Minna Kauppi ja Pasi Ikonen vuonna 2010: "Tämä rakkaus kolahti heti"

Maria Veitola muistelee kirjassaan, miten vaikeaa oli saada omat vanhemmat ymmärtämään, että kaikki hänen kaverinsa laihduttivat amfetamiinilla ja Nutriletilla.

Toimittaja Maria Veitola, 45, muistelee uutuuskirjassaan Veitola päihteidenhuuruista nuoruuttaan. Hän kirjoittaa, miten ihanaa 21-vuotiaana oli, kun elämä oli ”pelkkää nousua” ja ”hetkessä elämistä”.

– Joka ilta oli täynnä absurdeja tapahtumia ja hassuja ihmiskontakteja. Minä lörpöttelin ja tanssin niin, että mekot repesivät päältäni ja kengät hävisivät. Mennään yhdelle saattoi venyä kolmipäiväiseksi seikkailuksi, Veitola kirjoittaa.

”Olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen.”

Hän huomasi kuitenkin jossain vaiheessa, että kaikkeen kyllästyy. Klubeilla naamat kävivät tutuiksi, ja bileiden jälkeen yhä useammin tuntui ontolta. 

– Aina välillä minulla on ikävä sitä huumaavaa ja hasardia tunnetta, jonka muistan vanhoilta ajoilta. Sitä tunnetta ostaisin itselleni, jos voisin. Mutta sitä tunnetta en kyllä ostais, kun olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen eikä ole ketään kenelle voisin sanoa: ”Auta. Musta tuntuu, että mä joko sekoan tai kuolen”, Veitola kirjoittaa.

”Söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki.”

Amfetamiinilla ja Nutriletilla laihduttaminen ei ollut epätavallista

Hän muistelee myös erästä reissua Saimaan-mökille vanhempiensa kanssa. Ennen sitä Veitola oli ollut juhlimassa pari päivää putkeen.

– Siellä tutussa mökkisaaren metsässä mustikanvarvut muuttuivat väriseväksi ja hehkuvaksi sotkuksi ja tuntui siltä kuin metsä olisi halunnut imaista mut sisäänsä. Rämmin sieltä metsästä ulos ja itkin holtittomasti.

– Kerroin vanhemmille, että tämä johtuu siitä, kun söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki enkä oo paljon sen jälkeen nukkunut. Äiti ja isä oli kamalan järkyttyneitä, huolissaan ja vihaisia. – – On vaikea saada heitä ymmärtämään, että hei, ei tässä oo mitään ihmeellistä, kaikki mun kaverit laihduttavat amfetamiinilla ja Nutriletilla, se on ihan tavallista.

”Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn.”

Veitola kirjoittaa, että sekä hän itse että hänen ystävänsä elivät parikymppisinä vaihetta, jolloin arki ei välillä riittänyt ja välillä se oli liikaa.

– Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn. Tai eihän niitä tunteita käsitelty. Ne herätettiin, voimistettiin tai turrutettiin. – – Mutta onko mitään surullisempaa fiilistä kuin etsiä jonkun klubin vessan kiiltäviltä pinnoilta, että olisiko jollain jäänyt sinne joku murunen jotain valkoista.

Veitolan mukaan hänen oma päihdetoleranssinsa oli hänen onnekseen niin onneton, että hän itse oli usein se, joka huolehti muista. 

Maria Veitola: Veitola (Johnny Kniga, kirja on juuri ilmestynyt)

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.