Räppäri Sini Sabotage sisustaa kotiaan eron jälkeen ja ottaa paineita ulkonäöstään. –Kun musiikkiporukoihin on tullut lisää nuoria, hyviä naisia, mietin, huomataanko minut vielä, Sini sanoo.

Hulppea kristallikruunu ja rekillinen vaatteita ovat vastassa isossa mutta tyhjässä eteisessä. Täysiä rekkejä on lisää ympäri asuntoa.

Sini Sabotagen, 29, kodin remontti on edelleen kesken, vaikka hän on asunut torin laidalla Helsingin Hakaniemessä jo vuoden. Rap-artisti pyytelee anteeksi, ettei hän ole siivonnut.

Remontin vuoksi osa tavaroista on muuttolaatikoissa. Yhden päällä on maljakollinen tuoreita valkoisia ruusuja.

– Kyllähän se kodin tuntu täytyy jotenkin luoda!

Kun remontti joskus valmistuu, puitteista näkee jo nyt, että asunnosta tulee upea. Tuore betonilattia kiiltelee vahan alla, ja kodin sydämeksi on rakennettu valtava vaatehuone, joka lohkaisee kolmanneksen 63-neliöisestä läpitalonhuoneistosta. Ei ihme, sillä Sini tunnetaan huomiota herättävästä tyylistään.

Vaatehuone on kuin Sinkkuelämän Carrie Bradshaw’n pyhin: näyttävät korkokengät ovat siisteissä riveissä, vaatteet lähes värijärjestyksessä ja spotit osoittelevat designaarteita.

– Tämä pakastepussi oli päälläni Idolsin livelähetyksessä, Sini nauraa ja esittelee hopeista muoviluomusta.

– Ja näiden korkkareiden nilkkaremmit porautuivat jalkoihin niin pahasti, ettei niitä voi enää ikinä käyttää.

Sinin koti on myös erokoti, josta avopuoliso, jalkapalloilija Ciro Francis muutti pois viitisen kuukautta sitten. Vielä joulukuun alussa Sini hehkutti onneaan julkisesti. Nyt on toisin, mutta yksin on hyväkin.

– Erosimme yhteisymmärryksessä ja olemme ihan hyvissä väleissä, mutta emme ole paljonkaan tekemisissä enää, Sini sanoo nyt.

Oma koti, Viherniemenkatu

”Minulla ja ex-miehelläni on jo omat elämämme”

”Erosin vuodenvaihteessa ja siitä saakka olen asunut yksin. Olimme Ciron kanssa yhdessä parisen vuotta, josta asuimme saman katon alla puolitoista.

Tapasimme samana vuonna, kun tuomaroin Idolsia. Ciro näki kaiken sen pyörityksen, hyvän ja pahan. Hän oli minulle suuri tuki.

Kirjoitin eron jälkeen paljon tekstejä ja yritin käyttää siitä heränneitä tunteita hyväkseni. On vaikeaa tehdä taidetta, jos on liian hyvä olo koko ajan, joten olin eron jälkeen luovalla päällä.

Uudella levyllä on biisi nimeltään Sä et oo tääl enää, joka kertoo tunteistani. Siinä sanotaan, että mokasin, seurasit mun sekoilua ja kysytään, kuka katsoo mun perään nyt. En halua kuitenkaan selitellä laulua enempää, sillä selitys pilaa taiteen.

Saatamme törmätä kaupungilla toisiimme, mutta meillä molemmilla on jo omat elämämme. Emme soittele, että mennäänkö kahville. En minä biisissäkään soita, vaikka mieli tekisi.

Viihdyn nyt yksin, enkä tarvitse uutta miestä. Viihdyin jo lapsena itsekseni ja puuhastelin omiani. Niin teen nytkin. Maalaan, soitan pianoa tai otan valokuvia.

Kun en ole menossa minnekään, oleskelen kotivaatteissa. Sain vanhalta hoitotädiltäni lahjaksi Marimekon nilkkoihin ulottuvan kaavun, johon pukeudun usein. Jaloissani tykkään pitää kaikenlaisia töppösiä.”

Hakaniemen tori

”Muutin elintapojani vasta viime kesänä”

”Käyn torilla usein riisipuurolla ja yritän muutenkin syödä mahdollisimman terveellisesti.

Kiinnitin huomiota elintapoihini vasta viime kesänä. Eivät ne ennenkään epäterveelliset olleet, mutta olin välinpitämätön. Söin epämääräistä ruokaa kiireessä, enkä juonut vettä lainkaan.

Olin myös tunnesyöjä. Suvussani on joku suklaanhimogeeni, ja minulla oli suoranainen pakkomielle Fazerin siniseen. Sitä saattoi mennä tolkuttomasti.

Nykyään syön viisi kertaa päivässä pieniä annoksia. Olen ollut gluteenittomalla dieetillä muutaman kuukauden. En tavoittele hoikkuutta, vaan sitä, että voisin paremmin. Oloni oli ennen todella nuhainen ja kuulin, että tämä ruokavalio voisi auttaa.

En ole ehdoton. Kylässä syön pullan, jos joku tunkee sen eteeni, mutta välttelen gluteenia muuten. Olo on parantunut mielettömästi ja nuha on kadonnut.”

Solana fitness, Viherniemenkatu

”Jos olisin mallimitoissa, riisuisin enemmän”

”Pyrin käymään salilla viereisessä rapussa joka aamu. Tänne voi tulla tukka pystyssä, eikä ketään kiinnosta, treenaako täällä Sini Sabotage vai Makkosen Sini.

Valehtelisin, jos väittäisin, etten kuntoile ulkonäköni takia. Toki samalla myös kuntoni on noussut. Kun pomppii keikoilla ja räppää samaan aikaan, pitää olla oikeasti hyvä kunto.

Käyn vaa’alla vain silloin tällöin vilkaisemassa, missä mennään. Tärkeämpää on se, miltä näytän peilistä ja että mahdun vaatteisiini. Kilojakin on lähtenyt kuntoilun ansioista, mutta minusta on ihaninta, kun tunnen nyt leukaluuni.

Poseerasin puolisen vuotta sitten valokuvassa, jossa rintani näkyivät märän t-paidan läpi. Siitä nousi kova kohu. Mutta mitä sitten? Se oli taidekuva, eikä siinä ollut mitään hävettävää. Oli huvittavaa seurata, kumpi kiinnosti enemmän: samana päivänä julkaistu kuva vai sinkkuni Kovempaa kyytiä. Viikonlopun aikana biisiä kuunneltiin 60 000 kertaa. Tissikuvaa katsottiin 2,6 miljoonaa kertaa.

Jos kehoni olisi parempi ja olisin mallimitoissa, vähentäisin vaatteita varmaan enemmänkin.”

Kokkola

”En halunnut, että pilkka alkaisi uudestaan”

”Asuin lapsuuteni pienessä kylässä Tuusulan Jokelassa. Minulla oli ystäväporukkani, mutta sain yläasteella reippaasti kuraa niskaani, koska pukeuduin eri tavalla kuin muut. Mustien vaatteideni vuoksi minua pilkattiin nistiksi ja satanistiksi.

Penkkaripäivänä abit olivat koristelleet koulun. Näin käytävän, joka oli piirrelty täyteen pilakuvia minusta.

Yläasteen jälkeen lähdin Helsinkiin Sibelius-lukioon ja aloin pukeutua valtavirtaa miellyttävämmin. En halunnut, että sama pilkkaaminen alkaisi uudestaan.

Lukioaikana tapasin pojan, joka asui Kokkolassa, ja rakastuin palavasti. Kotona ilmoitin äidille muuttavani pojan perässä tämän kotipaikkakunnalle. Äiti jatkoi mansikoiden perkausta eikä ollut moksiskaan. Lukiota hän ei kuitenkaan antanut minun lopettaa, vaan kävin sen loppuun Kokkolassa.

Asuin Kokkolassa pari vuotta. Opin, miltä Suomi näyttää toisesta kulmasta ja kuuntelin paljon räppiä. Tuntui, että pääsin pakoon kaikkea sitä, mitä Jokelassa oli tapahtunut. Kun ero tuli, palasin kotiin uutena ihmisenä.”

Café bar no 9, Uudenmaankatu

”Trendiravintoloissa en viihdy”

”Muutettuani parikymppisenä Helsinkiin istuin usein Ysibaarissa tai We got Beefissä. Niissä sain uusia ystäviä ja aloitin alusta. Tykkään käydä niissä vieläkin, enkä oikein viihdy trendiravintoloissa.

Suurin osa ystävistäni on aikuisiältä. Meillä on seitsemän mimmin porukka, jossa jokaisella on kova nälkä edetä omalla urallaan. Yksi on töissä radiossa, yksi levy-yhtiössä, yksi muodin parissa. Me emme kilpaile keskenämme, kuten naiset joskus,vaan tuemme toisiamme, koska jokaisella on oma intohimonsa.

Ennen bailasimme tyttöporukalla paljon. Se aika on nyt jäänyt taakse, koska työn takia en pysty oikein juhlimaan.

Lapsuudesta on jäänyt tiettyjä luottoystäviä. Heidän kanssaan juttu jatkuu siitä, mihin se kuukausia aiemmin jäi. Joskus saatan mennä heidän luokseen viikonlopuksi huilimaan. On ihanaa heittäytyä sohvalle ja olla tekemättä mitään.”

PME Studio, Hakaniemen torikatu

”Naiseuteni tuo minulle huomiota”

”Olin parikymppisestä asti kirjoittanut pöytälaatikkoon omia juttujani ja antanut itseni kasvaa vähitellen artistiksi. Työskentelin vaatekaupassa, kun Cheek soitti minulle ja pyysi levylleen vierailemaan. Menin kirkumaan sovituskoppiin. Se tuntui aivan älyttömältä.

JVG:n Jare ja Ville Galle taas avasivat korvani, että räppiä voi tehdä noinkin, yllätyksellisesti riimitellen. Olen oppinut heiltä tosi paljon teksteistä ja olen kiitollinen, että pojat ottivat minut siipiensä suojaan. On mieletöntä, että saan nykyään tehdä töitä niiden kanssa, joita katson ylöspäin.

Se myös jännittää hirveästi! Avaan itseni julkisesti, sillä kirjoitan itsestäni tai läheisistäni. Muista en osaakaan.

En usko, että saan naiseuteni takia räppipiireissä mitään anteeksi, mutta totta kai saan sillä huomiota. Nyt kun porukoihin on tullut lisää nuoria, hyviä naisia, tietysti mietin, huomataanko minut vielä.”

Hair by Teemu Hirvimäki, Tehtaankatu

”Pukeutuminen tulee kalliiksi”

”Tavaramerkkini on ollut ylikasvanut juurikasvu. Luottokampaajani Teemu Hirvimäki värjäsi sen pois, koska sen ylläpito oli kamalaa! Juurikasvu ei ollut luonnollista tukkaani, vaan sekin värjättiin tummaksi. Kun hiukset kasvoivat, värjätty tukka piti vaalentaa, eivätkä hiukseni kestäneet sitä. Ne katkesivat noin viisisenttisiksi.

Otan valtavasti paineita siitä, että minua pidetään trendsetterinä. Itsehän toki olen päättänyt, että pidän sen viitan.

Minun on vaikea löytää vaatteita Helsingistä, sillä olen 175-senttinen ja kaikki kivat pienet kaupat ovat lopettaneet. Tilaan asuja paljon Jenkeistä ja Lontoosta ja olen ottanut yhteyttä nouseviin nuoriin suunnittelijoihin ympäri maailmaa.

Ajattelen, että kroppani on aamuisin tyhjä canvas, joka täytyy koristella. Jos minua kuvataan jossakin tilaisuudessa, joudun hankkimaan vaatteen, jota en voi pitää toista kertaa. Se tulee kalliiksi! Olen pitänyt faneilleni kirpputoria siksi, että pääsen eroon turhista vaatteista.”

Seurasaari

”Taas ne kuiskivat minusta jotakin pahaa”

”Asuin Idolsin aikaan Meilahdessa ja ajoin sinne keskustasta kympin ratikalla. Jokaisella ratikkapysäkillä oli kuvani. Se oli hirveää. Kun odottelin omaa ratikkaani, ihmiset tuijottivat ja supattivat ympärillä.

Tuli ihan yläasteajat mieleen, että taas ne kuiskivat minusta jotakin pahaa. En käsittänyt, että he kuiskivat siksi, että olin televisiosta tuttu.

Tulin julkisuuteen aika puskasta. Olin julkaissut vasta yhden sinkun ja sitten olinkin miljoonayleisön edessä. Idolsin aikaan sain kuulla paljon kommentteja, että mitä sinä siellä oikein neuvot ihmisiä. Osa tykkäsi, joku vihasikin. Olen aina jakanut ihmiset kahtia.

Nettikeskustelut tietenkin satuttivat. Eniten harmitti, että äitini luki kirjoituksia, vaikka kielsin häntä. Viimeksi minua loukkasi väite, että olisin raskaana. Ei niin sanota kenestäkään naisesta.

Pakenin kaikkea sitä Seurasaareen, jossa kukaan ei tunnistanut minua lenkkivaatteissa. Kävin siellä nollaamassa päätäni. Nykyään teen samaa silloin tällöin Tervasaaressa.”

Lue lisää:

Sini Sabotage erosi jalkapalloilijamiehestään: ”Olemme hyvissä väleissä”

Näistä räppäri Sini Sabotage saa virtaa salitreeniin

Hollywood-tähti Vanessa Hudgens innostui Sini Sabotagen suunnittelemista kynsitarroista

Sini Sabotage

Oikealta nimeltään Sini-Maria Makkonen.

Syntyi Helsingissä 22.2.1986, vietti lapsuutensa Tuusulan Jokelassa, asuu jälleen Helsingissä.

Perheeseen kuuluu isä, äiti ja isoveli.

Rap-artisti, joka tuli suomalaisille tutuksi Idols-ohjelman tuomaristosta 2013.

Suurin hitti Levikset repee. Ensimmäinen levy 2013. Uusi EP Lue mun huulilta ilmestyy 29.5.

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Minna Kauppi

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.

Laulaja Nelli Matula vihaa kiristäviä housuja ja löytää suosikkinsa nopeammin astiahyllystä kuin vaatekaapista.

Tähdet tähdet -ohjelmassa hänet näki puoli miljoonaa suomalaista viikoittain. Ääni on tuttu Robinin Hula hula -hitistä, Kesäkumi-kampanjasta sekä fiittaamasta Cheekin ja Elastisen yhteisessä Profeetat-projektissa. Nelli Matulan omaa Lemmikki-musiikkivideota on katsottu Youtubessa yli 3,4 miljoonaa kertaa, ja nyt hänen nimensä nostettiin Vuoden tulokas -ehdokkaaksi Emma-gaalassa.
Silti laulaja kainosti jännittää torstaina julkaistun uuden kappaleensa, Tää ei oo ohi, vastaanottoa.

– Mä olen niin nobody vielä, kyllä tässä ramppikuumetta pukkaa!

Pöksytön kotihiiri

21-vuotias Nelli on hip hopiin ja R&B-musiikkiin keskittyneen Rähinä Recordsin ainoa naisartisti. Asema äijäporukassa ei silti hätkäytä.

– Vaikka olen vasta aloittelija, minulla on vahva oma visio siitä, mitä olen tekemässä. Seison kaiken tekemisteni takana musiikin kirjoittamisesta videoiden suunnitteluun.

Sama pätee Nellin tyyliinkin: pintaa paljastava look on oma valinta. Beyoncén kaltaisten jenkkidiivaesikuviensa tapaan Nelli poseeraa usein pelkässä bodyssa tai superlyhyissä shortseissa ja hameissa. 

– En todellakaan pukeudu hot pantseihin siksi, että levy-yhtiön sedät olisivat käskeneet niin. Käytän sellaisia vaatteita, jotka koen voimauttaviksi ja joista saan hyvää fiilistä, Nelli sanoo.

– Urbaanimusassa tällainen pukeutuminen on osa kulttuuria ja luontainen osa genreä. Tanssijana olen tottunut ajattelemaan kroppaani työvälineenä. Ei sen esitteleminen ole minusta kohahduttavaa tai erityisesti ilmennä seksikkyyttä tai uhmakkuutta.

Ja vielä: eipä unohdeta housuttomuuden mukavuutta!

– Olen kotihiiri ja parhaiten rentoudun kotona, löhöämällä lattialla meritähtiasennossa, päälläni iso huppari ja pantsit. Housut tuntuvat vain kiristäviltä – housut pois ja boikottiin! Nelli tuulettaa.

Ei Nellikään joka hetki pukeudu ihonmyötäisesti. ”Sellaisena päivänä, kun olen mättänyt kolme burritoa, valitsen mieluusti ison hupparin”, laulaja heittää. Kuva: Viivi Huuska / Rähinä Records
Ei Nellikään joka hetki pukeudu ihonmyötäisesti. ”Sellaisena päivänä, kun olen mättänyt kolme burritoa, valitsen mieluusti ison hupparin”, laulaja heittää. Kuva: Viivi Huuska / Rähinä Records

Muotia enemmän Nelli on kiinnostuneempi sisustuksesta ja sekoaa ennemmin astiahyllyllä kuin vaatekaupassa.

– Ymmärrän, että look on iso osa brändiäni, mutta en suhtaudu vaatteisiin superintohimoisesti. Mieluummin pukeutuisin lautasiin, niistä suosikin valinta sujuu paljon helpommin kuin vaatekaapilla.

Skarppi taiteilija

Musiikkiuran rinnalla Nelli opiskelee liiketaloutta Haaga-Helia -ammattikorkeassa. Liiketaloutta siksi, että olisi artisti-yrittäjänä kartalla myös uransa numeropuolesta.

– En haluaisi olla se taiteilija, jolle pitää tulkata kaikki bisnespuolen asiat. Olen suorittajaluonne, mutta opiskelu ei ole ollut ihan helppoa lievän kirjoitus- ja lukihäiriöni vuoksi.

Kallion ilmaistaidelukiosta kirjoittaneen ylioppilaan kouluvuosiin kuuluu myös vaihto-oppilasvuosi Sveitsin ranskankielisessä osassa.

”Stressitasoni nousivat niin, että oireilin menettämällä puolet hiuksistani.”

– Vanhempani olivat käyneet vaihtareina ja kannustivat lähtemään. Vuosi oli supermagea mutta myös superrankka. Halusin hoitaa kaiken tip top, ja jossain vaiheessa stressitasoni nousivat niin, että oireilin menettämällä puolet hiuksistani. Tukkaa lähti ihan nyrkeittäin, Nelli kertoo.

– Suosittelen vaihtarivuotta silti, se oli ainutlaatuinen kokemus itsenäistymisestä ja aikuistumisesta.

Matulan harvinainen sukunimi on puolalaisen lasinpuhaltaja-esi-isän peruja. Joskus Nelli heittää vitsiä sukunimikaimastaan Josef Matulasta, joka oli saksalaisen Kahden keikka -tv-dekkarin särmikäs etsivä. Sarjaa tehtiin 30 vuotta.

– Harmi vain, ettei moni ikäisistäni kavereista ole nähnyt koko sarjaa. Kun yritän heittää siitä läppää, seuraakin vain vaivautunutta hiljaisuutta, Nelli paljastaa nauraen.

Nelli Matula

  • 18.12.1995 syntynyt espoolainen laulaja.
  • Julkaisi Tää ei oo ohi -sinkun 14.12. (Rähinä Records).
  • Ollut mukana Tähdet tähdet -kisassa, Robinin Hula hula -biisillä sekä Kesäkumi-kampanjassa 2017.
  • Soittaa poikkihuilua.