Sini Sabotage on tehnyt managerisopimuksen Yhdysvaltoihin. ”Löysin vihdoin tyypin, joka on täysin minun puolellani.” Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Marttila
Sini Sabotage on tehnyt managerisopimuksen Yhdysvaltoihin. ”Löysin vihdoin tyypin, joka on täysin minun puolellani.” Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Marttila

Iholla-sarjan positiivinen palautevyöry on yllättänyt Sini Sabotagen. – Tuntuu vapauttavalta olla vihdoin esillä ihmisenä eikä vain tuotteena.

Iholla-sarjassa esiintyvä rap-artisti ja dj Sini Sabotage, 31, on seurannut ohjelmaa televisiosta yhtä jännittyneenä kuin muutkin katsojat. Sini näki etukäteen vain neljä ensimmäistä jaksoa, ja loppujen sisältö on tullut yllätyksinä hänellekin.

– Oman elämän kuvaaminen ja itsen seuraaminen ovat olleet hyvin outo mutta samalla jotenkin rakentava kokemus. Alun pakokauhu, mihin miinaan olen taas astunut, onkin vaihtunut onnellisuudeksi siitä, että uskalsin lähteä mukaan ohjelmaan, Sini kuvailee fiiliksiään.

Ohjelmassa Sini on kuvannut itseään meikittömänä, perheensä seurassa, herkkänä ja epävarmana. Ne ovat olleet uusia puolia aikuisemmasta Sinistä. Ei hän aiemminkaan mikään uhoaja ollut, mutta jossain kohtaa oikea Sini oli alkanut hävitä artisti Sabotagen roolin taa.

Hukkaa se herkkyys!

Musiikkiuransa alussa Sinistä oli haluttu muokata brändi ja sille selkeä imago: uhmakas, kova ja virheetön. Osa diggasi, osaa kovanaamarooli ärsytti. Sini tottui pian saamaan vihapostia ja haukkuja.

– Alkuaika musiikkibisneksen sisällä oli todella hämmentävä. Oma itsetunto oli vasta rakentumassa, ja totta kai kuuntelin kokeneempien ohjeita, Sini sanoo.

– Yhtäkkiä Sabotagesta haluttiin karikatyyrinen hahmo, ja minua neuvottiin pidättäytymään kaikesta oman elämäni tuomisesta  julkisuuteen.

”Kyllä siinä vähemmästäkin menee kuuppa sekaisin.”

Sinin mielestä artistiminästä karsittiin kaikki inhimillisyys. Herkkyyttä ei saanut näyttää.

– Levy-yhtiön mielestä urani olisi ollut mennyttä, jos olisin puhunut masennuksestani tai antanut lehtijuttuun huvittavan goottikuvan teinivuosiltani. Kelasin, että häh, sellainenko voisi tehdä hallaa koko uralle – mutta uskoin sitten heitä, hän kertoo.

– Kyllä siinä vähemmästäkin menee kuuppa sekaisin.

Ylikierroksista täyspysähdykseen

Sini pääsi ison menestyksen makuun vuoden 2013 hitillä Levikset repee. Samana syksynä hänet kutsuttiin Suomen Idolsiin tuomariksi. Hip hopin Blockfest-festareilla hän nousi lavalle ainoana naisartistina. Sini lanseerasi oman vaatemalliston sekä kynsitarrat. Sekä avoliitto että ero jalkapalloilija Ciro Francisin kanssa uutisoitiin.

– Leviksistä alkanut sekamelska teki minusta epävarman. Menestyksen mukana tuli paljon vihapostia ja haukkuja. Kaikki mitä tein, tuntui olevan päin v****a. Muistan sen puolitoista vuotta tosi sekavana aikana, Sini kertoo nyt.

– Ajoin itseni ylikäymistilaan, mutta en osannut lopettaa, ennen kuin kroppa lopulta huusi stop.

”Pari kuukautta meni ihan maatessa.”

Sini menetti silloin äänensä kuukaudeksi. Naisesta ei lähtenyt pihaustakaan.

– Sitten oli pakko nollata. Pari kuukautta meni ihan maatessa, en jaksanut mitään.

Inari–Los Angeles

Viime vuonna Sini alkoi taas löytää voimansa. Kun keikkoja ja uusia biisejä ei vielä ollut, hän alkoi hakea virtaa liikunnasta.

– Urheilu pelasti minut alakulosta ja väsymyksestä.

Edelleen Sini käy päivittäin vähintään juoksulenkillä.

– Elän suklaalla, joten on vähän pakkokin, räppäri virnistää.

Sini haki inspiraatiota palaamalla juurilleen, konkreettisesti.

– Päätin mennä sinne, missä palo musiikin tekemiseen oli aikoinaan alkanut. Kävin katsomassa vanhaa lapsuudenkotiani ja ala-astevuosien koulua. Halusin löytää uudelleen sen lähteen, mistä luonnollinen inspiraatio oli alun alkaen tullut.

Taktiikka toimi, ja Sini alkoi saada ideoita uusille kappaleille. Viime syksynä Sini marssi studioon tuottaja Jurekin kanssa. Yhteistyöstä syntyi torstaina julkaistu sinkku Lande. Kappale syntyi myös Sinin hurahduksesta Inariin, sen maisemiin ja tunnelmaan.

– Olin juuri tullut Inarista ja mouhotin siitä kaikille. Studiossa Jurek sitten esitteli uusia kantri- ja blueshenkisiä samplejaan, ja tuumin että jep! Oli ihan maagista, miten helposti biisi syntyi, Sini kertoo.

– Koskaan ennen en ollut mennyt aamulla tyhjin käsin studioon ja tullut sieltä illalla valmiin biisin kanssa ulos.

”Eiköhän jokainen kolmekymppinen ruopaise jonkinlaisen kuopan kautta.”

Pohjoisen Inarin maisemista kipinänsä saaneelle Landelle kuvattiin video yllättäen Los Angelesissa. Sini vastaa itse videon stailauksesta.

– Kuvauspaikat ja -suunnitelmat muuttuivat viime hetkille, ja teimme videon todella pienellä porukalla. Olen fiiliksissä lopputuloksesta ja toivon, että jengi löytää videon.

Avoimuus palkitaan

Sini on saanut huomata, että avoimuus ja uusi leppoisampi linja on jo nyt palkittu entistä positiivisemmalla palautteella. Kun Iholla-sarja alkoi, artistin inbox täyttyi kannustavista viesteistä.

– On tuntunut vapauttavalta huomata, että en mä ihan paska muija olekaan!

Uuden Lande-biisin julkaisu jännittää Siniä. ”Olen aikuistunut ja se kuuluu myös musiikissani.” Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Uuden Lande-biisin julkaisu jännittää Siniä. ”Olen aikuistunut ja se kuuluu myös musiikissani.” Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Sini muistelee uskomusta, jonka mukaan kolmenkympin kohdalla ihminen käy läpi samantapaisia kriisejä kuin teinivuosinaan. Sini tunnistaa Leviksiä seuranneessa vihapalautteessa samankaltaisuuksia yläasteella kokemaansa kohteluun.

– Pukeuduin eri tavalla kuin muut, ja silloinkin minut ymmärrettiin väärin. Sen aikainen kohtelu tuntui ihan samalta kuin se, jota sain astuessani julkisuuteen muutama vuosi sitten, Sini vertaa.

– Eiköhän jokainen kolmekymppinen ruopaise jonkinlaisen kuopan kautta. Omani oli nyt tällainen, mutta olen jo kääntänyt sivua ja aloittelen innolla uutta lukua elämässäni. Tästä jatketaan hyvällä energialla eteenpäin.

Sini Sabotage

  • eli Sini-Maria Makkonen
  • Rap-artisti ja DJ syntyi Tuusulassa 22.2.1986. Asuu Helsingin Hakaniemessä.
  • Uusi sinkku Lande ilmestyi 13.4. Se syntyi yhteistyössä tuottaja Jurekin kanssa.
  • Esiintyy Iholla–sarjassa Avalla huhtikuussa.
  • Esikoisalbumi 22 ilmestyi 2013.
  • Pidetään Karma-tähti Alma Miettisen musiikillisena kummitätinä: Alma opetteli esiintymistä kiertämällä Sini Sabotagen keikoilla ennen starttiaan soolouralle.
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...