Simo ja Päivi Silmu menivät naimisiin tänä keväänä. Kuva: Kristiina Kontoniemi
Simo ja Päivi Silmu menivät naimisiin tänä keväänä. Kuva: Kristiina Kontoniemi

Vuosia alkoholiongelmasta kärsinyt Simo Silmu on keikkaillut viime vuodet selvin päin. ”Kun Simolta loppuu tahto, minulla riittää vielä tahtoa,” Päivi Silmu sanoo.

Simo Silmun, 39, Yölintu-yhtye on ollut kasassa kunnioitettavat 25 vuotta. Neljännesvuosisataan on mahtunut sellaisiakin aikoja, jolloin keikat ovat jääneet väliin tai menneet penkin alle laulajan huonon kunnon takia. 

– Olen sellainen ajopuu, että menen aina virran mukana, mihin se viekin, Simo sanoo.

Vuosien ajan ajopuuta kuljettava virta oli alkoholi.

– Aikoinaan meni enemmän kuin lujaa.

” Olemme Simon kanssa tunteneet 20 vuotta, joten ei tämä asia mikään yllätys ollut.”

Nyt Simo kertoo keikkailleensa viimeiset kaksi vuotta selvin päin, ja yksi syy siihen on vaimo Päivi Silmu, 40. Päivi ja Simo tutustuivat Yölinnun keikoilla lähes parikymmentä vuotta sitten. Simo lauloi, Päivi fanitti. Pariskunta heistä tuli vasta paljon myöhemmin.

– Olemme Simon kanssa tunteneet sen 20 vuotta, joten ei tämä asia mikään yllätys ollut, Päivi sanoo alkoholiongelmasta.

– Nyt ollaan hyvällä mallilla ja koetetaan vain taistella eteenpäin.

Oma tahto täytyi löytää

Simo on ollut katkolla monta kertaa, mutta aiemmin selvät jaksot ovat päättyneet retkahduksiin. Käännekohta oli neljän viikon avohoitojakso A-klinikalla kaksi vuotta sitten. Simo pääsi hoitojaksolle ohi byrokratian, koska oli sinnitellyt kuusi viikkoa kuivilla ennen sitä.

–Oma tahto täytyy löytää. Se on se kaikkein ratkaisevin tekijä. Kun näin, että pystyin suoriutumaan sen neljän viikon jakson, tuli tunne, että kyllähän tämä voi onnistua, Simo muistelee.

”Aluksi vannoin joka paikassa, ettei minulla ole muuta vaihtoehtoa kuin täysraittius.”

– Silloinkin kävit keikoilla viikonloppuisin, Päivi kehuu.

Täysraitista miestä Simosta ei kuitenkaan tullut, eikä tule. Alkoholi on tulevaisuudessakin ongelma, hän arvelee.

– Aluksi vannoin joka paikassa, ettei minulla ole muuta vaihtoehtoa kuin täysraittius. Pitkään ajattelin, että pystyn siihen kyllä. Toiset pystyvätkin, mutta minun piti loppujen lopuksi nostaa kädet pystyyn ja todeta, että en pysty.

Apua läheisten ryhmistä

Täysraittiuden sijaan Simo pyrkii nyt siihen, että viikonloppuisin töissä ollaan selvin päin. Arkipäivät taas ovat yleensä vapaa-aikaa, ja vapaa-ajalla voi halutessaan mennä vaikka karaokebaariin.

– Sitten kun sulla loppuu tahto, mulla riittää vielä tahtoa, Päivi sanoo.

Hän kertoo saaneensa apua riippuvaisten läheisten ryhmistä.

– Varmaan tärkeintä on kuitenkin se, että teimme jo ennen hoitojaksoa yhteisen päätöksen siitä, että meille juominen ei ole tabu. Simo ei salaa sitä minulta, ja minä saan puhua ja kysyä asiasta päin naamaa.

Miten Simo ja Päivi päätyivät yhteen, miksi asuntoautoelämä on heidän mielestään paras testi parisuhteelle ja miksi he ovat koukussa Kimblen pelaamiseen? Lue lisää Me Naisten numerosta 31/2017!

Hrrrr

Simo Silmu ja Päivi-vaimo puhuvat avoimesti alkoholin käytöstä: ”Simo ei salaa minulta juomista”

Olen pahoillani kummankin puolesta. Simon, koska on sairas ja vaimon, koska tiedän kokemuksesta kaksi läheistä alkoholille menettäneenä (lopullisesti, sillä kumpikin kuoli alkoholiin) miten raskasta alkoholistin läheisenä on. Suhde on epäterve ja epätasapainossa, aika paljon kyse on hoitosuhteesta. Ei minulla tähän ratkaisua ole, toivotan vain voimia. Itse en ottaisi koskaan päihderiippuvaista kumppania, juuri siksi kun tiedän.
Lue kommentti
– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti