Kansanedustaja Silvia Modig jännittää päivän äänestystulosta. Kuva: Kaisa Rautaheimo / Sanoma-arkisto
Kansanedustaja Silvia Modig jännittää päivän äänestystulosta. Kuva: Kaisa Rautaheimo / Sanoma-arkisto

Kansanedustaja uskoo, että äänestyksestä tulee tiukka. – Yritän vain olla itkemättä.

Eduskunnan täysistunto alkaa tänään perjantaina kello 13.00. Täysistunnossa on 17 äänestystä, ja viimeisenä on tarkoitus äänestää tasa-arvoisen avioliittolain kohtalosta.

Kansanedustaja Silvia Modig (vas.) on jännittänyt äänestystä koko päivän.

– Suoraan sanottuna jännittää hirveästi. Mutta minulla on iso luottamus tätä meidän demokratiaa kohtaan. Ihmiset äänestävät siten kuin oikeaksi näkevät. Enhän minä voi sanoa toiselle, että hänen pitää ajatella eri tavalla. Tunnen kuitenkin, että asiasta on voitu keskustella, Modig sanoo.

Hän uskoo, että äänestyksestä tulee todella tiukka.

– Veikkaan, että lain uudistus voittaa ihan parilla kolmella äänellä.

Vaikka laki ei menisi tänään läpi, Modigin mielestä ei pidä luovuttaa.

– Vastoinkäymisistä ei pidä lannistua. Sitten pitää vain tehdä lisää töitä, että asiat toteutuvat. Tuoreimmat tutkimukset osoittavat, että 66 prosenttia suomalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Sehän on tärkeintä, että me ymmärrämme ja kannatamme toisiamme. On vain ajan kysymys, että laki seuraa perässä.

Tunneryöppy tulossa

Jos taas kaikki menee tänään niin kuin Modig toivoo ja valtaosa eduskunnasta äänestää tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen puolesta, illalla on edessä juhlat.

– Tosin ihan ensin yrittäisin varmaan vain olla itkemättä, Modig nauraa.

– Kansalaisaloitteen tekijät ja sen allekirjoittaneet ovat tehneet mielettömän työn. Ensimmäiseksi haluaisin kiittää heitä. Ehkä se porukka kokoontuisi illalla juhlimaan yhdessä johonkin.

Eilen Modig liikuttui eduskunnassa kyyneliin, kun hänen vieressään istuva Erkki Virtanen (vas.) toi puheenvuorossaan esiin sen, että Modigilla olisi oikeus mennä naimisiin hänen kanssaan, vaikkei Modig rakastakaan häntä, mutta Modigilla ei ole oikeutta mennä naimisiin sellaisen kanssa, jota hän rakastaa.

– On liikuttavaa, miten toinen ihminen voi eläytyä minun tilanteeseeni ja oikeuksiini lain edessä ja kokea niistä vääryyttä. Se on todella empaattista. Erkki on ihana ihminen, Modig kommentoi eilistä tunteenpurkaustaan.

Lue myös:

Näin Oras Tynkkynen juhlii, jos tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksytään

Jaana Pelkonen: ”Sukupuolineutraali avioliitto ei ole omantunnon asia”

Jaana Pelkonen ei luovuta: naimisiin vasta, kun kaikilla on samat oikeudet

Mikä on ruotsin kielen kaunein sana, Silvia Modig?

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: