Shirly Karvinen ja Vertti Harjuniemi asuvat vielä eri kaupungeissa, mutta yhteenmuutosta on jo puhuttu. Kuvat: Mikko Hannula
Shirly Karvinen ja Vertti Harjuniemi asuvat vielä eri kaupungeissa, mutta yhteenmuutosta on jo puhuttu. Kuvat: Mikko Hannula

Miss Suomi Shirly Karvisen ei todellakaan pitänyt alkaa seurustella kesken missivuoden, mutta sitten tuli Vertti Harjuniemi ja hurmasi hänet liian suolaisella kanalla.

– Tiedän, että Vertti ei ikinä loukkaisi minua, Shirly sanoo.

Ei miehiä eikä varsinkaan parisuhdetta! Kun Shirly Karvinen, 24, kruunattiin viime keväänä Miss Suomeksi, hän julisti päättäväisesti, että poikaystävä on viimeinen asia, jota hän kaipaa missivuodelta.

Ennen missikiertuetta Shirly oli eronnut kolme vuotta kestäneestä parisuhteesta. Edessä oli muutto yhteisestä asunnosta omaan yksiöön ja missivuoden kiireet.

Nyt, puoli vuotta myöhemmin, samaisen yksiön summeri soi ja sisään astelee kahvimaito kainalossaan Vertti Harjuniemi, 32. Tampereella asuva mies on pikavisiitillä Shirlyn luona.

”Olen sen verran elämässäni nähnyt, että tiesin millaisen ihmisen kanssa haluan olla.”

Vertti on tullut tutuksi Jutan ja Vertin supersinkkudieetti -ohjelmasta. Palomiehenä ja personal trainerina työskentelevä Vertti ehti olla viisi vuotta sinkkuna ennen kuin Shirly herätti Facebookissa hänen kiinnostuksensa. Yksineläminen oli tietoinen valinta, koska Vertti halusi keskittyä uraansa.

– Viime vuodet olen kuitenkin jo kaivannut parisuhdetta. Olen sen verran elämässäni nähnyt, että tiesin millaisen ihmisen kanssa haluan olla. Elän kuitenkin kodin ja töiden välillä tietyissä ympyröissä, enkä kauheasti katsele arjessa muita sillä silmällä. Viihdyn älyttömän hyvin yksin, enkä ole ikinä halunnut seurustella seurustelemisen vuoksi, Vertti kertoo.

Shirlyn epäluulot haihtuivat nopeasti, kun hän tutustui Verttiin.

– Olen ollut parisuhteissa, joissa on tarvottu eteenpäin ja yritetty, vaikka ero olisi ollut parempi ratkaisu. Vertin kanssa olen oppinut, että hyvä parisuhde ei ole taakka tai rajoite, vaan nostaa ylöspäin, Shirly sanoo.

Miten tapasitte?

Shirly: Vertti laittoi minulle Facebookissa viestiä, josta siirryimme puhumaan puhelimessa. Ensimmäinen puhelu kesti neljä viisi tuntia. Meillä vain klikkasi heti. Seuraavalla viikolla ajoin Vertin luo Tampereelle. Hän oli valmistanut minulle kasviksia ja tosi suolaista kanaa.

Vertti: Käytän aina paljon suolaa, mutta olin kai vähän hermostunut, sillä laitoin kanaan yhtä paljon suolaa kuin ihminen käyttää yleensä viikon aikana. Olin otettu, kun Shirly söi kiltisti kaiken. En itsekään meinannut saada paloja alas.


Shirly Karvinen ja Vertti Harjuniemi ovat kuin kotonaan toistensa luona.


Mikä toisessa kolahti?

Vertti: Minulla oli Shirlystä julkisuuden kautta positiivinen kuva, ja lähetin hänelle Facebookissa viestin. Tiesin jo ensimmäisen puhelun aikana, että eiköhän tämä ollut tässä! Shirlyssä oli kaikki, mitä olen naisista etsinyt. Harvan kanssa jaksaa jutella yön pikkutunneilla tuntikausia. Shirly on fiksu, hauska, kunnianhimoinen ja pitää itsestään huolta. Ja kauniskin hän on, siitähän on ihan todisteena nuo sertifikaatit seinillä.

Shirly: Meillä on myös hyvin samanlaiset perhekeskeiset elämänarvot. Lapsuudenperheet ja läheiset ovat molemmille tärkeitä. Vertille on hyvin selkeää, miten hän haluaa elämäänsä elää ja hän on myös kunnianhimoinen. Se on minulle miehessä tärkeää.

Miten päädyitte seurustelemaan?

Vertti: Toisella tapaamisella minä ihan pyysin. Taisin ihan teatraalisesti polvistua siinä. Ensimmäisellä tapaamisella en kehdannut vielä kysyä, vaikka mieli jo teki.

Shirly: Hetki oli erityinen, ja muistan sen varmasti aina.

Miten läheiset suhtautuvat suhteeseenne?

Vertti: Vanhempani tapasivat Shirlyn vasta nyt joululomalla, kun lomailimme lapsuudenkodissani Rovaniemellä. He tykkäsivät hänestä kovasti.

Vanhempani ovat samanlaisia kuin minäkin, heille tittelit eivät ole tärkeitä vaan ihminen. No, ehkä isän pisteet lätkäpiireissä vähän nousivat, kun he kuulivat, että poika seurustelee Miss Suomen kanssa.

Shirly: Ystävät tuulettivat vähän turhankin innoissaan. Yhteiset kaverimme missiemo Sunneva Kantola ja Jutta Gustafsberg olivat puhuneet meille molemmille toisistamme hyvää. He olivat onnellisia, että viimeinkin löysimme toisemme.

Lapsuudenystäväni ovat sitä mieltä, että Vertistä olen vihdoin löytänyt hyvän miehen.

Oletteko jo puhuneet yhteenmuutosta?

Shirly:Tietysti siitä on puhuttu, kun suhde on edennyt vakavaksi näin nopeasti, ja meillä on hyvä olla. Meillä ei kuitenkaan ole mikään kiire.

Mikä teitä yhdistää?

Vertti: Meillä molemmilla on kiireiset ja epäsäännölliset aikataulut. Helpottaa elämää, kun toiselle ei tarvitse selitellä, mistä on kyse.

Shirly: Molemmilla on terveelliset elämäntavat. Minun oli helppoa valmistautua Miss Universum -kisoihin, kun toinenkin syö terveellisesti ja olemme voineet urheilla yhdessä.

Missä asioissa eroatte toisistanne?

Shirly: Opin ymmärtämään Verttiä paremmin, kun tapasin hänen vanhempansa. Pohjoisessa kenelläkään ei tunnu olevan kiire mihinkään.

Vertti on samanlainen. Välillä saattaa kestää pitkään, ennen kuin hän vastaa kysymykseeni. Itse olen luonteeltani nopeampi.

Vertti: Arvostan erilaisuutena myös Shirlyn kiinalaisia juuria, vaikka ne eivät juuri arjessamme näy.

Mikä arjessanne on parasta?

Shirly: Koska elämme etäsuhteessa, niin pelkästään toisen kanssa oleminen on erityistä. Teemme tavallisia asioita, urheilemme ja kokkaamme yhdessä.

Vertti: Yritämme sumplia aikatauluja niin, että ehtisimme olla ainakin muutaman päivän viikossa yhdessä.


Tuore pari haaveilee harmonisesta yhteiselämästä – ja ehkä perheestä joskus sitten myöhemmin.


Miten jaatte kotityöt, kun olette yhdessä?

Vertti: Tällä hetkellä niin, että minä teen ne. No, on niitä tehty välillä myös yhdessä.

Shirly: Hei, kyllähän minäkin tiskaan! Ja paistan nykyään ne kanat...

On ollut hyvä, että olemme molemmat osanneet olla toistemme asunnoissa kuin kotona.

Miten ikäero vaikuttaa suhteeseenne?

Shirly: Luulin jonkin aikaa, että Vertti on vasta 27-vuotias! Vähän hätkähdin, kun kuulin oikean iän, mutta minulle itse asiassa tämä sopii paremmin.

Olen elänyt suhteissa, joissa toinen vielä hakee paikkaansa, joten on parempi, että mies on elänyt ja ehtinyt saavuttaa asioita elämässään. Minun on ollut vaikeaa löytää yhteyttä omanikäisteni miesten kanssa.

Vertti: Olen oppinut, että iällä ei ole naisten henkisen kypsyyden kanssa mitään tekemistä. Ikäeroa ei käytännössä edes huomaa suhteessamme.

Mistä asioista puhut mieluummin ystävillesi kuin puolisollesi?

Shirly: Tällä hetkellä tukeudun aroissa ja henkilökohtaisissa asioissa mieluiten Verttiin. Toivon, että jatkossakin voin puhua hänelle ihan samoista asioista kuin ystävillekin.

Vertti: Olen maailman huonoin avautumaan vaikeista asioista kenellekään. Olen ollut niin pitkään yksin, että olen tottunut selviytymään itsekseni. Nyt opettelen avautumista Shirlyn kanssa.

Miten teillä juhlitaan?

Vertti: Emme ole hirveästi juhlineet. Olen itse ollut nuorena yökerhon ovella ja nähnyt yöelämää. Minulla on terveelliset elämäntavat, käyn sen kerran vuodessa juhlimassa. En ole kuitenkaan mikään totaalikieltäytyjä.

Emme tarvitse parisuhteessamme mitään biletystä tai ilotulitusta, jotta meillä olisi hyvä olla. Juhlistamme antamalla toisillemme aikaa.

Shirly: Uutena vuotena olimme Levillä pubissa ehkä puoli tuntia, ja joimme pari lasia viiniä. Juhlistamme mieluummin hyvällä ruualla. Esimerkiksi viikonloppuisin saatamme kokata jotakin uutta ja erilaista. Minäkin olen työskennellyt yökerhossa kolme vuotta ja nähnyt ihan riittävästi sitä osastoa.


Vertti ehti olla viisi vuotta sinkkuna ennen kuin tapasi Shirlyn.


Mistä puolison saavutuksista olet ylpeä?

Shirly: Vertti on rakentanut omannäköisen uran, omalla tyylillään. Hän on saavuttanut paljon asioita omalla työllään.

Vertti: Shirly on asunut ja elänyt ulkomailla, nähnyt maailmaa. On hyvä, että hän osaa katsoa asioita myös erilaisesta perspektiivistä.

Missä asioissa neuvot toista?

Shirly: Vertti ei ole virallinen personal trainerini, mutta hän on opastanut minua hienotunteisesti salitreenissä, kun valmistauduin Miss Universumeihin.

Miten ja mistä teillä riidellään?

Shirly: Olemme molemmat avoimia ja puhumme meitä vaivaavista asioista suoraan. Kerran suutahdin Vertille, kun hän vei minut juoksemaan portaita ja pisti minut vähän turhan lujille. Olen sellainen, että jos joku vieras käskee juosta täysillä, niin minähän juoksen. Tutun sanomana se voi kuitenkin vain ärsyttää.

Vertti: Minä saatan vielä puskea kiusallani vähän lisää, vaikka näen, että toinen on jo lujilla. Molemmat olemme eläneet sen verran parisuhteissa, että ymmärrämme, että ihan joka asiasta ei kannata tapella. Ei minua haittaa, jos toinen joskus kiukuttelee. En haluaisi olla minkään nuken kanssa.

Mikä toisessa on seksikkäintä?

Shirly: Vertti haluaisi, että sanon estetiikka. Vertti on miehekäs mies, joka tykkää polttopuiden pilkkomisesta, mutta hänessä on herkkäkin puoli, jonka hän uskaltaa myös näyttää.

Vertti: Voisin sanoa, että takapuoli, mutta sillä ei mennä lopulta kovin pitkälle. Shirly on sinut itsensä kanssa ja kantaa itsensä hyvin.

Oletteko mustasukkaisia?

Shirly: Emme. Meillä molemmilla on takana epäonnistuneita parisuhteita, joten meille on ollut alusta asti selvää, että toisen luottamusta ei rikota. Tiedän, että Vertti ei ikinä loukkaisi minua.

Vertti: En ole tippaakaan huolissani, vaikka Shirly on toisella puolella maailmaa kaiken maailman miljonäärien liehiteltävänä. Ilman luottamusta suhteessa ei ole mitään mieltä.

Voisitteko mennä pariterapiaan?

Vertti: Jos pelastamisen arvoinen suhde on ajautunut umpikujaan, kaikki kortit kannattaa katsoa.

Shirly: Olen huomannut aikaisemmissa parisuhteissani, että kun on pitkään yhdessä, niin saattaa puolitahattomasti juurtua tiettyihin käytösmalleihin. Kolmas osapuoli voi ehkä antaa tilanteeseen uuden näkökulman.

Mikä on yhteinen unelmanne?

Shirly: Voisi olla kiva asua vielä ulkomailla. Haaveilen tasapainoisesta yhteiselämästä, jossain vaiheessa myös omasta perheestä.

Vertti: Yhteisestä elämästä. Perheasiat tulevat ajankohtaiseksi, kun perusasiat ovat molempien elämässä kunnossa. Eikä sellaisia asioita voi tarkasti edes suunnitella.

Shirly Karvinen

24-vuotias vuoden 2016 Miss Suomi.

Edustaa Suomea Miss Universum -kilpailuissa Filippiineillä. Voittaja kruunataan 30.1.

Tradenomin opinnot ammattikorkeakoulussa ovat tauolla.

Asuu Helsingissä.

Vertti Harjuniemi

32-vuotias palomies, yrittäjä ja personal trainer.

Luennoi ja vetää omia valmennusryhmiä.

Tullut tunnetuksi Jutan ja Vertin supersinkkudieetti -ohjelmasta.

Asuu Tampereella.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto