Tunnettu tv-psykologi on päätynyt kovien syytösten keskelle. Kuva: Reuters
Tunnettu tv-psykologi on päätynyt kovien syytösten keskelle. Kuva: Reuters

Jälleen yhdestä amerikkalaisten rakastamasta tv-persoonasta on paljastunut pimeä puoli.

Jos tv-suosikki Bill Cosbyn paljastuminen naisten ahdistelijaksi ja hyväksikäyttäjäksi järkytti faneja, niin järkyttää myös tv-psykologi Philip McGraw'n tapaus.

Lue myös: Bill Cosby oikeuden eteen – tässä taustat

Ihmisten ongelmia jo 14 vuotta selvitellyt, Dr. Philinä tunnettu tv-psykologi, on vuorostaan rajujen syytösten kohteena, kun hänen väitetään käyttäneen seksuaalisesti hyväksi nuorta potilastaan.

Bill Cosbyn kohdalla tarvittiin yksi vahva syytös, jonka jälkeen koko vyyhti lähti purkautumaan. Nallekarhumaista näyttelijää pidettiin luotettavana ja sympaattisena isähahmona, kunnes tiedot hänen salatusta elämästään tulivat päivänvaloon yksi nainen ja tapaus kerrallaan.

"Maailman pitää tietää, että hän on hyväksikäyttäjä."

McGraw'n tapaus tuli julki, kun RadarOnline julkaisi viranomaisraportin, jossa McGraw’ta hyväksikäytöstä syyttävä nainen kuvailee yksityiskohtaisesti miehen tekoja. McGraw'ta kuvaillaan raportissa ”hirviöksi”.

– Maailman pitää tietää, että hän on hyväksikäyttäjä. Hänen ei pitäisi kertoa amerikkalaisille, kuinka tehdä itsestään parempia ihmisiä, nainen perustelee raportissa sitä, miksi toi asian julkisuuteen.

Hyväksikäyttöä työpaikalla

RadarOnlinelle haastattelun antanut nuori nainen kertoo, että hän ryhtyi käymään McGraw’n vastaanotolla, koska hän kärsi huonosta itsetunnosta, masennuksesta ja itsetuhoisuudesta.

Naisen mukaan psykologi käytti hänen heikkoa tilaansa ja hoitosuhteessa syntynyttä luottamusta hyväkseen.

– Minulla oli huono itsetunto, olin yksinäinen ja itsetuhoinen. Hän vaati, että minun pitäisi soittaa hänelle jatkuvasti. Vastaanotolla piti käydä neljä kertaa viikossa.

McGraw ei naisen mukaan vielä hoitovaiheessa käyttäytynyt epäammattimaisesti. Miehen käytös kuitenkin muuttui, kun nainen aloitti McGraw’n vastaanotolla harjoittelijana.

”Hän pakotti minut istumaan sylissään, kun hän puhui puhelimessa potilaidensa tai vaimonsa kanssa.”

Naisen väitteen mukaan hyväksikäyttö alkoi heti hänen ensimmäisenä työpäivänään. Naisen mukaan psykologi olisi muun muassa hivellyt hänen reisiään, laittanut kättään naisen jalkojen väliin ja kosketellut tämän rintoja sekä käsillään että huulillaan.

McGraw oli myös riisunut itsensä naisen edessä. Kun nainen oli katsonut muualle, mies oli moittinut tätä.

– Emme ikinä harrastaneet seksiä, mutta koskettelua oli paljon. Hän pakotti minut istumaan sylissään, kun hän puhui puhelimessa potilaidensa tai vaimonsa kanssa, nainen kertoo.

Skandaaleja jo aiemmin

Ihan puhtoinen Dr. Phil ei ole tähänkään asti ollut, vaan hänestä on liikkunut monenlaisia huhuja ja häntä vastaan on nostettu useita oikeusjuttuja. Miestä on muun muassa syytetty kiusaavaksi pomoksi, joka on ajanut työntekijänsä hermoromahduksen partaalle.

Myös tv-psykologin avioliiton ympärillä on pyörinyt huhuja Dr. Philin naisseikkauluista, ja hänen edesmennyt, pitkään piilossa pysytellyt  ex-vaimonsa Debbie Higgins McCall ehtikin julkisuudessa ennen kuolemaansa kuvailla miestä sarjapettäjäksi, joka tyrannisoi kotia. McCallin mukaan liitto kaatui Philipin pettämiseen.

Sotkuisen yksityiselämänsä ja esimiestöppäilyjensä lisäksi Dr. Phil on joutunut puolustelemaan psykologina käyttämiään hoitometodeja.

Vuonna 2008 McGraw joutui todistelemaan oikeuttaan toimia psykologina, kun hänen vierailunsa pakkohoidossa olleen Britney Spearsin luona tuomittiin jyrkästi.

Psykologi oli ilmoittanut aikovansa tehdä pop-tähden romahdusta käsittelevän erikoisjakson ohjelmaansa. Lausunto oli herättänyt nimettömäksi jäävän psykologin, joka oli asiaa tutkittuaan tehnyt McGraw’sta virallisen valituksen.

Tällä hetkellä tv-persoona on naimisissa Robin Jamesonin kanssa.

Dr. Phil vaimonsa Robinin kanssa. Kuva: Reuters
Dr. Phil vaimonsa Robinin kanssa. Kuva: Reuters

Missä mennään nyt?

Tapaus on siirtynyt viranomaistutkintaan, ja Dr. Phil on määrätty koeajalle. Hän saa toistaiseksi vastaanottaa potilaita vain toisen psykologin läsnä ollessa.

Lisää tulossa?

Bill Cosbyn kohdalla kohu paisui hetkessä, kun esiin tuli yhä uusia – ja toinen toistaan järkyttävämpiä – syytöksiä. Oikeudenkäynti miestä vastaan alkoi toukokuussa 2016. Hänen on arvioitu saavan jopa 10–30 vuoden mittaisen tuomion.

Jo nyt hyväksikäyttökohun mainingeissa on käynyt ilmi, ettei Dr. Philillä ole lainkaan psykologinoikeuksia Kaliforniassa, jossa hänen ohjelmaansa kuvataan, ja hän on siis antanut ohjelmassaan esiintyville ihmisille neuvoja ilman psykologin toimen harjoittamiseen vaadittavaa lisenssiä.

Väitteiden mukaan hänellä ei olisi ollut lisenssiä enää vuosiin. Myös näistä syytöksistä kertoo RadarOnline.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: