Manuela Bosco on tumma ja tulinen, serkku Anita Kirvesniemi vaalea viilipytty, jota ei saa hermostumaan millään. Kuva: Juha Salminen
Manuela Bosco on tumma ja tulinen, serkku Anita Kirvesniemi vaalea viilipytty, jota ei saa hermostumaan millään. Kuva: Juha Salminen

Manuela Bosco ja Anita Kirvesniemi ovat serkukset, mutta niin läheiset, että voisivat hyvin olla siskokset. Manulta Anita on oppinut, että aina ei tarvitse välittää muiden mielipiteistä.

– Me saadaan tästä niin paljon kuittailua!

Serkukset Manuela Bosco, 34, ja Anita Kirvesniemi, 26, halaavat, asettavat kädet toistensa kaulalle ja katsovat toisiaan tarkoituksellisen imelästi. Ollaan sisäpihalla Helsingin Katajanokalla, jossa aivan viime päiviin asti oli Manuelan työtila. Nyt sieltä on löytynyt hometta, mutta sukkela Manuela on jo löytänyt uuden paikan aivan nurkan takaa.

Söpöilystä on luvassa kuittailua ainakin Manuelan pikkusiskolta Carla Boscolta, 33, ja Anitan isosiskolta Elisa Kirvesniemeltä, 30. He ovat tiiviin serkussarjan kaksi muuta jäsentä.

Näiden sukulaisten kesken vinoilulle ei tarvita erityistä syytä, siihen riittää oikeastaan ihan se, että Manu ja Anita ovat taas niin Manu ja Anita.

– Meitä yhdistävät hyvin samanlaiset elämänarvot. Olemme molemmat kiinnostuneita ravinnosta ja yhteiskunnallisista asioista. Lisäksi meillä on molemmilla kilpaurheilutausta, Manuela kertoo.

”Meidän serkkujen Whatsapp-ryhmässä viuhuu helposti satakin viestiä päivässä.”

Kymmenen vuotta sitten urheilu-uransa lopettanut Manuela juoksi sadan metrin aitoja. Anita on hiihtänyt viime vuodet kilpaa Yhdysvalloissa, jossa hän asui ja opiskeli hiihtostipendillä vuosina 2011–2015. Sairastelut ovat häirinneet treenaamista, joten nyt Anita keskittyy opintoihinsa ja pohtii, onko kilpaurheiluun vielä intoa ensi vuonna valmistumisen jälkeen.

– Meidän serkkujen Whatsapp-ryhmässä, johon kuuluvat myös äitini Anni ja Anitan isä Harri, viuhuu helposti satakin viestiä päivässä, Manuela sanoo.

Harri on siis tietenkin hiihtäjä Harri Kirvesniemi, ja Anni Kirvesniemi-Bosco on Harrin sisko.

Alasti viestiä mummolassa

Kun Anita syntyi vuonna 1990, Manuela oli kahdeksanvuotias ja asui perheineen Italiassa.

– Ensimmäiset muistikuvani Anitasta ovat vuodelta 1991 Val di Fiemmen hiihdon maailmanmestaruuskisoista. Hoidimme kisojen aikana Anitaa, joka juuri opetteli eroon tissistä, Manuela nauraa.

– Anita on aina ollut aurinko ja tuonut hyvää fiilistä!

Kahdeksan vuoden ikäero ei estänyt tiiviin suhteen syntymistä.

– Olen serkkusarjani nuorin. Edeltäjänikin on minua neljä vuotta vanhempi, joten olen tottunut olemaan vanhemmassa seurassa, Anita sanoo.

– Anita on vanha sielu ja huippuälykäs, Manuela jatkaa ja muistuttaa, että ”tämä on ihan totta”.

Erityisesti serkut ja siskot menivät iloisesti sekaisin Mikkelissä, jossa Manuela ja Anita ovat viettäneet kesiään isovanhempiensa kesäpaikassa niin kauan kuin jaksavat muistaa.

Siellä Manuelan isän puolelta periytyvä italialaisuus ja Kirvesniemien savolaisuus lyövät kättä, kun iltaisin kokoonnutaan yhteen syömään ja puhumaan. Ruoka on silloin kasvispainotteista, sillä Manuela on ollut vegaani neljä vuotta, ja kansanterveystiedettä Itä-Suomen yli-opistossa Kuopiossa opiskeleva Anitakin on ”90-prosenttisesti” kasvissyöjä.

Lapsina serkuskatras järjesti kesäpaikassa karnevaaleja, joihin kuului tietysti urheilukilpailuja mutta myös näytelmiä, Spice Girlsien kappaleiden esittämistä sekä urheilijahaastatteluja. Väliajalla lapset myivät leipomuksiaan kovaan hintaan. Mukana olivat usein myös Anitan äidinpuoleiset serkut, ja kaikki seitsemän lasta nukkuivat siskonpedissä saunatuvan lattialla kuin Astrid Lindgrenin kirjoissa konsanaan. Tekemistä keksittiin helposti, kun seuraa riitti.

– Me juoksimme alasti viestiä pihassa ja vaari otti aikaa, Manuela muistelee.

Nimi rajoittaa

Perheissä ei olisi tullut kuuloonkaan, etteivät lapset olisi harrastaneet urheilua.

– Se lähti kuitenkin täysin meistä itsestämme. Urheilu oli niin luonteva osa meidän elämää.

Anitan vanhemmat Harri ja Marja-Liisa olivat Suomen nimekkäimpiä kilpahiihtäjiä, aikansa superjulkkiksia.

– Välillä nuorempana ärsytti, kun harvinainen sukunimi tunnistettiin niin helposti, ja kilpaurheilusta tietämättömät kuvittelivat, että pääsen jotenkin helpommalla. Tietenkään se ei ollut niin, Anita sanoo.

”Ehkä olen kuitenkin ollut sukunimeni takia tietyllä tavalla varovainen, etten ole ihan mitä tahansa hölmöyksiä tehnyt.”

Vanhempien julkisuus on aina kuulunut Anita elämään. Se ei ole vaikuttanut kuitenkaan elämään juuri muuten kuin siten, että hän osaa vältellä vanhempiaan koskevien juorujuttujen ja netin keskustelupalstojen lukemista.

– Julkisuus on aina ollut itsestään selvä asia ja kuulunut heidän ammattiinsa. Harvoin siitä mitään rasitetta on ollut, ehkä olen kuitenkin ollut sukunimeni takia tietyllä tavalla varovainen, etten ole ihan mitä tahansa hölmöyksiä tehnyt.

Manuelan sisilialaislähtöinen isä Carmelo Bosco opiskeli 1970-luvulla liikuntatieteitä Jyväskylän yliopistossa. Siellä hän tutustui Manuelan äitiin.

Manuelan ja Anitan yhteiset isovanhemmat olivat ammateiltaan poliisi ja opettaja.

– Heiltä on jo lähtöisin se, että suvussamme on aina arvostettu pedanttisuutta ja sitä, että ollaan kansankynttilöitä oman aikansa Suomessa. Suvussamme on aina ollut vahvat linjaukset siitä, miten asiat on tapana tehdä, Anita sanoo.

Manuela nyökyttelee vieressä. Heitä yhdistävät Anitan kanssa kuitenkin luonteenpiirteet, jotka eivät ehkä ole olleet muulle suvulle niin tyypillisiä.

– Me olemme molemmat erittäin rentoja ja suurpiirteisiä esimerkiksi aikataulujen ja siivouksen suhteen. Siskomme taas ovat erittäin tarkkoja ja siistejä.

Anita on oppinut Manuelalta spontaaniutta ja että kannattaa tehdä, mitä haluaa eikä välittää muiden mielipiteistä.

– Sitä olen opetellut, ja oppinutkin, ettei kaiken tarvitse olla aina niin täydellistä. Suvussamme on ollut paljon menestyneitä ihmisiä. Siksi on pitänyt opetella, että voi tehdä sitä, missä tuntee olevansa hyvä, ilman paineita. Aina ei ole pakko kehittyä maailman parhaaksi.

 


Manuela ja Anita viettivät kaikki lapsuudenkesät isovanhempiensa kesäpaikassa. Kuva: kotialbumi

 

Temperamentti erottaa

Harvinainen marraskuinen aurinko paistaa viistosti ja saa Katajanokan kellertävät ja oranssit jugend-talot hehkumaan.

– Tämä on yksi Euroopan ainoita näin hyvin säilyneitä jugend-alueita, Manuela selittää ja viittoo katua alaspäin vihreää taloon:

– Tuon talon tornin mallin mukaan Tove Jansson on piirtänyt muumitalon.

Manuela on asunut Katajanokalla vasta vuoden. Tiedot asuinalueesta ovat peräisin Manuelan mieheltä ja lasten Saharan, 2 v 8 kk ja Otavan, 11 kk, isältä Kasimir Baltzarilta, joka on tehnyt myös kiinteistönvälittäjän töitä. Katajanokalla sijaitsee myös Manuelan ateljee. Hän on ollut on ollut nyt pari vuotta kuvataiteilija päätyökseen. Manuelella on tutkinnot taidekasvatuksesta Jyväskylän yliopistosta ja näyttelemisestä Accademia Europea d'Arte Drammaticasta Roomasta.

– Ensimmäisen raskauden jälkeen maalaaminen palasi niin voimalla elämääni, että minun oli pakko ruveta tekemään sitä systemaattisesti, Manuela sanoo.

Anitalla on kotonaan serkkunsa ”aiempaa tuotantoa”, muumien majakkaa esittävä taulu, jonka Manuela maalasi hänelle 18-vuotislahjaksi.

Anita kuuntelee rauhallisena Manuelan puhetta. Kun hänen vuoronsa tulee, juttua riittää kuitenkin ihan yhtä paljon kuin serkullakin.

– On meillä silti erilainen temperamentti. Ei ole varmaankaan kovin vaikea arvata, kummalla on tulisempi, Anita sanoo.

”Vaikkei toisen ongelmia pysty ratkaisemaan, pystyy silti monesti auttamaan.”

Manuela ei ole koskaan nähnyt Anitaa suuttuneena. Anita on taas monestikin ihmetellyt, miksi Manu kiihtyy nollasta sataan jostakin aivan mitättömästä asiasta.

– Ihan aina en käsitä, mikä siinä tilanteessa oli niin kiihdyttävää. Varsinkin siskonsa kanssa Manulle tulee helposti kiistaa, mutta tiedän kyllä, että nopeasti se siitä rauhoittuu.

Kun tulee Manuelan vuoro arvioida, missä he ovat erilaisia, Anita sanoo:

– Tiedän mitä aiot sanoa!

Tekemisen tempo on italialais-savolaisella ja eteläkarjalaisella erilainen. Kun Manuela tekee nopeasti ja miettimättä, mitä huvittaa, Anita jää usein jahkaamaan.

– Mutta Anita on avautunut tosi paljon. Hän on tosi itsenäinen, ottaa asioista selvää ja uskaltaa kulkea omaa polkuaan.

Museonkävijät Lontoossa

Kun serkku on kuin sisko, elämään ovat kuuluneet niin yhdessä jaettu arki, ilot kuin vaikeudetkin.

Anitan ja Manuelan keskusteluyhteys on kestänyt Manuelan vaikeat vuodet, kun hänen vanhempansa erosivat tai kun isä Carmelo kuoli vuonna 2003. Anitan vanhemmat puolestaan erosivat kymmenisen vuotta sitten, kun Anita oli 15-vuotias.

– Välillämme ei ole mitään rooleja, eikä meillä ole minkäänlaista tarvetta miellyttää toisiamme. Silloin voi puhua mistä vain, Manuela sanoo.

– Vaikkei toisen ongelmia pysty ratkaisemaan, pystyy silti monesti auttamaan, Anita jatkaa.

Enimmäkseen Anita ja Manuela eivät tee yhdessä ”mitään ihmeellistä”. Kun Anita tulee Kuopiosta Helsinkiin, he hengailevat yhdessä Manuelan kotona, tekevät ruokaa ja puhuvat.

– Anita on minun au pairini, Manuela vitsailee.

– Katsotaan, miten hän viihtyy, kun laitan hänet lasten kanssa samaan huoneeseen nukkumaan!

”Meistä ei kumpikaan hämmenny ihmisten erilaisuuden edessä.”

Serkuksia yhdistää myös se, että molemmat ovat asuneet vuosia ulkomailla ja reissanneet paljon, myös yhdessä. Se on kasvattanut molemmissa rohkeutta, suvaitsevaisuutta, sopeutuvaisuutta ja joustavuutta.

– Meistä ei kumpikaan hämmenny ihmisten erilaisuuden edessä eikä kovin helposti ala arvostella ketään.

Yksi ikimuistoisimmista reissuista, sellainen, josta kehtaa puhuakin, oli neljän serkuksen matka Lontooseen, jossa Manuela asui silloin viidentoista neliön kämpässä. Manuela ja Anita halusivat välttämättä viimeisenä päivänä Churchill-museoon. Siskot Carla ja Elisa koettivat selittää, ettei siihen ole aikaa. Manuela ja Anita saivat kuitenkin tahtonsa läpi. Kun englanninkielinen, 1,5-tuntia kestänyt kierros Iso-Britannian entistä pääministeriä esittelevässä museossa oli lopussa, ja Anitan tempaisi opastusluurit päästään, Elisa tokaisi: ”Mie en tajunnut yhtään mittään”.

Se ei tarkoittanut, etteikö hän olisi oikeasti ymmärtänyt mitään, se oli vain kiukkuinen protesti sille, että taas Manu ja Anita olivat tehneet mitä halusivat, koska ovat niin Manu ja Anita.

Juttu naurattaa Manuelaa ja Anitaa vieläkin.

Ei ihme, jos siskoilta on jälleen kuittailua tiedossa.

Anita Kirvesniemi ja Manuela Bosco

Anita Kirvesniemi

26-vuotias kansanterveystieteen opiskelija.

Hiihtänyt kilpaa SM-tasolla ja voittanut useita nuorten SM-mitaleita.

Opiskellut Yhdysvalloissa New Mexicossa ja Minnesotassa, ja hiihtänyt siellä myös kilpaa.

Kirjoittanut Vegemaniaan kasvispainotteisen ruokavalion hyödyistä.

Manuela Bosco

34-vuotias kuvataiteilija, näyttelijä ja entinen yleisurheilija, jonka päämatkana oli 100 metrin aitajuoksu.

Urheilu-uralta on useita suomenmestaruuksia.

Näytellyt muun muassa Luokkakokous 2 -elokuvassa.

Julkaissut romaanin Ylitys (Teos) ja kirjoittanut lastenkirjan Pöytä joka tahtoi kodin (Otava 2015) Pamela Tolan kanssa. Julkaisi juuri vegaanisen keittokirjan Vegemania (Cozy Publishing) Anita Kirvesniemen kanssa.

 

Putous-tähti Kiti Kokkonen ja 10 vuotta nuorempi sisko Pauliina Virta ovat kummakin bonusäitejä, eikä heillä kummallakaan ole biologisia lapsia. – Lapsettomuuden hyväksyminen on ollut pitkä prosessi, Kiti myöntää.

Se ei ollut mikään onnenpäivä. Kun näyttelijä Titta Jokinen otti hieman alle kymmenvuotiasta Kiti Kokkosta kädestä ja asetti tämän kämmenen vatsakummulleen kertoakseen, että Kitistä tulee isosisko, Kiti ryntäsi vessaan lukkojen taakse itkemään. Ainakin näin Kitille on kerrottu, totuutta hän ei itse tarkalleen muista.

Sen Kiti kuitenkin muistaa, että tieto pikkusiskon syntymästä tavoitti hänet tanhuharjoituksissa. Kiti lähti treeneistä hymyssä suin ja kirjoitti kotonaan päiväkirjaansa sanat: ”Olen saanut pikkusiskon.” Se jäi lopulta kirjan ainoaksi lauseeksi.

Nyt Kiti, 43, ja Pauliina Virta, 33, hassuttelevat ja repeilevät tuon tuosta kovaääniseen nauruun, Kiti vielä aavistuksen Pauliinaa kovempaan. Siskosten olemuksessa on jotain ihan samaa ja jotain täysin erilaista. Pauliina on hillitty, hallittu, pitkä blondi, Kiti puolestaan rönsyilevä, riehakas, 150-senttinen punapää.

”Minä olen meistä dramaattisempi, Pauliina aavistuksen totisempi.”

Myös naisten vierekkäiset työhuoneet Suomen Komediateatterin toimistolla kuvastavat sisarusten eroja. Taiteellisen johtajan Kitin työhuoneen matto on kulunut ja mytyssä, papereita lojuu ympäriinsä vinksin vonksin. Pahvikuva Titta-äidistä Tarja Halosena vahtii Kitin huonetta. Lipunmyynnistä vastaavan Pauliinan työhuoneessa taas jokainen tavara on aseteltu niin jämptisti paikalleen, että niiden välit voisi tarkistaa viivaimella.

– Minä olen meistä dramaattisempi, Pauliina aavistuksen totisempi. Pauliina rakastaa Excel-taulukoita, minä askartelua. Olemme aikaansaavia, mutta eri osa-alueilla: Pauliina tykkää urheilusta, minä virkkaan, Kiti kuvailee.

– Minä rentoudun liikkumalla, Kiti askartelemalla ja hoitamalla puutarhaa. Hänellä on jäätävän hyvät kädentaidot. En ymmärrä, miten hän jaksaa puuhata käsillään illasta toiseen, Pauliina jatkaa.

Nämä erot sisarusten välillä ovat kuitenkin vain ulkokuorta. Henkisesti he ovat samalla viivalla.

– Kiti on sielunsisareni. Hänelle voin puhua aina kaikesta, Pauliina kehaisee.

– Pauliinan kanssa voin olla täysin oma itseni. Hän on yksi harvoista, joille voin kertoa ihan rehellisesti, miltä minusta tuntuu, Kiti peesaa.

Viime aikoina Pauliina on sparrannut Kitiä myös Komediateatterin ulkopuolella, sillä Kiti on uusi Putous-näyttelijä. Pauliinalla on vahva luotto siihen, että Kiti tulee olemaan suorissa lähetyksissä tosi hyvä.

– Minun silmissäni Kiti oli luonnollinen valinta ohjelmaan. Ihailen hänen itseironiakykyään, siitä syntyy hauskin huumori.

Sama äiti, eri isät

Kitillä ja Pauliinalla on sama äiti mutta eri isät. He eivät kasvaneet lapsena samassa kodissa.

Kun Kiti oli 3,5-vuotias, äiti Titta ja leffaohjaaja-isä Ere Kokkonen erosivat. Kiti jäi asumaan isänsä kanssa. Silloin ratkaisua pidettiin erikoisena.

– Minusta tuntui tosi luonnolliselta, että jäin isälleni. Uskon, että asiat ovat menneet aikanaan ihan oikein, Kiti huomauttaa.

Pauliina syntyi Titalle ja muusikko Pauli Virralle, laulaja-näyttelijä Olavi Virran pojalle. Titta ja Pauli erosivat, kun Pauliina oli 3,5-vuotias, saman ikäinen kuin Kiti vanhempien erotessa. Pauliina jäi erossa asumaan äitinsä kanssa.

– En ole koskaan osannut tuntea kateutta siitä, että Pauliina on asunut äidin kanssa ja minä en. Meitä on aina kohdeltu samanarvoisesti. Äiti on ollut siinä jopa hysteerisen tarkka: kaupassa tavaroita tutkiessa hän selitti jo etukäteen, että tämän ostan sitten myös siskollesi, Kiti kertoo.

Lapsuudessaan Kiti muistaa hoivanneensa Pauliinaa ja vahtineensa tämän leikkejä Kaivopuiston rannassa. Yksi erityisen pelästyttävä muisto ahdistaa vieläkin. Pauliina oli vain muutaman kuukauden ikäinen, kun hän sai vahingossa jalalleen kiehuvaa vettä niin, että iho lähti.

– Se oli minulle hirveä tragedia. Hän joutui sen vuoksi sairaalaankin, Kiti kertoo.

– Hei, mä en muista, Pauliina kuittaa.

"Pauliina on luotettavampi kuin minä. Olen vähän liian lörppö, höpötän hänenkin kuulumisensa muille", Kiti myöntää.
"Pauliina on luotettavampi kuin minä. Olen vähän liian lörppö, höpötän hänenkin kuulumisensa muille", Kiti myöntää.

Rakkautta Kitin ja Pauliinan perheessä on aina osoitettu avoimesti pussailemalla, halailemalla ja kannustamalla. Toistensa isien kanssa he eivät juurikaan viettäneet aikaa, mutta äidin kanssa kolmistaan sitäkin enemmän.

– Kasvattajana äiti oli aika erikoinen ja spontaani. Saatoimme herätä keskellä yötä leipomaan kakun tai tekemään tonnikalapastaa. Ja jos ei aamulla jaksanut mennä kouluun, ei ollut aina ihan pakko, Kiti muistelee.

– Äidissä parasta on se, että hän ottaa kiinni, niin fyysisesti kuin henkisesti. Ja kun äiti alkaa heittää läppää, se on parasta ikinä. Meillä lähtee kikatus helposti laukalle: ensin sen aloittaa äiti, sitten Kiti, sitten minä alan nauraa heille, eikä siitä tule loppua, Pauliina virnistää.

Se, että suku on täynnä taiteilijoita, tuntuu Pauliinasta ihan normaalilta. Kitiä ihmisten kiinnostus perhettä kohtaan on sen sijaan välillä häirinnyt.

– Kiti on tarkempi yksityisestä tilastaan. Minusta taas tuntuu luonnolliselta, että äiti, isä ja koko suku ovat esillä, koska olen tottunut siihen pienestä pitäen. En koskaan mieti, katsooko joku meitä kadulla, Pauliina sanoo.

Etäisistä läheisiksi

Nuorempana Kiti ja Pauliina eivät olleet yhtä läheisiä kuin nykyään. Pauliina hurahti jo seitsemänvuotiaana täysillä hevosiin. Hänestä kasvoi kilpaesteratsastaja, joka kiersi kisoissa ympäri maailmaa.

– Olimme kyllä siskoksia, mutta emme sielunsiskoja. Yritin olla osa Pauliinan elämää, mutta ratsastuksen vuoksi hänellä oli omat menonsa ja kuvionsa. Toivoin, että olisit ollut avoimempi, sillä olisin halunnut kuulla sinusta enemmän ja päästä lähemmäs, Kiti sanoo Pauliinalle.

– Myös kymmenen vuoden ikäeromme varmaan vaikutti siihen, ettemme olleet kovin intensiivisesti tekemisissä. Elimme omaa elämäämme, emme yhteistä elämää. Kunnolla lähennyimme vasta aikuisina, Pauliina pohtii.

”Olin tietysti hirvittävän surullinen Kitin puolesta, kun Ere kuoli.”

Kun Pauliina lopetti 25-vuotiaana kilpaesteratsastuksen, siskosten välit alkoivat hiljalleen lämmetä. Erityisesti he tukeutuivat toisiinsa, kun molemmat menettivät isänsä. Ere menehtyi pitkän sairastelun päätteeksi vuonna 2008, Pauli vuonna 2011.

– Olin tietysti hirvittävän surullinen Kitin puolesta, kun Ere kuoli. Silloin tajusin, että ihan sama mitä hänelle sanon, en pysty täysin ymmärtämään, miltä hänestä tuntuu, Pauliina myöntää.

– Mutta ei toista voi myöskään vaatia ymmärtämään. Meillä oli omanlaiset isäsuhteemme ja omat tapamme surra, Kiti sanoo.

Syvempi yhteys siskosten välille kehittyikin Pauliinan isän menehtymisen jälkeen.

– Kun isämme kuolivat, välillemme syntyi sanaton ymmärrys. Tiedämme ihan tasan tarkkaan, miltä tilanteeseen liittyvät tunteet tuntuvat ilman, että sitä tarvitsee sanoittaa toiselle, Pauliina miettii.

– On lohdullista jakaa kokemus siitä, miltä lopullisuus tuntuu, Kiti sanoo.

Uusperheen ilot ja haasteet

Kaikista eniten Kitiä ja Pauliinaa on lähentänyt nykyinen elämäntilanne uusperheessä, sillä he ovat molemmat bonusäitejä. Kiti on ollut kumppaninsa, muusikko Olavi Tikan tyttären Sofian elämässä seitsemän vuotta. Pauliina puolestaan on seurustellut puolitoista vuotta 6- ja 8-vuotiaiden lasten isän kanssa, ja he asuvat yhdessä.

– Viime aikoina olemme puhuneet Kitin kanssa enemmän kuin koskaan. Hän on ollut tässä elämäntilanteessa minulle korvaamaton tuki. Jos ennen avauduin elämästäni 10 prosenttia, nyt puhun siitä Kitille 100-prosenttisesti, Pauliina iloitsee.

– Bonusäitiys on ihanaa, mutta ei helppoa. Onneksi minulla on ollut Kiti, joka on näyttänyt, millaista se on. Kitin antaman esimerkin vuoksi olen pystynyt olemaan suhteessani järkevä aikuinen.

Kiti suoristaa ryhtinsä ja köhäisee tyytyväisyyden merkiksi.

– Uskon, että Pauliina on nopeammin löytänyt paikkansa bonusäitinä, koska hän on osannut olla itsekkäämpi. Itse mielistelin sekä kumppaniani, lapsen äitiä että lasta, koska halusin, että minut hyväksytään. Pelkäsin konflikteja ja tunsin oloni ulkopuoliseksi, vaikka en sitä oikeastaan edes ollut.

"Aikuisuus ja samankaltaiset elämänkokemukset ovat tasoittaneet ikäeroamme", Kiti sanoo.
"Aikuisuus ja samankaltaiset elämänkokemukset ovat tasoittaneet ikäeroamme", Kiti sanoo.

Erityisesti Kiti kipuili pohtiessaan, voiko hän sanoa olevansa Sofian vanhempi. Kiti tunsi olevansa aina vähän sivussa: vaikka hän oli mukana neuvolatapaamisissa, terveydenhoitaja ei katsonut silmiin.

– Vaikeinta uusperheydessä on ollut tuntea itsensä tasavertaiseksi vanhempana. Aikanaan mietin, pitäisikö minun kokonaan lakata yrittämästä olla vanhempi ja vetäytyä taka-alalle, Kiti sanoo.

– Minäkin huomasin heti suhteeni alussa, että minulla oli kaksi vaihtoehtoa: olla joko isän tyttöystävä ja lasten kaveri tai sitten kunnolla vanhempi. Päätin, että haluan rakastaa lapsia täysillä. En olisi osannut olla vähempää, Pauliina kuvailee.

Kiti näyttää työhuoneensa seinällä roikkuvaa Sofian tekemää piirustusta. Siinä on meri, vihreä lisko ja teksti: ”Mä oon valmis rakastamaan sua.” Sitä katsellessa Kitin silmäkulma kostuu ja Pauliinakin herkistyy.

– Minulle isoin työ on ollut ymmärtää se, että vaikkeivät lapset ole biologisia, he ovat silti minun lapsiani. Rakastan heitä tosi paljon, Pauliina sanoo.

Lapsettomuus kirpaisi

Kiti olisi halunnut omia biologisia lapsia, mutta ei ole niitä koskaan saanut. Enää se ei ole mahdollistakaan, sillä hiljattain häneltä poistettiin kohtu terveydellisten syiden vuoksi.

– Nyt mahdollisuus biologisiin lapsiin on lopullisesti ohi. Se asia minun on pitänyt sisimmässäni työstää. Lapsettomuuden hyväksyminen on ollut pitkä prosessi, Kiti myöntää.

Erityisesti lapsettomuus kirpaisi Kitin edellisessä parisuhteessa, sillä kummatkin olisivat halunneet yhteisen lapsen.

”Nyt mahdollisuus biologisiin lapsiin on lopullisesti ohi.” 

– Se oli tosi kova paikka. Mutta jos ihan rehellinen olen, en lopulta ole varma, onko minulla koskaan ollut kunnolla vauvakuumetta. Olenkin asian kanssa nykyään sinut. Ja onhan minulla lapsi, Sofia, hän on rikkaus, Kiti kiittelee.

– Aika näyttää, miten minun kohdallani käy. Mutta onneksi minullakin on ihan mielettömät bonuslapset, Pauliina sanoo.

Jos Kitin ja Pauliinan suhde lapsuudessa olikin äidillinen, tätä nykyä tilit ovat tasan. Tai no, edelleen Kitiä kyllä vaivaa jatkuvasti pieni huoli Pauliinasta. Eihän siskolle vain satu mitään pahaa?

– Aikuisuus ja samankaltaiset elämänkokemukset ovat tasoittaneet ikäeroamme. Oikeastaan vasta viime aikoina olen alkanut hyväksyä, että Pauliina on aikuinen ihminen, joka pärjää kyllä, Kiti sanoo.

Ja vaikka sisarukset ovat biologisesti puolikkaita, sillä ei ole heille merkitystä.

– Emme ajattele olevamme puolikkaita siskoksia. Tilanne on vähän sama kuin bonusäitiydessä: kun sisko tai lapset ovat siinä, he ovat siinä sataprosenttisesti. Henkisellä tasolla olemme yhtä.

Kiti Kokkonen

Syntyi 4.10.1974 Helsingissä. Asuu Espoossa avopuolisonsa, muusikko Olavi Tikan kanssa.

Äiti näyttelijä Titta Jokinen ja isä Uuno Turhapuro -elokuvien ohjaaja Ere Kokkonen.

Suomen Komediateatterin taiteellinen johtaja. Näytellyt mm. revyissä sekä Onneli ja Anneli -elokuvissa.

Uusi Putous-näyttelijä. Ohjelma alkaa MTV3:lla 20.1.

Pauliina Virta

Syntyi 23.10.1984 Helsingissä. Asuu Espoossa avopuolisonsa kanssa.

Äiti Titta Jokinen ja isä muusikko Pauli Virta, isoisä laulaja Olavi Virta.

Entinen kilpaesteratsastaja, työskentelee Suomen Komediateatterin lipunmyyntivastaavana ja ääninäyttelijänä.

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.