Siiri Rantanen, Aira Samulin, Jutta Gustafsberg ja Maria Veitola ovat kaikki esikuvallisia naisia. Kuvat: Sanoma-arkisto
Siiri Rantanen, Aira Samulin, Jutta Gustafsberg ja Maria Veitola ovat kaikki esikuvallisia naisia. Kuvat: Sanoma-arkisto

Kolme naista nousi ylitse muiden, kun Me Naisten lukijat kertoivat idoleistaan.

Aira Samulin. Nainen on 90 eikä elämänilo vieläkään ole hiipunut. Ja miten liikkuvaisena ja terveenä hän on pysynyt! Kunpa itsekin pystyisi samaan. Muutenkin ihana nainen luonteeltaan.”

Kysyimme Facebookissa naistenpäivänä, kenestä naisesta on esikuvaksi ja miksi. Tunnetuista suomalaisnaisista esiin nousi monta vaikuttavaa nimeä, mutta yksi oli selvästi muita suositumpi: Aira Samulin.

Eniten mainintoja kyselyssä keräsivät kuitenkin Facebook-käyttäjien omat äidit ja mummot:

–  Äitini on aina esikuvani, mutta Aira Samulin liikunnallisena on kyllä myös huippu, jollaiseksi toivon, kun tästä vielä isonen.

Ulkomaalaisista naisista mainittiin muun muassa mediavaikuttaja Oprah Winfrey, nunna Äiti Teresa sekä pop-tähdet Beyonce ja Madonna. Vastauksia on tämän jutun kirjoittamishetkellä tullut yli 440 kappaletta.

Listasimme juttuun kymmenen eniten mainittua, julkisuudesta tunnettua suomalaisnaista, joita Me Naisten Facebook-sivujen seuraajat pitävät suosikkiesikuvinaan ja ovat myös perustelleet valintansa. Nimet eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

1. Jutta Gustafsberg

”Jutta Gustafsberg. Energinen, kaunis ja samalla tavallinen. Hän saa kuulijansa tuntemaan, että puhuu juuri hänelle. Esimerkillinen aikuinen nainen.”

Lue lisää! Meedioistunnoista ja intuitiosta oppaan kirjoittanut Jutta Gustafsberg: ”Saan henkimaailmasta ohjeita bisnekseen”

2. Tarja Halonen

”Tarja Halonen. Ensimmäinen naispresidentti Suomessa. Vahva ja oman tyylinsä säilyttänyt viisas nainen.”

3. Jenni Haukio

”Jenni Haukio. Tyylikäs ja sivistynyt presidenttimme rouva.”

4. Jenny Lehtinen

”Jenny Lehtinen. Runsasmuotoinen kaunis nainen, jolla on sana hallussa, itsetunto kohdallaan ja rohkeus auttaa muita.”

”Nainen, jolla on sana hallussa, itsetunto kohdallaan ja rohkeus auttaa muita.”

Lue lisää: Marja Hintikka Liven Jenny Lehtinen syömishäiriöstään: ”Ahmiminen on surullinen tapa yrittää selvitä vaikeuksista”

5. Kirsti Paakkanen

”Kirsti Paakkanen raivasi tiensä kotiapulaisesta yritysmaailman kiintotähdeksi. Nöyrä asenne työntekoon.”

6. Siiri Rantanen

”Hän on meidän kaikkien äitee. Siiri Rantanen. Hänestä näkee, miten liikunta vaikuttaa mieleen ja kehoon. Upea nainen!”

”Siiri Rantanen on meidän kaikkien äitee. Hänestä näkee, miten liikunta vaikuttaa mieleen ja kehoon.”

7. Pirkko Saisio

”Pirkko Saisio. Rohkea nainen!”

8. Aira Samulin

”Aira Samulin on vuosikymmeniä kitkenyt ikään liittyviä ennakkoluuloja ja osoittanut esimerkillään, että aktiivista elämää voi elää missä tahansa iässä.”

”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia.”

Näinkin Aira Samulinia perusteltiin esikuvana:

  • ”Aira Samulin valloittaa positiivisuudellaan ja loppumattomalla energiallaan.”
  • ”Elämänilo ja positiivinen asenne. Tanssin ja liikunnan ilon ikinuori lähettiläs.”
  • ”Aira Samulin selvinnyt vaikeista elämäntilanteista ja pärjää hienosti vieläkin. Uskomaton nainen!”
  • ”Monien vaikeuksien kautta jaksaa mennä leuka ylhäällä etiäpäin.”
  • ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia.”

Lue myös! Tanssia kohdusta hautaan ja 9 muuta kuolematonta sitaattia 90-vuotiaalta Aira Samulinilta

9. Maria Veitola

”Maria Veitolassa on sitä jotakin. Oman tien kulkija eikä hätkähdä herkästi muiden sanomisista. On erilainen ja uskaltaa sanoa mielipiteensä. Määrätietoinen ja ajan hermolla. Kyllä siitä Mariasta on helpostikin esikuvaksi.”

”Maria Veitolassa on sitä jotakin. Oman tien kulkija eikä hätkähdä herkästi muiden sanomisista.”

Lue myös! ”Mun tukka on mun tukka ja minä päätän mitä sille teen” – Maria Veitola ärähtää dissaajille

10. Miina Äkkijyrkkä

”Miina Äkkijyrkkä. Koska siinä naisessa on munaa ja teki korvaamattoman arvokasta työtä kyyttöjen pelastamiseksi.”

Kysely

Kuka näistä suomalaisnaisista on suosikkiesikuvasi?

Jenny Lehtinen
Jenny Lehtinen
28.7%
Maria Veitola
Maria Veitola
18.4%
Aira Samulin
Aira Samulin
17.0%
Tarja Halonen
Tarja Halonen
11.2%
Jutta Gustafsberg
Jutta Gustafsberg
6.5%
Siiri Rantanen
Siiri Rantanen
5.1%
Jenni Haukio
Jenni Haukio
4.4%
Pirkko Saisio
Pirkko Saisio
2.8%
Miina Äkkijyrkkä
Miina Äkkijyrkkä
2.8%
Kirsti Paakkanen
Kirsti Paakkanen
2.6%
Ääniä yhteensä: 1043

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: