Räävittömien komedioiden tähti Cameron Diaz on löytänyt itsestään self help -gurun. Nyt hän jakaa neuvoja niin onnellisuudesta, ruokavaliosta kuin parisuhteestakin. – Kaikki menee päin prinkkalaa, kun odotamme, että yksi mies riittää.

Bling! Cameron Diaz, 41, saapuu Four Seasons -hotellin sviittiin Los Angelesissa ja väläyttää miljoonan dollarin hymynsä. Se vaikuttaa aidolta, sillä niin näyttelijän silmät kuin koko olemus ­säteilevät. Tähdellä on yksinkertainen syy hymyynsä.

– Kiitollisuus on mottoni elämässä. En pidä mitään itsestäänselvyytenä, vaan olen kiitollinen kaikesta, mitä minulla on. Se on avain onnellisuuteen.

Kyynikko voisi väittää, että maailman menestyneimpiin elokuvatähtiin kuuluvalla Cameronilla on enemmän syitä olla kiitollinen kuin monella muulla. Näyttelijä pyörittää kiivaasti päätään.

– Kenenkään ei pidä verrata itseään muihin. Se on negatiivista ja saa meidät inhoamaan itseämme. Haluan, että kaikki menestyvät elämässä, etenkin naiset. Inhoan naisten keskinäistä kilpailua. En ole koskaan ollut kateellinen kenellekään ulkonäön, lahjakkuuden tai minkään muunkaan asian takia.

On vaikea kuvitella, että Cameronilla olisi edes syytä kadehtia ketään. Hänessä on valovoimaa, joka puskee läpi rennon farkut & valkoinen paitapusero -yhdistelmän. Näyttelijä vakuuttaa, että kaiken ulkoisen sijaan onnellisuus löytyy omista valinnoista.

– Suurin osa ihmisistä juoksee muiden onnellisuuden perässä eli he kuvittelevat, että samat asiat tekevät kaikki onnellisiksi. Yhteiskunta toitottaa, että ollaksemme onnellisia meillä pitäisi olla sitä ja tätä, meidän pitäisi tehdä kaikkea mahdollista ja hankkia mammonaa. En usko siihen. Minä olen aina tehnyt vain sellaisia asioita, joiden uskon lisäävän onnellisuuttani.

Mitäs noista, dollareista

Cameron sanoo muodikkaasti elävänsä hetkessä. Nuorena mallina hän joutui päättämään, maksaako verot ja vuokran vai käyttääkö viimeiset rahansa upeaan Alaïan mekkoon.

– Ostin mekon, mutta tajusin heti sen jälkeen, että minun olisi pitänyt maksaa vuokra., Cameron nauraa.

– Raha ei motivoi minua lainkaan. Olen nyt hyvässä asemassa, sillä minulla on paljon rahaa, mutta uskon sen johtuvan siitä, että en ole koskaan välittänyt mammonasta.

Cameron jakaa elämänohjeita kuin motivoiva puhuja. Se onkin hänen uusin roolinsa valkokankaan ulkopuolella. Hänestä tuli self help -guru vuoden alussa julkaistun The Body Book -oppaansa ansiosta. Kirjassa on ohjeita aina intiimialueen siistimisestä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan.

Se toinen nainen -leffan hulvaton kolmikko Kate Upton, Cameron Diaz ja Leslie Mann.

Sporttisuuden ruumiillistuma Cameron havahtui vasta kirjaa kirjoittaessaan, miten ruokavalio vaikuttaa hänen terveyteensä ja esimerkiksi mielialaan sekä ihon kuntoon.

– Uskon, että maailma on parempi paikka, jos ihmiset ovat terveitä ja ­onnellisia. Haluan jakaa tietoa kirjan avulla. On tärkeää pitää itsestään hyvää huolta, jotta voi elää pitkän, terveellisen ja elinvoimaisen elämän, Cameron ­innostuu.

– Olemme itse pahimpia vihollisiamme, sillä kohtelemme vartaloamme huonosti. Katsomme itseämme peilistä ja vihaamme itseämme. Voimme lopettaa itsetuhoisen käyttäytymisen vain, kun opimme, miten kehomme ja elimistömme toimii. Kun tiedämme, mitä pitää syödä ja mitä välttää, olemme tilanteen herroja. Velvollisuutemme on tehdä ­hyvinvointimme parhaaksi oikeita päätöksiä joka ikinen päivä.

Pettämisen harmaa alue

Cameron Diaz on entinen malli, joka nauratti elokuvayleisöä ensimmäisen kerran komediassa The Mask – naamio.

Läpimurron jälkeen hän on osoittanut olevansa kotonaan niin draamoissa, toimintaseikkailuissa kuin fyysisissä komedioissa.

– Löydän huumoria kaikesta, jopa dramaattisista tilanteista.

Cameronin uudessa komediassa Se toinen nainen on runsaasti raisua huumoria, mutta elokuva tarjoaa myös harvoin nähdyn kuvauksen naisten välisestä ystävyydestä.

– Halusin tehdä juuri tämän elokuvan, koska siinä naiset eivät petä toisiaan vaan yhdistävät voimansa ja ottavat vallan takaisin itselleen.

Cameron ja Sports Illustrated -lehden kansikuvamalli Kate Upton esittävät komediassa naisia, jotka seurustelevat saman miehen kanssa.  Kumpikaan ­nainen ei tiedä, että kyseinen Mark ­(Nikolaj Coster-Waldau) on naimisissa. Kun Markin vaimo Kate (Leslie Mann) saa tietää pettämisestä, naiskolmikko alkaa punoa kostoa.

– Hyvin usein nämä tarinat kerrotaan petetyn vaimon kautta.

Vaikka naisten ystävyys Cameronia innostaakin, on silläkin rajansa.

– Jos miehesi pettää sinua naisen kanssa, joka tietää miehen olevan varattu, on turha tuhlata energiaa kumpaankaan. Silloin ystävyys ei tulisi kuuloonkaan. Nainen, joka noin pettää toista naista, on narttu, ­Cameron ryöpyttää.

Naimisissa 4–5 kertaa

Suhteista ja pettämisestä puhuminen tuo väistämättä mieleen tähden kuuluisat ex-poikaystävät, joihin kuuluvat näyttelijä Matt Dillon, baseball-tähti Alex Rodriguez sekä muusikko-näyttelijät Jared Leto ja Justin Timberlake. Viime vuonna Cameronin huhuttiin ­heilastelevan sähköautomerkki Teslan perustajan Elon Muskin kanssa, mutta nyt juoruilu on laimentunut.

Matt Dillon on yksi Cameronin kainalossa viihtyneistä komistuksista.

– Minusta jokainen suhde on kuin avioliitto. Sitoudut jakamaan elämäsi toisen ihmisen kanssa ja kasvamaan yhdessä. Olet jo tuolloin sanonut ”tahdon” kuten alttarille astuva pari. Tässä mielessä olen ollut naimisissa neljä, ­viisikin kertaa. Onneksi minun ei ole kuitenkaan tarvinnut erota avioliitosta. Suhteen ­lopettamiseksi riittää, kun ­sanoo: ”Heippa, nähdään myöhemmin”.

Yleensä Cameronin suhteet ovat vain väljähtyneet, mutta hän kertoo joutuneensa myös petetyksi.

Cameron ja Justin Timberlake.

– Olemme kaikki tulleet jotenkin ­petetyiksi. Jopa ihmiset, jotka ovat olleet naimisissa koko ikänsä, ­painiskelevat ikuisen kysymyksen äärellä: toimiiko tämä suhde elämäni loppuun saakka? Pettäminen ei ole mustavalkoinen asia, vaan siihen kuuluu laaja harmaa alue. Jokainen tilanne on erilainen, joten mahdollinen anteeksiantaminen ja jatkosta päättäminen riippuvat monesta asiasta.

Justinin huhuttiin pettäneen Cameronia mallitytön kanssa vuosia, ennen kuin pari erosi ystävinä 2007. Jaredin sanottiin olleen kiinnostuneempi 30 Seconds to Mars -bändistään kuin tyttöystävästään. Ero Alexista oli yksipuolinen, ja näyttelijä kärsi sydänsuruista pitkään.

– Kärsin mieluummin särkyneestä ­sydämestä tuhat kertaa kuin olisin koskaan rakastamatta, Cameron on sanonut.

Uskollisuus vai seksi?

Cameron on hyvissä väleissä entisten miestensä kanssa ja vakuuttaa oppineensa jokaisesta suhteesta jotain uutta. Hän kyseenalaistaakin vanhanmalliset normit.

– Jostain syystä kuvittelemme suhteen alussa, että yksi mies voi ymmärtää kaikki puolet meistä ja täyttää kaikki tarpeemme. Emmehän odota tällaista ystäviltämme, joista jokainen tarjoaa jotain erilaista, ja sen takia teemme eri kavereiden kanssa eri asioita. Kaikki ­menee päin prinkkalaa, kun odotamme, että vain yksi mies riittää.

No jopas! Tarkoittaako Cameron, että olisimme onnellisempia, jos seurustelisimme useamman kumppanin kanssa samanaikaisesti emmekä haikailisi sen ainoan oikean perään?

– Ilman muuta. Se ei olisi lainkaan hullumpaa. Uskollisuus ja seksi vain ­yhden ihmisen kanssa on kaikista ­vaikeinta pitkässä suhteessa. Seksi vain yhden partnerin kanssa ei välttämättä kuulostaa kovin houkuttelevalta, jos vaihtoehtona on vapaus harrastaa seksiä monen miehen kanssa.

Mutta arvostaa Cameron myös ­pitkää, yksiavioista suhdetta.

– Uskollisuus kuitenkin erottaa seurustelusuhteen muista ihmissuhteista. Se on arvostettavaa. Todellisen yhteyden luominen vaatii työtä ja on arvokasta pääomaa verrattuna helppoihin kertakäyttösuhteisiin.

Kuinka Cameron sen sanoikaan:

– Olen aina tehnyt vain asioita, joiden uskon lisävään onnellisuuttani.

Cameron ryhtyi elämäntapavalmentajaksi julkaisemalla itsehoitokirjansa Body Book.

Cameron Diaz

– Syntyi 30.8.1972 San Diegossa, Kaliforniassa.

– Isä Emilio oli kuubalainen, Billie-äidin sukujuuret ulottuvat Englantiin, Skotlantiin, Irlantiin ja Saksaan.

– Kirjoittanut The Body Book -oppaan, joka on saamassa jatkoa.

–Paras ystävä on näyttelijä Drew Barrymore. He tapasivat Charlien
enkeleiden kuvauksissa.

– Tunnetuimpia elokuvia Sekaisin Marista, Charlien enkelit, Gangs of New York, Tapahtui Vegasissa ja The Counselor. Se toinen nainen nyt
teattereissa.

Jenna Rantonen on ollut työttömänä vuodesta 2014 asti. Hänen mielestään aktiivimalli on loukkaus työttömiä kohtaan. ”Teen kaikkeni työllistyäkseni. Siitä huolimatta paskaa tulee niskaan.”

Jos joku asia on puhuttanut suomalaisia vuonna 2018 niin työttömyysturvan aktiivimalli – eikä se ole mikään ihme.

Aktiivimalli vaikuttaa valtavan monen suomalaisen elämään. Suomessa oli huhtikuussa noin 233 000 työtöntä. Huhtikuussa hieman alle puolet heistä menetti työttömyystukiaan 4,65 prosenttia, koska ei pystynyt täyttämään tammi–maaliskuussa aktiivimallin ehtoja.

Aktiivimallia on kritisoitu monin sanoin. Sitä on kutsuttu esimerkiksi rankaisukeinoksi, joka ei aidosti auta ketään työllistymään.

Samoin mallista ajattelee myös 22-vuotias Jenna Rantonen. Lahtelainen Jenna on yksi niistä, joiden työttömyystukea aktiivimalli on rokottanut, vaikka hän hakee aktiivisesti töitä.

– Olen tehnyt ja teen kaikkeni työllistyäkseni. Siitä huolimatta paskaa tulee niskaan, koska en onnistunut täyttämään aktiivimallin ehtoja. En usko, että malli auttaa ketään työllistymään. Minulle se ei ole ainakaan niin tehnyt, Jenna kertoo.

Satojen työhakemusten vuodet

Jenna valmistui vuonna 2014 lähihoitajaksi. Lonkkien virheasennon takia hän kärsii kovista kivuista selässä ja alaraajoissa. Kipujen takia fyysinen hoitotyö ei kuitenkaan onnistu.

– Olen tilanteessa, jossa en tarvitse sairauslomaa, mutta en voi tehdä koulutustani vastaavaa työtä terveyteni takia, Jenna kertoo.

Valmistumisensa jälkeen Jenna on tehnyt pari lyhyttä pätkää oman alansa töitä. Sen lisäksi hän on osallistunut työkokeiluihin ja opiskellut hammashoitajaksi puoli vuotta. Suurimmaksi osaksi Jenna on viimeiset neljä vuotta ollut työttömänä. Oman arvionsa mukaan hän on vuosien aikana lähettänyt satoja työhakemuksia.

”Ajatus opiskelusta antaa vähän valoa muuten toivottomalta tuntuvaan tilanteeseen.”

Tälläkin hetkellä Jenna etsii työpaikkoja viikoittain. Sopivia paikko ei kuitenkaan ole juuri tarjolla.

– Selkäni rajoittaa työnhakua. Voin tehdä vain toimistotöitä. Mutta moniin paikkoihin vaaditaan korkeakoulutus, jota minulla ei ole. Toki voisin laittaa hakemuksia sellaisiinkin paikkoihin, mutta en rehellisesti sanottuna tiedä, ketä se hyödyttäisi.

Heikko työllisyystilanne on saanut Jennan miettimään uutta urasuuntaa. Syksyllä hän tähtää haastatteluihin, jotta pääsisi opiskelemaan terveydenhuollon sihteeriksi.

– Toivottavasti se lykästää. Ajatus opiskelusta antaa vähän valoa muuten toivottomalta tuntuvaan tilanteeseen.

Arjen avaaja

Aktiivimallia on kritisoitu myös siitä, ettei se tunnu ymmärtävän työttömän arjesta tai työnhaun realiteeteista juuri mitään. Myös Jenna yhtyy kritiikkiin.

– Työttömän elämää ohjaa päätökset, jotka on tehnyt ihmiset, jotka eivät ymmärrä, millaista on olla työtön. Se tuntuu epäoikeudenmukaiselta.

Millaista työttömän arki ja työnhaku oikeasti on? Pyysimme Jennaa kirjoittamaan elämästään kolmen viikon ajan päiväkirjaa:

VIIKKO 1

Maanantai

Aamuni ovat melkein aina samanlaisia. Herään kahdeksan maissa, luen puhelimesta uutiset ja lähden koirani kanssa lenkille. Baron on minulle tärkeä kaveri, joka auttaa pitämään päivärytmini tasaisena.

Aamutoimien jälkeen tsekkaan työvoimatoimiston verkkosivut. Käyn läpi ja hyväksyn oman suunnitelmani, jonka päivitin työkkärin työntekijän kanssa viime viikolla puhelimitse.

Sen jälkeen teen kotitöitä. Illalla lähden ystävän kanssa Mäkkäriin. Se on harvinaista herkkua.

Tiistai

Juon päiväkahvit ulkona ja samalla tsekkaan työkkärin tarjonnan. Mitään minulle sopivaa ei löydy. Tuttuun tapaan tilanne turhauttaa. Haluaisin niin kovasti töihin.

Työttömyys vaikuttaa mielialaani todella paljon. Se stressaa, ahdistaa ja tulee uniin. Ahdistuneena ruokakaan ei maistu.

Välillä mietin, yritänkö tarpeeksi, kun en joka hetki ole etsimässä uutta työtä ja fiksaamassa ansioluetteloa. Voisinko tehdä vielä enemmän? Kaikista eniten synkkyyteen vetää se, kun ehtii jo innostua työpaikasta ja odottaa haastattelukutsua, mutta sitten sähköpostiin tuleekin viesti, jossa lukee ”valitettavasti sinua ei valittu tällä kertaa.”

”Yritän ajatella, että tilanteeni on kuitenkin loppupeleissä ihan hyvä.”

Arjen tärkein kaveri.
Arjen tärkein kaveri.

Kun huolet painavat, on pakko ottaa aikalisä omiin ajatuksiin. Yritän ajatella, että tilanteeni on kuitenkin loppupeleissä ihan hyvä. Asun avopuolisoni kanssa ja minulla on perhe, joka tukee. Vaikka terveyteni ei ole ihan paras, huonomminkin voisi mennä.

Loppupäivän yritän rentoutua. Katselen sarjoja ja luen lempiblogejani.

Keskiviikko

Herään tavallista aiemmin. Selkäni on päättänyt pitää vapaapäivän, ja säryt tekevät liikkumisesta vaikeaa. Aamutoimien jälkeen lähden koiran kanssa ulos. Loppupäivän kuuntelen selän vointia. Päivä kuluu hitaasti, ihan kuin koomassa.

Luen eräästä blogista kokemuksia työttömyydestä, yrittäjyydestä ja osa-aikatyöstä. Se herättää minussa surua. Miksi työttömän elämä ja toimeentulo on tehty niin vaikeaksi? Mitä pitää tehdä, jos työtä ei saa, vaikka kuinka yrittää? Miksi aktiivimalli rankaisee minua, vaikka yritän kaikkeni?

Torstai

Lähden kaupungille ja käyn ostoksilla. Tiukan budjetin kanssa ostan vain sen, mitä tarvitsen. Alennukset syynään tarkkaan. Alkuillasta käyn apteekissa. Astmalääkkeisiin kuluu 34 euroa. En ole vielä saanut lääkettä varten lääkäriltä Kelaan lausuntoa, joten joudun maksamaan täyden hinnan. Se on kova lasku, mutta lääkkeet on pakko ostaa. Ei niistä voi tinkiä.

Perjantai

Mietin puoleenpäivään asti, lähdenkö läheisen kotieläinpihan avajaisiin. Päätän lähteä. On päästävä ulos kotoa.

Joskus päiviin on vaikea keksiä tekemistä. Epäilen, että arkeni vaikuttaa muiden silmään tylsältä. Itse yritän välttää ajattelemasta niin. Kyllä jokaiseen päivään jotain keksii.

”Epäilen, että arkeni vaikuttaa muiden silmään tylsältä. Itse yritän välttää ajattelemasta niin.”

Yhteiskunnan työttömille tarjoama toiminta ei tunnu minulle omalta. En käy työttömien ryhmissä, koska en näe, että ne auttaisivat minua mihinkään suuntaan. Niissä ei käy edes käy omanikäistäni porukkaa, joiden kanssa voisi jutella. Ne tuntuvat vain ylimääräiseltä kuluerältä, koska bussimatkat maksavat niin paljon.

Lauantai & sunnuntai

Viikonloppuaamuisin menemme yhdessä avopuolisoni kanssa lenkittämään koiraa. Se on mukavaa. Joskus saattaa mennä useita päiviä ilman, että juttelen kenenkään muun kuin avopuolisoni kanssa. Minulla on rakkaita ystäviä, mutta suuren osan ajastani olen omissa oloissani. Työttömänä elämä on usein yksinäistä.

Joskus minua hävettää kertoa muille, että olen työtön. Huomaan myös tuntevani kateutta muita samanikäisiä kohtaan, koska heillä on töitä tai he opiskelevat. En tunne juurikaan itseni ikäisiä työttömiä. Vertaistukea on vaikea saada.

Lauantaina menemme avopuolisoni äidille syömään ja illalla lenkille. Pelaamme erän sulkapalloa. Sunnuntaina herään huonosti nukutun yön jälkeen siihen, että selkä kiukuttelee. Aamulla avopuoliso saa lenkittää koiran yksin. Koko päivä tuntuu löysältä.

”Työttömänä elämä on usein yksinäistä.”

Viikon yhteenveto: ”Tällä viikolla oli paljon puuhaa! Yhteinen kaupunkireissu äidin kanssa ja kotieläinpihan avajaiset jäivät mieleen.”

VIIKKO 2

Maanantai

Pidän siivouspäivän. Saan touhuun kulumaan useamman tunnin. Sen jälkeen otan rennosti ja odotan, että avopuolisoni pääsee töistä, jotta pääsemme kauppaan.

Olemme sopineet, että puolisoni hoitaa kauppalaskut, koska minulla ei yksinkertaisesti ole siihen rahaa. Minun rahani ovat jatkuvasti tiukassa. Mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa. Lopetin kuntosalilla käymisenkin, koska se maksoi niin paljon. Onneksi on koira, jonka kanssa voin lenkkeillä.

”Harmittaa, että toinen joutuu elättämään minut.”

Puolisoni on keskituloinen. Hänen tulojensa takia en saa Kelan työttömyyskorvauksen lisäksi asumistukea tai toimeentulotukea. Kuukaudessa saan siis 494 euroa. Siitä lähtee vielä 20 prosenttia veroa.

Minua harmittaa, etten voi auttaa rahallisesti avopuolisoani tai olla itsenäinen. Minua harmittaa, että toinen joutuu hoitamaan melkein kaikki laskut ja elättämään minut. Se on nöyryyttävääkin.

Kannan oman korteni yhteiseen kekoon tekemällä kotityöt. Se on vähintä, mitä voin tehdä.

Tiistai & keskiviikko

Lähdemme tiistaiaamuna siskoni kanssa äidille kylään. Vierailulla menee pitkälle iltapäivään ilman, että ajankulua edes huomaa.

Keskiviikkona käyn verkossa läpi avoimia työpaikkoja ja tarkistan CV:n, jotta se on ajan tasalla. Tarkistan myös työvoimatoimiston lähettämät työtarjoukset. Mitään ei ole taaskaan saatavilla.

Torstai & perjantai

Päivärytmini rikkoo ainoastaan lääkärin soitto. Saan B-lausunnon, jotta saan astmalääkkeet jatkossa halvemmalla. Olo on helpottunut.

Äidiltäni leikattiin torstaina lisäkilpirauhanen. Hän pääsee kotiin perjantaina. Menen hänen seurakseen yöksi.

”Kyllä elämästä pitää välillä nauttiakin.”

Ylppäreihin lähdössä!
Ylppäreihin lähdössä!

Matkalla sairaalaan ostan torilta pari rasiaa kotimaisia mansikoita piristykseksi. Ne ovat kalliita, mutta sen arvoisia. Kyllä elämästä pitää välillä nauttiakin.

Lauantai & sunnuntai

Vierailen sukulaisen ylioppilasjuhlissa. Laitan päälleni saman mekon, joka itselläni oli päällä pari vuotta sitten omissa juhlissani. Olisipa varaa uuteen, mutta ei vain ole. Kummoista lahjaakaan en voi antaa.

Päivä kuluu nopeasti juhliessa iltaan asti. Sunnuntaina käymme kaupassa ja avopuolisoni tekee ruokaa. Päivä on ihanan leppoisa.

Viikon yhteenveto: ”Siskoni ja minun yhteinen vierailu äidin luona oli viikon kohokohta. B-lausunto sai hieman huokaisemaan helpotuksesta. Myös ylioppilasjuhlat olivat mahtavat.”

VIIKKO 3

Maanantai

Tälle päivälle ei ole akuutteja kotitöitä. Tsekkaan jo aamulla avoimet työpaikat. Masentaa, kun taaskaan ei löydy mitään sopivaa.

Odotan jo kuumeisesti lääkäriaikaa, joka on varattu kesäkuun lopulle. Toivottavasti silloin saan tietää selän kunnosta enemmän. Toivon, että se auttaisi tilannettani.

Lounaalla teen pikapyttipannua ja katson Muumeja. Ne piristävät aina, kun elämä potkii.

Tiistai

Masentaa. Mietin liikaa raha-asioita, töitä ja koulua. Minusta ei juuri nyt tunnu olevan yhtään mihinkään. Vietän koko päivän tekemättä mitään.

Keskiviikko

Hoidan heti aamusta koiran ihottumat. Sen jälkeen mietin, jaksanko lähteä mihinkään. Rahaa ei ole. Ehkä voisin lähteä ulos valokuvaamaan? Päätän tehdä niin.

”Tuntuu siltä, että elämä romahtaa, kaikki ahdistaa ja vituttaa.”

Koko viikko on taas yksi niistä, jolloin mikään ei onnistu. Tuntuu siltä, että elämä romahtaa, kaikki ahdistaa ja vituttaa. Onneksi minulla on avopuolisoni. Hän tukee vaikeassa paikassa.

Torstai & perjantai

Olo on ankea. Olen tsekannut pitkin viikkoa avoimia työpaikkoja. Mitään sellaisia, mitä voisin hakea, ei ole tullut vastaan. Joko puuttuu koulutus tai työ ei vain sovellu selälleni. 

Valokuvauspäivän satoa.
Valokuvauspäivän satoa.

Lauantai & sunnuntai

Lauantaina käymme kansainvälisillä suurmarkkinoilla. En osta mitään. Rahat ovat lopussa ja voin hakea vasta seuraavalla viikolla työttömyyskorvausta.

”Työ on arvokasta muutenkin kuin vain rahan takia. Enpähän ole koko ajan kotona.”

Onneksi ensi viikolla on luvassa uudenlaista tekemistä. Menen alkuviikosta vapaaehtoisena hoitamaan maahanmuuttajaperheiden lapsia, kun heidän äitinsä opettelevat suomea.

Vaikka työstä ei saa rahaa, se piristää. Harmi kyllä vapaaehtoistyö ei kerrytä minulle aktiivisuutta. Se ei siis suoraan nosta toimeentuloani. Mutta kyllä työ on arvokasta muutenkin kuin vain rahan takia. Enpähän ole koko ajan kotona.

Viikon yhteenveto: ”Viikko oli masentava ja lannistava. Itkun kanssa se kuitenkin meni ohi. Tällaisia viikkoja mahtuu elämään aina välillä.”

Entinen pitkäaikaistyötön, nyk...

Millaista työttömän arki oikeasti on? Pitkäaikaistyötön Jenna, 22, piti päiväkirjaa kolme viikkoa

Toivon tosissaan että jokainen ketä siellä huutelee että aktiivisuutta ja "kyllä tekevälle aina töitä löytyy" tämän tyyppisiä juttuja, joutuvat oikeasti joskus kokemaan työttömyyden ja sen jatkuvan pettymyksen mikä työn hakemiseen liittyy..voisi olla sen jälkeen eri ääni kellossa..KUKAAN kuka ei ole henkilökohtaisesti joutunut pitkäaikaistyöttömyyttä kokemaan, ei sitä ymmärrä.
Lue kommentti
Raakel ja Nicke yhteiskuvassa vuonna 2013. Kuva: Sanoma-arkisto
Raakel ja Nicke yhteiskuvassa vuonna 2013. Kuva: Sanoma-arkisto

90-luvun alusta saakka tunteneella pariskunnalla on viisi yhteistä lasta.

Raakel ja Nicke Lignell juhlivat tänään 23. hääpäiväänsä. Päivän kunniaksi Raakel julkaisi Instagram-tilillään ihastuttavan hääkuvan pariskunnasta 23 vuoden takaa.

– 23 vuotta sitten sanoimme TAHDON. Tahdon myös tänään. Kiitos Nicke, Raakel kirjoittaa kuvan alla.

 

A post shared by Raakel Lignell (@raxlig) on

Yli 20 vuotta sitten otetussa mustavalkoisessa hääkuvassa Raakel ja Nicke poseeraavat melko vakavina. Raakelilla oli hääpäivänään yllään pitkä huntu ja olkapäät paljastava hääpuku.

Ihan niin kuin ennenkin

Raakel ja Nicke tapasivat ensimmäisen kerran 90-luvun alussa. Nyt heillä on viisi lasta: Greta, Edith, Poujou, Joel ja Eliel.

Pariskunnan yhteisiin vuosiin on mahtunut paljon. Hieman yli kymmenen vuotta sitten nokkakolarissa rattijuoppo törmäsi Nicken autoon. Ensiavussa todettiin, että hän oli saanut törmäyksessä kallonmurtuman ja aivoverenvuodon. Nicke on kertonut avoimesti, että kolari muutti hänen suhtautumistaan elämään. 

– Kun palasin töihin, pelkäsin aluksi mokaavani. Entä jos pää ei pelaa? Ei auttanut muu kuin ottaa armeliaampi asenne itseä kohtaan. Eihän mokaaminen niin vaarallista ole. Opin myös ymmärtämään nyt-hetken tärkeyden. Huomisesta emme tiedä mitään.

Nicke paljasti vuonna 2013 kaksikon pitkän suhteen salaisuudeksi sen, että he tuntevat toisensa niin hyvin.

– Tunnemme toisemme hyvin ja tulemme hemmetin hyvin juttuun, olemme olleet yhdessä niin pitkään. Raksun kanssa me tykkäämme toisistamme aika tavalla, ihan niin kuin ennenkin.