Me Naiset
|
Susanna Laari
Parikymppisenä Maria Veitola pukeutui suuriin huppareihin ja jättimäisiin hiphop-farkkuihin, jotka peittivät kaikki kehittyvän vartalon muodot. ”Niin sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten”, hän sanoo. Kuva: Jouni Harala
Parikymppisenä Maria Veitola pukeutui suuriin huppareihin ja jättimäisiin hiphop-farkkuihin, jotka peittivät kaikki kehittyvän vartalon muodot. ”Niin sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten”, hän sanoo. Kuva: Jouni Harala

Toimittaja Maria Veitola joutui nuorena työpaikallaan usein häirinnän kohteeksi. – Pakenin tilanteista ja kun sanoin ei, sain osakseni naureskelua, vähättelyä ja uhkailua, hän kertoo.

– Seksuaalinen ahdistelu oli aina järkytys ja pettymys, mutten minäkään ikinä sanonut mitään esimiehilleni – ja joskushan ahdistelija oli oma pomo. Pakenin tilanteista ja kun sanoin ei, sain osakseni naureskelua, vähättelyä ja uhkailua, toimittaja ja sisältöjohtaja Maria Veitola, 44, kertoo nuorempana kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä, josta on alettu puhua kunnolla vasta #metoo-kampanjan myötä.

Marialta saatettiin työhaastattelussa udella hänen rintaliiviensä kuppikokoa. Töissä ja työpaikan illanvietoissa kähmittiin ja ja lähenneltiin.  

– Tein kaikkeni, jottei ahdistelu jatkuisi, mutten ottanut lopareita, sillä ura  oli minulle tärkeä, Maria sanoo.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maria kertoo, miten typerryltävältä tuntui, kun oli kuvitellut saaneensa töissä jalan oven väliin oman potentiaalinsa ja osaamisensa takia, mutta sitten toimituksen miespuolinen jäsen alkoikin ehdotella. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Silloin tuntui, että minut olikin palkattu taloon vain jonkun pumpattavaksi barbaraksi.

Äänitorvi vai hankala tyyppi

Tänään Maria on saavuttanut urallaan aseman, missä uskaltaa puhua syrjinnästä ja ahdistelusta myös muiden puolesta.  Senkin uhalla, että tietää, miten helposti ääneen asioita sanovat naiset leimataan hankaliksi tyypeiksi tai ilonpilaajiksi.

– Toivoisin, että Ruotsin tapaan myös Suomessa tultaisiin julkisuuteen suurempina joukkoina. Yksittäiseltä uhrilta se voi olla liikaa vaadittu, sillä kokemuksista kertomalla voi vaarantaa uransa. Monen kokemukset ovat myös niin traumaattisia, ettei niitä halua kaivella tai niitä ei ole ikinä jakanut vaikkapa nykyisen kumppaninsa kanssa, Maria sanoo.

– Maailma on naiselle tosi outo ja ristiriitainen. Tuntuu, että tekipä mitä vaan, syy on aina naisessa. Naistahan syytetään raiskatuksi tulemisestakin, jos hän pukeutuu minihameeseen, liikkuu yksin yöllä ulkona tai menee miehen kanssa jatkoille. Tälläkin hetkellä tässä keskustelussa ollaan enemmän huolissaan siitä, että ahdistelijoiden ura tuhoutuu eikä siitä, että uhrien koko elämä voi olla tuhoutunut, Maria sanoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Vierailija

Marly kirjoitti:
Laureaax kirjoitti:
Näitä "miituuu-missejä" tuntuu nyt riittävän, esille on päästävä vaikka millä keinolla. Jos tämäkään ei auta, niin aletaan vähentämään vaatteita :-DD

Typerä kommentti. Häirintää on ja ne pitää tuoda julki. Juuri sinun kaltaiset eivät ota tosissaan tai hyväksy ajatusta että häirintää on. Tuo mitä kirjoitit on myös asian vähättelyä.. Naisten on pidettävä vaan kovaa meteliä asiasta, häirintä loppuu jos häiritsijät julkaistaan. Eikö niin!
Minua ei ole häiritty ikinä ja olen siitä onnellinen.

Olen tismalleen samaa mieltä siitä, että jos häirintää esiintyy, se pitää tuoda julki.  Toivoisin vain, että tapaukset tuotaisiin julki heti häirinnän tapahduttua, eikä vasta vuosien päästä. 

Nyt tämä "miituu" alkaa vaikuttaa enempi historialliselta sirkukselta, kuin ajankohtaiselta ongelmalta.

Valitettavasti on todettava, ettei tuo häirintä ole pelkästään miesten tekemää, vaan omalle kohdalleni on osunut useampia tapauksia, joissa on sitten pidetty kovaa meteliä siitä, kun toinen osapuoli ei ole saanut haluamaansa huomiota osakseen. 

Idiootti

Voi kauhistus sentään, mies kirjoitti:

Miksiköhän minua ei ole häiriitty seksuaalisesti kuin tuhat kertaa.
Käyty käsiksi genitaalialueelle, kaumarrettu tissi poskeen, kyselty illan menemisiä, tultu yöllä kylään jne.

Ja tämä on vaikuttanut sun uraasi tai sillä etenemiseen miten? Tai oot ollut kauhuissasi joka kerta siitä, että sut kulman takana raiskataan, eikö vaan? Mun luo sitä paitsi ei yöllä tule kukaan kylään, kun en avaa ovea. Jos avaat, niin toivotat vieraan silloin tervetulleeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla