Sebastian Rejman. Kuva: Kaisu Jouppi
Sebastian Rejman. Kuva: Kaisu Jouppi

Suomenruotsalainen Sebastian Rejman ei osaa snapsilauluja.

Onko sinulla talenttia?
Osaan soittaa, laulaa, puhua, pelata jääkiekkoa, liikuttaa nenää samalla tavalla kuin koirat ja olen hyvä eläinten kanssa. Olen nähnyt monenlaista lahjakkuutta ohjelmaa tehdessä, Janne Katajan pingviinitanssista alkaen. Maamme nuoret tytöt ja pojat ovat todella keksineet tekemistä vapaa-aikanaan. Joku diabolo-hyrrä! Ei tulisi itselle mieleen, että pitäisikö alkaa sunnuntain ratoksi treenata diaboloa. Jos saisin valita itselleni uuden
talentin, haluaisin osata breikata. Olen tosi jäykkä ja huono siinä.

Sinä olet oikeasti muusikko. Miten päädyit tv-hommiin?
Tuotantoyhtiöstä soitettiin, koe-esiintymisessä oli hauskaa, ihmiset olivat kivoja: en keksinyt mitään syytä kieltäytyä. Mietin aluksi, liittyykö työ mitenkään musahommiin, mutta on toisaalta hauskaa olla vaihteeksi jollain muulla duunissa. Juontajakollegani Lorenz Backman puhuu kuin Ruuneperi. Jopa minä olen hiljentynyt hänen rinnallaan pariksi minuutiksi. Hysteeristen kohtausten riski on olemassa, ja odotan jo suoria lähetyksiä.

Mitä musiikkirintamalle kuuluu?
Giant Leap -yhtye on telakalla, levätköön rauhassa. Viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet itsetutkiskelun aikaa. Huomasin, että jokin tökki toista levyä tehdessä, ja oli pakko selvittää, mikä. Nyt minulla on uusi bändi, jota kutsun nimellä sooloprojekti. Musa tuntuu taas hyvältä.

Musiikki on ehdottomasti tärkein juttuni. Sain 14-vuotiaana kitaran, ja siitä alkoi tukan kasvu. Pian tein ensimmäisen, punkhenkisen kappaleeni Left By Love. Kuten näkyy, olin hyvin sisällä rakkauselämässä tietämättä aiheesta hevon helvettiäkään. Minulla oli levytyssopimus jo 22-­vuotiaana, mutta irtisanouduin. Levy-yhtiö olisi halunnut suomeksi laulavan koko kansan Sebastianin, ja se ei kiinnostanut.

Olet kaksikielisestä perheestä. Asioitko suomeksi vai ruotsiksi?
Puhun faijan ja joidenkin koulukavereiden kanssa ruotsia. Muuten olen vahvasti suomenkielinen. Joskus bileissä huomaan, etten osaa laulaa kaikkia suomalaisten tuntemia lauluja. En toisaalta osaa suomenruotsalaisia snapsilaulujakaan. Eikä meillä ollut hirveästi fyrkkaakaan.

Olen ihan työläisperheestä Itä-Helsingistä. Minulla on kymmenen vuotta vanhempi veli, joka harrasti taekwondoa ja käytti minua harjoitusnukkena. Aina, kun vanhemmat lähtivät käymään kaupassa, broidi sitoi minut nippuun ja pieraisi naamalle. Terkkuja!

Sebastian Rejman

■ Muusikko on tuttu Giant Leap -yhtyeestä ja parin vuoden takaisesta Kuorosodasta. Soololevy on tulossa ensi vuonna.
■ Syntyi perjantaina 13.1.1978. ”En ole muuten taikauskoinen, mutta 13
on tärkeä numero. Se on tatuoitu käsivarteenikin.”
■ Koulutukseltaan ylioppilas, asuu Helsingin Kalliossa.

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.