Scandinavian Music Group esiintyy tänä viikonloppuna Seinäjoen Provinssirockissa. Kuva: Jenna Lehtonen
Scandinavian Music Group esiintyy tänä viikonloppuna Seinäjoen Provinssirockissa. Kuva: Jenna Lehtonen

Kesällä Terhi Kokkonen ehtii bändin kanssa saunaan ja perheen kanssa purjeveneeseen.

Scandinavian Music Groupin laulaja-sanoittaja Terhi Kokkosen, 40, kesään kuuluu töitä ja vähän lomailua.

SMG kiertää parhaillaan keikoilla ympäri Suomea ja esiintyy tänään lauantaina monen vuoden jälkeen Seinäjoen Provinssirockissa.

Koleahko alkukesän sää ei ole bändin jäseniä haitannut, sen verran mukavaa keikkailu nykyään on.

– Tässä iässä mökkimeininki kavereiden kanssa on harvinaista, kun kaikilla on perheet ja omat kiireet. Mutta esimerkiksi eilen illalla saunoimme savusaunassa peltojen keskellä Tohmajärvellä, mikä oli hienoa, Terhi kertoo keikkabussista Itä-Suomen maanteiltä.

Rundilla pääsee näkemään ihan toisenlaista Suomea kuin arjessa.

– On ihan mahtavaa, kun pienillä paikkakunnilla koko kylän väki tulee kuuntelemaan meitä ihan riippumatta siitä, tuntevatko he musiikkiamme etukäteen vai eivät, Terhi kertoo.

Syksyllä uusi levy

Paitsi keikoilla bändin aika kuluu kesällä myös studiossa. SMG:n uusi levy ilmestyy lokakuussa. Kuten ensimmäinen sinkku Suurin rakkaus vihjaa, luvassa on vähän iloisempaa ja popimpaa musiikkia kuin edellisellä Terminal 2 -albumilla.

– Edellinen levymme oli eeppinen ja vyöryi hitaasti. Uudet biisit ovat nopeatempoisia, mutta eivät välttämättä teemoiltaan sen iloisempia. Yksi biisi on tosin vielä tekemättä. Ehkä pitäisi yrittää saada siitä vähän kepeämpi, Terhi kertoo nauraen.

Laulajana tunnetuksi tullut Terhi on viime vuodet opiskellut ahkerasti elokuva-alaa. Edellinen lukuvuosi meni leikkaamista opetellessa, syksyllä Terhi aloittaa opinnot Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun käsikirjoittamisen maisteriohjelmassa.

– En halua tehdä teatteria, minua kiinnostaa paljon enemmän elokuva. Syksyllä pääsen leikkaamaan lyhytelokuvaa ja se on ensimmäinen ihan oikea työni sillä alalla, Terhi iloitsee.

Bändinsä videoita ohjannut ja leikannut Terhi ei enää koekaan olevansa ensisijaisesti laulaja.

– Kaikki liittyy kaikkeen. Kirjoittaminen laulujen tekemiseen ja dramaturgia esimerkiksi siihen, kun Joelin kanssa mietimme levyn kaaren alusta loppuun valmiiksi.

Loma ulapalla

Heinäkuussa Terhi ehtii myös lomailla ja aikoo silloin suunnata perheensä kanssa merelle.

– Hankimme viime kesänä pienen purjeveneen, eli olen vasta aloittelija veneilyssä.

Parasta purjehtimisessa on kiireettömyys.

– Merellä ollaan matkan, ei päämäärän takia. Se on todella terapeuttista, Terhi sanoo.

Lue lisää:

MTV: Ohjaaja Arto Halosesta eronneella Terhi Kokkosella uusi avopuoliso

7 eräkikkaa, joita ilman et pärjää festarireissulla

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla