Vesa-Matti Loiri saa ensimmäisessä Loirinuotiolla-jaksossa vieraikseen presidentti Sauli Niinistön ja ex-jalkapalloilija Jari Litmasen. Kuva: Nelonen
Vesa-Matti Loiri saa ensimmäisessä Loirinuotiolla-jaksossa vieraikseen presidentti Sauli Niinistön ja ex-jalkapalloilija Jari Litmasen. Kuva: Nelonen

Sauli Niinistön mukaan Jari Tervon kirja saattoi pelastaa hänet ja hänen poikansa hyökyaalloilta kymmenen vuotta sitten.

Presidentti Sauli Niinistö muistelee sunnuntaina esitettävässä Loirinuotiolla-ohjelmassa kymmenen vuoden takaista tsunamia. Hän oli jouluna 2004 poikiensa Matiaksen ja Nuutin sekä Nuutin tyttöystävän kanssa lomalla Khao Lakin lomaparatiisissa Thaimaassa.

Ohjelman isäntä Vesa-Matti Loiri kysyy Niinistöltä, pelastiko tämä omat poikansa hyökyaallolta.

– Oikeastaan Jari Tervo pelasti meidän koko porukan johtuen siitä, että minulla oli kiire rannalle lukemaan Tervon romaania, joka oli jäänyt kesken – olikohan se Troikka. Olin siis pikkuisen aikaisemmin rannalla kuin muuten olisin ollut ja silloin näin erikoisen luonnonilmiön, Niinistö kertoo jaksossa.

Kymmenen vuotta sitten harva ihminen tiesi tsunamista, ja Loiri ihmettelee jaksossa, miten Niinistö tunnisti luonnonilmiön.

– Ihan alkeellisesti siitä, kun vesi oli kadonnut. Maalaisjärki sanoi, että jos vesi on mennyt, niin se tulee takaisin. Ja se tulee vauhdilla.

Loiri kertoo jaksossa uskovansa näkymättömiin asioihin ja kysyy Niinistöltä, mihin tämä uskoo.

– Uskon, että on paljon sellaista, mikä on ihmisen voimien ja mahdollisuuksien ulkopuolella.

Loirinuotiolla alkaa Nelosella su 4.1. klo 20.

Lue myös:

Vesa-Matti Loiri ja Sauli Niinistö muistelevat vaimojensa traagisia kuolemia Loirinuotiolla-ohjelmassa

HS: Vesa-Matti Loiri sai valtiolta isot verovelat anteeksi

Vesa-Matti Loiri: ”Minulla on ollut kuusi tai seitsemän rakkautta”

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.