Vuoden 2008 Miss Suomi Satu Tuomisto myöntää blogissaan, ettei ole vieläkään päässyt eroon pakonomaisesta suorittamisesta ja syömisen tarkkailusta. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
Vuoden 2008 Miss Suomi Satu Tuomisto myöntää blogissaan, ettei ole vieläkään päässyt eroon pakonomaisesta suorittamisesta ja syömisen tarkkailusta. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Satu Tuomiston mukaan syömishäiriö jätti pysyvät jäljet.

Malli ja kuntosaliyrittäjä Satu Tuomisto, 29, kertoo blogissaan nuoruusaikansa syömishäiriöstä. Hän kertoo sairastuneensa siihen 15-vuotiaana, kun aloitti mallintyöt.

– Nyt vanhemmiten pystyn jo myöntämään itselleni kärsineeni jonkinasteisesta syömishäiriöstä koko nuoruusvuosieni ajan, Satu kirjoittaa blogissaan.

Hän saattoi jumpata päivässä useita tunteja ja jättää aterioita väliin.

– Ylenpalttista urheilua ja erittäin niukkaa ruokavaliota noudattaneena ajoin itseni lähes sairaalan vuoteelle. Ihannoin alani vaatimaa langanlaihaa olemusta sekä ystäväpiirini kuuluvia tämän vartalotyypin edustajia.

Satu omaksui nopeasti syömättömyyden opit.

– Jokainen päivä oli haaste. Jokaisesta syödystä suupalasta muodostui mielessäni kaloritaulukko, joka ei minään päivänä saanut ylittää 1000 kcal maagista rajaa. Yleensä kalorit jäivät jopa puoleen tavoitteesta, ja niinä päivänä tunsin suoriutuneeni erinomaisesti.

Ateriat Satu saattoi korvata kahvilla ja vedellä. Hän kertoo mielensä olleen tällöin tyytyväinen, mutta kehonsa olleen täysin loppu.

Satun mukaan hänen ”nuoruuden hölmöilyt” ovat nyt ohi, mutta myöntää väärien valintojen seuraavan koko loppuelämän.

– Omassa repussani kulkeutuu edelleen pakonomaisen suorittamisen tarve ja ruokavalion jatkuva tarkkailu. Onneksi nykyään itseni näännyttämisen sijaan tarkkailen sitä, että päivälle lasketut kalorit tulee grammalleen syötyä täyteen.

Satu muistuttaa myös, että jokaisella on vain yksi keho, josta pitäisi pitää huolta.

– Sitä pitää kuunnella ja helliä koko sen olemassaolon ajan.

Satun blogikirjoituksesta kertoi ensimmäisenä MTV.fi.

Lue myös:

Anoreksiasta toipunyt Lotta Hintsa: ”Pahimmillaan makasin letkuissa sairaalassa”

Satu Tuomisto: ”Nyt selviän mistä vain”

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.