Satu sai tanssiohjelmasta lisää itsevarmuutta.
Satu sai tanssiohjelmasta lisää itsevarmuutta.

Satu Tuomiston vuoteen on mahtunut suurta iloa ja pohjatonta surua. – Olen kokenut ikääni nähden paljon. Vaikka minut pudotettaisiin autiolle saarelle, minä selviäisin.

Vielä alkuvuodesta Satu Tuomisto, 23, tunnettiin lähinnä varomattomista kommenteistaan. Hän oli se viimevuotinen missi, joka arvasi väärin Suomen itsenäistymisvuoden ja antoi monen mielestä erikoisia lausuntoja kerjäläisten tarpeellisuudesta.

Tänä keväänä ääni kellossa on ollut toinen. Satu osallistui Tanssii tähtien kanssa –kilpailuun, voitti katsojat puolelleen säteilevällä olemuksellaan ja lopulta korjasi kotiin koko potin.

– Tanssikisaan osallistuminen oli minulle monella tapaa lottovoitto. Missivuoteni oli juuri päättymässä, kun ohjelma alkoi. Olin varma, että tippuisin heti alkumetreillä, niinhän muillekin misseille oli käynyt. Kun sitten selvisinkin finaaliin, olo oli mieletön. Pääsin näyttämään, millainen oikeasti olen, ja sain tanssimisesta voimaa ja uskoa tulevaisuuteen.

Missikisoihin Satu lähti työt mielessään, ei niinkään misseydestä tai loisteliaasta missivuodesta haaveillen.

– Ja oikeassa olin, misseys oli hyvä ponnahduslauta tulevaan. Viime kesänä tein mitä kalenteriin oli kirjoitettu, mutta nyt saan itse päättää, mihin paperiin pistän nimeni ja minkä asiakkaan kelkkaan lähden. Vastuu ei pelota.

PR-keikkoja, kuvauksia ja messuesiintymisiä on luvassa tänä kesänä kaksi kolme päivässä. Tänä vuonna kesälomaksi riittää tanssikisan voitolla ansaittu matka Kuubaan, jossa Satu vietti kaksi viikkoa toukokuun lopussa.

Isän tyttö

Akaan Viialassa kasvanut Satu on tottunut tekemään töitä. Kanslistiäiti-Tarun ja Särkänniemen huvipuistossa maalarina työskennelleen Raimo-isän kuopus aloitti säännöllisen viikonloppu- ja kesätyön läheisessä kukkakaupassa jo 13-vuotiaana.

– En todellakaan ole kasvanut pumpulissa ja kiitän vanhempiani siitä. Olen saanut seistä omilla huterilla jaloillani ja oppia kantapään kautta. Olen nähnyt ja kokenut paljon, mutta turvallisesti pienellä paikkakunnalla valvovien silmien alla.

Satu oli lapsena monen mielestä isän tyttö, niin samannäköisiä he olivat. Kahnauksia ei tullut myöhemminkään. Tietä tasoittivat myös kaksi isoveljeä, joiden railakkaan teini-iän jälkeen rauhallisen tytön kasvattaminen oli vanhemmille kuulemma helppo juttu.

– Olen aina ollut vähän sellainen sivustaseuraaja. Teenpä mitä tahansa, haluan tuntea oloni mahdollisimman turvalliseksi.

Riippumaton kaikista

Vielä vuoden alussa Satu oli sitä mieltä, ettei koskaan selviäisi rakkaan isänsä tai äitinsä kuolemasta. Vanhemmat olivat hänelle ehdottomasti elämän tärkeimmät ihmiset. Helmikuun lopulla pahin pelko kuitenkin toteutui. Isä Raimo sai yllättäen sairaskohtauksen, eikä mitään ollut enää tehtävissä. Hän menehtyi vain muutamaa päivää ennen kuin Sadun olisi pitänyt kruunata seuraava Miss Suomi ja aloittaa tanssikisassa.

Siihen asti Satu oli aina pelännyt luopumista. Etenkin sitä, että menettäisi äkkiarvaamatta jonkun läheisensä. Mutta kun pelosta tuli totta, Satu ymmärsi, että elämä jatkuu, tapahtui mitä tahansa.

– Elämä ei ole vain tässä. Minulla on koko ajan sellainen olo, että isä yhä on täällä, vaikken häntä enää näekään. Hän on läsnä elämässäni ja elää meissä muissa.

Satu on alkanut uskoa, että mitä tahansa voi sattua, mutta kun yllättäviä käänteitä tapahtuu, niistä selvitään ja elämä jatkuu taas. Kaikella on tarkoituksensa.

– Luopuminen ei enää pelota. En pelkää enää oikeastaan mitään. Tiedän, että pärjään enkä ole riippuvainen kenestäkään. Minusta on mihin vain. Vaikka minut pudotettaisiin autiolle saarelle, minä selviäisin.

Satu Tuomisto

- 23-vuotias Miss Suomi 2008. Kotoisin Akaan Viialasta, asuu nykyään Helsingin Sörnäisissä.

- Yo-merkonomi, kaupan alan esimieskoulutus kesken. ”Haaveena olisi käydä opinnot loppuun ja perustaa oma ¬vaate- tai kenkäliike.”

- Voitti tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -kisan.

- Seurustelee lahtelaisen personal trainerin Kari Toivosen, 29, kanssa. ”Uskon, että Kari on minulle se oikea.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla