Kuva: Jouni Harala
Kuva: Jouni Harala

Satu Taiveahon ja Antti Kaikkosen unelma lapsesta mureni, kun adoptio Etelä-Afrikasta kariutui. – Onhan tämä omanlaisensa keskenmeno, Satu kuvailee.

"Otan osaa suruunne. Jos haluatte minut sijaissynnyttäjäksi, ottakaa yhteyttä. Haluan auttaa teitä."

Tämä on yksi sadoista viesteistä, joita suomalaiset ovat lähettäneet viime päivinä Sininauhasäätiön toimitusjohtajalle Satu Taiveaholle, 35, ja kansanedustaja Antti Kaikkoselle, 37. Pariskunta on saanut myötätuntoisia yhteydenottoja siitä lähtien, kun liikuttunut Antti kertoi televisiossa adoptiohankkeen kariutumisesta.

Sijaissynnyttäminen ei kuitenkaan ratkaisisi parin ongelmaa, sillä lapsettomuuden syyt ovat heillä toisenlaiset. Sitä paitsi Suomen laki kieltää sijaissynnytykset.

– On ollut silti koskettavaa huomata, että ihmiset olisivat valmiita auttamaan meitä. Arvostamme sitä todella, Satu kiittää.

Ilo muuttui suruksi

Viime kesänä Satu ja Antti saivat tietää, että kolme vuotta kestänyt adoptioprosessi on edennyt viimeiseen vaiheeseen: pariskunnan hakemus oli vihdoin lähdössä kohdemaahan, Etelä-Afrikkaan. Sieltä Sadun ja Antin oli tarkoitus saada alle kolmevuotias lapsi.

– Meille kerrottiin, että kaikki voi tapahtua nopeastikin ja lapsi voi tulla jopa vuoden sisällä.

Vain hieman ennen hakemusten postittamista Helsingin kaupungin sosiaaliviranomaiset muuttivat mieltään ja vaativat papereihin lisäyksen: maininnan siitä, että Antti Kaikkonen on syyteharkinnassa ja myöhemmin syytteessä Nuorisosäätiöön liittyvistä vaalirahasotkuista.

Syksyllä pari yritti neuvotella sosiaaliviranomaisten kanssa ja pyysi tarkistamaan asiaa myös juristeilta. Tuloksetta.

– Kun hakemuksemme lähti Etelä-Afrikkaan, tiesimme jo, että kaikki menee pieleen. Itkimme ja surimme kotona kahdestaan ja kerroimme asiasta vain lähipiirille.

Sitten kävi niin kuin Satu ja Antti olivat ennakoineetkin: Etelä-Afrikassa vaadittiin lisäselvitystä Antin rikosepäilystä.

Toivo heräsi aina

Vuosien varrella Satu ja Antti ovat tottuneet vauvauteluihin. Molemmille lapsettomuus on tuttu aihe jo aiemmista parisuhteista.

Lapsettomuushoitojen lisäksi ratkaisuksi lapsettomuuteen Sadulle ja Antille on ehdotettu muun muassa ruokavalion muutosta, vitamiineja, luontaishoitoja, lemmikkien ottamista ja täysin varmana vinkkinä jopa bulgarianjogurttia.

– Ja koska puhelinnumeroni kansanedustajana oli julkinen, sain tuntemattomilta miehiltä avuliaita siitosoriviestejä alastonkuvien kera, Satu hymähtää.

– Eniten satuttivat väitteet, joissa minut leimattiin kovaksi uranaiseksi, jota pehmeät perhearvot eivät kiinnosta, kun lapsia ei kerran ole. Minähän olen panostanut uraan siksi, ettei perheeseen ole ollut mahdollisuutta, Satu oikaisee.

Sadun tunteet ovat viime viikkoina menneet vuoristorataa. On päiviä, jolloin hän pystyy tarkastelemaan asiaa etäältä ja kylmän rauhallisesti. Yhä on myös hetkiä, jolloin kyyneleet eivät malta pysyä piilossa ja kurkkua kuristaa.

– Onhan tämä omanlaisensa keskenmeno ja ainakin meidän elämässä pahin vastoinkäyminen tähän mennessä.

Mikäli Antti saa vaalirahaepäilyssä vapauttavan päätöksen, adoptiota  olisi vielä mahdollisuus jatkaa. Siihen pariskunta ei näillä näkymin aio ryhtyä.

– On helpompi lopettaa kuin elää epävarmuudessa ja pettyä kerta toisensa jälkeen. Nyt tuntuu, ettei meillä ole enää voimia toivoa adoptiolasta. Mutta ehkä pidämme tuumaustauon ja harkitsemme sitten uudelleen, olisiko meistä vaikka sijaisvanhemmiksi, Satu sanoo.

Johanna Koivu ei missään nimessä halua häistään pönötysjuhlia.

Muusikko, näyttelijä ja juontaja Johanna Koivu menee kesällä naimisiin.

– Tuntuu mukavalta, häät ovat iloinen asia. Se on tärkeä hyvän mielen juhla, mikä kokoaa koko suvun ja läheiset. Tykkään muutenkin juhlista, Johanna kertoi  Me Naisille A. Tillanderin Häälauantai -tapahtumassa.

– Haluan kirkkohäät ja kunnon juhlat. Häät ovat ainutkertainen tapahtuma, ja haluan panostaa siihen, että itsellä, sulhasella ja vierailla on hauskaa. En halua pönötysjuhlia. 

Johanna haluaa, että juhlissa on hyvä livebändi, paljon musiikkia ja perinteinen häävalssi. Myös tilaa tanssille pitää olla.

”Hääsuunnittelussa vaikein asia on ollut oikean häämekon löytäminen.”

Yksityiselämästään vaitonainen Johanna ei halunnut paljastaa, miten häntä kosittiin, saati sitä, kuka häntä kosi. Hääpuvustaan hän on kuitenkin valmis paljastamaan yksityiskohtia:

– Hääsuunnittelussa vaikein asia on ollut oikean häämekon löytäminen. Kävin lähes kymmenessä hääliikkeessä, kunnes löysin mieleisen häämekon. Lähdin etsimään mekkoa ummikkona, koska en ole perehtynyt hääteemaan aiemmin. En aluksi tiennyt, minkä tyylisen haluan, Johanna kertoo.

– Hääpukuni on samantyyppinen, mikä on nyt päälläni: yläosa on kapea ja olkaimellinen, ja alaosa on runsaampi.

Tässä on hääpuku Johannan mieleen! Kuva: Jonna Öhrnberg
Tässä on hääpuku Johannan mieleen! Kuva: Jonna Öhrnberg

Oma hyvinvointiohjelma

Moni muistaa Johannan Lauri Tähkän kanssa soittaneesta Elonkerjuu -bändistä. Nyt Johanna on vaihtanut kokonaan alaa.

– Kun soitin Elonkerjuussa viimeisen keikkani vuonna 2016, päätin pitää pitkän etsikkoajan. Olin tehnyt 16 vuotta keikkoja, ja minun oli pakko pysähtyä, ja miettiä, mitä haluan tehdä, Johanna kertoo.

Johanna suoritti tanssi- ja liiketerapiamenetelmien ohjaajan tutkinnon ja suuntasi sitä kautta hyvinvointialalle. Nyt Johanna käsikirjoittaa ja juontaa Alfa TV:llä kymmenosaista hyvinvointi- ja lifestyle -ohjelmaa nimeltä KoivuTV.

”Luovalla alalla täytyy uudistua välillä.”

– Luovalla alalla täytyy uudistua välillä. Ohjelmassa käsitellään sydäntäni lähellä olevia aiheita, kuten terveyttä, kauneutta ja hyvinvointia. Haluan inspiroida, tuoda ajattelemisen aihetta ja viihdyttää ihmisiä.

Johanna on myös suorittanut Lontoossa teatteritaiteen maisterin tutkinnon, mutta hän ei tällä hetkellä tee töitä näyttelijänä.

– Opetin aikoinaan päivätyökseni näyttelijäntyötä, ilmaisutaitoa ja liikeimprovisaatiota. Vedän vieläkin improkursseja ja vapaatanssin kursseja. Musiikkiuran jatkamistakaan en ole suunnitellut, mutta palo esiintymiseen on edelleen.

Brittilehdistön saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat uutisesta innoissaan.

Brittiläismediat kertovat, että Cambridgen herttuataren Catherinen pikkusisko Pippa Middleton, 34, on raskaana. Tuleva pienokainen on Pippan ja hänen aviomiehensä James Matthewsin, 42, esikoinen.

The Sun -lehden mukaan lapsen laskettu aika on lokakuussa. Raskaus on siis jo toisella kolmannekselle. Lehden saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat perheenlisäyksestä innoissaan.

Tulevalla syysvauvalla riittää lähipiirissä leikkikavereita. Herttuatar Catherinella ja prinssi William odottavat kolmatta lastaan. Pian syntyvän pienokaisen lisäksi kuningasparilla on tytär ja poika: 4,5-vuotias prinssi George ja pian 3-vuotias prinsessa Charlotte.

Myös Jamesin velipoika Spencer Matthews odottaa puolisonsa kanssa esikoista.

Pippa ja James avioituivat viime toukokuussa 2017. He menivät kihloihin kesällä 2016 vuosien yhdessäolon jälkeen.