Kuva: Jouni Harala
Kuva: Jouni Harala

Satu Taiveahon ja Antti Kaikkosen unelma lapsesta mureni, kun adoptio Etelä-Afrikasta kariutui. – Onhan tämä omanlaisensa keskenmeno, Satu kuvailee.

"Otan osaa suruunne. Jos haluatte minut sijaissynnyttäjäksi, ottakaa yhteyttä. Haluan auttaa teitä."

Tämä on yksi sadoista viesteistä, joita suomalaiset ovat lähettäneet viime päivinä Sininauhasäätiön toimitusjohtajalle Satu Taiveaholle, 35, ja kansanedustaja Antti Kaikkoselle, 37. Pariskunta on saanut myötätuntoisia yhteydenottoja siitä lähtien, kun liikuttunut Antti kertoi televisiossa adoptiohankkeen kariutumisesta.

Sijaissynnyttäminen ei kuitenkaan ratkaisisi parin ongelmaa, sillä lapsettomuuden syyt ovat heillä toisenlaiset. Sitä paitsi Suomen laki kieltää sijaissynnytykset.

– On ollut silti koskettavaa huomata, että ihmiset olisivat valmiita auttamaan meitä. Arvostamme sitä todella, Satu kiittää.

Ilo muuttui suruksi

Viime kesänä Satu ja Antti saivat tietää, että kolme vuotta kestänyt adoptioprosessi on edennyt viimeiseen vaiheeseen: pariskunnan hakemus oli vihdoin lähdössä kohdemaahan, Etelä-Afrikkaan. Sieltä Sadun ja Antin oli tarkoitus saada alle kolmevuotias lapsi.

– Meille kerrottiin, että kaikki voi tapahtua nopeastikin ja lapsi voi tulla jopa vuoden sisällä.

Vain hieman ennen hakemusten postittamista Helsingin kaupungin sosiaaliviranomaiset muuttivat mieltään ja vaativat papereihin lisäyksen: maininnan siitä, että Antti Kaikkonen on syyteharkinnassa ja myöhemmin syytteessä Nuorisosäätiöön liittyvistä vaalirahasotkuista.

Syksyllä pari yritti neuvotella sosiaaliviranomaisten kanssa ja pyysi tarkistamaan asiaa myös juristeilta. Tuloksetta.

– Kun hakemuksemme lähti Etelä-Afrikkaan, tiesimme jo, että kaikki menee pieleen. Itkimme ja surimme kotona kahdestaan ja kerroimme asiasta vain lähipiirille.

Sitten kävi niin kuin Satu ja Antti olivat ennakoineetkin: Etelä-Afrikassa vaadittiin lisäselvitystä Antin rikosepäilystä.

Toivo heräsi aina

Vuosien varrella Satu ja Antti ovat tottuneet vauvauteluihin. Molemmille lapsettomuus on tuttu aihe jo aiemmista parisuhteista.

Lapsettomuushoitojen lisäksi ratkaisuksi lapsettomuuteen Sadulle ja Antille on ehdotettu muun muassa ruokavalion muutosta, vitamiineja, luontaishoitoja, lemmikkien ottamista ja täysin varmana vinkkinä jopa bulgarianjogurttia.

– Ja koska puhelinnumeroni kansanedustajana oli julkinen, sain tuntemattomilta miehiltä avuliaita siitosoriviestejä alastonkuvien kera, Satu hymähtää.

– Eniten satuttivat väitteet, joissa minut leimattiin kovaksi uranaiseksi, jota pehmeät perhearvot eivät kiinnosta, kun lapsia ei kerran ole. Minähän olen panostanut uraan siksi, ettei perheeseen ole ollut mahdollisuutta, Satu oikaisee.

Sadun tunteet ovat viime viikkoina menneet vuoristorataa. On päiviä, jolloin hän pystyy tarkastelemaan asiaa etäältä ja kylmän rauhallisesti. Yhä on myös hetkiä, jolloin kyyneleet eivät malta pysyä piilossa ja kurkkua kuristaa.

– Onhan tämä omanlaisensa keskenmeno ja ainakin meidän elämässä pahin vastoinkäyminen tähän mennessä.

Mikäli Antti saa vaalirahaepäilyssä vapauttavan päätöksen, adoptiota  olisi vielä mahdollisuus jatkaa. Siihen pariskunta ei näillä näkymin aio ryhtyä.

– On helpompi lopettaa kuin elää epävarmuudessa ja pettyä kerta toisensa jälkeen. Nyt tuntuu, ettei meillä ole enää voimia toivoa adoptiolasta. Mutta ehkä pidämme tuumaustauon ja harkitsemme sitten uudelleen, olisiko meistä vaikka sijaisvanhemmiksi, Satu sanoo.