”Kun olen töissä, Satu lähettelee minulle välillä tekstareita ja kuvia vesselistä, mikä piristää kummasti”, Antti Kaikkonen kertoo vierellään puoliso Satu Taiveaho. Kuva: Jouni Harala
”Kun olen töissä, Satu lähettelee minulle välillä tekstareita ja kuvia vesselistä, mikä piristää kummasti”, Antti Kaikkonen kertoo vierellään puoliso Satu Taiveaho. Kuva: Jouni Harala

Antti Kaikkosen ja Satu Taiveahon matka vanhemmiksi on ollut pitkä ja kivinen. Kovin paikka oli, kun adoptio kariutui Antin vaalirahakohun takia. – Silloin jouduin hetken kelaamaan, että Antti vai lapsi, Satu kertoo.

Kansanedustaja Antti Kaikkosesta, 40, ja hänen vaimostaan Satu Taiveahosta, 38, tuli lokakuussa vanhempia, kun noin vuoden ikäinen sijaislapsi muutti heidän luokseen.

– Uuteen elämäntilanteeseen liittyvää ilon ja riemun määrää ei voi kuvailla. Usein varoitellaan, etteivät sijaisvanhemman tunteet synny hetkessä, mutta kyllä se meillä oli rakkautta ensi silmäyksellä, Satu kuvailee.

– Kaikki on nyt toisin, mutta hyvällä tavalla toisin. Minusta on tosi hienoa, että saan elää tällaisen vaiheen: työnnellä vaunuja, seurata vesseliä, kun se katselee maisemia tai nukahtaa. Nukkuva lapsi on ihanan näköinen, Antti jatkaa.

”Hain syytä itsestäni”

Antin ja Sadun tie vanhemmiksi oli kuitenkin kivikkoinen. Pariskunta kertoo kärsineensä lapsettomuudesta vuosikausia.

– Joka kuukausi toivo heräsi. Pettymys oli valtava, vaikka yritinkin suojella itseäni ja ajattelin, että tuskinpa raskaus onnistuu, kun ei ole aikaisemminkaan onnistunut, Satu muistelee.

– Tuntui, että toive lapsesta määritti koko elämää.

Antin ja Sadun lapsettomuuteen ei koskaan löytynyt selkeää syytä. Satu kertoo kuitenkin hakeneensa välillä syitä itsestään. Nuorena hän oli laihduttanut paljon ja mietti olisiko se voinut olla yksi syy lapsettomuuteen.

– Olin kunnianhimoinen suorittaja. Harrastin tosi paljon liikuntaa: ratsastin, hoidin hevosia, kävin kuntosalilla ja tein joka päivä kymmenen kilometrin juoksulenkin. Kohdallani ei voinut ihan puhua anoreksiasta, mutta jostain sen tyyppisestä.

Huone ja poni adoptiolapselle

Suurin pettymys oli kuitenkin adoptioprosessin kariutuminen aivan viime metreillä vuoden 2011 syksyllä. Pari odotti lasta Etelä-Afrikasta. Hänelle oli jo ostettu poni ja sisustettu huone, kun viranomaiset nostivat Antin vaalirahakohun pöydälle. Vaikka Antti oli vasta syyteharkinnassa, viranomaiset kokivat, että yhteistyö muiden maiden kanssa edellyttää, että he kertovat kaikki tämäntyyppisetkin jutut yhteistyökumppaneilleen.

– Oli hyvin vaikea ymmärtää, mitä tekemistä tällä oli sen kanssa, millaisia vanhempia me voisimme olla. Sadun kannalta se oli täysin kohtuutonta. Hänellä ei ollut osaa eikä arpaa asiassa, Antti kertoo.

Asia koetteli myös heidän parisuhdettaan.

– Siinä tilanteessa jouduin hetken kelaamaan, että Antti vai lapsi. Olisiko minulla lapsi, jos olisinkin ollut hakijana yksin? Voisinko olla hakijana yksin? Satu kertoo.

Lopulta vaikeudet ovat vain yhdistäneet paria.

– Nähtävästi suhteemme on sikäli vahva, ettei se ole ihan helpolla kaatunut, vaikka aihetta ehkä olisi ollut, Antti sanoo.

– Lapsi on koko ajan ollut yhteinen tavoite ja haave. Olimme samalla puolella yhdessä.

Satu ja Antti osallistuivat Me Naisten Parisuhteellista-videohaastatteluun. Katso video täällä!

Millaisia vaiheita Antti ja Satu kävivät läpi ennen kuin heistä tuli vanhempia? Mikä on parasta lapsiperheen arjessa nyt? Lue lisää Me Naisten numerosta 5/2015.

Lue lisää:

Satu Taiveaho: ”Meille on tarjottu jopa sijaissynnytystä”

Sijaisäitiyden koettelema Olga Temonen: ”Tunnen biologisen äidin tuskan”

Adoptio Suomesta: seitsemän vuoden odotus

Satu Taiveaho

Syntyi 29.9.1976 Riihimäellä.

Toimi vuosina 2003-2011 SDP:n kansanedustajana.

Hoitovapaalla Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin järjestöpäällikön tehtävistä.

Naimisissa keskustapuolueen kansanedustaja Antti Kaikkosen kanssa. Perheeseen kuuluu vuodenikäinen sijaislapsi. Asuvat Tuusulassa.

Antti Kaikkonen

Keskustan kansanedustaja syntyi 14.2.1974 Turussa.

Valtiotieteiden kandidaatti on toiminut kansanedustajana vuodesta 2003.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.