”Kun olen töissä, Satu lähettelee minulle välillä tekstareita ja kuvia vesselistä, mikä piristää kummasti”, Antti Kaikkonen kertoo vierellään puoliso Satu Taiveaho. Kuva: Jouni Harala
”Kun olen töissä, Satu lähettelee minulle välillä tekstareita ja kuvia vesselistä, mikä piristää kummasti”, Antti Kaikkonen kertoo vierellään puoliso Satu Taiveaho. Kuva: Jouni Harala

Antti Kaikkosen ja Satu Taiveahon matka vanhemmiksi on ollut pitkä ja kivinen. Kovin paikka oli, kun adoptio kariutui Antin vaalirahakohun takia. – Silloin jouduin hetken kelaamaan, että Antti vai lapsi, Satu kertoo.

Kansanedustaja Antti Kaikkosesta, 40, ja hänen vaimostaan Satu Taiveahosta, 38, tuli lokakuussa vanhempia, kun noin vuoden ikäinen sijaislapsi muutti heidän luokseen.

– Uuteen elämäntilanteeseen liittyvää ilon ja riemun määrää ei voi kuvailla. Usein varoitellaan, etteivät sijaisvanhemman tunteet synny hetkessä, mutta kyllä se meillä oli rakkautta ensi silmäyksellä, Satu kuvailee.

– Kaikki on nyt toisin, mutta hyvällä tavalla toisin. Minusta on tosi hienoa, että saan elää tällaisen vaiheen: työnnellä vaunuja, seurata vesseliä, kun se katselee maisemia tai nukahtaa. Nukkuva lapsi on ihanan näköinen, Antti jatkaa.

”Hain syytä itsestäni”

Antin ja Sadun tie vanhemmiksi oli kuitenkin kivikkoinen. Pariskunta kertoo kärsineensä lapsettomuudesta vuosikausia.

– Joka kuukausi toivo heräsi. Pettymys oli valtava, vaikka yritinkin suojella itseäni ja ajattelin, että tuskinpa raskaus onnistuu, kun ei ole aikaisemminkaan onnistunut, Satu muistelee.

– Tuntui, että toive lapsesta määritti koko elämää.

Antin ja Sadun lapsettomuuteen ei koskaan löytynyt selkeää syytä. Satu kertoo kuitenkin hakeneensa välillä syitä itsestään. Nuorena hän oli laihduttanut paljon ja mietti olisiko se voinut olla yksi syy lapsettomuuteen.

– Olin kunnianhimoinen suorittaja. Harrastin tosi paljon liikuntaa: ratsastin, hoidin hevosia, kävin kuntosalilla ja tein joka päivä kymmenen kilometrin juoksulenkin. Kohdallani ei voinut ihan puhua anoreksiasta, mutta jostain sen tyyppisestä.

Huone ja poni adoptiolapselle

Suurin pettymys oli kuitenkin adoptioprosessin kariutuminen aivan viime metreillä vuoden 2011 syksyllä. Pari odotti lasta Etelä-Afrikasta. Hänelle oli jo ostettu poni ja sisustettu huone, kun viranomaiset nostivat Antin vaalirahakohun pöydälle. Vaikka Antti oli vasta syyteharkinnassa, viranomaiset kokivat, että yhteistyö muiden maiden kanssa edellyttää, että he kertovat kaikki tämäntyyppisetkin jutut yhteistyökumppaneilleen.

– Oli hyvin vaikea ymmärtää, mitä tekemistä tällä oli sen kanssa, millaisia vanhempia me voisimme olla. Sadun kannalta se oli täysin kohtuutonta. Hänellä ei ollut osaa eikä arpaa asiassa, Antti kertoo.

Asia koetteli myös heidän parisuhdettaan.

– Siinä tilanteessa jouduin hetken kelaamaan, että Antti vai lapsi. Olisiko minulla lapsi, jos olisinkin ollut hakijana yksin? Voisinko olla hakijana yksin? Satu kertoo.

Lopulta vaikeudet ovat vain yhdistäneet paria.

– Nähtävästi suhteemme on sikäli vahva, ettei se ole ihan helpolla kaatunut, vaikka aihetta ehkä olisi ollut, Antti sanoo.

– Lapsi on koko ajan ollut yhteinen tavoite ja haave. Olimme samalla puolella yhdessä.

Satu ja Antti osallistuivat Me Naisten Parisuhteellista-videohaastatteluun. Katso video täällä!

Millaisia vaiheita Antti ja Satu kävivät läpi ennen kuin heistä tuli vanhempia? Mikä on parasta lapsiperheen arjessa nyt? Lue lisää Me Naisten numerosta 5/2015.

Lue lisää:

Satu Taiveaho: ”Meille on tarjottu jopa sijaissynnytystä”

Sijaisäitiyden koettelema Olga Temonen: ”Tunnen biologisen äidin tuskan”

Adoptio Suomesta: seitsemän vuoden odotus

Satu Taiveaho

Syntyi 29.9.1976 Riihimäellä.

Toimi vuosina 2003-2011 SDP:n kansanedustajana.

Hoitovapaalla Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin järjestöpäällikön tehtävistä.

Naimisissa keskustapuolueen kansanedustaja Antti Kaikkosen kanssa. Perheeseen kuuluu vuodenikäinen sijaislapsi. Asuvat Tuusulassa.

Antti Kaikkonen

Keskustan kansanedustaja syntyi 14.2.1974 Turussa.

Valtiotieteiden kandidaatti on toiminut kansanedustajana vuodesta 2003.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.