Satu Silvo pyörähti sunnuntaina Kirjamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. - Reidar lähti Tampereelle ja minä tulin tänne. Elämämme on rikasta ja hauskaa tällä hetkellä, hyväntuulinen nainen kertoi. Kuva: Sakari Majantie
Satu Silvo pyörähti sunnuntaina Kirjamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. - Reidar lähti Tampereelle ja minä tulin tänne. Elämämme on rikasta ja hauskaa tällä hetkellä, hyväntuulinen nainen kertoi. Kuva: Sakari Majantie

Satu Silvon mielestä ex-kihlatun Juha Rantasilan näyttelijälle asettama porttikielto Satulinnaan ei ollut "kovin herrasmiesmäinen teko".

Näyttelijä Satu Silvo, 52, pyöritti vuosia Hirvensalmella sijaitsevan Satulinnan toimintaa käytännössä palkatta. Nykyisin häntä ei edes päästetä käymään paikassa, jonka hän teki tunnetuksi, nainen kertoo uusimmassa Seura-lehdessä.

– Halusin kertoa tästä asiasta varoittavana esimerkkinä. Ei kannata olla liian sinisilmäinen, vaan kirjata ylös tekemänsä työmäärä. Itse sain loppupeleissä 7 vuoden työstä käteen 400 euroa ja porttikiellon, hän kommentoi asiaa Me Naisille Helsingin Kirjamessuilla sunnuntaina.

Satulinna tunnetaan huippusuositun Vain elämää -tv-sarjan tapahtumapaikkana. Satu osti sen kumppaneineen vuonna 2001 ja kunnosti hyvinvointipalveluita tarjoavaksi kartanohotelliksi. Pari vuotta myöhemmin Satulinnan toimintaan tuli mukaan myös hänen silloinen kihlattunsa, asianajaja Juha Rantasila, joka osti myöhemmin muut osakkaat ulos.

– On lähinnä koomista, että ex-mieheni osti huippujuristina minut ulos, fuusioi yhtiöt ja löi 400 euroa käteeni. Onneksi olen nähnyt tätä elämää sen verran, että tiedän, ettei tämä ole maailmanloppu. Toivoisin vain, että hän olisi hoitanut asiat herrasmiesmäisemmin, Satu hymähtää.

Satu kertoi tehneensä töitä Satulinnassa vuosina 2004–2006 ilman työsopimusta . Hän erosi Juha Rantasilasta vuonna 2009. Sadun mukaan hänellä ei ole eron jälkeen ollut keskusteluyhteyttä ex-kihlatun kanssa. Näyttelijältä on jäänyt Satulinnaan omaisuutta, kuten antiikkihuonekaluja.

– Mielestäni Satulinna tarvitsisi nyt hyvää emäntää, joka nostaisi paikan uuteen kukoistukseen. Minä en siihen hommaan kyllä enää lähtisi. Pitää uskaltaa jättää jotkut asiat taakseen, eikä jäädä märehtimään, Satu kommentoi.

Lue myös:

Satu Silvo ja tytär Vilma Kinnunen: "Ei ole asioita, joista emme voisi puhua"

Juha Tapio Vain elämää -ohjelmasta: ”Olisi mahtavaa olla taas mukana”

Satu Silvon ruokapäiväkirja

Miami, Joulumaa ja Tuntematon sotilas kisaavat parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta. Miia Haavisto on ollut tuottamassa niitä kaikkia.

Miia Haavisto, olet tuottanut Jussi-gaalan Paras elokuva -sarjan kuudesta ehdokkaasta kolme. Montako kiitospuhetta olet kirjoittanut?

En vielä yhtään. Kukin elokuva on oma universuminsa, ja minulla on kyllä selkärangassa, keitä työryhmään kuului ja mikä projektille oli erityistä. Eiköhän paras puhe synny siinä hetkessä.

Mitä tuottaja oikein tekee?

Olen mukana koko kaaressa: kehittelen ideaa ja käsikirjoitusta, kokoan työryhmän ja rahoituksen, teen markkinointia. Työ ei todellakaan ole erakon hommaa: olen tekemisissä valtavan ihmismäärän kanssa. Ratkon konflikteja ja teen päätöksiä. Työ on tehnyt minusta vähän kärsimättömän niin, etten jahkaile yksityiselämässäkään.

”Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.”

Leffa-ala mielletään miesvaltaiseksi, mutta onko se?

Päättävissä asemissa ovat enimmäkseen miehet, mutta naistekijöitä on koko ajan enemmän. Kysyn aina, keistä elokuva kertoo: onko tarpeeksi erilaisia sankareita? Toiminnalliset, ajattelevat naiset ja epätyypilliset sukupuoliroolit ovat kiinnostavia. Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.

Millä mielellä olet seurannut #metoo-kampanjaa?

Surumielisenä, sillä alalla työskentelee enimmäkseen fantastisia ihmisiä. Olin mukana työryhmässä, joka laati ohjeistuksen tv- ja elokuvantekijöille. Olen vakuuttunut, että järisyttävästä keskustelusta seuraa lopulta hyviä asioita.

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet, millaisen leffan tekisit?

Tekisin kaksi! Hillittömän menevän toimintakomedian sekä tosi, tosi hienon lastenelokuvan, jota nuoret luukuttaisivat vielä 10 vuoden päästä.

Jussi-gaala 2018 perjantaina 23.3. Helsingin Kaapelitehtaalla.

Lordissa Kita-taiteilijanimellä rumpuja soittanut Sampsa Astala toteutti unelmansa ja ryhtyi laulajaksi.

Monet tietävät Lordin entisen rumpalin Kitan, mutta suurelle yleisölle naamion takana soittanut mies, Sampsa Astala on toistaiseksi tuntemattomampi.

Sampsa soitti Lordissa rumpuja vuosina 2000–2010. Vuosiin mahtui viisi Lordi-levyä ja euroviisuvoitto. Seitsemän vuotta sitten Sampsa sai potkut bändistä.

– Laulu on aina ollut ykkösinstrumenttini, joten lähdin toteuttamaan omaa unelmaani. Sain potkut, koska lädin silloisen yhtyeeni Stala&SO:n kanssa euroviisukarsintoihin, mikä paljasti kasvoni. Se tarkoitti teiden eroamista Lordista, Sampsa kertoi Kyrsyä – Tuftland -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

– Totta kai ne ovat isoja asioita, mutta varsinaista riitaa Lordin jäsenten kanssa ei ollut. Olemme tälläkin hetkellä hyvissä väleissä.

”Halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.”

Sampsa kuvailee Lordin aikoja hienoiksi.

– Menimme Lordin kanssa maapallon muutaman kerran ympäri: kierrettiin Japanit, Uudet-Seelannit ja Amerikat. Kymmenessä vuodessa se tuli kuitenkin nähtyä, ja halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.

– Taiteilijoilla oman tekemisen tarve on tärkeää. Kyllä ne jääkiekonpelaajatkin vaihtavat joukkuetta, jos joukkueessa ei saa peliaikaa, niin toisessa joukkueessa saa, Sampsa sanoo.

”Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki.”

Kaksi viimeistä vuotta Sampsa Astala on tehnyt soolouraa omaa nimeään kantavassa bändissä. Suomeksi laulava Sampsa julkaisee uutta musiikkia ensi kuussa. Lisäksi Sampsa laulaa suomennettuja Mötley Crue -biisejä Mötikkä-bändissä.

– Minulla on päällä 106 kaupunkia -kiertue. Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki. 17 kaupunkia on kierretty, enää on 89 jäljellä, Sampsa kertoo.

– Huomenna lähdemme Kanarialle soittamaan muutamia keikkoja, koska siellä on paljon suomalaisia.