Sateenkaariperheessä kasvanut Sanna Marin:
Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Tuore kansanedustaja Sanna Marin koki nuorena olevansa näkymätön, sillä omasta perheestä ei voinut puhua vapaasti. – Vaikeneminen oli raskainta. Sateenkaariperheistä on alettu keskustella vasta nyt, Sanna sanoo.

Tuore kansanedustaja Sanna Marin, 29, sai kevään eduskuntavaaleissa lähes 11 000 ääntä. Vaikka läpipääsy oli pitkän työn tulos, kansanedustajan ura ei ole aina ollut Sannalle itsestäänselvyys. Vähävaraisen perheen kasvatille politiikan maailma tuntui pitkään vieraalta.

– Vielä lukioikäisenä minusta tuntui, että politiikkaa tekevät ihmiset ovat ihan erilaisia ja erilaisista taustoista tulevia kuin minä. En silloin vielä ajatellut, että olisi mahdollista lähteä itse mukaan.

Sanna varttui omakotitaloalueella Pirkkalassa. Muiden pihoilla seisoi pari autoa, Sanna asui kunnan vuokra-asunnossa äitinsä ja tämän naisystävän kanssa. Vaikkei poliitikonura siintänyt vielä silmissä, Sanna uskoo, että perhetausta vaikutti sekä hänen arvoihinsa että haluunsa vaikuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Minulle ihmiset ovat aina olleet yhdenvertaisia. Se ei ole mikään mielipideasia. Se on kaiken perusta, Sanna sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vapaana suvun paineista

Nuorena Sanna koki olevansa näkymätön, koska omasta perheestä ei voinut puhua avoimesti.

– Se oli asia, josta ei voinut keskustella. Vasta nyt 2000-luvulla on alettu keskustella melko avoimesti sateenkaariperheistä.

Ystävien seurassa Sanna ei kokenut ulkopuolisuutta, mutta yhteiskunnassa kylläkin.

– Vaikeneminen oli raskainta. Näkymättömyys aiheutti osattomuuden tunnetta. Meitä ei tunnustettu oikeaksi perheeksi tai tasavertaisiksi muiden kanssa. Mutta ei minua juurikaan kiusattu. Olin pienenäkin hyvin suorapuheinen ja itsepäinen. En olisi ottanut mitään vastaan helpolla.

Sanna ei tunne isänsä puolen sukua, ja lastenkodissa varttuneen äidin suku on pieni. Perhe myös muutti usein ennen asettumistaan Pirkkalaan. Sanna on kokenut sen vuoksi joskus juurettomuutta, mutta toisaalta hänellä ei koskaan ollut suvun historiasta kumpuavia paineita kasvaa tiettyyn rooliin.

– Äitini on aina ollut hyvin kannustava ja valanut minuun uskoa, että voin tehdä juuri sitä, mitä itse haluan, Sanna sanoo.

Lue koko Sanna Marinin haastattelu Me Naisten numerosta 21.

Lue lisää:

Pitääkö suvaitsemattomuutta suvaita, Sanna Marin?

Ex-poliitikko Riikka Pakarinen: ”Uran ja perheen yhdistäminen ei tehnyt onnelliseksi”

Pitääkö olla hullu, että pyrkii eduskuntaan? Uutuuskirja vastaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla