Sari Sarkomaa arvasi, että hänen eronsa ministerin pestistä nostaa tasa-arvokeskustelun.
Sari Sarkomaa arvasi, että hänen eronsa ministerin pestistä nostaa tasa-arvokeskustelun.

Ex-opetusministeri lähti mukaan politiikkaan uskoen, että työ ja perhe ovat joka naisen oikeus. Samasta syystä hän teki myös eroratkaisunsa.

Kun Sari Sarkomaa ennen joulua kertoi lapsilleen jättävänsä ministerin tehtävät, riemu oli suuri: jippii, menetkö sinä nyt Raikan rautaan töihin?

Raikan rauta on Sarkomaitten lähirautakauppa, jossa tuon tuosta pistäydytään arkisilla asioilla.

– Ilmeisesti sen myyjät edustavat lapsilleni sellaista normaalia työssä käyvää aikuista, Sari nauraa.

Vastaukseksi lapsilleen hän joutui kuitenkin toteamaan, että vaikka opetusministerin työt nyt jäävätkin, kansanedustajan työ jatkuu.

– Vaikka kansanedustajankin työ on vaativaa, se sisältää silti toisenlaisen vapauden päättää aikatauluistaan kuin työ ministerinä, Sari sanoo.

Etäännyin lasteni arjesta

Sari Sarkomaa ei tunne olleensa väsynyt tai stressaantunut ministerin työstään yhtään sen enempää kuin asiaan kuuluu. Päinvastoin – hänhän oli unelma-ammatissaan.

– Tiesin kyllä, mihin ryhdyin. Ei ministerin työn vaativuus ollut minulle yllätys. Sen sijaan yllätys oli, miten isoksi kasvoi haikeus ja ikävä, etten saanut riittävästi osallistua omien lasteni arkeen.

Sari kypsytteli eropäätöstään viime kesästä asti. Päätös ei ollut helppo naiselle, joka koki onnistuneensa siinä mitä teki ja jonka täydellisyydentavoittelu on poikinut hänelle nimityksen ”täyden kympin tyttö”.

– Luopuminen on aina vaikeaa, mutta luopua täytyy, jotta saa jotain muuta tilalle. Ihminen harvoin katuu sitä mitä tekee, mutta sitä kylläkin, mitä jättää tekemättä. Päätin, etten tee elämäni tärkeimpiä ratkaisuja vaalikauden mukaan.

Sarkomaa tiesi etukäteen, että hänen eronsa nostaa tasa-arvokeskustelun. Hän tiesi kuulevansa kommentin: taas yksi johtavassa asemassa oleva nainen luopuu tehtävistään. Miksei sen mies sitä tee?

Sari sanoo lähteneensä mukaan politiikkaan uskoen vakaasti, että työn ja perheen yhteensovittaminen on joka naisen oikeus. Samasta syystä hän nyt teki eroratkaisunsa.

– Mielestäni vasta sitten mies ja nainen ovat työelämässä tasavertaisia, kun tämän kaltaiset ratkaisut hyväksytään yhtä luontevasti molempien tekeminä.

En ole jäämässä kotiin

Sari sanoo olevansa hyvä organisoimaan, ja lastenhoidossa oli hyvät tukijoukot. Lapsia hoidettiin puolin ja toisin koko suvun voimin.

– Ei kysymys ole siitä, etteivätkö lapset tulisi hoidettua. Kysymys on siitä, että äitiyttä tai vanhemmuutta ei voi ulkoistaa.

Sari muistuttaa, että perheen ja työelämän yhteensovittaminen usein tarkoittaa, että lapset joustavat.

– Lapset ovat niin vähän aikaa pieniä ja katuisin loppuelämäni, jos en nyt olisi tehnyt tätä ratkaisua. Tein ratkaisuni yhtä paljon lasten ja perheeni sekä ihan itseni vuoksi. Haluan nauttia lapsistani.

Sari toteaa, ettei kaikille hänen kaltaisensa ratkaisu ole mitenkään mahdollinen, esimerkiksi taloudellisista syistä.

– Naiset ja perheet ovat erilaisia ja tekevät ratkaisunsa vain omista lähtökohdistaan. Mutta välillä pitää ihan muistuttaa, että en ole jäämässä kotiin enkä pitämässä sapattivuotta vaan jatkan kansanedustajan työtä, joka on vaativaa. Formulatermein, en ole jäämässä varikolle, vähennän vain vähän kierroksia.

Sari Sarkomaa

- ?Kokoomuksen kansanedustaja, syntynyt Tampereella 24.9.1965.

- ?Koulutukseltaan röntgenhoitaja ja terveydenhuollon maisteri. Toimi opetusministerinä 19.4.2007–18.12.2008. Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 1997.

- ?Asuu Helsingissä puolisonsa diplomi-insinööri Kim Ruokosen ja lastensa Saran, 10, Pyryn ,8 ja Miron, 3, kanssa. Harrastaa purjehdusta ja ratsastusta.

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!