Sari Sarkomaa arvasi, että hänen eronsa ministerin pestistä nostaa tasa-arvokeskustelun.
Sari Sarkomaa arvasi, että hänen eronsa ministerin pestistä nostaa tasa-arvokeskustelun.

Ex-opetusministeri lähti mukaan politiikkaan uskoen, että työ ja perhe ovat joka naisen oikeus. Samasta syystä hän teki myös eroratkaisunsa.

Kun Sari Sarkomaa ennen joulua kertoi lapsilleen jättävänsä ministerin tehtävät, riemu oli suuri: jippii, menetkö sinä nyt Raikan rautaan töihin?

Raikan rauta on Sarkomaitten lähirautakauppa, jossa tuon tuosta pistäydytään arkisilla asioilla.

– Ilmeisesti sen myyjät edustavat lapsilleni sellaista normaalia työssä käyvää aikuista, Sari nauraa.

Vastaukseksi lapsilleen hän joutui kuitenkin toteamaan, että vaikka opetusministerin työt nyt jäävätkin, kansanedustajan työ jatkuu.

– Vaikka kansanedustajankin työ on vaativaa, se sisältää silti toisenlaisen vapauden päättää aikatauluistaan kuin työ ministerinä, Sari sanoo.

Etäännyin lasteni arjesta

Sari Sarkomaa ei tunne olleensa väsynyt tai stressaantunut ministerin työstään yhtään sen enempää kuin asiaan kuuluu. Päinvastoin – hänhän oli unelma-ammatissaan.

– Tiesin kyllä, mihin ryhdyin. Ei ministerin työn vaativuus ollut minulle yllätys. Sen sijaan yllätys oli, miten isoksi kasvoi haikeus ja ikävä, etten saanut riittävästi osallistua omien lasteni arkeen.

Sari kypsytteli eropäätöstään viime kesästä asti. Päätös ei ollut helppo naiselle, joka koki onnistuneensa siinä mitä teki ja jonka täydellisyydentavoittelu on poikinut hänelle nimityksen ”täyden kympin tyttö”.

– Luopuminen on aina vaikeaa, mutta luopua täytyy, jotta saa jotain muuta tilalle. Ihminen harvoin katuu sitä mitä tekee, mutta sitä kylläkin, mitä jättää tekemättä. Päätin, etten tee elämäni tärkeimpiä ratkaisuja vaalikauden mukaan.

Sarkomaa tiesi etukäteen, että hänen eronsa nostaa tasa-arvokeskustelun. Hän tiesi kuulevansa kommentin: taas yksi johtavassa asemassa oleva nainen luopuu tehtävistään. Miksei sen mies sitä tee?

Sari sanoo lähteneensä mukaan politiikkaan uskoen vakaasti, että työn ja perheen yhteensovittaminen on joka naisen oikeus. Samasta syystä hän nyt teki eroratkaisunsa.

– Mielestäni vasta sitten mies ja nainen ovat työelämässä tasavertaisia, kun tämän kaltaiset ratkaisut hyväksytään yhtä luontevasti molempien tekeminä.

En ole jäämässä kotiin

Sari sanoo olevansa hyvä organisoimaan, ja lastenhoidossa oli hyvät tukijoukot. Lapsia hoidettiin puolin ja toisin koko suvun voimin.

– Ei kysymys ole siitä, etteivätkö lapset tulisi hoidettua. Kysymys on siitä, että äitiyttä tai vanhemmuutta ei voi ulkoistaa.

Sari muistuttaa, että perheen ja työelämän yhteensovittaminen usein tarkoittaa, että lapset joustavat.

– Lapset ovat niin vähän aikaa pieniä ja katuisin loppuelämäni, jos en nyt olisi tehnyt tätä ratkaisua. Tein ratkaisuni yhtä paljon lasten ja perheeni sekä ihan itseni vuoksi. Haluan nauttia lapsistani.

Sari toteaa, ettei kaikille hänen kaltaisensa ratkaisu ole mitenkään mahdollinen, esimerkiksi taloudellisista syistä.

– Naiset ja perheet ovat erilaisia ja tekevät ratkaisunsa vain omista lähtökohdistaan. Mutta välillä pitää ihan muistuttaa, että en ole jäämässä kotiin enkä pitämässä sapattivuotta vaan jatkan kansanedustajan työtä, joka on vaativaa. Formulatermein, en ole jäämässä varikolle, vähennän vain vähän kierroksia.

Sari Sarkomaa

  • Kokoomuksen kansanedustaja, syntynyt Tampereella 24.9.1965.
  • Koulutukseltaan röntgenhoitaja ja terveydenhuollon maisteri. Toimi opetusministerinä 19.4.2007–18.12.2008. Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 1997.
  • Asuu Helsingissä puolisonsa diplomi-insinööri Kim Ruokosen ja lastensa Saran, 10, Pyryn ,8 ja Miron, 3, kanssa. Harrastaa purjehdusta ja ratsastusta.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto