Me Naiset
|
Sari Parkkonen
Sari Sarkomaa arvasi, että hänen eronsa ministerin pestistä nostaa tasa-arvokeskustelun.
Sari Sarkomaa arvasi, että hänen eronsa ministerin pestistä nostaa tasa-arvokeskustelun.

Ex-opetusministeri lähti mukaan politiikkaan uskoen, että työ ja perhe ovat joka naisen oikeus. Samasta syystä hän teki myös eroratkaisunsa.

Kun Sari Sarkomaa ennen joulua kertoi lapsilleen jättävänsä ministerin tehtävät, riemu oli suuri: jippii, menetkö sinä nyt Raikan rautaan töihin?

Raikan rauta on Sarkomaitten lähirautakauppa, jossa tuon tuosta pistäydytään arkisilla asioilla.

– Ilmeisesti sen myyjät edustavat lapsilleni sellaista normaalia työssä käyvää aikuista, Sari nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaukseksi lapsilleen hän joutui kuitenkin toteamaan, että vaikka opetusministerin työt nyt jäävätkin, kansanedustajan työ jatkuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vaikka kansanedustajankin työ on vaativaa, se sisältää silti toisenlaisen vapauden päättää aikatauluistaan kuin työ ministerinä, Sari sanoo.

Etäännyin lasteni arjesta

Sari Sarkomaa ei tunne olleensa väsynyt tai stressaantunut ministerin työstään yhtään sen enempää kuin asiaan kuuluu. Päinvastoin – hänhän oli unelma-ammatissaan.

– Tiesin kyllä, mihin ryhdyin. Ei ministerin työn vaativuus ollut minulle yllätys. Sen sijaan yllätys oli, miten isoksi kasvoi haikeus ja ikävä, etten saanut riittävästi osallistua omien lasteni arkeen.

Sari kypsytteli eropäätöstään viime kesästä asti. Päätös ei ollut helppo naiselle, joka koki onnistuneensa siinä mitä teki ja jonka täydellisyydentavoittelu on poikinut hänelle nimityksen ”täyden kympin tyttö”.

– Luopuminen on aina vaikeaa, mutta luopua täytyy, jotta saa jotain muuta tilalle. Ihminen harvoin katuu sitä mitä tekee, mutta sitä kylläkin, mitä jättää tekemättä. Päätin, etten tee elämäni tärkeimpiä ratkaisuja vaalikauden mukaan.

Sarkomaa tiesi etukäteen, että hänen eronsa nostaa tasa-arvokeskustelun. Hän tiesi kuulevansa kommentin: taas yksi johtavassa asemassa oleva nainen luopuu tehtävistään. Miksei sen mies sitä tee?

Sari sanoo lähteneensä mukaan politiikkaan uskoen vakaasti, että työn ja perheen yhteensovittaminen on joka naisen oikeus. Samasta syystä hän nyt teki eroratkaisunsa.

– Mielestäni vasta sitten mies ja nainen ovat työelämässä tasavertaisia, kun tämän kaltaiset ratkaisut hyväksytään yhtä luontevasti molempien tekeminä.

En ole jäämässä kotiin

Sari sanoo olevansa hyvä organisoimaan, ja lastenhoidossa oli hyvät tukijoukot. Lapsia hoidettiin puolin ja toisin koko suvun voimin.

– Ei kysymys ole siitä, etteivätkö lapset tulisi hoidettua. Kysymys on siitä, että äitiyttä tai vanhemmuutta ei voi ulkoistaa.

Sari muistuttaa, että perheen ja työelämän yhteensovittaminen usein tarkoittaa, että lapset joustavat.

– Lapset ovat niin vähän aikaa pieniä ja katuisin loppuelämäni, jos en nyt olisi tehnyt tätä ratkaisua. Tein ratkaisuni yhtä paljon lasten ja perheeni sekä ihan itseni vuoksi. Haluan nauttia lapsistani.

Sari toteaa, ettei kaikille hänen kaltaisensa ratkaisu ole mitenkään mahdollinen, esimerkiksi taloudellisista syistä.

– Naiset ja perheet ovat erilaisia ja tekevät ratkaisunsa vain omista lähtökohdistaan. Mutta välillä pitää ihan muistuttaa, että en ole jäämässä kotiin enkä pitämässä sapattivuotta vaan jatkan kansanedustajan työtä, joka on vaativaa. Formulatermein, en ole jäämässä varikolle, vähennän vain vähän kierroksia.

Sari Sarkomaa

  • Kokoomuksen kansanedustaja, syntynyt Tampereella 24.9.1965.
  • Koulutukseltaan röntgenhoitaja ja terveydenhuollon maisteri. Toimi opetusministerinä 19.4.2007–18.12.2008. Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 1997.
  • Asuu Helsingissä puolisonsa diplomi-insinööri Kim Ruokosen ja lastensa Saran, 10, Pyryn ,8 ja Miron, 3, kanssa. Harrastaa purjehdusta ja ratsastusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla