Tällä naisella menee nyt lujaa. Sara Forsberg eli Smoukahontas on saanut kansainvälisen levytyssopimuksen lisäksi myös pienen roolin Hollywood-komediasta. Kuva: Satu Kemppainen
Tällä naisella menee nyt lujaa. Sara Forsberg eli Smoukahontas on saanut kansainvälisen levytyssopimuksen lisäksi myös pienen roolin Hollywood-komediasta. Kuva: Satu Kemppainen

Sara Forsberg on niin innoissaan kansainvälisestä levytyssopimuksestaan, ettei ole ehtinyt miettiä rahaa. Ura ja muutto Los Angelesiin on jo vaatinut veronsa: se on katkaissut parisuhteen ja muutaman ystävyyssuhteenkin.

Puoli vuotta sitten kukaan ei tiennyt, kuka on Sara Forsberg, taiteilijanimeltään Smoukahontas. Hän työskenteli osa-aikaisesti Pietarsaaren Halpa-Hallissa ja lauleskeli vapaa-aikanaan pianon ääressä ja hassutteli videoilla.

Kun maaliskuussa SaranWhat Languages Sound Like To Foreigners -video sai nousi äkilliseen suosioon "internetin etusivuksi" kutsutun Reddit-palvelun ansiosta, yhtäkkiä koko maailma halusi tietää, kuka ihme on Smoukahontas. Ja nyt, vajaa viisi kuukautta hittivideonsa julkaisusta, 20-vuotias pietarsaarelainen on tehnyt suomalaista musiikkihistoriaa. Hän on allekirjoittanut maailmanlaajuisen levytyssopimuksen maailman suurimpaan levy-yhtiöön Universal Music Groupiin kuuluvan Capitol Recordsin kanssa.

Tuottajaksi Sara sai Grammy-palkitun Rodney ”Darkchild” Jerkinsin. Rodney on aikaisemmin tehnyt musiikkia monille maailmantähdille, kuten Lady Gagalle, Beyoncélle, Whitney Houstonille ja Michael Jacksonille.

– Kun allekirjoitin sopimuksen, käteni tärisi. Tiesin, että nyt se on menoa eikä ole perääntymistä. Sopimuksen allekirjoituksen jälkeen menimme levy-yhtiön kattoterassille, josta näki koko Hollywoodin ylle. Hypin siellä kuin joku heikkopää. Samalla ajattelin, että tämä on nyt minun elämäni projekti ja panen kaiken peliin, Sara muistelee toukokuista käännettä.

Äkkijulkisuuden hinta

Sara joutui pitämään sopimuksen salassa muutaman kuukauden ja sai kertoa siitä vain muutamalle läheiselleen. Sinä aikana moni ehti jo epäillä, ettei Sarasta enää kuulu ja että hän jäi yhden hitin ihmeeksi. Mutta samaan aikaan Sara pakkasi matkalaukkunsa ja muutti Los Angelesiin luomaan uraa. Kotimaahan jäi muun muassa poikaystävä.

– Jouduimme miettimään suhteemme tulevaisuutta. Lopulta päädyimme eri teille, koska minulla on elämä ja ura nyt Jenkeissä ja poikaystäväni halusi jäädä Suomeen. Näin voi käydä, ja pitää vain keskittyä myönteisiin asioihin elämässä.

Äkkijulkisuuden myötä välit ovat katkenneet myös muutamaan ystävään.

– Jotkut vanhat ystäväni eivät oikein ole osanneet suhtautua julkisuuteen, eikä ole puhuttu sen jälkeen. Se on tosi kummallista ja harmillista.

Vaikka netissäkin tuntuu riittävän dissaajia, Sara ei anna negatiivisuuden vaikuttaa – varsinkin kun nyt on tärkeämpääkin ajateltavaa. Sara on äänittänyt tulevan levynsä kappaleita, ja sinkkua sopii odottaa viimeistään ensi vuoden alussa, ehkä jopa muutaman kuukauden päästä.

– Olen nyt mukana niin isossa pelissä, että pitää olla valmis ylitöihin ja tekemään töitä myös ilmaiseksi. Studiolla voi venyä yömyöhään, mutta olen todellakin valmis siihen. Nyt mennään kovaa, mutta tämä kaikki on sen arvoista.

Sara kuvailee esikoisalbuminsa musiikkia r&b-vaikutteiseksi urbaaniksi popiksi. Universal Music Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen kehui MTV:lle Saran sopimusta "harvinaiseksi" ja uskoo, ettei Saran allekirjoittamassa sopimuksessa ole kyse mistään pikkusummista. Kun taustalla on iso levy-yhtiö ja arvostettu tuottaja, Valtanen arvelee, että Saraan käytetään paljon aikaa ja rahaa. Siltä Sarastakin on tuntunut.

– Kun tapasin Capitol Recordsin toimitusjohtajan Steve Barnettin, meillä synkkasi heti. Hän on ottanut minut yhdeksi lapsekseen Adelen ohella. Levy-yhtiö on pannut kaikki lihaksensa peliin brändäystä ja stailausta myöten. Onhan se aivan käsittämätöntä!

"Älä käytä huumeita ja muista juuresi"

Isoista kuvioista huolimatta Sara vakuuttaa, että pää kestää. Eikä hän ole vielä ehtinyt pyörtyä edes pankkitilin saldosta.

– Mulla ei ole mitään hajua, paljonko tililläni on rahaa. Ei ole tullut seurattua. En itse asiassa ole törsännyt muuhun kuin ruokaan. On niin paljon muuta mietittävää, ja päällimmäisenä mielessä on kiitollisuus, kun kohdalleni on sattunut tällainen siunaus.

Sen Sara silti myöntää, että tulot ovat nyt aivan eri tasolla kuin silloin, kun hän täytti osa-aikaisena Halpa-Hallin myymälässä hyllyjä. Ja se on "ihan kivaa".

Levytyssopimuksen lisäksi Sara on saanut pienen roolin Hollywood-komediasta. Hän myös jatkaa sitä, mistä alun perin nousi julkisuuteen: videoiden tekemistä. Sara on YouTube-pohjaisen mediakanavan sisällöntuottaja ja esiintyjä. Huhtikuussa Saran manageri kertoi palkan olevan kahden vuoden sopimusajalta jotain 250 000 ja 360 000 euron välillä.

Saran managerit Jere Hietala ja Saran eno Johannes Ylinen ovat saaneet parhaimmilaan satoja tarjouksia päivässä Saraan liittyen. Toistaiseksi Sara on kieltäytynyt muun muassa alkoholi- ja pikaruokamainoksista. Ja aikoo tehdä niin vastedeskin.

– Haluan puhua terveellisen elämäntavan puolesta. Ne tarkoittavat minulle sitä, että syön terveellisen aamupalan, mieluiten puuroa, käyn kävelemässä tai juoksemassa, hengaan rannalla enkä juo liikaa alkoholia.

Pyörityksen keskellä Sara lupaa pitää mielessä myös erään Hollywood-näyttelijättären antamat kultaiset ohjeet: älä käytä huumeita, pidä jalat maassa sekä muista aina rahan arvo ja mistä olet kotoisin.

– Ja tietysti yritän muistaa soittaa vanhemmilleni kerran viikossa.

Lue aiemmat jutut Sarasta täältä.

Sara Marie Forsberg

■ Tunnetaan sosiaalisessa mediassa nimellä Smouka­hontas. Syntyi 2.5.1994 Pietarsaaressa.

■ Äiti suomalainen, isä ruotsalainen, neljä siskoa, kotona puhuttiin suomea. Asui lapsena Yhdysvalloissa.

■ Saanut maailmanlaajuisen levytyssopimuksen Yhdysvalloissa. Universal Music Groupiin kuuluva Capitol Records on sitoutunut julkaisemaan Saran musiikkia Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Benelux-maissa, Japanissa, Britanniassa, Irlannissa ja Pohjoismaissa.

■ Sara ei vielä tiedä tulevaa artistinimiään. "Se saattaa olla oma nimeni tai muunnelma siitä. Liian utopistinen se ei ainakaan ole."

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.