Tällä naisella menee nyt lujaa. Sara Forsberg eli Smoukahontas on saanut kansainvälisen levytyssopimuksen lisäksi myös pienen roolin Hollywood-komediasta. Kuva: Satu Kemppainen
Tällä naisella menee nyt lujaa. Sara Forsberg eli Smoukahontas on saanut kansainvälisen levytyssopimuksen lisäksi myös pienen roolin Hollywood-komediasta. Kuva: Satu Kemppainen

Sara Forsberg on niin innoissaan kansainvälisestä levytyssopimuksestaan, ettei ole ehtinyt miettiä rahaa. Ura ja muutto Los Angelesiin on jo vaatinut veronsa: se on katkaissut parisuhteen ja muutaman ystävyyssuhteenkin.

Puoli vuotta sitten kukaan ei tiennyt, kuka on Sara Forsberg, taiteilijanimeltään Smoukahontas. Hän työskenteli osa-aikaisesti Pietarsaaren Halpa-Hallissa ja lauleskeli vapaa-aikanaan pianon ääressä ja hassutteli videoilla.

Kun maaliskuussa SaranWhat Languages Sound Like To Foreigners -video sai nousi äkilliseen suosioon "internetin etusivuksi" kutsutun Reddit-palvelun ansiosta, yhtäkkiä koko maailma halusi tietää, kuka ihme on Smoukahontas. Ja nyt, vajaa viisi kuukautta hittivideonsa julkaisusta, 20-vuotias pietarsaarelainen on tehnyt suomalaista musiikkihistoriaa. Hän on allekirjoittanut maailmanlaajuisen levytyssopimuksen maailman suurimpaan levy-yhtiöön Universal Music Groupiin kuuluvan Capitol Recordsin kanssa.

Tuottajaksi Sara sai Grammy-palkitun Rodney ”Darkchild” Jerkinsin. Rodney on aikaisemmin tehnyt musiikkia monille maailmantähdille, kuten Lady Gagalle, Beyoncélle, Whitney Houstonille ja Michael Jacksonille.

– Kun allekirjoitin sopimuksen, käteni tärisi. Tiesin, että nyt se on menoa eikä ole perääntymistä. Sopimuksen allekirjoituksen jälkeen menimme levy-yhtiön kattoterassille, josta näki koko Hollywoodin ylle. Hypin siellä kuin joku heikkopää. Samalla ajattelin, että tämä on nyt minun elämäni projekti ja panen kaiken peliin, Sara muistelee toukokuista käännettä.

Äkkijulkisuuden hinta

Sara joutui pitämään sopimuksen salassa muutaman kuukauden ja sai kertoa siitä vain muutamalle läheiselleen. Sinä aikana moni ehti jo epäillä, ettei Sarasta enää kuulu ja että hän jäi yhden hitin ihmeeksi. Mutta samaan aikaan Sara pakkasi matkalaukkunsa ja muutti Los Angelesiin luomaan uraa. Kotimaahan jäi muun muassa poikaystävä.

– Jouduimme miettimään suhteemme tulevaisuutta. Lopulta päädyimme eri teille, koska minulla on elämä ja ura nyt Jenkeissä ja poikaystäväni halusi jäädä Suomeen. Näin voi käydä, ja pitää vain keskittyä myönteisiin asioihin elämässä.

Äkkijulkisuuden myötä välit ovat katkenneet myös muutamaan ystävään.

– Jotkut vanhat ystäväni eivät oikein ole osanneet suhtautua julkisuuteen, eikä ole puhuttu sen jälkeen. Se on tosi kummallista ja harmillista.

Vaikka netissäkin tuntuu riittävän dissaajia, Sara ei anna negatiivisuuden vaikuttaa – varsinkin kun nyt on tärkeämpääkin ajateltavaa. Sara on äänittänyt tulevan levynsä kappaleita, ja sinkkua sopii odottaa viimeistään ensi vuoden alussa, ehkä jopa muutaman kuukauden päästä.

– Olen nyt mukana niin isossa pelissä, että pitää olla valmis ylitöihin ja tekemään töitä myös ilmaiseksi. Studiolla voi venyä yömyöhään, mutta olen todellakin valmis siihen. Nyt mennään kovaa, mutta tämä kaikki on sen arvoista.

Sara kuvailee esikoisalbuminsa musiikkia r&b-vaikutteiseksi urbaaniksi popiksi. Universal Music Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen kehui MTV:lle Saran sopimusta "harvinaiseksi" ja uskoo, ettei Saran allekirjoittamassa sopimuksessa ole kyse mistään pikkusummista. Kun taustalla on iso levy-yhtiö ja arvostettu tuottaja, Valtanen arvelee, että Saraan käytetään paljon aikaa ja rahaa. Siltä Sarastakin on tuntunut.

– Kun tapasin Capitol Recordsin toimitusjohtajan Steve Barnettin, meillä synkkasi heti. Hän on ottanut minut yhdeksi lapsekseen Adelen ohella. Levy-yhtiö on pannut kaikki lihaksensa peliin brändäystä ja stailausta myöten. Onhan se aivan käsittämätöntä!

"Älä käytä huumeita ja muista juuresi"

Isoista kuvioista huolimatta Sara vakuuttaa, että pää kestää. Eikä hän ole vielä ehtinyt pyörtyä edes pankkitilin saldosta.

– Mulla ei ole mitään hajua, paljonko tililläni on rahaa. Ei ole tullut seurattua. En itse asiassa ole törsännyt muuhun kuin ruokaan. On niin paljon muuta mietittävää, ja päällimmäisenä mielessä on kiitollisuus, kun kohdalleni on sattunut tällainen siunaus.

Sen Sara silti myöntää, että tulot ovat nyt aivan eri tasolla kuin silloin, kun hän täytti osa-aikaisena Halpa-Hallin myymälässä hyllyjä. Ja se on "ihan kivaa".

Levytyssopimuksen lisäksi Sara on saanut pienen roolin Hollywood-komediasta. Hän myös jatkaa sitä, mistä alun perin nousi julkisuuteen: videoiden tekemistä. Sara on YouTube-pohjaisen mediakanavan sisällöntuottaja ja esiintyjä. Huhtikuussa Saran manageri kertoi palkan olevan kahden vuoden sopimusajalta jotain 250 000 ja 360 000 euron välillä.

Saran managerit Jere Hietala ja Saran eno Johannes Ylinen ovat saaneet parhaimmilaan satoja tarjouksia päivässä Saraan liittyen. Toistaiseksi Sara on kieltäytynyt muun muassa alkoholi- ja pikaruokamainoksista. Ja aikoo tehdä niin vastedeskin.

– Haluan puhua terveellisen elämäntavan puolesta. Ne tarkoittavat minulle sitä, että syön terveellisen aamupalan, mieluiten puuroa, käyn kävelemässä tai juoksemassa, hengaan rannalla enkä juo liikaa alkoholia.

Pyörityksen keskellä Sara lupaa pitää mielessä myös erään Hollywood-näyttelijättären antamat kultaiset ohjeet: älä käytä huumeita, pidä jalat maassa sekä muista aina rahan arvo ja mistä olet kotoisin.

– Ja tietysti yritän muistaa soittaa vanhemmilleni kerran viikossa.

Lue aiemmat jutut Sarasta täältä.

Sara Marie Forsberg

■ Tunnetaan sosiaalisessa mediassa nimellä Smouka­hontas. Syntyi 2.5.1994 Pietarsaaressa.

■ Äiti suomalainen, isä ruotsalainen, neljä siskoa, kotona puhuttiin suomea. Asui lapsena Yhdysvalloissa.

■ Saanut maailmanlaajuisen levytyssopimuksen Yhdysvalloissa. Universal Music Groupiin kuuluva Capitol Records on sitoutunut julkaisemaan Saran musiikkia Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Benelux-maissa, Japanissa, Britanniassa, Irlannissa ja Pohjoismaissa.

■ Sara ei vielä tiedä tulevaa artistinimiään. "Se saattaa olla oma nimeni tai muunnelma siitä. Liian utopistinen se ei ainakaan ole."

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.