Me Naiset
|
Tuija Hämäläinen
”Olen aloittanut pienimuotoisen elämäntaparemontin, mutta ei minusta tiukkapipoista suorittajaa saa”, Sara Paavolainen tuumaa.
”Olen aloittanut pienimuotoisen elämäntaparemontin, mutta ei minusta tiukkapipoista suorittajaa saa”, Sara Paavolainen tuumaa.

Näyttelijä elää parhaillaan murrosvaihetta. Äidin kuolema, kehitysvammaisen esikoisen muutto kotoa ja oma pääsy kaupunginvaltuustoon osuivat muutaman kuukauden sisään.

Näyttelijä Sara Paavolaisesta, 49, saa heti tavatessa mutkattoman ja sydämellisen, vahvan ihmisen kuvan. Sydäntä on tarvittu etenkin taistelussa kehitysvammaisen Saimi-tyttären oikeuksien puolesta.

Muutama viikko sitten yksi Saran ja Saimin pitkäaikaisista haaveista toteutui, kun Saimi muutti vuokrakaksioon kehitysvammaisille nuorille rakennettuun Käpytikka-taloon. Samalla Saran 24 vuotta kestänyt omaishoitajuus päättyi.

– Nyt tuntuu, että voimat ovat aivan loppu. Olen niin helpottunut selvittyäni tähän asti, että mieli on positiivinen, vaikka olo muuten on valtavan uupunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voimat koetuksella

Viime kuukaudet ovat olleet Saralle suurten muutosten aikaa: Äidin kuolema ennen joulua ja esikoisen muutto. Syksyn kunnallisvaalikampanja ja pääsy Helsingin valtuustoon. Kaikki muutoksia, jotka olisivat olleet merkittäviä yksinäänkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saimin muuttoon linkittyi myös Saran lähtö politiikkaan.

– Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, mutta vasta nyt Saimin itsenäistyttyä minun oli mahdollista asettua ehdolle.

Elämä epäsäännöllistä työtä tekevänä kolmen lapsen äitinä – ja viimeiset neljä vuotta eronneena vanhempana – ei ole ollut helppoa. Huoli terveytensä kanssa kamppailevasta tyttärestä ja viime vuodet myös pienperheen toimeentulosta on välillä ollut valtaisa.

– Taiteilijan työ on kutsumusammatti, mutta kyllä leipääkin pitäisi saada. Ikäpolveni näyttelijät ovat monesti pitkillä sopimuksilla teatterissa, mutta minä olen ollut tyttäreni sairauden takia alusta asti pätkätöissä.

Uusi elämä

Sara kokee, että lähes kaikki voimat ovat tähän asti menneet huushollaamiseen ja omaishoitoon. Vasta nyt aikaa ja jaksamista on alkanut riittää myös omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Siihen Saran herätti myös äidin poismeno.

– Äidin kuolema kannusti minua pitämään huolta omasta elämästäni. Äidillä oli toki ikää, mutta silti sairaus tuli yllätyksenä. Tajusin, ettei minustakaan kohta ole mitään jäljellä, jos jatkan itsestäni tinkimistä loputtomiin.

Saran uuteen elämään on kuulunut niin vitamiinikuureja kuin avantouintiakin, ja samalla ruokavalio on vaihtunut astetta terveellisempään ja kuntoilu lisääntynyt. Alkoholin Sara jätti kokonaan jo syksyllä täysraittiin ystävänsä esimerkin innoittamana.

– Olen aiemmin kärsinyt uupumusten yhteydessä myös paniikkihäiriön oireista, mutta nyt niistä ei ole ollut tietoakaan. Vaikka olen väsynyt, voin henkisesti hyvin. Olo on toiveikas.

Sara Paavolainen

- 49-vuotias näyttelijä. Valittiin viime syksyn kunnallisvaaleissa Helsingin kaupunginvaltuustoon.

- Asuu Helsingin Oulunkylässä nuorimmaisensa Väinön, 11, kanssa. Eino, 21, ja Saimi, 24, ovat jo muuttaneet omilleen. Erosi lasten isästä Kari Heiskasesta, 53, neljä vuotta sitten.

-  Tuttu etenkin tv-sarjoista Tukka auki, Venny ja Huojuva talo sekä elokuvista Musta jää ja Miehen työ.

Sisältö jatkuu mainoksen alla