Minulle ei ole väliä, tienaako mies enemmän tai vähemmän kuin minä. Kunhan miehelle ei olisi ongelma, jos minä tienaan häntä paremmin", Sara La Fountain sanoo. Kuvat Jouni Harala
Minulle ei ole väliä, tienaako mies enemmän tai vähemmän kuin minä. Kunhan miehelle ei olisi ongelma, jos minä tienaan häntä paremmin", Sara La Fountain sanoo. Kuvat Jouni Harala

Kokki Sara La Fountain, 32, kuluttaa kaiken, minkä ansaitsee. – Luotan siihen, että elämä kantaa. Siksi hän on antanut myös uudelle rakkaudelle mahdollisuuden.

Kokki Sara La Fountain, 32, on jo parin vuoden ajan jakanut aikansa kahden kodin ja mantereen välillä. Helsingin Kruunuhaassa Saralla on ennakkoperintönä saatu 70 neliön kaksio, New Yorkissa hänellä on yksiö Sohon kaupunginosassa Manhattanilla. Luksusalueella kodista saa pulittaa huikeaa vuokraa: 2 200 euroa kuussa.

– New Yorkin -asunto on suurin rahareikäni tällä hetkellä. Välillä minua sapettaa, että maksan niin kovaa vuokraa joka kuukausi, vaikka en edes ole asunnossa. En tiedä, onko kämpän pitäminen järkevää, mutta se on aina ollut yksi unelmistani, Sara kertoo.

Sara erosi vuonna 2011 kihlatustaan ohjaaja Antti Jokisesta. Nyt hänellä on kiikarissaan ulkomailla asuva mies, mutta vakavalle suhteelle ei vain tahdo olla kiireen keskellä aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–  Nyt minulla alkaa kuitenkin puolentoista kuukauden loma. Ihastus on suht tuore, joten katsotaan nyt mihin se johtaa. Fiilis on ainakin hyvä, Sara hymyilee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

New Yorkissa deittaillessaan Sara on törmännyt miehiin, jotka puhuvat koko ajan rahasta ja joille se on maailman tärkein asia. Miehet tarjoavat hänelle suurin elein luksusmatkoja, mutta niitä Sara ei ole ottanut vastaan. Ravintolaillallisen miehet sen sijaan saavat tarjota.

– Olen sillä tavalla vanhanaikainen, että minusta on vain kivaa, jos mies maksaa illallisen. Se on merkki kohteliaisuudesta ja hyvistä käytöstavoista. Jenkeissä voin jopa loukata miestä, jos alan kaivaa esiin omaa lompakkoani.

Parisuhteissaan Sara ei ole koskaan välittänyt siitä kumpi tienaa enemmän, sillä tärkeintä on olla tiimi. Saralla on aina ollut oma tili ja omat rahat. Ero avoliitosta oli silti myös taloudellisesti iso juttu.

– Rahaa hupeni avoliitossa paljon vähemmän. Olisihan se kiva, jos minulla olisi nytkin joku jakamassa juoksevia kuluja. Se olisi niin paljon helpompaa, Sara päästää haikean huokauksen.

Hän on kuitenkin nauttinut yksin asumisesta, omasta tilastaan ja rauhastaan. Vuosien myötä hän on oppinut tuntemaan itsensä paremmin, niin työssä kuin parisuhteessakin.

– Olen yrittänyt, etten kantaisi mukanani ikäviä asioita vanhoista liitoistani. On todella tärkeää, että noteeraan suhteiden tuomat traumat ja huonot kokemukset ja opin niistä, mutta en halua kantaa niitä mukanani. Välillä se on vaikeaa. Mutta en halua katsoa taaksepäin, että mitä jos. Minun täytyy kuunnella sydämeni ääntä.

Kadonneet säästöt

Vaikka Saralla olisi joskus miljoonia rahaa, hän ei lopettaisi koskaan työntekoa. Työ on hänen intohimonsa ja identiteettinsä. Sara on julkaissut juuri uuden, herkutteluun ja kokonaisvaltaiseen hyvään oloon keskittyvän Healthy Kitchen -keittokirjansa ja hänen 24Kitchen: Sara La Fountain -kokkiohjelmansa pyörii arkisin Foxilla.

Sara oppi jo lapsena, että rahan eteen pitää ahkeroida. Jo kuusivuotiaana hän kiersi naapurustossa myymässä kakkujaan, teini-ikäisenä Sara työskenteli kesät Pyhäniemen kartanossa, joka kuului tuolloin hänen äitinsä suvulle.

Kymmenen viime vuoden aikana Saran työhistoria on ollut hengästyttävä: hän on kirjoittanut neljä kirjaa, vetänyt viittä ruokaohjelmaa, pitänyt kokkikoulua, kirjoittanut kolumneja, blogannut, tehnyt mallin töitä sekä suunnitellut astioita, kodintekstiilejä, kattiloita ja työjalkineita. Sara on siirtänyt rahaa tunnollisesti säästöön, mutta...

–  Rahat ovat pikkuhiljaa kadonneet ihan vain elämiseen: ruokaan, vuokraan ja lentolippuihin. Minulla ei ole enää paljonkaan säästössä. Nykyään kaikki mitä tulee, myös menee, vaikka olenkin tarkka rahan kanssa. Mutta raha on tarkoitettu kulutettavaksi, en minä sitä mukaan hautaanikaan saa.

Sara on silti tyytyväinen rahatilanteeseensa. Ei hän tarvitse jahteja, hienoja autoja tai isompaa asuntoa.

–  Ei minun tarvitse pröystäillä vaatteilla ja tavaroilla, että tuntisin itseni paremmaksi tai ihmiset katsoisivat minua kunnioittaen. Jos voisin elää näin läpi elämäni, olisin todella, todella onnellinen. Tiedän, että elintasoni säilyttäminen vaatii paljon työtä, mutta en ole koskaan pelännyt, etteikö töitä riittäisi. Luotan, että elämä kantaa.

Mitä tapahtui Saran 2 400 euron arvoisille saapikkaille? Entä milloin hänellä on ollut tiukkaa? Lue lisää Saran rahan käytöstä Me Naisten numerosta 41/2013. Voit ostaa digilehden täältä. Joka päivä -tilaajat voivat lukea Saran koko jutun täältä.

Katso myös video Sarasta

Ja lue:

Sara La Fountain: "Olen äidillinen tyyppi"

Sara La Fountain

  • Kokki-kirjailija syntyi 22.4.1981 Santa Barbarassa Yhdysvalloissa.
  • Sukkuloi Helsingin ja New Yorkin -asuntojensa väliä chihuahuansa kanssa.
  • Äiti Maritta on suomalainen merkonomi ja taiteilija, isä amerikkalais-ranskalainen ravintoloitsija ja isäpuoli arkkitehti Kosti Kuronen.
  • Nähdään 24Kitchen: Sara La Fountain -ohjelmassa Foxilla.
  • Julkaisi juuri kirjan Healthy Kitchen (Tammi).

Sisältö jatkuu mainoksen alla