Alppihiihtäjä Sanni Leinonen kisaa ensimmäisissä olympialaisissaan Vancouverissa.
Alppihiihtäjä Sanni Leinonen kisaa ensimmäisissä olympialaisissaan Vancouverissa.

Alppihiihtäjä Sanni Leinonen valmistautuu ensimmäisiin olympialaisiinsa. Vancouverissa kilpailee myös poikaystävä Anssi Koivuranta.

Kun 20-vuotias Sanni Leinonen pujotteli tammikuussa Slovenian maailmancup-osakilpailussa seitsemänneksi ja voitti jopa Tanja Poutiaisen, Suomen pujottelufanit villiintyivät. Vihdoinkin nuori urheilutoivo näytti parasta osaamistaan, ja vielä sopivasti talviolympialaisten alla. Sankari itse suhtautui uransa parhaaseen maailmancup-sijoitukseen tyynesti.

– Treeneissä olin laskenut koko ajan hyvin. Olin vain odottanut, milloin saan vauhdin päälle myös kilpailutilanteessa. Eniten huvitti se, kuinka kaikki hihkuivat minun päihittäneen Tanjan. Olin 8-vuotias, kun Tanja laski ensimmäiset maailmancupin pisteensä, joten meitä on turha edes yrittää verrata.

Vaikka Sanni ei sijoitustaan suuremmin juhlinut ja hehkuttanut, kisarinteessä hän menee aina äärirajoilla.

– Olen kaikki tai ei mitään -ihminen ja otan paljon riskejä. Inhoan keskinkertaisuutta. Joko pujottelen tosi hyvin tai tosi huonosti.

Päiväunia rinteessä

Penkkiurheilijat ovat tottuneet näkemään Sannin lasketteluvälineissä, pitkä poninhäntä kypärän alta vilkkuen. Kun Sanni kävelee Tampereen katuja punainen toppatakki yllään, hän näyttää keneltä tahansa ikäiseltään. Mutta toisin kuin monet ikätoverinsa, Sanni on kasvanut keskellä urheilumaailmaa.

– Minä ja kaksoisveljeni Kalle olimme rinteessä vauvoista asti. Nukuimme monet päiväunet rinteiden alla, kun perhe oli katsomassa isoveljien laskemista. Itse laitoin laskettelusukset jalkaan jo 2,5-vuotiaana, ennen tavallisia hiihtosuksia.

Matka huippu-urheilijaksi ei ole ollut vailla mutkia. Sanni oli lapsena hyvin pieni, mikä vaikeutti laskemista.

– Painoin jotain 19 kiloa, kun aloitin koulun. Onneksi valmentajani tajusi, että vauhti tulee kasvun myötä, ja keskityimme tekniikkaharjoitteluun.

Kun Sanni sai kilpakumppanit koossa kiinni, hän alkoi menestyä. Ensimmäiset isot kisavoitot tulivat 12-vuotiaana.

– Silloin hoksasin, että ehkä tätä voisi tehdä tosissaankin. Aloin haaveilla laskemisesta maailmancupissa.

Samanhenkinen pari

Viime vuonna Sanni sai totutella uudenlaiseen huomioon, kun hänen suhteensa yhdistetyn hiihtäjään Anssi Koivurantaan tuli julki. 21-vuotias Anssi on maailmanmestari ja olympiamitalisti. Pariskunta on viihtynyt yhdessä vuoden päivät.

– Anssin kanssa on helppo olla, olemme hyvin samanhenkisiä. Sekin auttaa, että molemmat matkustamme paljon. Ei tarvitse koko ajan selitellä, miksi taas on lähdettävä viikoksi reissuun.

Sekä Sanni että Anssi kuuluvat Suomen olympiajoukkueeseen. Vancouverissa kuitenkin mietitään vain urheilua.

– Ei olympialaisiin mennä kuhertelemaan, vaan keskittymään omaan suoritukseen. Saatan silti mennä katsomaan Anssin kilpailuja, jos siihen on mahdollisuus.

Paljon tähtäimessä

Sanni on saanut keskittyä rauhassa huippu-urheiluun kirjoitettuaan ylioppilaaksi viime vuonna. Viimeksi hän lähti treeni- ja kisareissulle tapaninpäivänä ja palasi kotiin kuukauden päästä. Missään paikassa Sanni ei ehtinyt olla neljää päivää pidempää.

– Talvet menevät ihan pimennossa muun maailman menosta, ja kesäisinkin treenaan muun muassa juoksemalla, rullaluistelemalla ja uimalla. Nuorempana pohdiskelin välillä, mistä kaikesta jään paitsi. Käyn esimerkiksi baarissa vain kerran tai kaksi vuodessa.

Sanni uskoo, ettei hän missaa mitään: päinvastoin. Hänellä on mahdollisuus tavoitella olympiamitalia, maailmanmestaruutta ja maailmancupin voittoja.

– Ne ovat täysin realistisia vaihtoehtoja, minulla on vielä monta vuotta edessäni alppihiihtäjänä. Kilpailu-uran jälkeen haluan tietysti oikean työn, mutta sekin tulee varmasti olemaan jotain urheiluun liittyvää.

Tutustu myös muihin Suomen olympiajoukkueen jäseniin!

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla