Sani eli Saija Aartela.
Sani eli Saija Aartela.

Laulaja Sanin ja näyttelijä Turkka Mastomäen perhe kasvoi elokuussa tummakulmaisella tytöllä. Äidiksi tulon jälkeen Sani on muistellut myös omaa lapsuuttaan.

Sani Aartela, 39, on aina rakastanut aurinkoa, mutta viime kesänä sitä tarjoiltiin jo liikaa. Laulaja oli koko alkuraskautensa voinut loistavasti, mutta viimeiset kaksi kuukautta olivat silkkaa hikistä piinaa. Sani vaappui kuin ankka ja sitten iski vielä iskiaskin. Helpotusta suotiin viimein elokuussa, kun Sani ponnisti maailmaan tummakulmaisen tytön.

Tosin synnytyskivutkin kestivät useamman päivän. Sani kiroili ja puhisi. Avomies, näyttelijä Turkka Mastomäki, 40, oli mukana alusta loppuun ja yritti tukea parhaansa mukaan.

– Voimani alkoivat jo olla lopussa, mutta sitten hän tuli: maailman suloisin leijonatyttö, Sani sanoo.

Nyt tyttö on seitsenkuinen ja synnytysmuistot jaksavat jo hymyilyttää. Sairaalassa Sani pääsi onnekseen yksityishuoneeseen ja muutenkin palvelu pelasi hyvin.

– Siinä tilassa ei huvittanut kyllä olla tunnistettavissa! Halusin vain olla rauhassa ja ihastella tulokasta omalla porukalla.

Vasta nyt valmis

Sani ja Turkka tapasivat nelisen vuotta sitten Komediateatteri Arenan revyyn harjoituksissa. Sanille tuli heti intuitiivinen tunne, että tuon ihmisen kanssa hän voisi perustaa perheen.

Sani ei kuitenkaan ollut koskaan tosissaan haikaillut äidiksi. Päinvastoin. Neljääkymppiä lähestyvä nainen oli miettinyt, ettei enää tällä iällä välttämättä jaksaisi vaipparallia yövalvomisineen.

Toissa syksynä Sani ja Turkka lomailivat Costa Ricassa. Matkan jälkeen Sani tunsi olonsa niin oudoksi, että epäili saaneensa reissulta sitkeän vatsapöpön. Yllätys oli melkoinen, kun oireiden syyksi paljastuikin pieni ihmisenalku.

Hämmennys vaihtui nopeasti onneksi ja tunteeseen, että näinhän tämän pitikin mennä. Tunne on vain vahvistunut pikkuisen kasvaessa.

–  Kun vastuulla on pieni avuton ihminen, jostain kummasta tulee voimia jaksaa. Vastuun tajuaminen oli pysäyttävä hetki: tämä pieni olento tässä ei olekaan mikään undulaatti tai miljoonakala.

Sania huoletti hänen ikänsä aina synnytykseen asti siitä huolimatta, että ultrassa kaikki oli näyttänyt olevan hyvin. Nyt kun hän on saanut terveen tytön, ikä tuntuu vain positiiviselta asialta.

– Onneksi minusta ei tullut äitiä kolmekymppisenä, sillä silloin en olisi ollut vielä valmis. Uskon, että kun olen jo vähän elämää nähnyt, pystyn kasvattamaan ja neuvomaan lasta paljon paremmin.

Sani on saanut pitää yöunensa. Vauvalla on mainiot unenlahjat ja hän herää yleensä vain kerran yössä syömään. Muutenkin tytär on ollut aurinkoinen ja helppo lapsi.

– Ainakin toistaiseksi! En ole ikinä ollut mikään hysteerikko, mutta nyt huomaan muuttuneeni sellaiseksi, että varaudun aina pahimpaan ja pelkään koko ajan tytölle sattuvan jotakin. Mutta se on kai ihan normaalia suojeluviettiä.

Traagisia muistoja

Sanin elämässä on tapahtunut viime aikoina muitakin suuria muutoksia. Perhe muutti hiljattain Nurmijärveltä Sanin vanhaan kotikaupunkiin Hämeenlinnaan.

Äidiksi tulon jälkeen Sani on alkanut muistella yhä enemmän omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Muistot vanhasta kotikaupungista eivät ole pelkästään hyviä. Sanin ollessa yläasteikäinen hänen tuttavapiiristään kuoli peräti viisi nuorta eri syistä.

– Joukkoon kuului myös paras ystäväni. Mitään kriisiapua ei ollut meille ystäville tarjolla, vaan saimme selvitä itse, ilman aikuisten tukea. Kävimme musiikkiluokkaa ja onneksi meillä oli luokassa hyvä ja tiivis henki. Toinen toisiamme auttaen me kai pääsimme surusta, Sani muistelee.

Oman tyttären murrosikä mietityttääkin Sania jo nyt. Hän itse oli teininä tunnollinen tyttö, joka ei kapinoinut näkyvästi, vaikka sisällä myllersi. Kun vanhemmat suututtivat, Sani vuodatti kiukkunsa kohtalokkaisiin kirjeisiin, jotka lopulta jäivät kuitenkin aina antamatta.

– Olen pohtinut paljon sitä, miten saan kasvatettua lapseni niin, että välimme säilyisivät hyvinä hautaan asti. Tahtoisin, että hän voisi aina avautua minulle ongelmistaan.

Omiin vanhempiinsa Sanilla on aina ollut perushyvät välit. Äitiyden myötä suhde etenkin omaan äitiin on vain parantunut.

– Arvostukseni vanhempiani kohtaan on kasvanut. Viimeistään omaa lasta hoitaessaan sitä tajuaa, miltä vanhemmista tuntuu ja mitä he ovat kokeneet.

Haaste parisuhteelle

Sani on huomannut, että moni tuore äiti omii helposti lapsen itselleen ja sulkee miehen pois kuviosta. Vielä ikävämpiä ovat tapaukset, joissa äiti tai isä yrittää kääntää lasta toista vanhempaa vastaan.

– Sättimisen sijasta parin pitäisi kannustaa toisiaan vanhemmuudessa. Kaikki tarvitsevat kauniita sanoja.

Yksi tärkeä periaate Sanilla on: vanhempien riidat eivät kuulu lapselle. Sani muistaa omasta lapsuudestaan ainoastaan yhden sanaharkan vanhempiensa välillä.

– Mutta ehkä se siksi onkin jäänyt mieleen, koska sellainen ei ollut meillä tapana, ja riita pelotti minua. Pikkuiset ovat taitavia aistimaan tunnelmia. Minun tehtäväni on taata lapselle turvallinen ja tasapainoinen lapsuus.

Nyt Sani keskittyy vain tyttäreensä, mutta kesästä lähtien kalenteri on jo täynnä merkintöjä. Aikone keikkailee normaalisti, ja syksyllä Sani tekee Täydelliset naiset -konserttikiertueen yhdessä Anna Hanskin, Päivi Lepistön ja Virve Rostin kanssa. Nyt Sani jo tietää, että työnteko pienen lapsen äitinä on vain järjestelykysymys.

Kesällä Sani ja Turkka nähdään jälleen yhdessä lavalla. Pari näyttelee kihlaparia Porin Kirjurinluodon kesäteatterin hääfarssissa. Nähtäväksi jää, pääseekö Sanin esittämä morsian lainkaan naimisiin, sillä Turkan esittämä sulhanen tuntuu viihtyvän paremmin muiden kuin oman morsiamensa sängyssä.

Sani sanoo naurahtaen, että hän se ei tunnu pääsevän tästä aiheesta. Vuosia sitten Sanin piti mennä naimisiin nuoruudenrakkautensa kanssa, mutta hän perui häät viime tingassa.

Sani ja Turkka eivät ole vielä edes kihloissa.

– Asuntovelka ja yhteinen lapsi ovat minusta isompia sitoumuksia kuin kihlaus tai avioliitto.

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.