Vuonna 2004 entinen Aikakoneen laulaja oli vaihtamassa ammattia ja muuttanut maalle.

Sani tekee sen joka kerta, yllättää raikkaudellaan ja nuorekkuudellaan. Nyt vastassa on entistä hehkeämpi
tyyli, silmäkulmassa tuttu pilke ja ilmassa samaa innostusta kuin uran alussa. 32- vuotias Sani näyttää upeammalta kuin aikoihin, välivuosi on tehnyt hyvää. Nyt häntä viedään taas, mutta tällä kertaa kohti teatterilavaa.

Aikakoneen Sani, eli Saija Aartela debytoi näyttelijänä
kesäteatterissa Lohjalla. Laulaja näyttelee Olavi Virran taipaleesta kertovassa musiikkinäytelmässä Tähti ja meripoika, jota esitetään ensi kertaa teatteriksi muuntuvassa Tanhuhovissa. Siellä Sani toteuttaa tyttövuosien unelmansa.

– Olen aina haaveillut näyttelemisestä, mutta vasta nyt siitä tulee totta. Kouluaikoina unelmoin näyttelijäntyöstä ammattia, kunnes musiikki vei mennessään. Näyttelemisessä kiehtoo heittäytyminen toisen ihmisen nahkoihin. Saan olla joku muu kuin tosielämässä.

– Tämä on uusi haaste, josta olen valtavan kiitollinen. Minulle näytteleminen on eritoten rajojeni koettelemista. Arjessa pitää koko ajan tapahtua. Elämässä on oltava
vaihtelua, ja tästä työstä sitä löytyy, Sani kertoo.

Idolista faniksi

Arto Niemisen käsikirjoittama ja Jarmo Hämerannan ohjaama Tähti ja meripoika on huumorilla höystetty läpileikkaus Olavi Virran elämästä ja työstä. Mukana
soi tuttuja kappaleita, tai kuten Sani asian esittää, tango raikaa kolmituntisen täydeltä.

Sani on kesäisen musiikkinäytelmän Marja, tähden harras
ihailija ja ystävä.

– Minä kutsun häntä Olavin komppaajaksi. Marja ei ole kukaan tunnistettava tosielämän henkilö, vaan pikemmin kooste hänenlaisistaan naisista, joita riitti Olavin vaikutuspiirissä, Sani kuvailee.

Sanin tutustumisprosessi roolihenkilöön on vielä kesken. Harjoitukset ovat vasta alkuvaiheessa, mutta treenit ovat jo osoittaneet, kuinka kunnianhimoista työtä ryhmässä tehdään.

– Vain sitkeällä opettelemisella ja jatkuvalla tekemisellä on merkitystä, jotta erilaisten tunnetilojen välittäminen onnistuisi hyvin. Roolihahmoon tutustuminen kestää ja näyttelemisen metodit ovat vasta opettelussa, mutta olen valmis pistämään itseni likoon. Vain heittäytymällä pelottomasti mukaan voi onnistua, Sani pohtii.

Hän tunnustaa jännittävänsä kesäkuista ensi-iltaa. Vaikka keikka-artisti on tottunut olemaan elävän yleisön edessä, teatterissa on uudenlaista taikaa.

– Roolissa on paljon jännitettävää, Sani parahtaa. Muistanko repliikit, pärjäänkö lauluissa ja onnistunko olemaan oma itseni roolissa? Yleisö kyllä vainuaa, jos
näyttelijä yrittää feikata. Olen rauhoitellut itseäni, että onhan vastanäyttelijäni Jouni Raitiokin ensikertalainen, joten me voimme tsempata toisiamme. Silti ensi-ilta synnyttää minussa sisäisen pyörremyrskyn, ja siinä on
taas lähipiirillä kestettävää!

Marjan roolissa Sani maistelee fanielämää ensi kertaa ihailijan näkökulmasta. Suositun artistin ympärillä on pörrännyt faneja, mutta Sani itse ei ole kokenut rajua
idoliin ihastumista.

– Minulla ei koskaan ollut idoleita. Muistan, kuinka kaverit juoksivat Dingon perässä sifonkihuivit heiluen. Olin porukan kummajainen, kun en hurahtanut staroihin. Lavan toisella puolella sain nähdä fanitouhun hyvin läheltä, se vasta onkin mielenkiintoinen ilmiö. Fanimaailma on kiehtova tutkimusaihe, miten esiintyjien ja yleisön välille voi syntyä niin voimakas yhteys, Sani
tuumii.

Aikakoneen vanaveteen muodostui tyttöporukka, joka seurasi yhtyettä pitkin Suomea. Toisinaan artisti oli yleisölle muutakin kuin laulaja. Toisille Sani oli ystävä,
joillekin lohduttaja tai terapeutti. Kun ihailija sulkeutui takahuoneeseen ja uhkasi vahingoittaa itseään, ei laulajan auttanut muuta kuin jäädä tueksi ja kuuntelijaksi.

– Jos meidän popyhtyeemme onnistui luomaan niin voimakkaan suhteen kuulijoihinsa, mitä hurmosta Olavi Virran ympärillä onkaan eletty. Hän oli valtavan karismaattinen ja vaikuttava laulaja. Virran sielukas ääni porautui suomalaismieliin ja kirjava elämänsä välittyi lauluissa. Mies oli Suomen Frank Sinatra, Sani innostuu.

Aikakone oli ihana matka

Olavi Virran tuotanto oli Sanille tuttua jo lapsuudesta, mutta mies komean äänen takaa on tullut lähemmäksi vasta näytelmän myötä. Esityksen tuottaa Olavin poika Pauli Virta, jonka välityksellä näyttelijätiimi on tutustunut toisenlaiseen Olaviin.

Roolijaon jälkeen Sani sai kuulla epäröintiä, miten poptähti istuisi iskelmämusikaaliin. Hänelle iskelmämaailma on kuitenkin tuttu ympäristö.

– Äh, tuo on sitä rajoittuneisuutta, jolla ei kannata päätään vaivata. Olen aina ollut luonnonlapsi ja tehnyt niin kuin on luontevalta tuntunut. Se, että diggaan iskelmää, ei tee minusta vähemmän popparia – tai päinvastoin. Usean popmuusikon esikuvat ja vaikuttajat löytyvät nimenomaan iskelmän maailmasta. Se on juuri sitä Suomea ja suomalaisuutta, Sani kuittaa.

– Tärkeintä on olla aito siinä, mitä tekee. Kun me Aikakoneessa vedimme lateksiasut päälle ja soitimme konemusaa, se oli osa meitä. Yhtä hyvin voin ilmestyä
lavatansseihin ja jorata siellä sydämeni kyllyydestä.

Suomen pop-eliittiin kuuluneen Aikakoneen  jäähyväiskeikasta on kulunut tasan vuosi, yhtyeen
lopettamispäätöksestä vähän kauemmin. Kumppanukset
tapaavat yhä ja kokoontuvat muistelemaan yhteisiä reissujaan.

– Aikakone oli ihana matka. Kun takana on vuosi ilman yhtyettä, mielestä alkaa nousta yhä enemmän muistoja ja hetkiä yhteisiltä retkiltämme. Etäisyys on tehnyt hyvää, opettanut arvostamaan matkaamme entistä enemmän,
Sani kertoo.

Sani, Maki, Alex ja Vera olivat tiivis yhteisö, kuin pieni perhe.

– Ryhmähenki syntyi helposti ja oli näkymätön punainen lanka, joka ohjasi meitä tekemisissämme. Emme esimerkiksi koskaan sopineet yhtyeen imagosta, mutta nopeasti huomasimme ilmestyvämme keikoille samantyylisissä kuteissa. Elimme yhteisellä taajuudella, Sani kertoo.

Yhtye oli nelikon yhteinen yritys, joka kipusi jokaisen arvoasteikolla ykköseksi. Sille omistauduttiin täydellisesti. Sanin kohdalla se merkitsi monivuotisen parisuhteen lopettamista. Vaikka musiikkiuralle omistautuminen ei yksin ollut syy suhteen kariutumiseen, se kuitenkin antoi mojovan potkun eropäätökselle. Kotiseudulle Hämeenlinnaan jäivät kihlattu, käyttämätön hääpuku ja
järkyttyneet läheiset. Sani teki kivuliaan ratkaisunsa vain kaksi viikkoa ennen häitä.

– Olin 23-vuotias ja isojen muutosten edessä. Musiikkirintamalla alkoi tapahtua, ja tajusin, etten voisi jäädä Hämeenlinnaan ja olla onnellinen. Olisin huijannut
itseäni ja läheisiä, jos olisin mennyt naimisiin vain, koska se oli muodollisesti soveliaampaa. Se oli takuulla elämäni vaikein päätös, jota ei voinut tehdä kevein mielin, Sani muistelee.

Sanin välit nuoruudenrakastettuun katkesivat täysin. Pian erouutisten jälkeen Sani julkaisi rakkauslaulun  Samuli Edelmannin kanssa ja romanssista alettiin vihjailla julkisuudessa.

Huhut huvittavat Sania yhä.

– Se oli opettelua elämään julkisuudessa. Mitä kiivaammin työssä meni, sitä kummallisempia juttuja syntyi. Myös vapaa-ajalla meni kovaa ja bailasin paljon.
Lopulta säpinään kyllästyi, ja nykyään olen landepaukku, Sani nauraa.

Välivuosi teki hyvää parisuhteelle

Sani on muutaman vuoden asunut taiteilijoiden suosimassa Tuusulassa avosiippansa Sami Vuolan ja kahden kissan kanssa. Helsingin trendikorttelit ovat vaihtuneet Hyrylän kylänraittiin, lenkkipolkuihin ja tuulipuvun kahinaan. Kotialue sijaitsee maalaismaisemissa, mutta ei vielä riittävän korvessa.

– Haaveilen yhä talosta metsän keskellä, omassa rauhassa. Ohikulkijoista ei tarvitsisi piitata, ja pihasta löytyisi tilaa hevosille.

Sanilla ja naapurina asuvalla Aikakoneen Alexilla on yhteinen studio kivenheiton päässä kotoa. Siellä tuotetaan musiikkia mainoksiin, elokuviin ja muille artisteille, muun muassa Anne Mattilalle, Antti Huovilalle ja Tapani Kansalle. Samassa paikassa kootaan materiaalia Sanin soololevylle, jota valmistellaan syksyksi.

– Aikakoneen jälkeen olen ottanut rennosti. On tehnyt hyvää ravistella vanhat pölyt päästä ja miettiä, mitä tahdon. Tauko keikkaelämästä on tarjonnut aikaa pitää
parempaa huolta itsestä ja parisuhteesta. Niinhän se on, että kun kotiasiat ovat tasapainossa, jaksaa työssäkin paremmin.

Yhteisellä keikkapaikalla kohdanneet Sani ja Sami ovat pitäneet yhtä pian seitsemän vuotta. Yhteisiä lapsia ei ole suunniteltu, eikä Sani tahdo siinä asiassa kiirehtiä. Sani sanoo olevansa sitä sorttia, jolle aikuisten suhde on kodin tärkein juttu.

– Keikkamuusikon ihmissuhteissa on eräänlainen artistilisä. Vaikka yrittäisin olla tuomatta työasioita kotiin, on oma pesä niitä harvoja paikkoja, joissa paineita voi purkaa – vaikka sitten kumppanin niskaan, Sani sanoo.

– Välillä ihmettelen, miten mies on jaksanut minua. Toisaalta hän on kummastellut, miten artistit jaksavat humalaista yleisöä. Sami on ollut samalla alalla pitkään ja nähnyt sen touhun. Yhteinen työympäristö on auttanut ymmärtämään toistemme duunipaineita.

Sanin keikkatauko jatkuu syksyyn. Vaikka kesäteatteri pitää kiireisenä, esitysten jälkeen pääsee yöksi kotiin.

– Teatterityö on vastapainoa keikoille. Olisi hienoa, jos jatkossa saisin tehdä molempia. Laulamisessa ja näyttelemisessä on paljon yhteistä: katsojalle kerrotaan
tarina ja luodaan tuntemuksia. Jos esiintyjä onnistuu koskettamaan yleisöä, on syntynyt hitti.

Ja niitähän Sani on tehnyt ennenkin.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.