Näyttelijä Samuli Vauramo testasi ruotsin kielen taitojaan Vadelmavenepakolainen-elokuvan ensi-illassa, sillä leffassa puhutaan pääosin ruotsia. ”Olen työskennellyt viimeisen kuukauden Ruotsissa. On hauska katsoa, kuinka paljon sujuvammaksi kielitaitoni on tullut.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Näyttelijä Samuli Vauramo testasi ruotsin kielen taitojaan Vadelmavenepakolainen-elokuvan ensi-illassa, sillä leffassa puhutaan pääosin ruotsia. ”Olen työskennellyt viimeisen kuukauden Ruotsissa. On hauska katsoa, kuinka paljon sujuvammaksi kielitaitoni on tullut.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Hollywoodissa uraa luova näyttelijä Samuli Vauramo on kuvannut uutta tv-projektia Ruotsissa.

Los Angelesissa vuodesta 2011 näyttelijän uraa luonut Samuli Vauramo on kuvannut viimeisen kuukauden uutta tv-sarjaa Ruotsissa. Hän kertoo pärjänneensä kuvausryhmän kanssa hyvin ruotsin kielellä.

– Minulla on vahva ruotsin pohja. Seurustelin lukioaikoina suomenruotsalaisen tytön kanssa, joten motivaatiota kielen käyttämiseen löytyi. Silloin tuli opittua paljon ruotsia. Hänen äitinsä oli ruotsin opettaja. Muistan kun harjoittelin ylioppilaskirjoituksiin. Jos meni oikein, anoppikokelas läppäsi olkapäälle. Jos meni väärin, hän läppäsi vähän kovempaa, Samuli nauraa.

Samuli pohti suhdettaan naapurimaahan Miika Nousiaisen menestysromaaniin perustuvan Vadelmavenepakolainen-elokuvan kutsuvierasensi-illassa Helsingin Tennispalatsissa.

Komedian päähenkilönä on suomalainen Mikko Virtanen, joka kokee syntyneensä väärään kansalaisuuteen. Hän tuntee itsensä ruotsalaiseksi mieheksi, joka on pakotettu suomalaiseen ruumiiseen. Kuin vastauksena rukouksiinsa Mikko kohtaa ruotsalaisen alkoholisoituneen opettajan, joka on valmis luovuttamaan henkilöllisyytensä hänelle. Mikko matkustaa kohti paratiisinomaista Tukholmaa uuden, unelmiensa identiteetin turvin.

Elokuvan on ohjannut Leif Lindblom, ja pääroolissa nähdään tunnettu ruotsalaisnäyttelijä Jonas Karlsson.

Ikävä lunta

Samuli kertoo voivansa kuvitella hyvin asuvansa leffan päähenkilön tavoin Ruotsissa.

– Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa... Olen ollut niin pitkään Los Angelesissa, että kaipaan tiettyä pohjoismaista selkeyttä. Kaipaan jopa talvea. En ole nähnyt lunta kahteen vuoteen.

Samulin oma tuorein elokuvatyö on amerikkalais-itävaltalainen Autumn Blood, jossa hänellä on merkittävä sivurooli.

Hän näyttelee tarinassa sekä englanniksi että venäjäksi. Uutuudessa esiintyy myös Hollywoodissa menestynyt ruotsalainen Peter Stormare, joka muistetaan suositusta Pako-sarjasta sekä elokuvista Armageddon ja The Big Lebowski.

Lue myös:

Hollywoodissa uraa luova Samuli Vauramo: Unelmarooli vietiin nenän edestä

Vadelmavenepakolaisen ruotsalaistähti sai lapsen

Miami, Joulumaa ja Tuntematon sotilas kisaavat parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta. Miia Haavisto on ollut tuottamassa niitä kaikkia.

Miia Haavisto, olet tuottanut Jussi-gaalan Paras elokuva -sarjan kuudesta ehdokkaasta kolme. Montako kiitospuhetta olet kirjoittanut?

En vielä yhtään. Kukin elokuva on oma universuminsa, ja minulla on kyllä selkärangassa, keitä työryhmään kuului ja mikä projektille oli erityistä. Eiköhän paras puhe synny siinä hetkessä.

Mitä tuottaja oikein tekee?

Olen mukana koko kaaressa: kehittelen ideaa ja käsikirjoitusta, kokoan työryhmän ja rahoituksen, teen markkinointia. Työ ei todellakaan ole erakon hommaa: olen tekemisissä valtavan ihmismäärän kanssa. Ratkon konflikteja ja teen päätöksiä. Työ on tehnyt minusta vähän kärsimättömän niin, etten jahkaile yksityiselämässäkään.

”Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.”

Leffa-ala mielletään miesvaltaiseksi, mutta onko se?

Päättävissä asemissa ovat enimmäkseen miehet, mutta naistekijöitä on koko ajan enemmän. Kysyn aina, keistä elokuva kertoo: onko tarpeeksi erilaisia sankareita? Toiminnalliset, ajattelevat naiset ja epätyypilliset sukupuoliroolit ovat kiinnostavia. Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.

Millä mielellä olet seurannut #metoo-kampanjaa?

Surumielisenä, sillä alalla työskentelee enimmäkseen fantastisia ihmisiä. Olin mukana työryhmässä, joka laati ohjeistuksen tv- ja elokuvantekijöille. Olen vakuuttunut, että järisyttävästä keskustelusta seuraa lopulta hyviä asioita.

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet, millaisen leffan tekisit?

Tekisin kaksi! Hillittömän menevän toimintakomedian sekä tosi, tosi hienon lastenelokuvan, jota nuoret luukuttaisivat vielä 10 vuoden päästä.

Jussi-gaala 2018 perjantaina 23.3. Helsingin Kaapelitehtaalla.

Lordissa Kita-taiteilijanimellä rumpuja soittanut Sampsa Astala toteutti unelmansa ja ryhtyi laulajaksi.

Monet tietävät Lordin entisen rumpalin Kitan, mutta suurelle yleisölle naamion takana soittanut mies, Sampsa Astala on toistaiseksi tuntemattomampi.

Sampsa soitti Lordissa rumpuja vuosina 2000–2010. Vuosiin mahtui viisi Lordi-levyä ja euroviisuvoitto. Seitsemän vuotta sitten Sampsa sai potkut bändistä.

– Laulu on aina ollut ykkösinstrumenttini, joten lähdin toteuttamaan omaa unelmaani. Sain potkut, koska lädin silloisen yhtyeeni Stala&SO:n kanssa euroviisukarsintoihin, mikä paljasti kasvoni. Se tarkoitti teiden eroamista Lordista, Sampsa kertoi Kyrsyä – Tuftland -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

– Totta kai ne ovat isoja asioita, mutta varsinaista riitaa Lordin jäsenten kanssa ei ollut. Olemme tälläkin hetkellä hyvissä väleissä.

”Halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.”

Sampsa kuvailee Lordin aikoja hienoiksi.

– Menimme Lordin kanssa maapallon muutaman kerran ympäri: kierrettiin Japanit, Uudet-Seelannit ja Amerikat. Kymmenessä vuodessa se tuli kuitenkin nähtyä, ja halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.

– Taiteilijoilla oman tekemisen tarve on tärkeää. Kyllä ne jääkiekonpelaajatkin vaihtavat joukkuetta, jos joukkueessa ei saa peliaikaa, niin toisessa joukkueessa saa, Sampsa sanoo.

”Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki.”

Kaksi viimeistä vuotta Sampsa Astala on tehnyt soolouraa omaa nimeään kantavassa bändissä. Suomeksi laulava Sampsa julkaisee uutta musiikkia ensi kuussa. Lisäksi Sampsa laulaa suomennettuja Mötley Crue -biisejä Mötikkä-bändissä.

– Minulla on päällä 106 kaupunkia -kiertue. Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki. 17 kaupunkia on kierretty, enää on 89 jäljellä, Sampsa kertoo.

– Huomenna lähdemme Kanarialle soittamaan muutamia keikkoja, koska siellä on paljon suomalaisia.