Näyttelijä Samuli Vauramo testasi ruotsin kielen taitojaan Vadelmavenepakolainen-elokuvan ensi-illassa, sillä leffassa puhutaan pääosin ruotsia. ”Olen työskennellyt viimeisen kuukauden Ruotsissa. On hauska katsoa, kuinka paljon sujuvammaksi kielitaitoni on tullut.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Näyttelijä Samuli Vauramo testasi ruotsin kielen taitojaan Vadelmavenepakolainen-elokuvan ensi-illassa, sillä leffassa puhutaan pääosin ruotsia. ”Olen työskennellyt viimeisen kuukauden Ruotsissa. On hauska katsoa, kuinka paljon sujuvammaksi kielitaitoni on tullut.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Hollywoodissa uraa luova näyttelijä Samuli Vauramo on kuvannut uutta tv-projektia Ruotsissa.

Los Angelesissa vuodesta 2011 näyttelijän uraa luonut Samuli Vauramo on kuvannut viimeisen kuukauden uutta tv-sarjaa Ruotsissa. Hän kertoo pärjänneensä kuvausryhmän kanssa hyvin ruotsin kielellä.

– Minulla on vahva ruotsin pohja. Seurustelin lukioaikoina suomenruotsalaisen tytön kanssa, joten motivaatiota kielen käyttämiseen löytyi. Silloin tuli opittua paljon ruotsia. Hänen äitinsä oli ruotsin opettaja. Muistan kun harjoittelin ylioppilaskirjoituksiin. Jos meni oikein, anoppikokelas läppäsi olkapäälle. Jos meni väärin, hän läppäsi vähän kovempaa, Samuli nauraa.

Samuli pohti suhdettaan naapurimaahan Miika Nousiaisen menestysromaaniin perustuvan Vadelmavenepakolainen-elokuvan kutsuvierasensi-illassa Helsingin Tennispalatsissa.

Komedian päähenkilönä on suomalainen Mikko Virtanen, joka kokee syntyneensä väärään kansalaisuuteen. Hän tuntee itsensä ruotsalaiseksi mieheksi, joka on pakotettu suomalaiseen ruumiiseen. Kuin vastauksena rukouksiinsa Mikko kohtaa ruotsalaisen alkoholisoituneen opettajan, joka on valmis luovuttamaan henkilöllisyytensä hänelle. Mikko matkustaa kohti paratiisinomaista Tukholmaa uuden, unelmiensa identiteetin turvin.

Elokuvan on ohjannut Leif Lindblom, ja pääroolissa nähdään tunnettu ruotsalaisnäyttelijä Jonas Karlsson.

Ikävä lunta

Samuli kertoo voivansa kuvitella hyvin asuvansa leffan päähenkilön tavoin Ruotsissa.

– Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa... Olen ollut niin pitkään Los Angelesissa, että kaipaan tiettyä pohjoismaista selkeyttä. Kaipaan jopa talvea. En ole nähnyt lunta kahteen vuoteen.

Samulin oma tuorein elokuvatyö on amerikkalais-itävaltalainen Autumn Blood, jossa hänellä on merkittävä sivurooli.

Hän näyttelee tarinassa sekä englanniksi että venäjäksi. Uutuudessa esiintyy myös Hollywoodissa menestynyt ruotsalainen Peter Stormare, joka muistetaan suositusta Pako-sarjasta sekä elokuvista Armageddon ja The Big Lebowski.

Lue myös:

Hollywoodissa uraa luova Samuli Vauramo: Unelmarooli vietiin nenän edestä

Vadelmavenepakolaisen ruotsalaistähti sai lapsen

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

Huomio! Juttu sisältää paljastuksen Vain elämää -sarjan tulevan jakson biisikattauksesta.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Anne Mattilan päivää. Annen päivänä muusikkojoukko versioi yli 20 vuotta uraa tehneen iskelmätähden kappaleita, joilla on vahva asema suomalaisen musiikin kaanonissa.

Päivän hauskimman version Annen kappaleesta tekee räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Hän esittää oman versionsa Annen hittikappaleesta Perutaan häät.

Anne on innoissaan Pyhimyksen biisivalinnasta. Jo jakson alkupuoliskolla hän toteaa odottavansa, että joku vetää kyseisen kappaleen.

– Minulla on ollut viha–rakkaus-suhde tähän biisiin. Tämä on todella bilebiisi! Mihin vain menen ja tuo biisi tulee, kaikki osaavat sen ulkoa. Se on biisi, josta en pääse eroon, enkä haluakaan, Anne kertoo.

Pyhimyksen kanssa biisin tulee vetämään räppärit Heikki Kuula ja Voli. Kolmikko muodostaa yhdessä Teflon Brothers -rap-yhtyeen.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoo.

”Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi.”

Teflon Brothersin versiota varten Pyhimys on laittanut Annen kappaleen sanoitukset uusiksi. Kaikista hauskin uudelleenversiointi löytyy tarttuvasta kertosäkeestä, joka menee alkuperäisversiossa näin: 

Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka

Perutaan siitä välistä kaikki mistä voisi matkalla murheita kantaa

Perutaan häät, perutaan kakku ja veljesi bändi

Tefloneiden versiossa suurin osa sanoista vastaa alkuperäistä, mutta veljen bändin sijasta perutaan ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Säkeistö on selkeä silmänisku Annen siskoja Annelia, Anniinaa ja Anittaa kohtaan. Hekin tekevät musiikkiuraa, ja jaksossa Anne myös kertoo, että hänet toisinaan sekoitetaan siskoihinsa. Jaksossa Anne myöntää, että se on ärsyttävää.

Katso Tefloneiden hulvaton versio Annen biisistä jutun yläpuolelta!

Vain elämää -ohjelma Nelosella perjantaisin klo 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluu samaan Sanoma-konserniin.