”Nuorena piti koko ajan yrittää olla jotakin, tulla joksikin. Oli hinku päästä esille”, Samuli sanoo. ”En ole tuntenut sitä poltetta enää moneen vuoteen.”
”Nuorena piti koko ajan yrittää olla jotakin, tulla joksikin. Oli hinku päästä esille”, Samuli sanoo. ”En ole tuntenut sitä poltetta enää moneen vuoteen.”

Samuli Edelmann haluaa nyt auttaa muitakin puhumaan tunteistaan. – Epävarmuus on vähän neuroottisen mieleni tulosta. Onneksi se on helpottanut iän myötä, näyttelijä sanoo.

Näyttelijä Samuli Edelmann, 47, nähdään parhaillaan valkokankaalla Tappajan näköinen mies -elokuvassa. Siinä Samuli on Viktor Kärppä, kirjailija Matti Röngän luoma sankari, jonka menneisyyden yhteydet alamaailmaan häiritsevät miehen yrityksiä viettää tavallista perhe-elämää.

Uusi elokuva on yksi palanen Samulin 27 vuotta kestäneellä uralla näyttelijänä ja muusikkona. Tai oikeammin hän on vain tehnyt töitä, sillä Samuli ei kuulu laskelmoiviin uranrakentajamiehiin.

”Uuden jutun alussa olen innoissani, mutta samalla saatan sanoa, etten pysty.”

– Työni valikoituvat ihan niin kuin elän tätä elämäänikin: vaistolla. Uuden jutun alussa sekoittuvat innostus ja pelko. Olen innoissani, mutta samalla saatan sanoa, etten pysty, pyytäkää joku muu, näyttelijä naurahtaa.

– Epävarmuus on vähän neuroottisen mieleni tulosta. Onneksi sekin on hälvennyt ja helpottanut iän myötä. Elämäni ei sentään ole jatkuvaa zentilaa, mutta saan jo enimmäkseen olla rauhassa omilta riivaajiltani.

Hankalat tunteet

Nuorempana Samulin neuroottisuus ja tunnelukot näyttäytyivät ahdistuksina, masennuksina ja paniikkikohtauksina. Samulin oli hankala puhua vaikeista tunteistaan.

– Kenelläpä nuoruus olisi helppoa. Tähän ikään puhumista on ehtinyt harjoitella monta vuotta, hän sanoo nyt.

Tunteita käsittelee myös Kansallisteatterin Fragile-esitys, jonka työryhmässä Samuli on mukana tuottajana. Yläasteikäisille suunnattu projekti ohjaa nuoria käsittelemään vaikeitakin tunteitaan ja puhumaan niistä. Yhteistyössä ovat mukana muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen vanhempainliitto, Alko ja A-klinikkasäätiö. Heikki Törmin ohjaaman näytelmän pääosissa nähdään Konsta Mäkelä ja Marjut Maristo.

– Koulussa saisi olla oppiaine tunteidenkäsittelyyn, Samuli heittää.

– Hanke lähti liikkeelle halusta tehdä jotain hyvää tällä planeetalla. Ei tässä ole vaadittu omia traumoja taustalle, jotta voisi auttaa muita.

Mitä Samuli ajattelee nyt vuosistaan Maltalla? Mistä asioista hän löytää onnellisuuden? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 6/2016.

Samuli Edelmann

  • Näyttelijä-muusikko syntyi Porissa 21.7.1968.
  • Asuu Helsingissä vaimonsa Laura Tuomarilan sekä lastensa Venlan, 15, ja Ilmarin, 11, kanssa.
  • Tappajan näköinen mies ensi-illassa 5.2. Muissa pääosissa Martti Suosalo, Ville Haapasalo, Krista Kosonen ja Maria Ylipää.
  • Kertojaääni tuoreessa elokuvassa Järven tarina.
  • Ylen Presidentti-sarjan kuvaukset alkoivat Helsingissä 8.2.
  • Fragilen ensi-ilta 24.5.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.