Samuli jätti Suomen taakseen vuonna 2006 ja muutti perheensä kanssa Maltalle. ”Totta kai valo ja lämpö tekevät hyvää ihmiselle, mutta se ei ollut muuttomme syy. Suomessa voisin kuvitella asuvani maaseudun rauhassa.”
Samuli jätti Suomen taakseen vuonna 2006 ja muutti perheensä kanssa Maltalle. ”Totta kai valo ja lämpö tekevät hyvää ihmiselle, mutta se ei ollut muuttomme syy. Suomessa voisin kuvitella asuvani maaseudun rauhassa.”

Näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann vastaa kysymyksiin juttusarjassa Tunnustuksia rakkaudesta.

Näyttelijä-laulaja Samuli Edelmannille, 45, on viettänyt kesän perheensä kanssa Suomessa. Syyskuussa ensi-iltansa saa Peter Franzénin omaelämäkerralliseen romaaniin pohjautuva elokuva Tumman veden päällä, jossa Samulilla on raju rooli väkivaltaisena alkoholisti-isäpuolena. Peter on ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan.

– Ihailen, miten rohkeasti Pete kohtaa elämäänsä, pelkojaan ja kipupisteitään. Niin suuri määrä rohkeutta herättää minussa rakkautta. Olenkin sanonut Petelle monta kertaa, että rakastan häntä, Samuli hymyilee.

Elokuvassa rakkaus on  määritelty lauseeseen: kaiken se kestää ja kaiken se kärsii.

– Kaikki roolihahmoni ovat olleet enemmän tai vähemmän eksyksissä. Niin kuin me kaikki täällä maan päällä. Me vain ihmettelemme elämää ja etsimme vastauksia. Pohjimmiltaan jokainen meistä etsii kuitenkin vain sitä yhtä ja ainoaa asiaa: rakkautta. 

Millainen olet rakastuneena?
Silloin kun olen hölmön ihastunut, tragikoominen kuvaa minua parhaiten. Rakastuneena olen heittäytyvä ja auki.

Miten erotat ihastumisen rakastumisesta?
Ihastumiseen jää koukkuun. Se on se tunne, että tämä on se ihminen, joka täyttää kaikki toiveeni ja auttaa jättämään kaikki ikävät asiat taka-alalle. Ihastumisen tunne on kuin huumetta, mutta se alkaa häipyä kolmen viikon, kolmen kuukauden tai maksimissaan puolen vuoden aikana. Tunteen hiipuminen ei johdu toisesta, vaan siitä, että kaikki omat virheet ja käsittelemättömät asiat alkavat taas häiritä, ja yhtäkkiä toinen onkin petturi ja syyllinen, koska hän ei korjannutkaan ongelmiani. Kukaan ei kuitenkaan koskaan voi korjata toista, se on täyttä harhaa. Rakkaus on sitten toinen juttu. Se vaatii jo työtä.

Millaisiin ihmisiin rakastut?
Rakastumisessa on kyse enemmänkin arvomaailmasta kuin jostain tietyistä piirteistä. Rakastamiani ihmisiä yhdistää myös rehellisyys. Luotan rakastumisessa täysin vaistooni. Tunnen heti kenet haluan päästää lähelleni ja kenen kanssa on helppo toimia. Heidän kanssaan asiat vain tapahtuvat. Uskon myös, että tunne on aina molemminpuolinen.

Oletko romantikko vai realisti?
Ennen elin mieluummin harhoissa eli romantiikassa sen sijaan, että olisin kohdannut omia ongelmiani. Harhoista tuli kuitenkin aina krapula, enkä halunnut elää enää niin. Nykyään katson maailmaa realistisesti, ilman harhoja.

Rakkauteen liittyy muutenkin helposti vääriä käsityksiä, kuten juuri romantiikkaa. Sehän on täysin eri asia kuin rakkaus. Siihen kaikista äärimmäiseen, suurimpaan ja puhtaimpaan rakkauteen en tule kuitenkaan koskaan yltämään. Siksi olen vajavainen rakkauden määritteen edessä, ja se tekee nöyräksi.

Mitä rakkauteen ei missään nimessä kuulu?
Rakkaudessa ei voi olla pelkoa, häpeää, syyllisyyttä, itsekkyyttä, itsekeskeisyyttä, pakenemista, vastuun välttämistä tai väkivaltaa missään muodossa.

Onko sinua helppo rakastaa?
Ei varmasti.  Minuun voi olla helppo ihastua, mutta minua ei ole helppo rakastaa. Olen sen verran monimuotoinen ja kulmikas ihminen.

Miten näytät rakkauttasi arjessa?
Rakastan rohkeutta ja rakkaudellisia tekoja. Minulle ne eivät kuitenkaan ole kukkien ostamista tai halaamista, vaan rakkautta on suostua esimerkiksi terapiaan, jos parisuhteessa menee huonosti. En lähde pois heti, kun tuntuu ikävältä. Näytän rakastavani myös luopumalla itsekkyydestäni ja kuuntelemalla, mitä muut haluavat. Se on ollut vaikeaa, mutta opettelen sitä lopun elämääni.

Sanon läheisilleni usein, että rakastan heitä, mutta puhuminen on eri asia kuin teot. Rakkaudessa teot ratkaisevat, ja jos niiden mukaan ei edes pyri elämään, puheilla ei ole enää mitään merkitystä.

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?
Kyllä, mutta se pätee myös toisinpäin.

Mistä olisit valmis luopumaan rakkauden takia?
Itsekkyydestäni tai ainakin olen valmis vähentämään sitä. En kuitenkaan luopuisi rakkauden takia itsestäni. Sen verran saa ja pitää olla itsekäs, että toteuttaa elämäänsä niin, ettei se jää toisen jalkoihin tai kokonaan toteutumatta.

Miten rakkaus muuttuu Samulin mielestä pitkässä parisuhteessa? Entä mistä hän tunnistaa rakkauden loppumisen? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 35/2013.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla