Samuli Edelmanm, Laura-vaimo ja lapset jättivät Suomen taakseen vuonna 2006 ja muuttivat Maltalle. ”Totta kai valo ja lämpö tekevät hyvää ihmiselle, mutta se ei ollut muuttomme syy. Suomessa voisin kuvitella asuvani maaseudun rauhassa.”
Kuva: Panu Pälviä
Samuli Edelmanm, Laura-vaimo ja lapset jättivät Suomen taakseen vuonna 2006 ja muuttivat Maltalle. ”Totta kai valo ja lämpö tekevät hyvää ihmiselle, mutta se ei ollut muuttomme syy. Suomessa voisin kuvitella asuvani maaseudun rauhassa.” Kuva: Panu Pälviä

Näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann ei usko romantiikkaan mutta nykyisin kyllä rakkauteen ensisilmäyksellä.

Näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann tilaa ravintolassa ruisleipää ja hapankaalia. Juuri niitä ruokia Samuli ikävöi Maltalla, alle puolen miljoonan asukkaan saarivaltiossa Välimerellä, missä hän on asunut vaimonsa Lauran sekä lastensa Venlan ja Ilmarin kanssa vuodesta 2006.

– Maltalle muutto oli yksi elämäni suurimmista käännekohdista. Olen
kävellyt varmasti monen hienon käänteen ohi, mutta Maltan kohdalla me
uskalsimme hypätä muutokseen mukaan. Olen oppinut siellä olemaan itseni kanssa, mutta myös lasten ja Lauran kanssa. Se on ollut kaikkein arvokkainta.

Maltalla Samulin päiviä rytmittävät lapset. Aamulla hän vie heidät kouluun, hakee iltapäivällä ja kuljettaa sitten harrastuksiin. Välissä hän lukee kirjaa, kuuntelee tuulta ja nauttii hiljaisuudesta.

– Olen saanut Maltalla elämääni perspektiiviä. Viihdyn siellä koko ajan vain enemmän ja enemmän omissa oloissani.

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?
Olen ollut vähän epäileväinen sen suhteen, mutta olin juuri ystäväni häissä, ja hän rakastui vaimoonsa ensisilmäyksellä. He tapasivat kahvilassa, ja kun he katsoivat toisiaan, kumpikin tiesi, että toinen on se oikea. Siitä lähtien he ovat olleet onnellisesti yhdessä. Heidän takiaan on ollut pakko purkaa skeptisyyttä.

Millainen oli ensirakkautesi?
Olen pienenä poikana ollut niin monta kertaa rakastunut, etten edes muista rakkauksiani saati sitten, kuka heistä oli se ihan ensimmäinen. Ihania tyttöjä ne kaikki olivat, mutta eihän se tietenkään koskaan ollut rakkautta. Ihastusta vain.

Millainen olet rakastuneena?
Silloin kun olen hölmön ihastunut, tragikoominen kuvaa minua parhaiten. Rakastuneena olen heittäytyvä ja auki.

Miten erotat ihastumisen rakastumisesta?
Ihastumiseen jää koukkuun. Se on se tunne, että tämä on se ihminen, joka täyttää kaikki toiveeni ja auttaa jättämään kaikki ikävät asiat taka-alalle. Ihastumisen tunne on kuin huumetta, mutta se alkaa häipyä kolmen viikon, kolmen kuukauden tai maksimissaan puolen vuoden aikana. Tunteen hiipuminen ei johdu toisesta, vaan siitä, että kaikki omat virheet ja käsittelemättömät asiat alkavat taas häiritä, ja yhtäkkiä toinen onkin petturi ja syyllinen, koska hän ei korjannutkaan ongelmiani. Kukaan ei kuitenkaan koskaan voi korjata toista, se on täyttä harhaa. Rakkaus on sitten toinen juttu. Se vaatii jo työtä.

Millaisiin ihmisiin rakastut?
Rakastumisessa on kyse enemmänkin arvomaailmasta kuin jostain tietyistä piirteistä. Rakastamiani ihmisiä yhdistää myös rehellisyys. Luotan rakastumisessa täysin vaistooni. Tunnen heti kenet haluan päästää lähelleni ja kenen kanssa on helppo toimia. Heidän kanssaan asiat vain tapahtuvat. Uskon myös, että tunne on aina molemminpuolinen.

Oletko romantikko vai realisti?
Ennen elin mieluummin harhoissa eli romantiikassa sen sijaan, että olisin kohdannut omia ongelmiani. Harhoista tuli kuitenkin aina krapula, enkä halunnut elää enää niin. Nykyään katson maailmaa realistisesti, ilman harhoja. Rakkauteen liittyy muutenkin helposti vääriä käsityksiä, kuten juuri romantiikkaa. Sehän on täysin eri asia kuin rakkaus. Siihen kaikista äärimmäiseen, suurimpaan ja puhtaimpaan rakkauteen en tule kuitenkaan koskaan yltämään. Siksi olen vajavainen rakkauden määritteen edessä, ja se tekee nöyräksi.

Mitä rakkauteen ei missään nimessä kuulu?
Rakkaudessa ei voi olla pelkoa, häpeää, syyllisyyttä, itsekkyyttä, itsekeskeisyyttä, pakenemista, vastuun välttämistä tai väkivaltaa missään muodossa.

Onko sinua helppo rakastaa?
Ei varmasti.  Minuun voi olla helppo ihastua, mutta minua ei ole helppo
rakastaa. Olen sen verran monimuotoinen ja kulmikas ihminen.

Miten näytät rakkauttasi arjessa?
Rakastan rohkeutta ja rakkaudellisia tekoja. Minulle ne eivät kuitenkaan ole kukkien ostamista tai halaamista, vaan rakkautta on suostua esimerkiksi terapiaan, jos parisuhteessa menee huonosti. En lähde pois heti, kun tuntuu ikävältä. Näytän rakastavani myös luopumalla itsekkyydestäni ja kuuntelemalla, mitä muut haluavat. Se on ollut vaikeaa, mutta opettelen sitä lopun elämääni. Sanon läheisilleni usein, että rakastan heitä, mutta puhuminen on eri asia kuin teot. Rakkaudessa teot ratkaisevat, ja jos niiden mukaan ei edes pyri elämään, puheilla ei ole enää mitään merkitystä.

Kummasta ammennat taiteilijana enemmän: romanttisesta vai traagisesta rakkaudesta?
En usko romantiikkaan, mutta traagista rakkautta jokainen on varmasti kokenut. Traagisuudesta ne kaikki draamat syntyvät, joten siitä on helpompi tehdä lauluja ja elokuvia. Shakespeare on kuvannut rakkautta ehkä kauneimmin. Arto af Hällström on kääntänyt häntä fantastisesti,  kuten sonetti 105:n, jonka levytin Vaiheet-levylleni: ”Oot kaunis aito hellä armaimpani. Niin tänään huomenna kuin ainiaan. Siks kolmeen tiivistän muut sanat kaikki. Jos niillä sinut ikuiseksi saan.”

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?
Kyllä, mutta se pätee myös toisinpäin.

Kaunein teko, joka sinulle on tehty rakkaudesta?
Vanhempani tekivät äärimmäisen rakkaudellisen teon ottamalla minut
mukaan töihinsä, kun olin pieni. Sain olla mukana lähes kaikessa missä hekin: teattereissa, elokuvissa, musiikkistudioilla ja konserteissa. Se oli fantastista aikaa, ja oli todella rikastuttavaa saada olla tekemisissä upeiden klassikkojen kanssa jo pikkupojasta lähtien.

Mitä vanhempasi ovat opettaneet sinulle rakkaudesta?
Kaikki mitä teet, tee se rakkaudella ja anna sille kaikkesi. Vanhempani ovat aina painottaneet, että minulla on täysi vapaus valita, mitä haluan elämässäni tehdä.  

Hulluinta mitä olet tehnyt rakastuneena?
Olen tehnyt vaikka mitä. Kaikkea mitä vain voi kuvitella ja keksiä, mutta en osaa nyt eritellä niitä. Olen toiminut ihastuksen harhassa, ja ulospäin se touhu on varmasti näyttänyt todella tragikoomiselta.

Mistä olisit valmis luopumaan rakkauden takia?
Itsekkyydestäni tai ainakin olen valmis vähentämään sitä. En kuitenkaan luopuisi rakkauden takia itsestäni. Sen verran saa ja pitää olla itsekäs, että toteuttaa elämäänsä niin, ettei se jää toisen jalkoihin tai kokonaan toteutumatta.

Miten rakkaus muuttuu pitkässä parisuhteessa?
Siihen tulee mukaan paljon ystävyyttä, kumppanuutta, kunnioitusta ja arvostusta.

Voiko rakkautta hoitaa?
Jos parisuhteessa ei ole ongelmia, miksi sitä sitten menisi ammattiauttajalle. Mutta minäkin sorrun usein pitämään toisen rakkautta itsestäänselvyytenä.

Miten tunnistaa rakkauden loppumisen?
Jos kahden ihmisen välillä on ollut oikeaa rakkautta, en usko, että se häviää koskaan. Rakkaus pysyy aina.

Samulin rakkausvalinnat

KAUNEIN RAKKAUSLAULU: Arto af Hällströmin suomentama Shakespearen sonetti 18. ”Vertaisinko Sua päivään kesäiseen, kirkkaus sen sammuu hehkuus suloiseen. Ja kun viima nupun vastapuhjenneen maahan lyö, näät kesän kadonneen. Silmä taivaan jos polttaa katseellaan, sen useammin pilvet taakseen verhoaa. Näin kaiken kauniin kylmyys kukistaa ja kesän riisuu lainakoruistaan. Mut katoa ei kesäs ikuinen. Sen kauneus on iki­aikainen. Ei varjoihinsa kuolema Sua saa, nää säkeet aikain taa Sut kannattaa...”

TÄLLÄ RUUALLA HURMASIN RAKKAANI: Kostealla täytekakulla, jossa on paljon mansikoita, banaania ja kermavaahtoa.

PARAS RAKKAUSELOKUVA: Italialainen draama Cinema Paradiso. Siinä on viattomuutta.

VIISAIMMAT SANAT RAKKAUDESTA:
Kun pitkässä liitossa olleelta näyttelijältä Paul Newmanilta kysyttiin, eikö tule kiusausta olla muiden naisten kanssa, hän vastasi: ”Miksi lähteä hampurilaiselle, kun kotona saa pihviä?”

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 35/2013.

Lue myös:

Tämä on todellinen syy, miksi Samuli Edelmann muutti pois Suomesta

Samuli Edelmann alkoholismistaan: "Vikat vuodet olivat aika surullisia"

Tiesitkö? Samuli Edelmann julkaisi Vain elämää -levyn jo aikoja sitten

Kärsiko erakkoluonne Samuli Edelmann Vain elämää -kuvauksista?

 

Kaikki Vain elämää -jutut löydät täältä.

Samuli Edelmann

■ Näyttelijä-laulaja syntyi 21.7.1968 Porissa. Asuu nykyään Maltalla puolisonsa Laura Tuomarilan sekä lastensa Venlan ja Ilmarin kanssa.
■ Levyttänyt lähes 20 albumia ja näytellyt muun muassa elokuvissa Levottomat,
Paha Maa, Riisuttu Mies, Tie Pohjoiseen sekä Mission Impossible - Ghost Protocol.
■ Vanhemmat ovat näyttelijä Marja-Leena Kouki ja säveltäjä Toni Edelmann.
■ Näyttelee Peter Franzénin ohjaamassa elokuvassa Tumman veden päällä. Leffa saa ensi-iltansa 6.9.
■ Kiinnostunut ihmismielestä.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.