Samuli Edelmanm, Laura-vaimo ja lapset jättivät Suomen taakseen vuonna 2006 ja muuttivat Maltalle. ”Totta kai valo ja lämpö tekevät hyvää ihmiselle, mutta se ei ollut muuttomme syy. Suomessa voisin kuvitella asuvani maaseudun rauhassa.”
Kuva: Panu Pälviä
Samuli Edelmanm, Laura-vaimo ja lapset jättivät Suomen taakseen vuonna 2006 ja muuttivat Maltalle. ”Totta kai valo ja lämpö tekevät hyvää ihmiselle, mutta se ei ollut muuttomme syy. Suomessa voisin kuvitella asuvani maaseudun rauhassa.” Kuva: Panu Pälviä

Näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann ei usko romantiikkaan mutta nykyisin kyllä rakkauteen ensisilmäyksellä.

Näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann tilaa ravintolassa ruisleipää ja hapankaalia. Juuri niitä ruokia Samuli ikävöi Maltalla, alle puolen miljoonan asukkaan saarivaltiossa Välimerellä, missä hän on asunut vaimonsa Lauran sekä lastensa Venlan ja Ilmarin kanssa vuodesta 2006.

– Maltalle muutto oli yksi elämäni suurimmista käännekohdista. Olen
kävellyt varmasti monen hienon käänteen ohi, mutta Maltan kohdalla me
uskalsimme hypätä muutokseen mukaan. Olen oppinut siellä olemaan itseni kanssa, mutta myös lasten ja Lauran kanssa. Se on ollut kaikkein arvokkainta.

Maltalla Samulin päiviä rytmittävät lapset. Aamulla hän vie heidät kouluun, hakee iltapäivällä ja kuljettaa sitten harrastuksiin. Välissä hän lukee kirjaa, kuuntelee tuulta ja nauttii hiljaisuudesta.

– Olen saanut Maltalla elämääni perspektiiviä. Viihdyn siellä koko ajan vain enemmän ja enemmän omissa oloissani.

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?
Olen ollut vähän epäileväinen sen suhteen, mutta olin juuri ystäväni häissä, ja hän rakastui vaimoonsa ensisilmäyksellä. He tapasivat kahvilassa, ja kun he katsoivat toisiaan, kumpikin tiesi, että toinen on se oikea. Siitä lähtien he ovat olleet onnellisesti yhdessä. Heidän takiaan on ollut pakko purkaa skeptisyyttä.

Millainen oli ensirakkautesi?
Olen pienenä poikana ollut niin monta kertaa rakastunut, etten edes muista rakkauksiani saati sitten, kuka heistä oli se ihan ensimmäinen. Ihania tyttöjä ne kaikki olivat, mutta eihän se tietenkään koskaan ollut rakkautta. Ihastusta vain.

Millainen olet rakastuneena?
Silloin kun olen hölmön ihastunut, tragikoominen kuvaa minua parhaiten. Rakastuneena olen heittäytyvä ja auki.

Miten erotat ihastumisen rakastumisesta?
Ihastumiseen jää koukkuun. Se on se tunne, että tämä on se ihminen, joka täyttää kaikki toiveeni ja auttaa jättämään kaikki ikävät asiat taka-alalle. Ihastumisen tunne on kuin huumetta, mutta se alkaa häipyä kolmen viikon, kolmen kuukauden tai maksimissaan puolen vuoden aikana. Tunteen hiipuminen ei johdu toisesta, vaan siitä, että kaikki omat virheet ja käsittelemättömät asiat alkavat taas häiritä, ja yhtäkkiä toinen onkin petturi ja syyllinen, koska hän ei korjannutkaan ongelmiani. Kukaan ei kuitenkaan koskaan voi korjata toista, se on täyttä harhaa. Rakkaus on sitten toinen juttu. Se vaatii jo työtä.

Millaisiin ihmisiin rakastut?
Rakastumisessa on kyse enemmänkin arvomaailmasta kuin jostain tietyistä piirteistä. Rakastamiani ihmisiä yhdistää myös rehellisyys. Luotan rakastumisessa täysin vaistooni. Tunnen heti kenet haluan päästää lähelleni ja kenen kanssa on helppo toimia. Heidän kanssaan asiat vain tapahtuvat. Uskon myös, että tunne on aina molemminpuolinen.

Oletko romantikko vai realisti?
Ennen elin mieluummin harhoissa eli romantiikassa sen sijaan, että olisin kohdannut omia ongelmiani. Harhoista tuli kuitenkin aina krapula, enkä halunnut elää enää niin. Nykyään katson maailmaa realistisesti, ilman harhoja. Rakkauteen liittyy muutenkin helposti vääriä käsityksiä, kuten juuri romantiikkaa. Sehän on täysin eri asia kuin rakkaus. Siihen kaikista äärimmäiseen, suurimpaan ja puhtaimpaan rakkauteen en tule kuitenkaan koskaan yltämään. Siksi olen vajavainen rakkauden määritteen edessä, ja se tekee nöyräksi.

Mitä rakkauteen ei missään nimessä kuulu?
Rakkaudessa ei voi olla pelkoa, häpeää, syyllisyyttä, itsekkyyttä, itsekeskeisyyttä, pakenemista, vastuun välttämistä tai väkivaltaa missään muodossa.

Onko sinua helppo rakastaa?
Ei varmasti.  Minuun voi olla helppo ihastua, mutta minua ei ole helppo
rakastaa. Olen sen verran monimuotoinen ja kulmikas ihminen.

Miten näytät rakkauttasi arjessa?
Rakastan rohkeutta ja rakkaudellisia tekoja. Minulle ne eivät kuitenkaan ole kukkien ostamista tai halaamista, vaan rakkautta on suostua esimerkiksi terapiaan, jos parisuhteessa menee huonosti. En lähde pois heti, kun tuntuu ikävältä. Näytän rakastavani myös luopumalla itsekkyydestäni ja kuuntelemalla, mitä muut haluavat. Se on ollut vaikeaa, mutta opettelen sitä lopun elämääni. Sanon läheisilleni usein, että rakastan heitä, mutta puhuminen on eri asia kuin teot. Rakkaudessa teot ratkaisevat, ja jos niiden mukaan ei edes pyri elämään, puheilla ei ole enää mitään merkitystä.

Kummasta ammennat taiteilijana enemmän: romanttisesta vai traagisesta rakkaudesta?
En usko romantiikkaan, mutta traagista rakkautta jokainen on varmasti kokenut. Traagisuudesta ne kaikki draamat syntyvät, joten siitä on helpompi tehdä lauluja ja elokuvia. Shakespeare on kuvannut rakkautta ehkä kauneimmin. Arto af Hällström on kääntänyt häntä fantastisesti,  kuten sonetti 105:n, jonka levytin Vaiheet-levylleni: ”Oot kaunis aito hellä armaimpani. Niin tänään huomenna kuin ainiaan. Siks kolmeen tiivistän muut sanat kaikki. Jos niillä sinut ikuiseksi saan.”

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?
Kyllä, mutta se pätee myös toisinpäin.

Kaunein teko, joka sinulle on tehty rakkaudesta?
Vanhempani tekivät äärimmäisen rakkaudellisen teon ottamalla minut
mukaan töihinsä, kun olin pieni. Sain olla mukana lähes kaikessa missä hekin: teattereissa, elokuvissa, musiikkistudioilla ja konserteissa. Se oli fantastista aikaa, ja oli todella rikastuttavaa saada olla tekemisissä upeiden klassikkojen kanssa jo pikkupojasta lähtien.

Mitä vanhempasi ovat opettaneet sinulle rakkaudesta?
Kaikki mitä teet, tee se rakkaudella ja anna sille kaikkesi. Vanhempani ovat aina painottaneet, että minulla on täysi vapaus valita, mitä haluan elämässäni tehdä.  

Hulluinta mitä olet tehnyt rakastuneena?
Olen tehnyt vaikka mitä. Kaikkea mitä vain voi kuvitella ja keksiä, mutta en osaa nyt eritellä niitä. Olen toiminut ihastuksen harhassa, ja ulospäin se touhu on varmasti näyttänyt todella tragikoomiselta.

Mistä olisit valmis luopumaan rakkauden takia?
Itsekkyydestäni tai ainakin olen valmis vähentämään sitä. En kuitenkaan luopuisi rakkauden takia itsestäni. Sen verran saa ja pitää olla itsekäs, että toteuttaa elämäänsä niin, ettei se jää toisen jalkoihin tai kokonaan toteutumatta.

Miten rakkaus muuttuu pitkässä parisuhteessa?
Siihen tulee mukaan paljon ystävyyttä, kumppanuutta, kunnioitusta ja arvostusta.

Voiko rakkautta hoitaa?
Jos parisuhteessa ei ole ongelmia, miksi sitä sitten menisi ammattiauttajalle. Mutta minäkin sorrun usein pitämään toisen rakkautta itsestäänselvyytenä.

Miten tunnistaa rakkauden loppumisen?
Jos kahden ihmisen välillä on ollut oikeaa rakkautta, en usko, että se häviää koskaan. Rakkaus pysyy aina.

Samulin rakkausvalinnat

KAUNEIN RAKKAUSLAULU: Arto af Hällströmin suomentama Shakespearen sonetti 18. ”Vertaisinko Sua päivään kesäiseen, kirkkaus sen sammuu hehkuus suloiseen. Ja kun viima nupun vastapuhjenneen maahan lyö, näät kesän kadonneen. Silmä taivaan jos polttaa katseellaan, sen useammin pilvet taakseen verhoaa. Näin kaiken kauniin kylmyys kukistaa ja kesän riisuu lainakoruistaan. Mut katoa ei kesäs ikuinen. Sen kauneus on iki­aikainen. Ei varjoihinsa kuolema Sua saa, nää säkeet aikain taa Sut kannattaa...”

TÄLLÄ RUUALLA HURMASIN RAKKAANI: Kostealla täytekakulla, jossa on paljon mansikoita, banaania ja kermavaahtoa.

PARAS RAKKAUSELOKUVA: Italialainen draama Cinema Paradiso. Siinä on viattomuutta.

VIISAIMMAT SANAT RAKKAUDESTA:
Kun pitkässä liitossa olleelta näyttelijältä Paul Newmanilta kysyttiin, eikö tule kiusausta olla muiden naisten kanssa, hän vastasi: ”Miksi lähteä hampurilaiselle, kun kotona saa pihviä?”

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 35/2013.

Lue myös:

Tämä on todellinen syy, miksi Samuli Edelmann muutti pois Suomesta

Samuli Edelmann alkoholismistaan: "Vikat vuodet olivat aika surullisia"

Tiesitkö? Samuli Edelmann julkaisi Vain elämää -levyn jo aikoja sitten

Kärsiko erakkoluonne Samuli Edelmann Vain elämää -kuvauksista?

 

Kaikki Vain elämää -jutut löydät täältä.

Samuli Edelmann

■ Näyttelijä-laulaja syntyi 21.7.1968 Porissa. Asuu nykyään Maltalla puolisonsa Laura Tuomarilan sekä lastensa Venlan ja Ilmarin kanssa.
■ Levyttänyt lähes 20 albumia ja näytellyt muun muassa elokuvissa Levottomat,
Paha Maa, Riisuttu Mies, Tie Pohjoiseen sekä Mission Impossible - Ghost Protocol.
■ Vanhemmat ovat näyttelijä Marja-Leena Kouki ja säveltäjä Toni Edelmann.
■ Näyttelee Peter Franzénin ohjaamassa elokuvassa Tumman veden päällä. Leffa saa ensi-iltansa 6.9.
■ Kiinnostunut ihmismielestä.