Samuli Edelmanm, Laura-vaimo ja lapset jättivät Suomen taakseen vuonna 2006 ja muuttivat Maltalle. ”Totta kai valo ja lämpö tekevät hyvää ihmiselle, mutta se ei ollut muuttomme syy. Suomessa voisin kuvitella asuvani maaseudun rauhassa.”
Kuva: Panu Pälviä
Samuli Edelmanm, Laura-vaimo ja lapset jättivät Suomen taakseen vuonna 2006 ja muuttivat Maltalle. ”Totta kai valo ja lämpö tekevät hyvää ihmiselle, mutta se ei ollut muuttomme syy. Suomessa voisin kuvitella asuvani maaseudun rauhassa.” Kuva: Panu Pälviä

Näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann ei usko romantiikkaan mutta nykyisin kyllä rakkauteen ensisilmäyksellä.

Näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann tilaa ravintolassa ruisleipää ja hapankaalia. Juuri niitä ruokia Samuli ikävöi Maltalla, alle puolen miljoonan asukkaan saarivaltiossa Välimerellä, missä hän on asunut vaimonsa Lauran sekä lastensa Venlan ja Ilmarin kanssa vuodesta 2006.

– Maltalle muutto oli yksi elämäni suurimmista käännekohdista. Olen
kävellyt varmasti monen hienon käänteen ohi, mutta Maltan kohdalla me
uskalsimme hypätä muutokseen mukaan. Olen oppinut siellä olemaan itseni kanssa, mutta myös lasten ja Lauran kanssa. Se on ollut kaikkein arvokkainta.

Maltalla Samulin päiviä rytmittävät lapset. Aamulla hän vie heidät kouluun, hakee iltapäivällä ja kuljettaa sitten harrastuksiin. Välissä hän lukee kirjaa, kuuntelee tuulta ja nauttii hiljaisuudesta.

– Olen saanut Maltalla elämääni perspektiiviä. Viihdyn siellä koko ajan vain enemmän ja enemmän omissa oloissani.

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?
Olen ollut vähän epäileväinen sen suhteen, mutta olin juuri ystäväni häissä, ja hän rakastui vaimoonsa ensisilmäyksellä. He tapasivat kahvilassa, ja kun he katsoivat toisiaan, kumpikin tiesi, että toinen on se oikea. Siitä lähtien he ovat olleet onnellisesti yhdessä. Heidän takiaan on ollut pakko purkaa skeptisyyttä.

Millainen oli ensirakkautesi?
Olen pienenä poikana ollut niin monta kertaa rakastunut, etten edes muista rakkauksiani saati sitten, kuka heistä oli se ihan ensimmäinen. Ihania tyttöjä ne kaikki olivat, mutta eihän se tietenkään koskaan ollut rakkautta. Ihastusta vain.

Millainen olet rakastuneena?
Silloin kun olen hölmön ihastunut, tragikoominen kuvaa minua parhaiten. Rakastuneena olen heittäytyvä ja auki.

Miten erotat ihastumisen rakastumisesta?
Ihastumiseen jää koukkuun. Se on se tunne, että tämä on se ihminen, joka täyttää kaikki toiveeni ja auttaa jättämään kaikki ikävät asiat taka-alalle. Ihastumisen tunne on kuin huumetta, mutta se alkaa häipyä kolmen viikon, kolmen kuukauden tai maksimissaan puolen vuoden aikana. Tunteen hiipuminen ei johdu toisesta, vaan siitä, että kaikki omat virheet ja käsittelemättömät asiat alkavat taas häiritä, ja yhtäkkiä toinen onkin petturi ja syyllinen, koska hän ei korjannutkaan ongelmiani. Kukaan ei kuitenkaan koskaan voi korjata toista, se on täyttä harhaa. Rakkaus on sitten toinen juttu. Se vaatii jo työtä.

Millaisiin ihmisiin rakastut?
Rakastumisessa on kyse enemmänkin arvomaailmasta kuin jostain tietyistä piirteistä. Rakastamiani ihmisiä yhdistää myös rehellisyys. Luotan rakastumisessa täysin vaistooni. Tunnen heti kenet haluan päästää lähelleni ja kenen kanssa on helppo toimia. Heidän kanssaan asiat vain tapahtuvat. Uskon myös, että tunne on aina molemminpuolinen.

Oletko romantikko vai realisti?
Ennen elin mieluummin harhoissa eli romantiikassa sen sijaan, että olisin kohdannut omia ongelmiani. Harhoista tuli kuitenkin aina krapula, enkä halunnut elää enää niin. Nykyään katson maailmaa realistisesti, ilman harhoja. Rakkauteen liittyy muutenkin helposti vääriä käsityksiä, kuten juuri romantiikkaa. Sehän on täysin eri asia kuin rakkaus. Siihen kaikista äärimmäiseen, suurimpaan ja puhtaimpaan rakkauteen en tule kuitenkaan koskaan yltämään. Siksi olen vajavainen rakkauden määritteen edessä, ja se tekee nöyräksi.

Mitä rakkauteen ei missään nimessä kuulu?
Rakkaudessa ei voi olla pelkoa, häpeää, syyllisyyttä, itsekkyyttä, itsekeskeisyyttä, pakenemista, vastuun välttämistä tai väkivaltaa missään muodossa.

Onko sinua helppo rakastaa?
Ei varmasti.  Minuun voi olla helppo ihastua, mutta minua ei ole helppo
rakastaa. Olen sen verran monimuotoinen ja kulmikas ihminen.

Miten näytät rakkauttasi arjessa?
Rakastan rohkeutta ja rakkaudellisia tekoja. Minulle ne eivät kuitenkaan ole kukkien ostamista tai halaamista, vaan rakkautta on suostua esimerkiksi terapiaan, jos parisuhteessa menee huonosti. En lähde pois heti, kun tuntuu ikävältä. Näytän rakastavani myös luopumalla itsekkyydestäni ja kuuntelemalla, mitä muut haluavat. Se on ollut vaikeaa, mutta opettelen sitä lopun elämääni. Sanon läheisilleni usein, että rakastan heitä, mutta puhuminen on eri asia kuin teot. Rakkaudessa teot ratkaisevat, ja jos niiden mukaan ei edes pyri elämään, puheilla ei ole enää mitään merkitystä.

Kummasta ammennat taiteilijana enemmän: romanttisesta vai traagisesta rakkaudesta?
En usko romantiikkaan, mutta traagista rakkautta jokainen on varmasti kokenut. Traagisuudesta ne kaikki draamat syntyvät, joten siitä on helpompi tehdä lauluja ja elokuvia. Shakespeare on kuvannut rakkautta ehkä kauneimmin. Arto af Hällström on kääntänyt häntä fantastisesti,  kuten sonetti 105:n, jonka levytin Vaiheet-levylleni: ”Oot kaunis aito hellä armaimpani. Niin tänään huomenna kuin ainiaan. Siks kolmeen tiivistän muut sanat kaikki. Jos niillä sinut ikuiseksi saan.”

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?
Kyllä, mutta se pätee myös toisinpäin.

Kaunein teko, joka sinulle on tehty rakkaudesta?
Vanhempani tekivät äärimmäisen rakkaudellisen teon ottamalla minut
mukaan töihinsä, kun olin pieni. Sain olla mukana lähes kaikessa missä hekin: teattereissa, elokuvissa, musiikkistudioilla ja konserteissa. Se oli fantastista aikaa, ja oli todella rikastuttavaa saada olla tekemisissä upeiden klassikkojen kanssa jo pikkupojasta lähtien.

Mitä vanhempasi ovat opettaneet sinulle rakkaudesta?
Kaikki mitä teet, tee se rakkaudella ja anna sille kaikkesi. Vanhempani ovat aina painottaneet, että minulla on täysi vapaus valita, mitä haluan elämässäni tehdä.  

Hulluinta mitä olet tehnyt rakastuneena?
Olen tehnyt vaikka mitä. Kaikkea mitä vain voi kuvitella ja keksiä, mutta en osaa nyt eritellä niitä. Olen toiminut ihastuksen harhassa, ja ulospäin se touhu on varmasti näyttänyt todella tragikoomiselta.

Mistä olisit valmis luopumaan rakkauden takia?
Itsekkyydestäni tai ainakin olen valmis vähentämään sitä. En kuitenkaan luopuisi rakkauden takia itsestäni. Sen verran saa ja pitää olla itsekäs, että toteuttaa elämäänsä niin, ettei se jää toisen jalkoihin tai kokonaan toteutumatta.

Miten rakkaus muuttuu pitkässä parisuhteessa?
Siihen tulee mukaan paljon ystävyyttä, kumppanuutta, kunnioitusta ja arvostusta.

Voiko rakkautta hoitaa?
Jos parisuhteessa ei ole ongelmia, miksi sitä sitten menisi ammattiauttajalle. Mutta minäkin sorrun usein pitämään toisen rakkautta itsestäänselvyytenä.

Miten tunnistaa rakkauden loppumisen?
Jos kahden ihmisen välillä on ollut oikeaa rakkautta, en usko, että se häviää koskaan. Rakkaus pysyy aina.

Samulin rakkausvalinnat

KAUNEIN RAKKAUSLAULU: Arto af Hällströmin suomentama Shakespearen sonetti 18. ”Vertaisinko Sua päivään kesäiseen, kirkkaus sen sammuu hehkuus suloiseen. Ja kun viima nupun vastapuhjenneen maahan lyö, näät kesän kadonneen. Silmä taivaan jos polttaa katseellaan, sen useammin pilvet taakseen verhoaa. Näin kaiken kauniin kylmyys kukistaa ja kesän riisuu lainakoruistaan. Mut katoa ei kesäs ikuinen. Sen kauneus on iki­aikainen. Ei varjoihinsa kuolema Sua saa, nää säkeet aikain taa Sut kannattaa...”

TÄLLÄ RUUALLA HURMASIN RAKKAANI: Kostealla täytekakulla, jossa on paljon mansikoita, banaania ja kermavaahtoa.

PARAS RAKKAUSELOKUVA: Italialainen draama Cinema Paradiso. Siinä on viattomuutta.

VIISAIMMAT SANAT RAKKAUDESTA:
Kun pitkässä liitossa olleelta näyttelijältä Paul Newmanilta kysyttiin, eikö tule kiusausta olla muiden naisten kanssa, hän vastasi: ”Miksi lähteä hampurilaiselle, kun kotona saa pihviä?”

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 35/2013.

Lue myös:

Tämä on todellinen syy, miksi Samuli Edelmann muutti pois Suomesta

Samuli Edelmann alkoholismistaan: "Vikat vuodet olivat aika surullisia"

Tiesitkö? Samuli Edelmann julkaisi Vain elämää -levyn jo aikoja sitten

Kärsiko erakkoluonne Samuli Edelmann Vain elämää -kuvauksista?

 

Kaikki Vain elämää -jutut löydät täältä.

Samuli Edelmann

■ Näyttelijä-laulaja syntyi 21.7.1968 Porissa. Asuu nykyään Maltalla puolisonsa Laura Tuomarilan sekä lastensa Venlan ja Ilmarin kanssa.
■ Levyttänyt lähes 20 albumia ja näytellyt muun muassa elokuvissa Levottomat,
Paha Maa, Riisuttu Mies, Tie Pohjoiseen sekä Mission Impossible - Ghost Protocol.
■ Vanhemmat ovat näyttelijä Marja-Leena Kouki ja säveltäjä Toni Edelmann.
■ Näyttelee Peter Franzénin ohjaamassa elokuvassa Tumman veden päällä. Leffa saa ensi-iltansa 6.9.
■ Kiinnostunut ihmismielestä.

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...