”Panomiehet ovat erikseen. Meillä tavallisilla jätkillä miehekkyys kertyy muista asioista.”
”Panomiehet ovat erikseen. Meillä tavallisilla jätkillä miehekkyys kertyy muista asioista.”

Sunrise Avenuen Samu Haberin miehinen itsetunto kestäisi hyvin, vaikka tyttöystävä olisi ökyrikas. Se voisi olla jopa suotavaa.

Mies sen kuin paranee vanhetessaan.

Totta, senhän näkee Sean Conneryn ja George Clooneyn kaltaisista herroista. Kun kilsoja kertyy, karsima lisääntyy. Minustahan, näin lökäfarkuissa ja kitaran iskemät tikit otsassa, näkee jo kauas, että on pakka kasassa.

Miehen mielestä viihde-elektroniikkaan ei koskaan voi käyttää liikaa rahaa.

Kyllä voi. Kunhan laajakuvatelkka on tarpeeksi iso, subbari tarpeeksi vahva ja blu-ray tarpeeksi nopea, se riittää.

Miehen on vaikea kestää, jos vaimolla on parempi palkka.

Tervetuloa kaikki miljonäärit meidän perheeseen! Jos olisin kimpassa jonkun miljoonia tienaavan kanssa, sehän vain tarkoittaisi, että meillä menee hyvin. Ei palkka voi olla rasite suhteelle, työn vaativuus kyllä. Harva voi olla enemmän naimisissa duuninsa kanssa kuin muusikko. Siksi kiertue-elämän keskellä on vaikea olla kimpassa kenenkään kanssa.

Mies etsii äitinsä kaltaista naista.

Jostainhan ne hyvän naisen kriteerit opitaan. Omissa tyttöystävissäni tuttua on ollut tietynlainen tavallisuus: ei silikonitissejä eikä botox-huulia. Sen sijaan potkua ja voimaa saa olla, naisesta pitää löytyä vastusta. Parisuhteessa tekee hyvää saada silloin tällöin henkisesti turpiinsa.

Mitä enemmän miehellä on ollut naisia, sitä kovempi mies hän on.

Panomiehet ovat erikseen, meillä tavallisilla jätkillä miehekkyys kertyy muista asioista. Me bändiläiset emme asu luostarissa, mutta en myöskään alkanut soittaa kitaraa vain päästäkseni peiton alle. Seksi ei ole mitään tikanheittoa, eivätkä yhden illan hoidot järin siistiä hommaa. Hirmuisen pelimieheen maine on enemmänkin todiste itsetunto-ongelmista kuin miehekkyydestä.

Mies on perheen grillimestari.

Helsingin Munkkiniemessä asuessa on vähän vaikea grillailla, mutta muuten on keittiö hanskassa. Asteikolla yhdestä kymmeneen olen kasipuolen kokki.

Mies etsii aina lompakkoaan tai auton avaimia.

Miehillä vasen takatasku on varma säilö. Naisilla on ne loputtoman kokoiset bagit, joihin hukkuu koko omaisuus. Tosin matkarepussani lompakko helposti tipahtaa omasta lokerostaan repun pohjalle ja luulen aina jättäneeni sen edelliseen hotelliin tai lentokentälle. Tämän vuoden puolella näin on tapahtunut noin 20 kertaa...

Miehen mielestä nainen ei osaa ajaa autoa.

Naiset ehkä ajavat järkevämmin, mutta miehet ovat parempia kuskeja. Ensimmäinen autoni oli Datsun 100A, jota kutsuttiin Hemuliksi. Äitini hermostui kotteroon ja myi sen jollekin papalle. Seuraavana päivänä auto syttyi tuleen Pornaisten Alkon edessä ja paloi. Nyt ajan uudella mustalla BMW 335 -avoautolla. Autossani pitää olla munaa, minua ja luonnetta. En voisi ostaa jotain Toyota Priuksen kaltaista järkiautoa. Auton pitää olla sellainen, jolla ei jää kakkoseksi, kun liikennevaloissa alkaa uros haista.

Armeija tekee pojista miehiä.

Missä muualla on yhtä siistiä: saa kerralla 600 uutta kaveria ja tissiposkisukupolvi pääsee kokemaan äärijuttuja joutuessaan rynnäkkökiväärin kanssa metsään. Menin armeijaan 1996, luovuin ponnarista ja pääsin kersantiksi. Valitsin Upinniemen, koska oletin laivastounivormun auttavan tyttömarkkinoilla, mutta se olikin säälittävä veto.

Miestä ei saa kirveelläkään shoppailemaan.

Kyllä minut saa ilman kirvestäkin. Yleensä innostun ostoksille, kun keikkareissulle osuu vapaapäivä ja fiilis kohdalleen. Naisen kanssa ei parane lähteä kauppoihin, paitsi jos mimmi tulee shoppaamaan minulle.

Samu Haber

- 33-vuotias helsinkiläinen muusikko ja lauluntekijä. Haberin, Raul Ruudun, Sami Osalan sekä Riku Rajamaan yhtye Sunrise Avenue julkaisi toisen albuminsa Popgasm touko-kuussa.

- Yli 400000 kappaletta myyneen esikoislevynsä On the Way to Wonderland kanssa yhtye heitti kolmessa vuodessa 350 keikkaa yli 20 maassa.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla