Sami Yaffa moittii Facebookissa suomalaista vanhustenhoitoa uskomattomaksi. Kuva: Sanoma-arkisto
Sami Yaffa moittii Facebookissa suomalaista vanhustenhoitoa uskomattomaksi. Kuva: Sanoma-arkisto

Muusikko Sami Yaffa pettyi syöpään sairastuneen isänsä hoitoon. – Uskomatonta meininkiä, hän sanoo.

Vanhusten kohtelusta sairaaloissa on puhuttu viime aikoina paljon.

Helsingin Sanomien mukaan Valviralle ja aluehallintovirastoihin tulee vanhusten kohtelua käsitteleviä kanteluita useita satoja vuodessa. Entinen Pelle Miljoona- ja Hanoi Rocks -yhtyeiden basisti Sami Yaffa, 51, otti asiaan kantaa Facebookissa.

Yaffan isä oli syöpäleikkauksessa vuodenvaihteen aikaan. Hän pääsi sairaalasta kotiin 12 päivän jälkeen – Yaffan mukaan heppoisin perustein. Hänen mielestään päätös oli katastrofi, ja isä jouduttiin viemään ambulanssilla takaisin sairaalaan.

Nyt isää ollaan lähettämässä taas kotiin.

– Mikä helvetti tätä Suomen terveyshuoltoa vaivaa? Sami kirjoittaa Facebookissa.

– Mies on tehnyt duunia koko elämänsä, maksanut veronsa, elänyt kunnioitettavaa elämää ja tulee sukupolvesta, joka rakensi Suomen uudelleen sodan jälkeen, ja vanhoina vuosina saa tällaista kohtelua. Uskomatonta meinkiä.

Hän kuitenkin kiittelee, että terveydehuolto on erilaista kuin Yhdysvalloissa.

– Luojan kiitos tämä ei ole vielä mennyt täysin jenkkimeiningiksi, missä vähävaraisten ja vanhojen ei todellakaan kannata tulla kipeiksi.

Sami Yaffa kertoo seuranneensa vierestä myös äitinsä seitsemän vuotta kestänyttä hoitorumbaa.

– Kunnioituksen vanhempia kohtaan pitää muuttua, hän vaatii.

Kannanotto on herättänyt keskustelua. Moni Samin Facebook-seuraaja lähettää hänelle voimia ja myöntää tunnistavansa tilanteen.

Lue Sami Yaffan koko kommentti hänen Facebook-sivuillaan. Kommentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen.

Lue myös:

Sami Yaffa paljastaa elämänsä surullisimman asian

Ellen Jokikunnas: ”Olen elänyt käsi kädessä kuolemanpelon kanssa”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla