Sami Yaffa moittii Facebookissa suomalaista vanhustenhoitoa uskomattomaksi. Kuva: Sanoma-arkisto
Sami Yaffa moittii Facebookissa suomalaista vanhustenhoitoa uskomattomaksi. Kuva: Sanoma-arkisto

Muusikko Sami Yaffa pettyi syöpään sairastuneen isänsä hoitoon. – Uskomatonta meininkiä, hän sanoo.

Vanhusten kohtelusta sairaaloissa on puhuttu viime aikoina paljon.

Helsingin Sanomien mukaan Valviralle ja aluehallintovirastoihin tulee vanhusten kohtelua käsitteleviä kanteluita useita satoja vuodessa. Entinen Pelle Miljoona- ja Hanoi Rocks -yhtyeiden basisti Sami Yaffa, 51, otti asiaan kantaa Facebookissa.

Yaffan isä oli syöpäleikkauksessa vuodenvaihteen aikaan. Hän pääsi sairaalasta kotiin 12 päivän jälkeen – Yaffan mukaan heppoisin perustein. Hänen mielestään päätös oli katastrofi, ja isä jouduttiin viemään ambulanssilla takaisin sairaalaan.

Nyt isää ollaan lähettämässä taas kotiin.

– Mikä helvetti tätä Suomen terveyshuoltoa vaivaa? Sami kirjoittaa Facebookissa.

– Mies on tehnyt duunia koko elämänsä, maksanut veronsa, elänyt kunnioitettavaa elämää ja tulee sukupolvesta, joka rakensi Suomen uudelleen sodan jälkeen, ja vanhoina vuosina saa tällaista kohtelua. Uskomatonta meinkiä.

Hän kuitenkin kiittelee, että terveydehuolto on erilaista kuin Yhdysvalloissa.

– Luojan kiitos tämä ei ole vielä mennyt täysin jenkkimeiningiksi, missä vähävaraisten ja vanhojen ei todellakaan kannata tulla kipeiksi.

Sami Yaffa kertoo seuranneensa vierestä myös äitinsä seitsemän vuotta kestänyttä hoitorumbaa.

– Kunnioituksen vanhempia kohtaan pitää muuttua, hän vaatii.

Kannanotto on herättänyt keskustelua. Moni Samin Facebook-seuraaja lähettää hänelle voimia ja myöntää tunnistavansa tilanteen.

Lue Sami Yaffan koko kommentti hänen Facebook-sivuillaan. Kommentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen.

Lue myös:

Sami Yaffa paljastaa elämänsä surullisimman asian

Ellen Jokikunnas: ”Olen elänyt käsi kädessä kuolemanpelon kanssa”

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.