Sami Yaffa on aina ollut onnellinen basson varressa. Kuva: Kaisu Jouppi
Sami Yaffa on aina ollut onnellinen basson varressa. Kuva: Kaisu Jouppi

Muusikko Sami Yaffa ei ole ikinä ollut välejä rikkovaa tyyppiä. Ex-vaimokin laulaa edelleen samassa bändissä.

Sami Yaffa on aina ollut onnellinen, kun on saanut soittaa bassoa – ja sitä hän on tehnyt yli kolmekymmentä vuotta. Entinen Pelle Miljoona-, Hanoi Rocks-, New York Dolls- ja ties mikä basisti on tänä syksynä laajentanut työnkuvaansa teeveehahmon puolelle. Teeman Sound Tracker -sarjassa Sami on nähty kiertämässä maailmaa ja tutustuttamassa katsojia eri maiden musiikkikulttuureihin.

Samin oma lempilapsi, Mad Juana -yhtye, keikkailee harvakseltaan. Joulukuussa sitäkin nähdään taas Suomessa, Helsingin Tavastia-klubilla.

– Se bändi on musiikillinen rakkauteni ja sen kanssa teen, mitä huvittaa. Mad Juanaan on yhdistetty tangoa, irkkumusiikkia, vähän Velvet Undergroundia... Huono puoli on se, että sellainen musiikki ei myy, Sami toteaa.

Mad Juanassa laulaa edelleen Samin ex-vaimo Karmen Guy, vaikka pari erosi jo kuusi vuotta sitten.

– Ehdimme olla neljätoista vuotta yhdessä. Mutta ihmissuhteet on vaikeita. Yrität kaikkesi pitää kiinni, vaikka jollain tasolla hiffaat, että rakkaus on lähtenyt. Se oli tosi surullista, surullisinta, mitä mulle on käynyt.

Töiden jatkaminen yhdessä ei ollut eron aikoihin helppoa, mutta jotenkin ystävyys löytyi ankeuden alta. Nykyään Samilla on New Yorkissa  naisystävä, Karmenilla omat kuvionsa, ja yhteinen bändi jatkaa.

– Nyt molempien elämä taas kukoistaa. Jutut menee sinne sun tänne, elämä jatkuu. Mulla on hyvä fiilis.

Kuka on Samin idoli ja esikuva? Miten motivoidaan lapsi treenaamaan soittamista? Onko miehellä keski-iän kriisi? Lue juttu Me Naisten numerosta 43/2014.

Lue myös:

Kuuntele näyte: Samuli Edelmannilla on punk-menneisyys

Tällaisella tankeroenglannilla Ismo Leikola hurmasi Hollywoodin – katso ylistetty esitys

Tunnetko klassikkokappaleiden muusat?

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.