Näyttelijä Sami Uotila ja lapset Amos ja Ava Peppi Pitkätossun ensi-illassa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Näyttelijä Sami Uotila ja lapset Amos ja Ava Peppi Pitkätossun ensi-illassa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Aki Nikkisen rooliin palannut näyttelijä haluaisi käydä useammin teatterissa lastensa kanssa.

Näyttelijä Sami Uotila tunnetaan yhä parhaiten roolistaan Salatut elämät -sarjan veijarimaisena Aki Nikkisenä. Sami ehti pitää sarjasta taukoa 13 vuotta, kunnes palasi viime lokakuussa rakastettuun rooliinsa. Samin mukaan päätös palata sarjaan ei olisi voinut olla parempi.

– Sarjaan ja vanhan tutun roolihenkilön saappaisiin on ollut todella hienoa palata. Akia on hirveän hauska näytellä, sillä hänessä on sopivaa särmää. Akin roolissa mielenkiintoni näyttelijänä pysyy helposti yllä, Sami kertoi torstaina Helsingin Kaupunginteatterin Peppi Pitkätossu -musikaalin ensi-illassa.

Samin näyttelemä Aki poistui sarjasta vuonna 2002 rahtilaivan matkassa. Vuonna 2009 hän vieraili sarjan erikoisjaksossa, mutta teki todellisen paluun Salkkareihin vasta 13 vuoden tauon jälkeen. Sami on kertonut aiemmin, että hän lähti sarjasta, koska halusi kehittyä näyttelijänä, mutta aika oli kypsä monien teatterivuosien jälkeen.

Tällä hetkellä Salatut elämät on kuvaustauolla, mutta Samin kalenteri täyttyy töistä. Hän näyttelee vielä muutaman esityksen verran Isoa pahaa sutta Koko-teatterin Kolme pientä porsasta musikaalissa. Lisäksi hän vetää esiintymiskoulutuksia ja tekee elokuvadubbauksia.

– Kaikkea sellaista näyttelijäntyön peruskauraa siis, hän luonnehti.

Ei suutarin lapsia ilman kenkiä

Sami saapui katsomaan Peppi Pitkätossu -musikaalia Kaupunginteatteriin yhdessä alle kouluikäisten lastensa Amoksen ja Avan kanssa. Hän myöntää, ettei ehdi vierailla jälkikasvunsa kanssa kulttuuririennoissa niin usein kuin tahtoisi.

– Käymme ihan liian harvoin yhdessä lasten kanssa teatterissa. Mutta yritän petrata kaiken aikaa, ettei heistä tule kuin suutarin lapsia ilman kenkiä, Sami naureskeli.

Sami on päättänyt, ettei aio pakkosyöttää näyttelijän ammattia jälkikasvulleen. Hän ei kuitenkaan laittaisi hanttiin, jos jompikumpi lapsista hakeutuisi aikanaan alalle.

– Voin tarjota näyttelemistä vaihtoehtona, mutten halua tuputtaa sitä. Annan heidän kokeilla paljon kaikkea muutakin, kuten urheilua. Jos lapset pitävät jostakin, sitä jatketaan, Sami tuumi.

Lue myös:

Sami Uotila palaa Salkkareihin 13 vuoden tauon jälkeen

Muistatko, kuka tappoi Tyyne Puustisen?

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla