Onnesta voi ja kannattaa puhua, Sami ja Sonja uskovat. Puhuminen rakkaudesta hermostuttaa silti molempia, sillä vanha ajatus on, että onni tulisi kätkeä.
Onnesta voi ja kannattaa puhua, Sami ja Sonja uskovat. Puhuminen rakkaudesta hermostuttaa silti molempia, sillä vanha ajatus on, että onni tulisi kätkeä.

Sami Saikkonen rakastui kertalaakista 24 vuotta nuorempaan Sonja Sorvolaan. Suhde alkoi, kun Sami löysi uudelleen oman tahtonsa ja uskalsi mennä pelkojaan päin. – Vieläkin tuntuu välillä, että onko tämä edes totta.

Sami Saikkonen ja Sonja Sorvola. Nimet rimmaavat yhteen kuin romaanin päähenkilöillä.

Mutta nyt ei olla keksityssä tarinassa vaan kahvila Talossa Helsingin Hakaniemessä, jossa Sami ja Sonja lusikoivat lohikeittoa. Täällä pari pistäytyy usein. Yhteisestä kodista Siltasaaresta on kuppilaan vain muutaman minuutin kävelymatka.

Muuta arkista heistä ei tulekaan mieleen. Kolme vuotta sitten kumpikaan ei olisi uskonut, että se mystinen vastakappale, jonka jokainen toivoo löytävänsä, on oikeasti olemassa. Turun kaupunginteatterin rock-musikaali Rocky Horror Show muutti kaiken. Samin ja Sonjan yhteinen ajanlasku alkoi maaliskuussa 2013, kun musikaalin esiintyjät tapasivat ensimmäistä kertaa lehdistötilaisuudessa.

”Sanoin hänelle, että sä olet muuten mun.”

– Meillä oli molemmilla rooliasut: Sonja oli pukeutunut lateksiin ja minä PVC-korsettiin. Rakastuin Sonjaan kertalaakista, Sami, 49, sanoo.

– Sanoin hänelle, että sä olet muuten mun. En yhtään tajunnut, mistä se tuli. Olin aina ajatellut, että rakastuminen ensisilmäyksellä on runoilijoiden höpötystä.

Ei Sonjakaan tajunnut. Hän luuli, että sanat kuuluvat Samin esittämälle roolihahmolle, transvestiittitohtori Frankille.

– Lähdin tilaisuudesta suoraan junalla Tampereelle Työväen Teatterin näytökseen. Kun kollegat kysyivät, miten meni, sanoin, että hyvin ja että jotain suurta tulee elämässäni tapahtumaan, en vain tiedä mitä se on, Sonja, 25, kertoo.

Parin kuukauden kuluttua he tapasivat uudelleen lauluharjoituksissa. Kun Sami kuuli Sonjan laulavan vastaääntä, jokin osui.

– Ääni on niin tärkeää ihmisessä. Siitä se hässäkkä sitten alkoi. Paluuta ei enää ollut.

Kriisiä ja siiven kosketus

Rakastuminen sotki kaiken tutun ja turvallisen. Sami oli naimisissa pitkässä liitossaan, Sonja oli vapaa.

– Häpesin ja yritin pysyä kasassa, Sami kuvailee.

Sami oli ollut poissa näyttämöltä jonkin aikaa. 25 vuotta kestänyt hieno ura tanssijana oli päättynyt Kansallisbaletissa 44-vuotiaana, mutta ei hän ollut ehtinyt tuntea itseään eläkeläiseksi. Työ jatkui ohjaajana ja koreografina. Suuremmalle yleisölle Sami Saikkonen tuli tutuksi televisiossa, mm. kykyjenetsintäohjelma Talent Suomen tuomarina.

Sami oli ehtinyt toteuttaa myös lapsuuden haaveensa lentämisestä, joka oli kariutunut 18-vuotiaana ilmavoimien pääsykokeisiin. Unelma oli kuitenkin kytenyt, ja tuore lentolupakirja tuntui hyvältä taskussa.

Mutta kaikki ei ollut tasapainossa. Jokin omassa persoonassa halusi vapaaksi. Samista tuntui, että hän eli sittenkin enemmän toisten kuin omien toiveiden mukaan, myös parisuhteessa. Hän ajatteli, että oli ajautunut umpikujaan mukavan miehen roolissaan ja hukannut oman tahtonsa.

Sami sanoo, ettei tiedä, milloin hänen elämänsä oli lähtenyt menemään vinoon. Lentäjän termein hän sanoo sen näin: jos suunnistaa lentäessä asteen pieleen, on 60 mailin päässä pahasti eksyksissä.

Esiintyvänä taiteilijanakin hän kipuili. Sami oli uskotellut, että työskentely nuorten parissa, vähän kuin kummisetänä, riittäisi. Sen vuoksi hän oli perustanut Pienen Suomalaisen Balettiseurueen jo vuonna 2005.

– Elin elämäni toista vaihetta. Ajattelin, että teatteri ja näyttämö olivat jo minun kohdaltani ohi. Mutta kamppailin koko ajan itsetuntoni kanssa. Tästä Turun Rocky Horror Show’sta alkoi minun paluuni näyttämölle.

Samana syksynä 2013 kohtalo puuttui peliin toisenkin kerran. Sami oli lentämässä taitolentokoneella, kun tuulenpuuska yllätti hänet nousukiidossa ja kone ajautui kiitotieltä. Hän pelasti tilanteen niin kuin koulutuksessa oli opetettu. Silti pelko iski jälkeenpäin.

Totuus oli, että ohjaamoon ei ole enää asiaa, jos pelkää. Ja nyt lentäminen oli vaakalaudalla. Oli tehtävä tietoinen päätös, että ei antaisi pelolle valtaa. Olisi mentävä sen läpi. Sami menikin: hän valmistuu pian lennonopettajaksi.

”Päätin, etten tyydy kompromisseihin, en yksityiselämässänikään.”

Kirkastui muutakin:

– Elämä on liian hataralla pohjalla, jotta olisi varaa hukata sitä turhaan vitutukseen. Päätin, etten tyydy kompromisseihin, en yksityiselämässänikään. Ajattelin, että en häpeä enää mitään ja että annan Sonjalle ja minulle mahdollisuuden, Sami kertoo.

– Vieläkin joskus tuntuu, onko tämä edes totta, kun on niin helppo olla.

Pitkä tie oman pään mukaan

Sami puhuu paljon ja tunteikkaasti ja lopettaa usein katsomalla Sonjaa: ”Vai miten sä sen koit? Näin mä sen koin.”

Sonjan ääni on rauhallisempi ja sanoja tulee vähemmän, mutta ne ovat vahvoja ja punnittuja. Kun on päästy vauhtiin, kumpikaan heistä ei ole haalea seinäruusu: voimakas puhe kantaa kuppilassa niin, että kaikki läppäreittensä taakse kätkeytyneet kahvittelijat kuulevat, jos haluavat kuulla.

Sami on tottunut siihen, että hänet tunnetaan. Sonja on vielä tuntematon kasvo, vaikka onkin tehnyt teatteria 16-vuotiaasta asti. Silloin hän meni Turun kaupunginteatterin koe-esiintymiseen ja pääsi tanssijaksi Tiina Brännaren ohjaamaan Föribeat-musikaaliin.

– Kysyin koulun rehtorilta, voinko tenttiä lukion. Hän sanoi, että totta kai voit.

Sonja sanoo olleensa aina omapäinen. Halu näyttämölle oli niin palava, että opiskelujen sijasta hän tuli valinneeksi pidemmän ja vaikeamman tien, sen, jossa työ ja yleisö opettavat. Vanhemmat ymmärsivät, sillä musiikki on myös heille tärkeää. Sonjan hammaslääkäriäiti johtaa Turussa kahta kuoroa, ja musiikkiopiston rehtorina työskennellyt isä laulaa.

Sonja aloitti tanssijana mutta on jo pitkään myös laulanut ja näytellyt. Hän on ollut mukana isoissa musikaaleissa kuten Tampereen Työväen Teatterin Chicagossa ja Helsingin kaupunginteatterin Katri Helenassa.

– Ja lisäksi sovitat musiikkia, teet kuorosovituksia ja käännät. Mieletön määrä osaamista, joka on tullut käytännön tekemisen kautta, Sami kehuu ja katsoo Sonjaa.

Teatterin maailmassa he molemmat ovat itseoppineita moniosaajia, eikä kumpaakaan voi laittaa kapeaan ammatilliseen muottiin. Sami ei solahtanut kaavaan edes tanssijan urallaan, vaikka onkin Oopperan balettikoulun kasvatti. Hän oli kropaltaan vankempirakenteinen kuin perinteiset klassiset balettitanssijat. Joitakin koreografeja se miellytti, toisia ei.

Sonja sanoo, että on joutunut kohtaamaan paljon ennakkoluuloja. Hänelle on sanottu, että ethän sinä voi osata laulaa tai näytellä, kun olet tanssija. Sama on tuttua Samille. Molemmista se on käsittämätöntä.

– Tämä maa rakastaa titteleitä! Ei Broadwaylla kysytä nuorilta, että mikä sun koulutus on, vaan sanotaan, että näytä, mitä sä osaat, he päivittelevät.

 


”Vanhemmillani on 20 vuoden ikäero. Olen kasvanut siihen, ettei iällä ole merkitystä”, Sonja sanoo.
”Vanhemmillani on 20 vuoden ikäero. Olen kasvanut siihen, ettei iällä ole merkitystä”, Sonja sanoo.

Viisikymppinen mies ja nuori nainen

Teatterin maailmaa Sonja ja Sami haluavat elää ja hengittää yhdessä. Välillä Sami on tosin todennut, että olisi hienoa, jos olisi tavattu 20 vuotta sitten.

– Mutta silloinhan olisin ollut sun tarhasetä, hän hoksaa perään.

”Kukaan ei sentään ole väittänyt tätä viidenkympin villitykseksi.”

Ikäeroa Samilla ja Sonjalla on 24 vuotta. Sonja sanoo, että ei ole edes miettinyt Samin ikää.

– Vanhemmillani on 20 vuoden ikäero. Olen kasvanut siihen, ettei iällä ole merkitystä. Ja koska menin töihin jo 16-vuotiaana, totuin eri-ikäisiin kollegoihin. Produktiot ovat kuin oma perhe. Minulla on paljon 60-vuotiaita rakkaita ystäviä ja myös itseäni nuorempia, Sonja sanoo.

Sami on saanut selitellä Sonjan ikää. Ei tutuille, mutta heille, jotka eivät ole Sonjaa tavanneet.

– On sanottu, että löysit sitten nuoren naisen, mutta kukaan ei ole sentään väittänyt tätä viidenkympin villitykseksi. Ikäerolle on helppo nauraa. Jos haluaa, tämän saa näyttämään rumalta.

Lähipiiristä on tullut tukea molemmille. Sonjan äiti totesi, että ei ole koskaan nähnyt tytärtään noin onnellisena. Kun Samin sisko kuuli erosta ja uudesta rakkaudesta, hän teki tarkastuksen: katsoi suoraan silmiin ja totesi sitten, että ei, et ole tullut hulluksi.

– Koska isäni menetti elämänhallinnan sen jälkeen, kun he äidin kanssa erosivat, Sami selventää.

Tärkein tuki Samille tuli omalta pojalta, 18-vuotiaalta Veikolta.

– Kysyin, että haittaako sinua, että Sonja on paljon nuorempi. Hän mietti ensin, että pelleileekö Sonja mun kanssa. Mutta sen jälkeen, kun he tutustuivat, asia oli kunnossa, Sami kertoo.

Sami sanoo tajunneensa vasta nyt, millainen kokonaisuus ihminen on. Kun hänen elämänsä vielä oli ”vinossa”, selkäkin oli mutkalla. Särkylääkkeet olivat arkipäivää, koska pitkästä ammattitanssijan urasta oli muistona murtunut nikama ja välilevyn pullistuma. Lyhytkin kävely oli tuskaa.

– Vamma on siellä yhä, mutta lääkkeitä en syö, koska särky katosi, hän sanoo.

Uskalla elää

Sami ja Sonja osaavat arvostaa sitä, mitä heillä nyt on.

Kaikkein tärkeintä on tunne, että kelpaa. Freelancerilla se tunne liittyy tiiviisti työhön, jota haetaan 5–6 kertaa vuodessa. Hauista ehkä yksi onnistuu. Loput ovat hylkäyksiä.

– Monilla meidän alan ihmisillä on tunne kelpaamattomuudesta. On arvokasta, kun kotona on joku, joka sanoo, että kelpaat juuri tuollaisena kuin olet, Sonja pohtii.

Kelpaaminen, itsensä ja toisten hyväksyminen, suvaitsevaisuus – isoja arvoja, joita Sami ja Sonja haluavat jakaa myös teatterissa. Työhön on käyty käsiksi ehkä kaikkein hulluimmasta päästä: Rocky Horror Show’sta, samasta kulttimusikaalista, joka laittoi heidän elämänsä uusiksi. Samin ohjaama esitys nähdään marraskuussa Helsingissä, helmikuussa Turussa ja maaliskuussa Tampereella.

– Luvassa on enemmän kuin musikaali. Pikemminkin isot yhteisölliset bileet, jossa esiintyjien ja yleisön raja häipyy, aivan kuten alkuperäisissä esityksissäkin yli 40 vuotta sitten Lontoossa. Ja kaikki tämä b-luokan kauhuelokuvia ja vanhoja science fiction -leffoja kunnioittavassa hengessä, josta ei puutu trasvestiitteja, drag-hahmoja, seksiä ja rockia, Sami hehkuttaa.

Rooleissa nähdään mm. Roope Salminen, Eino Heiskanen ja Ilona Chevakova. Sami palaa pähkähullun transu-tiedemiehen Frank-N-Furterin rooliin. Apulaisohjauksesta ja puvustuksesta vastaavalla Sonjalla on Magentan, valtaa käyttävän sisäkön rooli.

– Musikaali on täyttä hedonismia ja hulluttelua, mutta siinä on myös tärkeä suvaitsevaisuuden viesti: Don’t dream it. Be it. Ole rauhassa se, mikä olet, ensimmäistä kertaa työparina työskentelevät ohjaajat sanovat.

Uudet PVC-muoviset korsetit he hankkivat jo viime Lontoon-reissullaan, kuuluisasta fetissikaupasta Honourista.

Ensi keväänä Sami ja Sonja ovat lavalla kahdestaan. Näytelmä on kuuluisa ja palkittu brittiläinen nykynäytelmä Constellations (Tähtikuviot), jota ei ole ennen nähty Suomessa.

– Tuttu newyorkilainen ohjaaja Steven Ditmyer sanoi, että ette saa ikinä tämän näytelmän oikeuksia. Mutta me soitettiin Näytelmäkulmaan, joka välittää esitysoikeuksia, ja se oli sillä selvä.

Anna Veijalaisen Kokoteatteriin ohjaama näytelmä on rakkaustarina miehestä ja naisesta ja kaikista niistä mahdollisuuksista, jotka elämässä ovat tarjolla yhtä aikaa. On loppujen lopuksi pienestä kiinni, minkä oven sattuu avaamaan ja mitä sitten tapahtuu.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

 

Sami Saikkonen

Syntyi 4.11.1966 Porissa.

Näyttelijä, ohjaaja, koreografi, ex-tanssija.

Valmistuu keväällä lennonopettajaksi.

Lentää lentonäytöksissä Jämijärvellä 16.–17.7. ja Helsingin Malmilla 13.–14.8.

Ohjaa seuraavaksi Pienten joutsenten lammen Kansallisbaletin Alminsalissa toukokuussa.

 

Sonja Sorvola

Syntyi 20.8.1990 Turussa.

Tanssija, näyttelijä, laulaja.

Näyttelee ja laulaa Cabin Crazy -revyyssä 1.–28.8. Casino Helsingissä.

Rocky Horror Show -rockmusikaali 2.–11.11. Kulttuuritalossa Helsingissä, 2.–4.2. Logomossa Turussa ja 18.–19.3. Tampere-talossa.

Nuorempi_nainen

Sami Saikkonen salamarakastui 24 vuotta nuorempaan ja erosi: ”Ensin häpesin ja yritin pysyä kasassa”

Vanhan ukon kanssa aletaan olemaan kun etsitään isähahmoa tai taloudellista varmuutta. Seinä tulee vastaan kun nainen on vielä nuori ja äijä vanha seniili ukko joka alkaa olla elämänsä ehtoopuolella ja pohtii lähinnä vain omia fyysisiä vaivojaan. Henkkoht yököttää nämä viidenkympin villityksessä olevat vanhat ukot. Lähipiirissä muutama näitä pareja ja aikalailla suhde näyttää keskittyvän paneskeluun ainakin juttujen perusteella. Mitäs sitten kun sen vanhan seniilin lipido heikkenee? Ja nuori...
Lue kommentti

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.