Jääkiekkoilija Sami Kapanen palasi kotikonnuilleen Kuopioon Amerikan-vuosien jälkeen. Sopeutuminen ei ollut helppoa.

Kallaveden rannalle Kuopion Jynkkään kohoaa valtavan kokoinen hirsitalo. Vai pitäisikö sanoa linna, sillä pytingissä on kolme kerrosta ja melkein kahdeksansataa neliötä.

– Tästä tulee unelmiemme talo, talon isäntä, jääkiekkoilija Sami Kapanen, 37, kertoo harppoessaan talolle nousevia portaita.

Sami luonnosteli talon itse ruutupaperille, ja arkkitehti laati sen pohjalta piirustukset.

– Tämä tulee muistuttamaan vanhaa Philadelphian-taloamme. Nykyinen asuntomme ei ole oikein tuntunutkaan kodilta, Sami kertoo.

Sami palasi perheineen Kuopioon kesällä 2008, kolmentoista Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen. Petra-vaimo toivoi vuoden harkinta-aikaa, mutta kun Sami oli päätöksensä tehnyt, muutto hoidettiin salamavauhdilla, muutamassa viikossa.

Hulppea jenkkitalo vaihtui tavalliseen omakotitaloon kuopiolaisessa lähiössä. Paluu ei sujunut kivuttomasti. Varsinkin perheen lasten Kasperin, 14, Cassandran, 11, Camillan, 9, ja Konstan, 7, sopeutuminen huoletti Samia. Vanhimmat lapset olivat jo ehtineet aloittaa koulunkäynnin Yhdysvalloissa, ja suomen kieli takkusi.

– Vaikka puhuimme kotona suomea, lapset puhuivat usein keskenään englantia.

Pääkaupunkiseudulla olisi ollut kansainvälisiä kouluja, mutta
Kapaset valitsivat Kuopion. Yksi syy oli Kallaveden rantatontti, toinen suku ja ystävät. Kolmas ja tärkein syy oli kuitenkin se, että Sami omisti leijonanosan jääkiekkojoukkue KalPasta.

Sopeutumisvaikeuksia

Sami on syntynyt Vantaalla ja viettänyt lapsuutensa Joensuussa. Kuopioon perhe muutti pojan ollessa 15-vuotias. Sami pitää itseään kuopiolaisena vaikka lähti sieltä maailmalle jo parikymppisenä.

– Ulkomailla asuessani olin vain suomalainen. Suomeen palatessa piti oikein miettiä, missä juureni ovat. Kuopio oli ainoa kaupunki, johon minulla oli jotain siteitä.

Aluksi Sami ajatteli, ettei ympäristönvaihdoksella ei olisi hänelle suurta merkitystä, koska Philadelphiassa arki oli pyörinyt niin tiiviisti pelaamisen ja perheen ympärillä. Omat sopeutumisvaikeudet tulivatkin siksi vähän yllätyksenä.
Sami oli esimerkiksi kuvitellut, että Suomessa hänellä olisi nyt enemmän aikaa perheelle ja harrastuksille, mutta pelaamisen lisäksi hän alkoi hoitaa seuran asioita paperihommineen. Kun Philadelphiassa Sami oli saanut vain keskittyä kuntoiluun ja pelaamiseen, Suomessa hän paiski täysiä työpäiviä. Lisäksi lasten kuljettaminen harrastuksiin vie aikaa.

– Arki neljän lapsen kanssa on melkoista säätämistä. Oma kuntokin on rapistunut ja löysää alkanut tulla, kun ei ole ollut aikaa käydä salilla.

Sami lopetti pelaamisen kokonaan viime kevään, MM-kisojen jälkeen. Kuopiolaiset haluaisivat Samin kuitenkin palaavan vielä kaukaloon. Harva se päivä joku tulee kysymään, joko hokkarit on teroitettu. Se on tuonut paineita.

– Ihmiset tarkoittavat hyvää, mutta kun jutun kuulee sadannen kerran, se alkaa ärsyttää.

Juoruilun kohteena

Kiekkosankari ei ollut varautunut siihen, että hän olisi Kuopiossa kaikkia kiinnostava henkilö. Kun Samilla ja Petralle tuli avio-ongelmia, juorut alkoivat liikkua ja kännykkäkamerat raksua.

– Kaikilla on omat murheensa. Toivoisin, että kuopiolaiset kunnioittaisivat sitä, Sami sanoo.

Sana vaimo toistuu edelleen tiuhaan Samin puheissa. Pari on kuitenkin sopinut, ettei avioasioita vatvota julkisesti.

Sami sanoo, että perhe muutti Kuopioon jäädäkseen. Lapsetkin ovat alkuvaikeuksien jälkeen sopeutuneet Savoon. Kun isä tulee kotiin, vanhimmainen Kasperi huutaa: ”Mittee äijä?”

Lähellä olevista sukulaisista on myös paljon iloa. Tänäänkin Sami on soittanut isälleen, voisiko tämä hakea yhden lapsista koulusta.

Kapasten unelmien talo valmistuu kesään mennessä. Tilaa siellä ainakin olisi ihan koko perheelle.

Sami Kapanen

  • 14.6.1973 syntynyt entinen jääkiekkoilija ja KalPan toimitusjohtaja.
  • Pelasi 13 vuotta NHL:ssä. Lopetti uransa jääkiekon MM-kisoihin 2010.
  • Asuu Kuopiossa. Neljän lapsen isä.

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 19.30. 

”Ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa”, sanoo Kristiina Mustakangas, jonka unelmahäät toteutuivat tuntemattomien avulla.

Ensimmäisen kerran Kristiina, 41, ja Jani Mustakangas, 40, sanoivat tahdon maistraatissa. Avioliiton kunniaksi oli ostettu kakkua kaupan pakastealtaasta.

Se avioliitto ei kestänyt. Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen. Kristiina päätti, että jos he vielä menevät uudelleen naimisiin, hän haluaa kunnolliset kirkkohäät ja Jumalan siunauksen liitolle.

Vähitellen heistä alkoi tuntua siltä, että avioliitto voisi tällä kertaa onnistua. Ainoa ongelma oli, että Kristiinalla ja Janilla ei ollut rahaa sellaisiin häihin, joista he haaveilivat. Ei edes pienimuotoisiin, sillä he ovat kumpikin olleet pitkään työttöminä.

Tämän vuoden alussa, eräänä tammikuisena aamuyönä Kristiina kirjoitti haaveestaan Rovaniemen alueen Facebook-kierrätysryhmään. Hän kertoi, että he haluaisivat mennä uudelleen naimisiin ja järjestää pienet kirkkohäät, mutta heille ei jää rahaa säästöön pienistä tuloistaan. Löytyisikö ihmisiltä sympatiaa auttaa tällaisten häiden järjestämisessä?

– Myös kotimme on sisustettu ilmaistavaralla, jota olemme saaneet muun muassa Roskalava Rovaniemi+ympäristökunnat -kierrätysryhmän kautta, Kristiina kertoo.

Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen.

Hän ei kuitenkaan osannut edes odottaa sellaista määrää apua, joka heille tarjoutui.

– Parissa kuukaudessa saimme pikkuhiljaa kaikki tavarat, jotka tarvitsimme: kaikki somisteet, käyttämäni korut ja esimerkiksi uusia meikkejä. Saimme myös valokuvaajan ryhmän kautta.

Unohtumaton kokemus

Kun näytti siltä, että unelmien häät voisivat toteutua, pari uskalsi varata kirkon. Kristiina ja Jani vihittiin vajaat kaksi viikkoa sitten lauantaina.

– Se tunne, kun kirkon ovet aukaistiin ja prinsessa Ruususen häämarssi alkoi soida, oli jotakin unohtumatonta, Kristiina sanoo.

Huikeinta Kristiinan mielestä kuitenkin oli, kun paikallinen elintarvikealan opiskelija tarjoutui tekemään juhliin kakut ja ruuat. Kakkujen lisäksi häissä tarjottiin lohikeittoa. Kristiina ja Jani antoivat hääruokien valmistamiseen sata euroa omasta pussistaan.

– En tiedä, kuinka paljon ruuat valmistanut Maria Pyhäjärvi täydensi budjettia omasta pussistaan. Kun hän laittoi viestiä, ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa. Olen hänelle todella kiitollinen.

”Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.”

Vihkimisen jälkeen hääjuhlaa vietettiin Kristiinan ja Janin kotona.

– Aluksi suunnittelimme vähän suurempia häitä, joita varten olisimme vuokranneet tilan, mutta stressin välttämiseksi ja rahatilanteen vuoksi päädyimme pienimuotoisempiin juhliin, joihin kutsuimme muutamia ystäviä. Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.

Tavarat jatkavat jo matkaansa

Se prinsessapuku, josta Kristiina oli aina unelmoinut, löytyi lainaan kierrätysryhmän kautta.

– Sain yksityisviestin, jossa kerrottiin, että tarjolla olisi hääpuku, joka voisi sopia minulle. Viestin lähettäjä oli käyttänyt sitä omissa häissään. Sovimme puvun sovittamisesta, ja kävi ilmi, että puku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen, siinä oli pitkä laahuskin.

”Hääpuku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen.”

Kristiina arvioi, että häät maksoivat noin 500 euroa. Kristiinalle ja Janille kierrätyshäät olivat pakonkin sanelema ratkaisu, mutta voisi kuvitella, että ekologisempi tapa juhlia kiinnostaisi yhä enemmän muitakin tulevia aviopareja. Useimmat koristeista ja muista tarvikkeista eivät juuri käytöstä kulu, ja sosiaalinen media tekee kierrätyksestä helppoa.

Kristiina ja Jani ovatkin saaneet hyvää palautetta rohkeudestaan. Vaikka häistä on vajaat pari viikkoa, he ovat jo ehtineet laittaa ison osan saamistaan koristeista jatkamaan matkaansa.

– Elokuussa eräille somisteista on jo tiedossa yhdet uudet häät, Kristiina iloitsee.