Jääkiekkoilija Sami Kapanen palasi kotikonnuilleen Kuopioon Amerikan-vuosien jälkeen. Sopeutuminen ei ollut helppoa.

Kallaveden rannalle Kuopion Jynkkään kohoaa valtavan kokoinen hirsitalo. Vai pitäisikö sanoa linna, sillä pytingissä on kolme kerrosta ja melkein kahdeksansataa neliötä.

– Tästä tulee unelmiemme talo, talon isäntä, jääkiekkoilija Sami Kapanen, 37, kertoo harppoessaan talolle nousevia portaita.

Sami luonnosteli talon itse ruutupaperille, ja arkkitehti laati sen pohjalta piirustukset.

– Tämä tulee muistuttamaan vanhaa Philadelphian-taloamme. Nykyinen asuntomme ei ole oikein tuntunutkaan kodilta, Sami kertoo.

Sami palasi perheineen Kuopioon kesällä 2008, kolmentoista Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen. Petra-vaimo toivoi vuoden harkinta-aikaa, mutta kun Sami oli päätöksensä tehnyt, muutto hoidettiin salamavauhdilla, muutamassa viikossa.

Hulppea jenkkitalo vaihtui tavalliseen omakotitaloon kuopiolaisessa lähiössä. Paluu ei sujunut kivuttomasti. Varsinkin perheen lasten Kasperin, 14, Cassandran, 11, Camillan, 9, ja Konstan, 7, sopeutuminen huoletti Samia. Vanhimmat lapset olivat jo ehtineet aloittaa koulunkäynnin Yhdysvalloissa, ja suomen kieli takkusi.

– Vaikka puhuimme kotona suomea, lapset puhuivat usein keskenään englantia.

Pääkaupunkiseudulla olisi ollut kansainvälisiä kouluja, mutta
Kapaset valitsivat Kuopion. Yksi syy oli Kallaveden rantatontti, toinen suku ja ystävät. Kolmas ja tärkein syy oli kuitenkin se, että Sami omisti leijonanosan jääkiekkojoukkue KalPasta.

Sopeutumisvaikeuksia

Sami on syntynyt Vantaalla ja viettänyt lapsuutensa Joensuussa. Kuopioon perhe muutti pojan ollessa 15-vuotias. Sami pitää itseään kuopiolaisena vaikka lähti sieltä maailmalle jo parikymppisenä.

– Ulkomailla asuessani olin vain suomalainen. Suomeen palatessa piti oikein miettiä, missä juureni ovat. Kuopio oli ainoa kaupunki, johon minulla oli jotain siteitä.

Aluksi Sami ajatteli, ettei ympäristönvaihdoksella ei olisi hänelle suurta merkitystä, koska Philadelphiassa arki oli pyörinyt niin tiiviisti pelaamisen ja perheen ympärillä. Omat sopeutumisvaikeudet tulivatkin siksi vähän yllätyksenä.
Sami oli esimerkiksi kuvitellut, että Suomessa hänellä olisi nyt enemmän aikaa perheelle ja harrastuksille, mutta pelaamisen lisäksi hän alkoi hoitaa seuran asioita paperihommineen. Kun Philadelphiassa Sami oli saanut vain keskittyä kuntoiluun ja pelaamiseen, Suomessa hän paiski täysiä työpäiviä. Lisäksi lasten kuljettaminen harrastuksiin vie aikaa.

– Arki neljän lapsen kanssa on melkoista säätämistä. Oma kuntokin on rapistunut ja löysää alkanut tulla, kun ei ole ollut aikaa käydä salilla.

Sami lopetti pelaamisen kokonaan viime kevään, MM-kisojen jälkeen. Kuopiolaiset haluaisivat Samin kuitenkin palaavan vielä kaukaloon. Harva se päivä joku tulee kysymään, joko hokkarit on teroitettu. Se on tuonut paineita.

– Ihmiset tarkoittavat hyvää, mutta kun jutun kuulee sadannen kerran, se alkaa ärsyttää.

Juoruilun kohteena

Kiekkosankari ei ollut varautunut siihen, että hän olisi Kuopiossa kaikkia kiinnostava henkilö. Kun Samilla ja Petralle tuli avio-ongelmia, juorut alkoivat liikkua ja kännykkäkamerat raksua.

– Kaikilla on omat murheensa. Toivoisin, että kuopiolaiset kunnioittaisivat sitä, Sami sanoo.

Sana vaimo toistuu edelleen tiuhaan Samin puheissa. Pari on kuitenkin sopinut, ettei avioasioita vatvota julkisesti.

Sami sanoo, että perhe muutti Kuopioon jäädäkseen. Lapsetkin ovat alkuvaikeuksien jälkeen sopeutuneet Savoon. Kun isä tulee kotiin, vanhimmainen Kasperi huutaa: ”Mittee äijä?”

Lähellä olevista sukulaisista on myös paljon iloa. Tänäänkin Sami on soittanut isälleen, voisiko tämä hakea yhden lapsista koulusta.

Kapasten unelmien talo valmistuu kesään mennessä. Tilaa siellä ainakin olisi ihan koko perheelle.

Sami Kapanen

  • 14.6.1973 syntynyt entinen jääkiekkoilija ja KalPan toimitusjohtaja.
  • Pelasi 13 vuotta NHL:ssä. Lopetti uransa jääkiekon MM-kisoihin 2010.
  • Asuu Kuopiossa. Neljän lapsen isä.

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto

 

– Olen kokenut epäasiallisia tilanteita, Miss Universum -kisoihin valmistautuva Michaela Söderholm toteaa.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levinnyt Me too -kampanja on saanut naisia tuomaan esille heihin kohdistunutta seksuaalista häirintää. 

Myös tuore Miss Suomi Michaela Söderholm, 25, pitää kampanjaa herättävänä.

– Olen kokenut elämässäni tilanteita, jotka mielestäni eivät ei ole olleet asiallisia. Miss Suomena tilanteet ovat olleet lähinnä yhteiskuvatilanteissa, jossa ihailijan käsi on saattanut mennä liian alas tai puristaa liian kovaa. Olen selvinnyt näistä huomauttamalla napakasti asiasta.

– Pitää muistaa, että myös miehet voivat kokea tällaisia tilanteita. Olen lukenut viikon aikana paljon kertomuksia asian ympäriltä. Niihin verrattuna olen päässyt elämässä aika vähällä.

Stoppi suhdehuhuille

Tämän viikon 7 päivää -lehdessä kerrotiin huhuista, joiden mukaan Tähdet, tähdet -ohjelmasta suljetulla Tomi Metsäkedolla, 47, ja Michaelalla olisi orastava suhde.

Michaela kumoaa väitteet.

– Olin viime sunnuntaina Tähdet tähdet -ohjelmassa Marko Björsin kutsumana. Ohjelman jälkeen menimme koko ryhmän kanssa ulos syömään. Samassa pöydässä istui muitakin ohjelman tähtiä, kuten Erja Lyytinen. Jostain syystä se, että istuimme samassa pöydässä isommassa porukassa, nousi uutiseksi. Minä en ole saanut Tomilta mitään viestejä.

Tällä hetkellä Michaela keskittyy Miss Universum -kilpailuihin, jonne hän lähtee jo reilun kahden viikon kuluttua. Treffailulle ei ole tällä hetkellä aikaa.

– On minulle tullut jonkun verran viestejä miehiltä, mutta keskitytään nyt Universumeihin. Katsotaan sen jälkeen, onko aikaa nähdä ihmisiä.

”Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia.”

Personal trainerin avulla kisoihin

Käytännössä valmistautuminen alkoi jo maaliskuussa. Michaelan jalkapöytä murtui vuoden alussa, mutta hän halusi pitää kroppansa tanssikisoja varten muuten kunnossa. Siksi Michaela palkkasi personal trainerin.

Saman valmentajan kanssa hän on valmistautunut Universumeihin.

– Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia. Treenien lisäksi käyn hypoxissa ja yritän varata aikaa unelle ja palautumiselle.

Lue myös: Tyyliä metsästämässä -bloggaaja Veera testasi, onko hypoxista hyötyä, jos ei laihduta