Me Naiset
|
Mari Julku
Petra ja Kasperi Kapanen.
Petra ja Kasperi Kapanen.

MN 46/2008: Kolmentoista Amerikan-vuoden jälkeen jääkiekkoilija Sami Kapanen toi perheensä Kuopioon, jotta saisi enemmän yhteistä aikaa vaimonsa kanssa.

Jääkiekkoilija Sami Kapasen, 35, perheessä viime kuukaudet ovat olleet muutosten aikaa. Kun Suomen arvostetuimpiin jääkiekkoilijoihin kuuluva Sami kesällä päätti jättää NHL:n ja joukkueensa Philadelphia Flyersin, muutto Suomeen hoidettiin parissa viikossa. Petra-vaimolle ja neljälle lapselle muutto tuli yllätyksenä. Perhe oli tottunut amerikkalaiseen elämänmenoon, sillä Yhdysvalloissa oli vierähtänyt kolmetoista vuotta.

– Olin aina sanonut Samille, että jos joskus muutamme takaisin Suomeen, anna minulle vuosi aikaa valmistautua, Petra kertoo.

Suuri amerikkalainen talo kuitenkin vaihtui salamavauhdilla tavalliseen omakotitaloon Kuopiossa, ja iso osa tavaroista jäi vielä Amerikkaan. Kapaset ovat silti tyytyväisiä pikamuuttoonsa. Nyt oli hyvä aika tehdä konkreettinen paluu Suomeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Yhdysvalloissa turhauduin erityisesti vähäiseen peliaikaan. Tiesin, että palaisimme Suomeen ennemmin tai myöhemmin. Kesällä syntyi päätös, että tulemme vähän aiemmin, Sami sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Viime vuosi oli todella rankka. Minun oli vaikea katsoa Samin pettymyksiä. Hän oli treenannut ankarasti, ja jopa kapteenin paitaa väläyteltiin. Sitten kaikki vedettiin alta. Edes peliaikaa ei tullut tarpeeksi, Petra kertoo.

Samin hyvien peliotteiden ansiosta paluu suomalaiskaukaloihin on ollut piristysruiske jääkiekon SM-liigalle, erityisesti hänen kasvattiseuralleen KalPalle. Myös perhe on kotiutunut Suomeen mainiosti, ja Petrakin on saanut uusia haasteita KalPan projektipäällikkönä. Amerikassa hän oli kotiäitinä.

– Enpä minä sielläkään katsonut saippuasarjoja päivästä toiseen. Ajoin esimerkiksi lasten koulumatkoja kaksisataa kilometriä päivässä, Petra huomauttaa.

Arjessa pyörittämistä todella riittää, sillä Kapasilla on neljä lasta: Kasper, 12 , Cassandra, 8, Camilla, 7, ja Konsta, 5. Porukan uusin tulokas on koiranpentu, newfoundlandinkoira Jagr, joka on nimetty jääkiekkolegenda Jaromir Jagrn mukaan.

– Nyt kun arki on tasaantunut, elämä alkaa helpottaa. Alussa oli varautunut olo, kun en tiennyt, miten lapset sopeutuvat kaikkeen. Onneksi muksumme ovat kuitenkin pohjimmiltaan suomalaisia ja kuopiolaisia, vaikka he ovat viettäneet Suomessa vain kesälomia, Petra huokaa helpottuneena.

Suomessa asuminen tuntuu erikoiselta Samista ja Petrastakin, sillä lähes 18 vuotta kestäneestä suhteestaan he ovat viettäneet suurimman osan Yhdysvalloissa.

Teinisuhde ja pikakihlat

Miten tapasitte?
Petra: Kävimme samaa urheilulukiota. Minä harrastin yleisurheilua, Sami pelasi jääkiekkoa. Hän pisti silmään, oli aina hyväntuulinen ja käyttäytyi todella hyvin. Sami on luonteeltaan rauhallinen, ihan kuten minäkin.
Sami: Olimme luokkakavereita ja molemmat urheilullisia. Siitä se pikkuhiljaa lähti. Tutustuimme yhteisten tuttujen kautta lukiossa, aiemmin en ollut Petraa edes nähnyt. Urheilullisena ja positiivisena punatukkaisena tyttönä hän kiinnitti huomioni.

Milloin tunteet roihahtivat?
Petra: Toukokuun 10. päivä vuonna 1991 järjestin luokkajuhlat, sillä olin lähdössä kahdeksi viikoksi Espanjaan harjoitusleirille. Koko luokka tuli juhliin, myös Sami. Sinä iltana juttelimme enemmän ja vähän suukottelimme... Kun seuraavana päivänä lähdin Espanjaan, mietin kovasti, olikohan tässä nyt sitä jotain. Kun palasin Suomeen, aloimme heti seurustella.
Sami: Lukion toisen vuoden kevätpuoliskolla eli vuonna 1991 meillä alkoi olla pientä kontaktia, silmäpeliä ja jutustelua. Toukokuun alkupuolella tunteet sitten roihahtivat. Olimme vasta 17- vuotiaita. Suhteemme alkoi varhain ja oli heti vakava. Menimme kihloihin puolen vuoden jälkeen.

Kumpi kosi?
Petra: Sami kosi. Asuimme vielä molemmat vanhempiemme luona, mutta joulukuussa mummoni lähti ulkomaille, ja pääsimme mummolaan talonvahdeiksi. Onnenpäivänäni, eli perjantaina 13. päivänä, Sami sanoi haluavansa kihloihin. Kävimme yhdessä hakemassa kihlasormukset. Naimisiin menimme neljä vuotta myöhemmin. Vuosi 1995 oli hurja vuosi, sillä menimme naimisiin, Sami voitti jääkiekon MM-kultaa ja hänet varattiin NHL:ään.
Sami: Kaikkea uhmaten kosin Petraa perjantaina 13. päivä. Olimme käyneet syvällisiä keskusteluita ja puhuneet elämästä ja suhteen tulevaisuudesta. Oli alusta alkaen selvää, että vietämme tulevaisuuden yhdessä. Kosintani jälkeen marssimme yhdessä kaupungille katsomaan sormuksia.

Toisilleen luodut

Mihin rakastuit hänessä?
Petra: Yhdessäolomme oli niin helppoa. Jo alussa tuntui, että olisimme olleet yhdessä aina.
Sami: Petra oli ja on urheilullinen, hyväntuulinen ja positiivinen nainen, joka tulee toimeen kaikkien kanssa. Ensimmäisistä päivistä lähtien minulla on ollut tässä suhteessa helppo ja luonnollinen olo. Tämä ei ole pelkkä rakkaussuhde, olemme myös ystäviä.

Miten kumppanisi on muuttunut?
Petra: Sami on aina ollut liian kiltti, hän ei hermostu edes kun pitäisi. Vuosien varrella Samin pinna on kuitenkin lyhentynyt.
Sami: Tietysti elämänkokemusta on tullut lisää. Petra oli jo seurustelun alussa kypsä ihminen ja valmis aikuinen, mutta lasten kanssa jokainen muuttuu. Petrasta on tullut holhoavampi, hän katsoo paljon lasten perään.

Miten arkenne kulkee?
Petra: Nopeasti! Meillä on aina kova huiske päällä. Puhumme päivän asioista toisillemme puhelimessa tai vasta illalla.
Sami: Petran tahdittamana, hänellä on perheen kalenteri hallussa. Petra tietää, milloin lapset menevät kouluun ja harrastuksiin. Nyt KalPan projektipäällikkönä Petralla on myös muuta vastuuta, joten hänen työtaakkansa on kasvanut. Toisaalta nyt Suomessa pystyn jeesaamaan enemmän esimerkiksi lasten kuljetuksissa.

Mitä piirteitä et voi sietää?
Petra: Samin lyhentynyt pinna vähän harmittaa. Itse olen oppinut, että lasten kanssa venytään, mutta Samin pinna saattaa nykyään mennä nopeasti. Yritän huomauttaa, että älä hermostu niin nopeasti, lapset ovat lapsia. Joskus aiemmin ihan yrittämällä yritin saada hänet suuttumaan, nyt se käy helposti.
Sami: Petralle on tärkeää, että koti on viimeisen päälle siisti. Realiteetti kuitenkin on, että meillä on neljä lasta ja koira. Lisäksi nyt Suomessa talomme on pienempi, mihin Amerikassa totuimme. Eihän silloin kaikki voi olla tiptop!

Milloin räjähdät rakkaallesi?
Petra: Jos olen lähtenyt kotoa ennen Samia, eikä hän ole pedannut sänkyämme tai keittiö on jäänyt sotkuiseksi. Kodin pitäisi olla aina siisti. Olen huomauttanut myös siitä, että Sami tekee liikaa töitä. Nyt KalPa:n kanssa hänellä on muutakin hommaa kuin pelkkä pelaaminen ja treenaaminen.
Sami: Silloin, kun olen oikein stressaantunut, väsynyt ja nälkäinen, ja Petra käskee hoitamaan jonkin asian.

Mikä ihastuttaa edelleen?
Petra: Sami on niin huolehtivainen ja rehellinen. Minun ei tarvitse ikinä miettiä, että Sami huijaisi tai valehtelisi. Voin luottaa häneen.
Sami: Petra on lämmin, hyvä ja sydämellinen ihminen. Siis edelleen se sama persoona kuin silloin 17-vuotiaana.

Yhteistä aikaa etsimässä

Miten vietätte vapaa-aikaa?
Petra: Meillä ei ole paljonkaan yhteistä vapaa-aikaa. Se oli yksi syy, miksi Sami halusi takaisin Suomeen: Amerikassa kahdenkeskistä vapaa-aikaa ei ollut yhtään, kun en ikinä käyttänyt lapsenvahtia. Sami laski nyt sen varaan, että Suomessa tukiverkko on lähellä. Emme silti ole vieläkään käyneet syömässä tai elokuvissa, olen niin tottunut tekemään itse kaiken.
Sami: Vapaa-aikamme on aika minimaalista. Joskus harvoin yritämme päästä elokuviin tai illalliselle. Petra varmasti haluaisi omaakin aikaa esimerkiksi kuntosalille, mutta viime aikoina siihen ei ole juuri ollut mahdollisuutta. Välillä tunnen syyllisyyttä siitä.

Oletko mustasukkainen?
Petra: Tietyllä tavalla jaan Samin muiden ihmisten kanssa, tyttöjä, naisia ja faneja pyörii ympärillä. Nuorempana olin jonkin verran mustasukkainen, mutta enää en. Tunnen Samin, hänellä on kovat periaatteet.
Sami: Olen erittäin luottavainen, Petra on yhden miehen nainen. Jollain tapaa olen kuitenkin mustasukkainen siitä, miten ajankäyttö jakautuu meidän ja lasten välillä. Alkuaikoina oli vain minä ja Petra, ja mitä enemmän katrasta on kertynyt, sitä vähemmän yhteistä aikaa on. Emme saa unohtaa, että kaikki lähtee meidän parisuhteestamme. Jos emme hoida suhdettamme, se heijastuu lapsiinkin.

Miten hemmottelet toista?
Petra: Yritän antaa Samille enemmän kahdenkeskistä aikaa. Sami haluaisi sitä enemmän kuin pystyn antamaan. Hän tuntee usein jäävänsä kakkoseksi lapsille, ja se on ihan totta. Päivittäisen suukon yritän muistaa antaa viimeistään, kun olemme menossa nukkumaan.
Sami: Yritän arkipäivänäkin muistaa ja ilahduttaa Petraa tuomalla pienen lahjan tai kukkia.

Miten yllätät hänet?
Petra: Amerikassa yllätin Samin olemalla valveilla, kun hän tuli pelireissuilta. Hänelle olisi helppo tehdä yllätyksiä, minun pitäisi vain hommata lapsenvahti ja järjestää yhteinen ilta.
Sami: Petra elää kalenterin mukaan, mutta minä olen spontaanimpi, mikä tuo elämäämme yllätyksiä. Päätös Suomeen paluustakin syntyi spontaanisti, lähdimme yhtäkkiä tuosta vain, vaikka Petra oli toivonut vuoden varoaikaa.

Mikä yhteisessä arjessa on parasta?
Petra: Nyt Suomessa Samilla on enemmän aikaa perheelle. Yöreissuja on vain vähän. Lapsetkin ovat tyytyväisinä kyselleet, eikö iskä lähde enää reissuun. Jo vauvoina he tottuivat vilkuttamaan isälle, kun hän laittoi peliasun päälle. Amerikassa Sami saattoi olla pelireissuilla jopa puolitoista viikkoa putkeen. Nyt on tosi kiva, kun Sami on melkein joka yö kotona.
Sami: Petra on edelleen sama ihminen, johon rakastuin. Yritämme muistaa osoittaa kiintymystämme ja rakkauttamme myös arkena.

Jääkiekkofaniperhe

Kuinka paljon Sami tuo töitään kotiin?
Petra: Seuraamme lasten kanssa Samin pelejä tosi paljon. Olen ihan pihalla Idolsista ja muista trendisarjoista, sillä meillä televisiossa pyörii joko Suomen, Ruotsin tai NHL:n jääkiekko-otteluita. Samista näkee heti, milloin peli kulkee ja milloin ei. Jos peli on mennyt huonosti, tyrkkään lapset nopeasti Samille, että hän saa ajatukset muualle.
Sami: Yritän jättää tunteet kodin ulkopuolelle, mutta aina se ei onnistu. On onni, että puolisoni on sympaattinen, hänellä on pitkä pinna ja hän jaksaa kuunnella murheitani. Petra on oppinut lukemaan suoraan naamataulustani, miten peleissä on mennyt. On valitettavasti totta, että jos kaukalossa ei mene hyvin, olen myrtsinä kotonakin.

Kuinka pitkään Sami vielä pelaa?
Petra: Riippuu ihan Samista. Haluaisin hänen jatkavan vielä pari vuotta, vuoden 2010 talviolympialaisiin, sillä en ole päässyt yksiinkään Samin olympiakisoihin paikan päälle. Lillehammerin olympiakisoissa 1994 minulla oli koeviikko. Neljä vuotta myöhemmin en uskaltanut lähteä Japanin Naganoon pienen lapsen kanssa, olisin ollut ihan hukassa, jos lapsi olisi vaikka sairastunut. Ja juuri ennen Salt Lake Cityn olympialaisia sattuivat World Trade Centerin terrori-iskut. Pelkään muutenkin lentämistä, joten en uskaltanut lähteä noihinkaan kisoihin. Vuoden 2006 olympialaisissa Sami ei pystynyt pelaamaan. Harmi, sillä olin jo varannut perheellemme talon Italiasta kisoja varten.
Sami: Jos peli kulkee, haluan jatkaa vielä vähän aikaa. Tämän syksyn perusteella peli kyllä kulkee. Paikkakuntaa ja joukkuetta en enää vaihda, urani loppuu KalPassa. Vancouverin olympialaiset eivät tunnu vielä ajankohtaiselta tavoitteelta. Siellä pelaaminen ei ole pelkästään itsestä kiinni, asia riippuu myös valitsijoista.

Missä olet kymmenen vuoden päästä?
Petra: Kuopiossa, tulimme tänne jäädäksemme. Jatkamme töitä KalPan parissa, sillä tämä on lähellä molempien sydäntä. Tietysti lapset voivat joskus palata Yhdysvaltoihin, sillä he ovat Amerikan kansalaisia. Varsinkin esikoisemme Kasper on vakavissaan jääkiekon kanssa, hän sanoo menevänsä tulevaisuudessa NHL:ään. Olen yrittänyt sanoa, että ei sinne ihan noin vain mennä.
Sami: Petran rinnalla, Kuopiossa ja kiekkoilun parissa. Jatkan KalPassa tulevaisuudessakin. Valmentajan hommat ovat mahdollisia, mutta myös kaikenlainen muu toiminta joukkueen kanssa. Ehkä alan urheilutoimenjohtajaksi, ehkä yleismiesjantuseksi.
 

Sami Kapanen

  • Vuonna 1973 syntynyt jääkiekkoilija. Palasi kasvattiseuraansa KalPaan tänä vuonna. Omistaa joukkueen osake-enemmistön.
  • Oli mukana MM-kultaa voittaneessa Leijonajoukkueessa 1995. Lähti samana vuonna pelaamaan Yhdysvaltoihin. Menestyksekkäimmät NHL-vuodet Carolina Hurricanesissa ja Philadelphia Flyersissa.
  • Pelasi Suomen Leijonissa kuuden vuoden tauon jälkeen sunnuntaina päättyneessä Karjala-turnauksessa. Oli joukkueen kapteeni.
  • MM-kullan lisäksi voittanut kolme MM-hopeaa ja kaksi olympiapronssia, joista toisen Naganon olympialaisista 1998. Naganon turnauksessa pelasivat maailman parhaat jääkiekkoilijat. ”Välierätappio Venäjälle oli valtava pettymys. Näin jälkikäteen ajateltuna se pronssi ajaa kuitenkin MM-kullan ohi.”
  • Isä Hannu Kapanen on tunnettu jääkiekkovalmentaja ja entinen jääkiekkoilija. Veli Kimmo Kapanen on entinen maalivahti.
  • Vaimo Petra Kapanen on syntynyt vuonna 1973. Petra vieraili kilpailijana 1990-luvun suosikkisarjassa Gladiaattorit.
  • Perheeseen kuuluu neljä lasta sekä koira.
Sisältö jatkuu mainoksen alla