Potkujensa jälkeen Sami Hyypiä on ymmärtänyt, miten hänen täytyy kehittyä valmentajana. "Olen normaalisti rauhallinen ja kiltti, mutta työssä minunkin täytyy osata olla tiukka ja vaativa." Kuva: Satu Kemppainen
Potkujensa jälkeen Sami Hyypiä on ymmärtänyt, miten hänen täytyy kehittyä valmentajana. "Olen normaalisti rauhallinen ja kiltti, mutta työssä minunkin täytyy osata olla tiukka ja vaativa." Kuva: Satu Kemppainen

Entisestä työstään irtisanottu jalkapalloammattilainen Sami Hyypiä epäröi ensin uutta työtään.

Huipputoppari Sami Hyypiä, 40, on elänyt jalkapallolle ja jalkapallosta koko ikänsä. Jari Litmasen ohella hän on kansainvälisesti ­menestynein suomalaispelaaja. Potkut Saksan Bayer Leverkusenin valmentajan työstä olivat Samille ensimmäinen iso ja harmillinen vastaisku menestyksekkäällä uralla.

– Eihän irtisanominen ole hieno juttu. Olen kuitenkin ollut futismaailmassa mukana niin kauan, ettei se oikeastaan jaksa enää hetkauttaa, Sami kohauttaa harteitaan.

– Se on vain osa elämää. Huonot ajat opettavat tunnistamaan ihmisen todellisen luonteen. Tuossa tilanteessa opin tosi paljon itsestäni. Olen ymmärtänyt, että minunkin täytyy osata olla tiukka ja vaativa, koska se kuuluu valmentajan työhön. Olen normaalisti rauhallinen ja kiltti ihminen. Tarpeen vaatiessa osaan kyllä suuttua, ja silloin olen äänekäs, valmentaja analysoi itseään.

Seuraava askel

Leverkusenin lähtöpassien jälkeen urapaineet kasvoivat: seuraava askel ­olisi hirveän tärkeä. Samin täytyisi onnistua, jos hän haluaisi vielä takaisin huipulle. Kun Sami kutsuttiin työhaastatteluun Englantiin Brighton Hove & Albionin valmentajan pestiä varten, hän epäröi hetken.

– Seura kuitenkin todella halusi minut sinne. Myös joukkue ja Brightonin kaupunki vaikuttavat mukavilta. Lopulta valinta oli helppo. On kivaa, jos he ovat vakuuttuneita, että olen sopiva pala siihen palapeliin, jonka avulla seura pääsee eteenpäin.

Vaikka Sami on itsevarma, ei hänessä ole tippaakaan ylimielisyyttä. Miehen kunnianhimoa kuvastaa hänen oma toteamuksensa: Jos työhönsä alkaa olla liian tyytyväinen, kaikki alkaa mennä pieleen.

Samin mielestä Leverkusenissa liian moni unohti tuon ohjenuoran. Se kostautui maalittomina peleinä ja lopulta potkuina.

Seuraavatko Samin pojat isänsä jalanjälkiä?  Miltä muutto Englantiin tuntuu? Lue koko Sami Hyypiän haastattelu Me Naiset 27/2014 -lehdestä.

Lue myös:

Sami Hyypiän 3 vinkkiä: Näin sinustakin tulee jalkapallon katsoja

Sami  Hyypiä

■  Entinen huipputoppari ja nykyinen futisvalmentaja syntyi Porvoossa 7.10.1973. Vietti lapsuutensa Voikkaalla.

■ Muuttaa Englantiin vaimonsa Susannan ja poikiensa Rico Nestorin, 10, ja Casper Erikin, 7, kanssa.

■ Teki kolmevuotisen valmentaja­sopimuksen brightonilaisjoukkue Hove & Albionin kanssa.

■ Suomen menestyneimpiä jalkapalloilijoita. Veikkausliigan ­legenda, 9-kertainen Vuoden jalkapalloilija, Vuoden valmentaja. Pelannut A-maajoukkueessa.

■ Valmensi Bayer Leverkusenia Saksassa 2012–14.

Pari vuotta eronsa jälkeen laulaja Manna tutustuu itseensä uudelleen terapiassa. – Parin viime vuoden aikana olen alkanut löytää sisäistä vahvuuttani. Itsetuntemus on arvokasta valuuttaa.

Itsenäisyys on aina ollut tuttua laulaja Mannalle, 40, mutta lähiaikoina hän on tarkentanut fokuksen oikein tarkoituksella itseen. Erottuaan pari vuotta sitten avoliitosta muusikkomiehensä kanssa Manna haluaa nyt tutustua itseensä uudelleen.

– Tuntuu hyvältä selvittää, kuka olen sisimmässäni.

Sitä Manna on selvittänyt muun muassa terapiassa. Ensimmäisen kerran hän hakeutui terapiaan odottaessaan esikoistaan ja myöhemmin uudelleen, kun itsen ymmärtäminen alkoi kiinnostaa syvemmin.

– Terapia on järkevin sijoitus itseen, mitä ihminen voi ylipäätään tehdä.

Mannan terapiasuhde alkoi tarpeesta selvittää lapsuudenkokemuksia. Myöhemmin hän on terapiassa avannut elämäänsä useammalta kantilta. Tärkein oivallus on ollut pitää itsestä parempaa huolta.

– Olen henkinen hikari ja haluan tehdä kaiken tip top. Olen ajatellut, että kun vastaan kaikesta itse, en voi syyttää ketään muuta.

 

Miksi Manna kärsi paniikkikohtauksista uransa alussa? Miten pelko vaikutti päätöksiin? Mitä terapia on opettanut itsestä? Lue koko Mannan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2018! Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

 

Mariam Jäntti

  • Artisti Manna syntyi Pariisissa 1977. Asuu Helsingissä 15-vuotiaan tyttärensä ja 4-vuotiaan poikansa kanssa.
  • Harrastaa yksinmatkustelua ja klassista balettia.
  • Valmistelee viidettä soololevyään, josta tulee uran ensimmäinen suomenkielinen levy. Esikoislevy ilmestyi vuonna 2007.
  • Mannan isoveli Harri Jäntti tunnetaan kitaristi Rane Raitsikkana mm. kokoonpanossa Atomirotta.

Antti Rinne ja Heta Ravolainen-Rinne yrittivät saada yhteistä lasta, mutta edes lapsettomuushoidoista ei ollut apua. – Kun ei onnistunut, tuntuihan se pahalta.

– Suhteemme ei ole koskaan ollut hankala. Hetan kanssa on helppo elää, Antti Rinne, 55, sanoo vaimostaan Heta Ravolainen-Rinteestä, 44. 

Kaksi vaikeaa aikakautta pariskunnalla on kuitenkin ollut. Toinen oli Hetan isän naisystävän kuolema viime vuonna. Se meni Hetalla niin syvälle, ettei Antti tiennyt, miten hän olisi voinut kylliksi auttaa ja tukea puolisoaan.

Antti on naimisissa kolmatta kertaa, ja hänellä on kaksi lasta, Ilona ja Roosa avioliitostaan Merja Rinteen kanssa. Antti pitää myös Merjan aiemmassa liitossa syntyneitä lapsia Emmaa ja Millaa kuin ominaan. 

Hetalla puolestaan ei ole biologisia lapsia, ja juuri tahaton lapsettomuus onkin ollut Hetalle ja Antille suhteen toinen kipeä kohta.

– Parisuhteemme vaikeinta aikaa on ollut se, kun yritimme naimisiin mentyämme lasta, mutta emme onnistuneet, Heta kertoo Me Naisten haastattelussa.

– Kyllähän siinä toivo ja epätoivo vaihtelivat hoitokerrasta toiseen, Antti sanoo.

Lopulta lapsettomuushoidoistakaan ei ollut apua.

– Kaikki mahdollinen tehtiin, ja kun ei onnistunut, tuntuihan se pahalta, Antti sanoo.

Millainen suhde Hetalla on Antin lapsiin? Millaista on paljon töitä tekevän parin laatuaika? Entä mistä he ovat mustasukkaisia? Lue Heta ja Antti Rinteen koko Parisuhteellista-haastattelu tästä tai Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.