Potkujensa jälkeen Sami Hyypiä on ymmärtänyt, miten hänen täytyy kehittyä valmentajana. "Olen normaalisti rauhallinen ja kiltti, mutta työssä minunkin täytyy osata olla tiukka ja vaativa." Kuva: Satu Kemppainen
Potkujensa jälkeen Sami Hyypiä on ymmärtänyt, miten hänen täytyy kehittyä valmentajana. "Olen normaalisti rauhallinen ja kiltti, mutta työssä minunkin täytyy osata olla tiukka ja vaativa." Kuva: Satu Kemppainen

Entisestä työstään irtisanottu jalkapalloammattilainen Sami Hyypiä epäröi ensin uutta työtään.

Huipputoppari Sami Hyypiä, 40, on elänyt jalkapallolle ja jalkapallosta koko ikänsä. Jari Litmasen ohella hän on kansainvälisesti ­menestynein suomalaispelaaja. Potkut Saksan Bayer Leverkusenin valmentajan työstä olivat Samille ensimmäinen iso ja harmillinen vastaisku menestyksekkäällä uralla.

– Eihän irtisanominen ole hieno juttu. Olen kuitenkin ollut futismaailmassa mukana niin kauan, ettei se oikeastaan jaksa enää hetkauttaa, Sami kohauttaa harteitaan.

– Se on vain osa elämää. Huonot ajat opettavat tunnistamaan ihmisen todellisen luonteen. Tuossa tilanteessa opin tosi paljon itsestäni. Olen ymmärtänyt, että minunkin täytyy osata olla tiukka ja vaativa, koska se kuuluu valmentajan työhön. Olen normaalisti rauhallinen ja kiltti ihminen. Tarpeen vaatiessa osaan kyllä suuttua, ja silloin olen äänekäs, valmentaja analysoi itseään.

Seuraava askel

Leverkusenin lähtöpassien jälkeen urapaineet kasvoivat: seuraava askel ­olisi hirveän tärkeä. Samin täytyisi onnistua, jos hän haluaisi vielä takaisin huipulle. Kun Sami kutsuttiin työhaastatteluun Englantiin Brighton Hove & Albionin valmentajan pestiä varten, hän epäröi hetken.

– Seura kuitenkin todella halusi minut sinne. Myös joukkue ja Brightonin kaupunki vaikuttavat mukavilta. Lopulta valinta oli helppo. On kivaa, jos he ovat vakuuttuneita, että olen sopiva pala siihen palapeliin, jonka avulla seura pääsee eteenpäin.

Vaikka Sami on itsevarma, ei hänessä ole tippaakaan ylimielisyyttä. Miehen kunnianhimoa kuvastaa hänen oma toteamuksensa: Jos työhönsä alkaa olla liian tyytyväinen, kaikki alkaa mennä pieleen.

Samin mielestä Leverkusenissa liian moni unohti tuon ohjenuoran. Se kostautui maalittomina peleinä ja lopulta potkuina.

Seuraavatko Samin pojat isänsä jalanjälkiä?  Miltä muutto Englantiin tuntuu? Lue koko Sami Hyypiän haastattelu Me Naiset 27/2014 -lehdestä.

Lue myös:

Sami Hyypiän 3 vinkkiä: Näin sinustakin tulee jalkapallon katsoja

Sami  Hyypiä

■  Entinen huipputoppari ja nykyinen futisvalmentaja syntyi Porvoossa 7.10.1973. Vietti lapsuutensa Voikkaalla.

■ Muuttaa Englantiin vaimonsa Susannan ja poikiensa Rico Nestorin, 10, ja Casper Erikin, 7, kanssa.

■ Teki kolmevuotisen valmentaja­sopimuksen brightonilaisjoukkue Hove & Albionin kanssa.

■ Suomen menestyneimpiä jalkapalloilijoita. Veikkausliigan ­legenda, 9-kertainen Vuoden jalkapalloilija, Vuoden valmentaja. Pelannut A-maajoukkueessa.

■ Valmensi Bayer Leverkusenia Saksassa 2012–14.