Potkujensa jälkeen Sami Hyypiä on ymmärtänyt, miten hänen täytyy kehittyä valmentajana. "Olen normaalisti rauhallinen ja kiltti, mutta työssä minunkin täytyy osata olla tiukka ja vaativa." Kuva: Satu Kemppainen
Potkujensa jälkeen Sami Hyypiä on ymmärtänyt, miten hänen täytyy kehittyä valmentajana. "Olen normaalisti rauhallinen ja kiltti, mutta työssä minunkin täytyy osata olla tiukka ja vaativa." Kuva: Satu Kemppainen

Entisestä työstään irtisanottu jalkapalloammattilainen Sami Hyypiä epäröi ensin uutta työtään.

Huipputoppari Sami Hyypiä, 40, on elänyt jalkapallolle ja jalkapallosta koko ikänsä. Jari Litmasen ohella hän on kansainvälisesti ­menestynein suomalaispelaaja. Potkut Saksan Bayer Leverkusenin valmentajan työstä olivat Samille ensimmäinen iso ja harmillinen vastaisku menestyksekkäällä uralla.

– Eihän irtisanominen ole hieno juttu. Olen kuitenkin ollut futismaailmassa mukana niin kauan, ettei se oikeastaan jaksa enää hetkauttaa, Sami kohauttaa harteitaan.

– Se on vain osa elämää. Huonot ajat opettavat tunnistamaan ihmisen todellisen luonteen. Tuossa tilanteessa opin tosi paljon itsestäni. Olen ymmärtänyt, että minunkin täytyy osata olla tiukka ja vaativa, koska se kuuluu valmentajan työhön. Olen normaalisti rauhallinen ja kiltti ihminen. Tarpeen vaatiessa osaan kyllä suuttua, ja silloin olen äänekäs, valmentaja analysoi itseään.

Seuraava askel

Leverkusenin lähtöpassien jälkeen urapaineet kasvoivat: seuraava askel ­olisi hirveän tärkeä. Samin täytyisi onnistua, jos hän haluaisi vielä takaisin huipulle. Kun Sami kutsuttiin työhaastatteluun Englantiin Brighton Hove & Albionin valmentajan pestiä varten, hän epäröi hetken.

– Seura kuitenkin todella halusi minut sinne. Myös joukkue ja Brightonin kaupunki vaikuttavat mukavilta. Lopulta valinta oli helppo. On kivaa, jos he ovat vakuuttuneita, että olen sopiva pala siihen palapeliin, jonka avulla seura pääsee eteenpäin.

Vaikka Sami on itsevarma, ei hänessä ole tippaakaan ylimielisyyttä. Miehen kunnianhimoa kuvastaa hänen oma toteamuksensa: Jos työhönsä alkaa olla liian tyytyväinen, kaikki alkaa mennä pieleen.

Samin mielestä Leverkusenissa liian moni unohti tuon ohjenuoran. Se kostautui maalittomina peleinä ja lopulta potkuina.

Seuraavatko Samin pojat isänsä jalanjälkiä?  Miltä muutto Englantiin tuntuu? Lue koko Sami Hyypiän haastattelu Me Naiset 27/2014 -lehdestä.

Lue myös:

Sami Hyypiän 3 vinkkiä: Näin sinustakin tulee jalkapallon katsoja

Sami  Hyypiä

■  Entinen huipputoppari ja nykyinen futisvalmentaja syntyi Porvoossa 7.10.1973. Vietti lapsuutensa Voikkaalla.

■ Muuttaa Englantiin vaimonsa Susannan ja poikiensa Rico Nestorin, 10, ja Casper Erikin, 7, kanssa.

■ Teki kolmevuotisen valmentaja­sopimuksen brightonilaisjoukkue Hove & Albionin kanssa.

■ Suomen menestyneimpiä jalkapalloilijoita. Veikkausliigan ­legenda, 9-kertainen Vuoden jalkapalloilija, Vuoden valmentaja. Pelannut A-maajoukkueessa.

■ Valmensi Bayer Leverkusenia Saksassa 2012–14.

Daniel Craig ja Rachel Weisz kertovat odottavansa ensimmäistä yhteistä lastaan.

Viimein on selvinnyt, mitä Daniel Craig, 50, alkaa tehdä James Bond -uransa jälkeen. Näyttelijä on kertonut, että seuraava 007-leffa jää todennäköisesti hänen viimeisekseen salaisena agenttina.

Sen jälkeen pyssyhommat jäävät vähemmälle, ja mies katoaa vauvakuplaan!

No vitsi vitsi, eiköhän Craigia yhä nähdä myös valkokankaalla. Hänen näyttelijävaimonsa Rachel Weisz, 48, on kuitenkin kertonut The New York Timesille, että pari odottaa ensimmäistä yhteistä lastaan. Weiszin paljastus antaa ymmärtää, että molemmat ovat uutisesta varsin haltioissaan.

– Vatsani alkaa näkyä pian. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Meille tulee pieni ihminen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet. Kaikki on niin mystistä, Weisz hehkutti onneaan haastattelussa.

Rachel Weiszilla on 11-vuotias poika Henry edellisestä liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Daniel Craigin Ella-tytär suhteesta näyttelijä Fiona Loudonin kanssa on jo 25-vuotias. Weisz ja Craig ovat olleet naimisissa seitsemän vuotta.

Maaret Kallio on nelilapsisesta perheestä. Kuva: Satu Kemppainen
Maaret Kallio on nelilapsisesta perheestä. Kuva: Satu Kemppainen

”Olihan se karmeaa tulla pikkusiskona perässä keskinkertaisin paperein, kun toinen oli kirjoittanut jotain 15 ällää”, Maaret Kallio muistelee kouluaikojaan Kodin Kuvalehdessä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio kertoo Kodin Kuvalehdessä, ettei ollut koululaisena mikään kympin oppilas. Toisin oli hänen isoveljensä Jarno Limnéllin laita. Jarno on kyberturvallisuuden professori Aalto-yliopistossa, sotatieteiden tohtori, valtiotieteiden maisteri ja upseeri. 

Maaretin ja Jarnon lapsuudenperheessä oli neljä sisarusta, joista Jarno on vanhin ja Maaret toiseksi vanhin. He kertovat jutussa, että Jarno nosti keskiarvonsa kymppiin lukion alussa. Maaret keskittyi koulun sijaan kavereihin ja teatteriharrastukseen.

– Toisaalta tunsin myös huonommuutta ja kateutta. Olihan se karmeaa tulla pikkusiskona perässä keskinkertaisin paperein, kun toinen oli kirjoittanut jotain 15 ällää. Kun sain kutosia matematiikan kokeista, vanhempani lohduttivat, että heilläkin on huono matikkapää, Maaret toteaa jutussa.

Sisarukset kertovat jutussa olevansa erilaisia, mutta läheisiä. Lempeydestään tunnettu Maaret kertoo, että Jarno on aina ollut suorittaja.

– Jarno oli itseään kohtaan armoton jo lapsena. Muistan yhdet hiihtokisat, joissa hän hiihti niin kovaa, että oksensi maalissa. 

”Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset.”

Jarno puolestaan kertoo Kodin Kuvalehdessä, että Maaretista on ollut hänelle tukea ja apua esimerkiksi avioeron jälkeen. Psykoterapeutilla ja kyberturvallisuuden professorilla on kylläkin hyvin erilaiset käsitykset siitä, miten tunteita käsitellään.

– Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset. En käsittele niitä vaan laitan aivoissani niiden päälle rastin ja jätän ne sinne, Jarno toteaa. 

Maaretin mukaan vaikeat asiat pitää avata, jakaa ja selittää. Kuten kaikki psykoterapeutit, hänkin on käsitellyt lapsuuttaan terapiassa. Maaret on aiemmin kertonut, että lapsuudenperhe oli puuhakas ja tavallinen.