Mirkka Torikka päätti downshiftata koko elämänsä. Hän peruutti omakotitalon emännästä kerrostaloasujaksi ja avioliitosta seurusteluun ja deittailuun. ”Leskeksi jäätyäni päätin, etten eläisi kuormittavaa elämää.” Kuva: Jouni Harala
Mirkka Torikka päätti downshiftata koko elämänsä. Hän peruutti omakotitalon emännästä kerrostaloasujaksi ja avioliitosta seurusteluun ja deittailuun. ”Leskeksi jäätyäni päätin, etten eläisi kuormittavaa elämää.” Kuva: Jouni Harala

Mirkka Torikka ei pidä eroaan epäonnistumisena. – Onko suhde arvokas vain, jos se kestää loppuelämän? Emme luvanneet kenellekään olla yhdessä ikuisesti.

Siitä on nipin napin kaksi kuukautta, kun päätoimittaja Mirkka Torikka, 39, ja juontaja Sami Kuronen, 43, ilmoittivat erostaan somessa. Seurustelu etäsuhteessa oli kestänyt noin neljä vuotta. Yhteisessä eroviestissä pari kiitteli toisiaan upeista vuosista ja kertoi jatkavansa ystävinä.

Sillä tavalla moni muukin eropari sanoo, vaikka oikeasti pinnan alla kytisi kauna ja katkeruus.

Tänä aamuna Sami heittää Mirkan keskustaan autollaan. Jyväskylässä asuva Mirkka on viettänyt viikon Helsingissä työasioissa ja yöpynyt tutusti Samin luona Vantaalla. Kummankin tyttäret ovat käyneet yhdessä keppihevosleirillä ja piipahtaneet Samin töissä Radio Suomipopilla. Seuraavalla viikolla Mirkka vie lapset äitien ja tyttärien ratsastusleirille Keski-Suomeen.

Mitä tästä erosta pitäisi oikein ajatella?

Emme luvanneet loppuelämää

Mirkka Torikkaa turhauttaa. Hän on eksynyt lukemaan eroaan koskevaa keskustelua netissä, vaikka hyvin tietää, ettei kannattaisi. Tietenkin siellä vähätellään, ettei etäsuhde ollut mikään oikea parisuhde ja tiedettiin, ettei tuollaisesta mitään tulisi.

”Suhteen loppu ei mitätöi siinä koettuja asioita.”

– Miten niin? Tulihan siitä neljä huikeaa vuotta! Suhteen loppu ei mitätöi siinä koettuja asioita. Miksi ei voisi olla onnellinen määräaikaisesti? Onko suhde arvokas vain, jos se kestää loppuelämän? Mirkka ­kysyy.

Aiemmin Mirkkaa nipisti aina, kun ihailtiin, miten jotkut olivat olleet naimisissa vaikkapa 60 vuotta. Se etappi jäi omassa avioliitossa näkemättä, kun Mirkka jäi leskeksi 35-vuotiaana.

– Silloin tuli olo, että kuulun luovuttajiin – vaikka eihän minulta kysytty. Mieheni sairastui ja kuoli.

Tällä kertaa Mirkka on päättänyt, ettei tunne vähemmyyttä tai syyllisyyttä suhteensa päättämisestä.

–  En halunnut pakottaa uutta parisuhdettani minkäänlaiseen muottiin. Emme luvanneet kenellekään olla yhdessä ikuisesti.

Seurapiireistä eräjormaksi

Etäsuhteen ajan Mirkka eli vähän kuin kahdessa todellisuudessa. Toisessa hän oli kahden lapsen totaaliyksinvanhempi: siis leskiäiti, jolla ei ollut sitä toista vanhempaa ottamassa koppia lapsista, jakamassa taloudellista vastuuta ja sumplimassa arjen kulkemisia.

Toisessa hän oli tyttöystävä, jonka kalenteri täyttyi ulkomaanmatkoista, festareista, gaaloista ja illallisista. Ne olivat ihania, kohottavia kokemuksia, jotka tulivat elämään juuri täydelliseen aikaan. Jotkut kutsuivat seurustelua suhteeksi, jossa otettiin vain kermat kakun päältä: arjesta ei tarvinnut murehtia.

– Ja niinhän se olikin. Aina kun tapasimme, se oli kuin juhlaa. Sain kokea mielettömiä juttuja ja olen niistä valtavan kiitollinen.

Jossain vaiheessa Mirkka alkoi ymmärtää, ettei suhde voisi jatkua pelkkänä humuna loputtomiin. Ei hänen elämäntilanteessaan. Kun hän oli matkoillaan, hän oli poissa lastensa luota. Jos hän satsaisi omaan reissuun, riittäisivätkö rahat lasten menoihin?

”Aloin tuntea huonoa omaatuntoa jatkuvista aikuisten lomista.”

– Aloin tuntea huonoa omaatuntoa jatkuvista aikuisten lomista, vaikka ajattelenkin, että jokaisella vanhemmalla on niihin täysi oikeus. Mietin kuitenkin, olivatko ne minun unelmiani, Mirkka sanoo.

– Edellisessä suhteessani olin ollut viimeiset vuodet omaishoitaja, nyt edustin gaaloissa. Niiden roolien välillä on aikamoinen loikka.

Liikunta on toiminut Mirkalle terapiana eron keskellä. ”Tuntuu hyvältä kuulua ryhmään ja että joku kysyy, olenko muistanut syödä. PT kiusaa, että kyykkää nyt, jos haluat pepun, jota joku vielä katsoo.” Kuva: Jouni Harala
Liikunta on toiminut Mirkalle terapiana eron keskellä. ”Tuntuu hyvältä kuulua ryhmään ja että joku kysyy, olenko muistanut syödä. PT kiusaa, että kyykkää nyt, jos haluat pepun, jota joku vielä katsoo.” Kuva: Jouni Harala

Eikä Mirkan sielunmaisema tainnut sittenkään löytyä Dubain Burj Khalifasta samppanjalasi kädessä. Ennemmin se löytyy Keski-Suomesta mökiltä, missä saunotaan, laitetaan ruokaa kesäkeittiössä ja katsellaan auringonlaskua järven rannassa.

– Siellä olen onnellisimmillani. Olen sittenkin eräjorma, joka ei pelkää liata käsiään, ja minulla on perhekeskeiset haaveet.

Elämän leppoistamista

Parisuhteen päivittäminen ystävyydeksi on osa Mirkan projektia leppoistaa koko elämä. Se tarkoittaa kaiken sellaisen karsimista, mikä tuntuu kuormittavalta.

– Jotkut downshiftaavat, toiset konmarittavat. Minä sovellan nyt niitä ajatuksia koko elämääni.

Mirkka jäi aikoinaan leskeksi keskellä omakotitalon homeremonttia. Talo purettiin perustuksiinsa ja rakennettiin uudelleen. Tärkeä kotitalo on nyt vaihtunut kerrostalohuoneistoon. Siellä suurin urakka on ollut pariston vaihtaminen palohälyttimiin.

– Halusin tehdä samoin ihmissuhteessani: hengittää helppoa elämää ilman, että kenenkään pitää taistella, tuntea syyllisyyttä tai riittämättömyyttä.

Siksi erokin päätettiin hoitaa mahdollisimman helposti. Sen sijaan, että olisi tarvinnut puolittaa yhteistä omaisuutta, tehtiin ystävyyssopimus.

– Emme todellakaan kääntäneet kaikkia kortteja vaan päätimme erosta ennen sitä. Etäsuhteessa on etuoikeus erota matalalla kynnyksellä, Mirkka sanoo.

– Vain tunteiden osalta ero ei ollut helppo: eihän rakkaus ole kadonnut mihinkään.

Pelottavinta, mitä erosta on seurannut, on ajatus yksin jäämisestä.

– Joskus niissä hetkissä iskee paniikki. Minusta on luonnollista tarvita toista vierelle. En halua kuulua porukkaan, joka uhoaa, ettei tarvitse ketään, Mirkka pohtii.

Aikuiset ovat päättäneet tehdä kaikkensa, ettei Mirkan lasten tarvitse uudelleen kokea läheisen menettämistä. Siksi tyttäriä kuskataan edelleen yhteisiin harrastuksiin.

”En kestä ajatusta, että jarruttaisin toista nauttimasta menestyksensä tuomista tilaisuuksista.”

Mirkka tuntee siirtymisen ystäviksi vapauttaneen velvoitteista.

– En kestä ajatusta, että jarruttaisin toista nauttimasta menestyksensä tuomista tilaisuuksista. En halua voivotella, ettei minulla ole vapaaviikkoja vanhemmuudesta. On etuoikeus saada pitää lapset itselläni koko ajan. Olen maksanut siitä kovan hinnan.

Mirkka kokee, että parisuhdeasetusten purkaminen on myös muuttanut kemiaa osapuolten välillä. Toista katsoo nyt uusin silmin.

– Tuntuu kuin olisin palannut alkuaikojen fiiliksiin, siihen kun käydään treffeillä, Mirkka sanoo.

Mirkka Torikka

  • 39-vuotias yhteisöpedagogi, toimittaja ja nuorten päihdetyön ammattilainen.
  • Päätoimittaja ehkäisevän päihdetyön ja elämänsuojelun lifestyle-lehti
  • Freestylessä.
  • Lapset 13- ja 8-vuotiaita.
  • Jäi leskeksi 35-vuotiaana juuri ennen kymmenettä hääpäiväänsä.
Elämä voittaa

Sami Kurosesta eronnut Mirkka Torikka: ”Miksi ei voisi olla onnellinen määräaikaisesti?”

Uusi suhde, etä- sellainen tai ei, heti leskeksi jäätyään harvoin onnistuu ja kestää. "Laastarina" toimii jonkin aikaa, mutta mikäpäs siinä, kunhan molemmat osapuolet tyytyväisiä. Koettu on. Lesken pitää surra ja elää omaa elämää tarpeeksi pitkään ennen kuin aloittaa uuden suhteen. Näin se vain menee.
Lue kommentti

Suvi ja Tyler Riggs ovat pian kahden lapsen vanhempia. 

Huippumalli Suvi Riggs (o.s. Koponen), 29, saa lapsen näyttelijä-mallipuolisonsa Tyler Riggsin, 31, kanssa. Hän kertoi perheenlisäyksestä Instagram-sivuillaan julkaisemalla kuvia neuvolasta.

 

👣♥️

Henkilön suviriggs (@suviriggs) jakama julkaisu

Lapsi on Suville ja Tylerille toinen. Heidän esikoisensa syntyi joulukuussa 2016.

Suvi ja Tyler ovat olleet yhdessä vuodesta 2009. Kihloihin he menivät tammikuussa 2012 ja naimisiin elokuussa 2012.

Suvi tuli alun perin tunnetuksi Mallikoulu-ohjelmasta, jonka hän voitti vuonna 2005. Nykyään hän on kansainvälisesti tunnetuin suomalaismalli. Häntä edustaa eri puolilla maailmaa kolmetoista mallitoimistoa. Suvi on poseerannut muun muassa usean eri maan Vogue-lehden kansissa.

Amerikkalaisnäyttelijä Alyssa Milano nosti seksuaalisen häirinnän somen ykkösaiheeksi – taustalla on tuottajamoguli Harvey Weinstein tapaus.

Parin viime viikon aikana seksuaalinen häirintä ja sen yleisyys on noussut yhdeksi suurimmista puheenaiheista Yhdysvaltojen medioissa. Kaikki alkoi pari viikkoa sitten, kun New York Times paljasti, että tunnettu elokuvatuottaja Harvey Weinstein on ahdistellut seksuaalisesti lukuisia elokuva-alalla työskenteleviä naisia.

New York Times kertoi viime viikolla, että Weinsteiniä syytetään useista ahdisteluista ja raiskauksista. Esimerkiksi Oscar-palkitut näyttelijät Gwyneth Paltrow ja Angelina Jolie ovat lehden tietojen mukaan joutuneet Weinsteinin ahdistelemiksi aloittelevina näyttelijöinä.

Weinstein on itse kiistänyt syytteet. Tuottajan vaimo Georgina Chapman ilmoitti viime viikolla hakevansa eroa miehestään. Parilla on kaksi yhteistä lasta ja he ovat olleet yhdessä yli kymmenen vuotta.

Haluatko lukea lisää Weinsteinin tapauksesta? Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla laajan koosteen aiheesta. Lue juttu tämän linkin kautta.

Kuluneen viikon aikana maailmantähdet kuten Meryl Streep, Judi Dench, Kate Winslet, Jennifer Lawrence ja Leonardo DiCaprio ovat tuominneet Weinsteinin teot. Myös Hillary Clinton, Barack Obama ja Michelle Obama ovat ottaneet tuikkasanaisesti kantaa aiheeseen.

Tärkeä aihe esiin

Yksi kovaäänisimmistä Weinsteinin tapausta kommentoineista julkisuuden henkilöistä on näyttelijä Alyssa Milano, 44.

Hän kirjoitti pitkässä blogitekstissään, että Weinsteinin käytös kuvottaa ja suututtaa häntä. Näyttelijä kertoi olevansa kuitenkin tyytyväinen siitä, että tapaus on nostanut esiin tärkeän yhteiskunnallisen ongelman.

– Samaan aikaan olen kuitenkin iloinen – suorastaan hurmioitunut – että tämä on avannut keskustelun naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä, esineellistämisestä ja väheksynnästä, hän kirjoitti viime viikolla.

Nyt Milano jatkaa kannanottoaan. Hän julkaisi eilen seuraavan twiitin:

Vapaasti suomennettuna viestin sisältö on jokseenkin seuraava:

– Jos kaikki seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteeksi joutuneet naiset kirjoittaisivat ”Minä myös” statukseensa, ihmiset saattaisivat käsittää, kuinka suuri ongelma on.

”Kuka voi sanoa Not Me?”

Tällä hetkellä #MeToo avainsanalla Twitteristä löytyy tuhansia twiittejä. Milanon twiittiin on vastattu yli 30 000 kertaa. Milano on vastannut myös itse omaan twiittiinsä sanoilla ”Me too”, minä myös.

Monet amerikkalaiset julkisuudenhenkilöt ovat twiitanneet Milanon twiittiin sanoilla ”Me too”. Suomessa esimerkiksi malli ja tv-juontaja Maryam Razavi, toimittaja Hanna Sumari, laulaja Chisu ja muusikko Paula Vesala ovat päivittäneet someen Me too -viestin. 

Monet ovat osallistuneet avainsanan avulla keskusteluun, jonka tarkoituksena on tehdä seksuaalisen häirinnän yleisyydestä näkyvämpää:

Eräs Twitter-käyttäjä huomauttaa seksuaalisen häirinnän olevan niin yleistä, että mietityttää, onko sitä kohtaamattomia ihmisiä olemassa.

Me Naisten taannoisen kyselyn mukaan 63 prosenttia lukijoistamme on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi viimeisen vuoden aikana.

Euroopan Perusoikeusviraston mukaan Suomessa 71 prosenttia naisista on kokenut seksuaalista häirintää täytettyään 15 vuotta. EU:n jäsenvaltioiden keskiarvo on 55 prosenttia.

Milanon twiittin alla on huomautettu, ettei pidä kuitenkaan luulla, että seksuaalinen häirintä ja väkivalta koskisi vain naisia. Twitterissä monet ovat kommentoineet, että myös miehet ja transsukupuoliset joutuvat kohtaamaan seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Jutun otsikkoa muutettu 16.10.2017. 

Vierailija

Lukeeko somefeedissäsi #MeToo? Tempauksen tarkoituksena nostaa esiin, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on

Weinstein on kuitenkin käsittääkseni kiistänyt eikä häntä ole kaiketi tuomittu joten julkinen lynkkaus ei sovi oikeustajuuni, vaikka hän saattaa toki olla syyllinenkin. Nykyajan twitter-maailmassa saatetaan joukkohysteriassa tuhota ihmisiä jo ennen kuin oikeus on sanonut sanansa joka saattaa myös olla vapauttava jolloin vahinko on jo tapahtunut. Ennen vainottiin katkerien miesten toimesta noitia, nyt saatetaan katkerien noitien toimesta toisinaan vainota miehiä, noin hieman kärjistäen...
Lue kommentti