Mirkka Torikka päätti downshiftata koko elämänsä. Hän peruutti omakotitalon emännästä kerrostaloasujaksi ja avioliitosta seurusteluun ja deittailuun. ”Leskeksi jäätyäni päätin, etten eläisi kuormittavaa elämää.” Kuva: Jouni Harala
Mirkka Torikka päätti downshiftata koko elämänsä. Hän peruutti omakotitalon emännästä kerrostaloasujaksi ja avioliitosta seurusteluun ja deittailuun. ”Leskeksi jäätyäni päätin, etten eläisi kuormittavaa elämää.” Kuva: Jouni Harala

Mirkka Torikka ei pidä eroaan epäonnistumisena. –Miksi ei voisi olla onnellinen määräaikaisesti?

Pari kuukautta sitten päätoimittaja Mirkka Torikka, 39, ja juontaja Sami Kuronen, 43, ilmoittivat erostaan somessa. Seurustelu oli kestänyt noin neljä vuotta.

Etäsuhteessa Mirkka eli vähän kuin kahdessa todellisuudessa. Toisessa hän oli kahden lapsen totaaliyksinvanhempi, toisessa hän oli tyttöystävä, jonka kalenteri täyttyi ulkomaanmatkoista, gaaloista ja illallisista.

– Sain kokea mielettömiä juttuja ja olen niistä valtavan kiitollinen.

Jossain vaiheessa Mirkka alkoi ymmärtää, ettei suhde voisi jatkua pelkkänä humuna loputtomiin. Ei hänen elämäntilanteessaan.

– Aloin tuntea huonoa omaatuntoa jatkuvista aikuisten lomista, vaikka ajattelenkin, että jokaisella vanhemmalla on niihin täysi oikeus, Mirkka sanoo.

Parista ystäviksi

Ero päätettiin hoitaa mahdollisimman helposti. Sen sijaan, että olisi tarvinnut puolittaa yhteistä omaisuutta, tehtiin ystävyyssopimus. Mirkka karsii nyt elämästään kaikkea sellaista, mikä tuntuu kuormittavalta.

– Haluan hengittää helppoa elämää ilman, että kenenkään pitää taistella, tuntea syyllisyyttä tai riittämättömyyttä.

Erouutisen jälkeen netissä vähäteltiin, ettei etäsuhde ollut oikea parisuhde ja tiedettiin, ettei tuollaisesta mitään tulisi.

– Tulihan siitä neljä huikeaa vuotta! Suhteen loppu ei mitätöi siinä koettuja asioita. Miksi ei voisi olla onnellinen määräaikaisesti? Onko suhde arvokas vain, jos se kestää loppuelämän? Mirkka kysyy.

Mitä Mirkka tarkoittaa koko elämänsä konmarittamisella? Miten ystävyys eron jälkeen tarkoittaa? Lue Mirkan tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Mirkka Torikka

  • 39-vuotias yhteisöpedagogi, toimittaja ja nuorten päihdetyön ammattilainen.
  • Päätoimittaja ehkäisevän päihdetyön ja elämänsuojelun lifestyle-lehti
  • Freestylessä.
  • Lapset 13- ja 8-vuotiaita.
  • Jäi leskeksi 35-vuotiaana juuri ennen kymmenettä hääpäiväänsä.

Maria Veitolaa on aina ärsyttänyt naiseuden vaatimus.

Toimittaja Maria Veitola, 44, kertoo uusimmassa Me Naiset -lehdessä työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Hän puhuu haastattelussa myös siitä, että naisen vartalossa eläminen ei ole ollut aina helppoa.

Teininä Maria pukeutui hippimekkoihin ja kaapuihin, parikymppisenä hän alkoi käyttää suuria huppareita ja jättimäisiä hiphop-farkkuja, jotka peittivät kehittyvän vartalon muodot.

”Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus.”

– Sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten, hän kertoo ja painottaa, että on monia eri tapoja olla nainen.

Maria kertoo ajatelleensa, että jos hän ei pukeudu naisellisesti, hän ei ainakaan ole se, joka saa työpaikan seksikkyyden takia, vaan ainoastaan ammatillisten kykyjensä ansiosta. Osaa miehistä Marian olemus ärsytti ja kummastutti niin paljon, että tv-töissä häneltä saatettiin tivata, miksi hän pukeutuu niin rumasti.

– Eikä kukaan voi arvata, miten paljon raivoa miehissä on herättänyt lyhyt tukkani, Maria kertoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Piritta Hagman kertoo tekevänsä töitä välillä jopa kuusi päivää viikossa.

Fysioterapeuttina työskentelevä entinen missi Piritta Hagman, 38, pääsi pitkästä aikaa juontohommiin. Hän emännöi yhdessä koomikko Sami Hedbergin kanssa World Vision: Sami Hedberg ja ystävät -hyväntekeväisyysshow’ta, joka esitetään Nelosella 8. joulukuuta.

– Aika vähän olen tehnyt juontokeikkoja viime aikoina, lähinnä hyvinvointitapahtumissa, joissa voin yhdistää kaksi osaamisaluettani, hän kuvailee.

– Nyt tosin tuntuu siltä, että voisin alkaa juontaa taas enemmän. Tein vähän aikaa sitten myös näytöksen pitkästä aikaa. Alkuun piti vähän muistella, mutta kyllä se sitten tuli selkäytimestä.

”Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä.”

Hagmanien kolmelapsinen perhe on muuttanut vuosien varrella Niklas Hagmanin jääkiekkouran perässä ympäri Yhdysvaltoja ja Suomeakin, ja Piritta on keskittynyt pääasiassa perheen pyörittämiseen kotiäitinä. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ja perhe asettunut Helsinkiin, on tullut Pirittan vuoro keskittyä uraan.

– Kuopukseni Eliana on nyt 5-vuotias. Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä, ja nyt saatan tehdä töitä kuusikin päivää viikossa, hän kertoo.

Lisäksi Pirittalla on kesken myös ravintoneuvojan opinnot, jotka hän aloitti ymmärtääkseen ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisemmin.

– Niitä on vielä kolmas vuosi jäljellä. Olin niin pitkään lasten kanssa kotona, että olen nyt yrittänyt ottaa kiinni kaikessa, missä pystyn, aiemmin muun muassa doulaksi ja synnytysvalmentajaksi kouluttautunut nainen nauraa.