"Minun täytyy jatkuvasti pitää ammattitaitoni terävänä ja kilpailukykyisenä, ja siihen kuuluu se, että huolehdin ulkoisesta olemuksestani", Sami Kuronen sanoo.
"Minun täytyy jatkuvasti pitää ammattitaitoni terävänä ja kilpailukykyisenä, ja siihen kuuluu se, että huolehdin ulkoisesta olemuksestani", Sami Kuronen sanoo.

Tv-juontaja Sami Kuronen aloitti elämäntaparemontin, koska haluaa olla elämänsä kunnossa 45-vuotiaana – ja koska alle kolmekymppiset roopesalmiset voivat viedä työt.

Ah, kuinka makealta se tuntuikaan! Sami Kuroselta, 44, kysyttiin ruokakaupassa papereita, kun hän halusi ostaa olutta. Paperit olivat jääneet kotiin, ja Sami joutui vakuuttamaan kaksikymppiselle myyjälle, että kyllä, olen jo yli nelikymppinen.

Yhtä imartelevalta tuntuu se, kun joku Samin tuhansista Instagram-seuraajista huomauttaa, että ”Et sä voi olla niin vanha! Näytät kolmekymppiseltä!”

Ei Sami kolmekymppisyyttä enää tavoittele, mutta myöntää, että illuusio nuoruudesta tuntuu hyvältä, kun peilistä näkyy uurteita, jotka paljastavat todellisen iän.

– Nykyään naama herää myöhemmin kuin herään itse, Sami sanoo nauraen.

Syksyllä Sami havahtui oikeasti: ikää tulee koko ajan lisää, mutta hän itse voi vaikuttaa siihen, miten vanhenee.

– Tajusin, että käyn jo pitkälti viidettäkymmenettä, ja jos voin omilla valinnoillani vaikuttaa, miten hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa olen, teen sen.

Hän aloitti elämäntaparemontin, jonka päämääränä on olla 45-vuotiaana elämänsä parhaassa kunnossa, kaikin puolin. Tavoitteena ei ole niinkään kilomäärä, maraton tai rantaleijonakunto, vaan jaksaminen, hyvä mieli ja parempi suorituskyky.

– Mutta jos voin esitellä silloin sixpackin, niin esittelen, hän lupaa.

ROOPESALMISET TULEE TAKAA

Pohjakipinän kuntoremonttiin Sami sai jo kolmisen vuotta sitten. Hän lopetti tupakoinnin, mutta sai sen jälkeen kymmenen kiloa lisää painoa.

Sami tiesi, että kilojen kimppuun olisi ollut hyvä käydä saman tien, mutta hän on ollut jojo-urheilija. Nuorena Sami liikkui paljonkin, mutta aikuisena hän on innostunut salista lähinnä uuden vuoden jälkeen ja unohtanut sen kuukaudessa.

– Ongelmani on ollut, ettei minulla ole ollut mitään suunnitelmaa, vaan liikkumiseni on ollut fiilispohjaista. Se on ylläpitänyt jaksamistani ihan hyvin, mutta kun en ole kehittynyt, urheilu on aina alkuinnostuksen jälkeen jäänyt.

”Televisio on aika raaka maailma varsinkin naisille, mutta myös miesesiintyjille.”

Toinen syy oli 8-vuotias tytär Oona, ”lapsi energisimmässä iässään”. Sami ei halunnut olla isä, joka sanoo, että maataan tämäkin ilta sohvalla ja katsotaan telkkaria.

– Haluan olla hyvä isä ja tehdä Oonan kanssa asioita aktiivisesti, mennä laskettelemaan ja puuhastella yhdessä.

Sami sanoo, että valehtelisi, jos väittäisi, ettei olisi kolmattakin syytä: ulkonäköpaineet. Ulkonäkö on osa tv-esiintyjän kokonaisuutta, ja myös hän miehenä joutuu miettimään, miltä näyttää ruudussa.

– Televisio on aika raaka maailma varsinkin naisille, mutta myös miesesiintyjille. Naisnäyttelijät ovat puhuneet jo vuosia, että rooleja ei löydy, jos ikä alkaa nelosella, mutta miehilläkin takaa tulee alle kolmekymppisiä roopesalmisia, ensin rinnalle ja sitten ohi. Kilpailumme ohjelmien juontopesteistä on kovaa, koska tuotantoja ja ammattimaisia juontajia on Suomessa niin vähän.

Samin mielestä osa hänen ammattitaitoaan on, että tv-esiintyjänä hän näyttää hyvältä.

– Minun täytyy jatkuvasti pitää ammattitaitoni terävänä ja itseni kilpailukykyisenä, ja siihen kuuluu myös se, että huolehdin ulkoisesta olemuksestani. Jos elämäntaparemontin kautta pystyn hidastamaan sitä, että posket alkavat roikkua, niin se tulee hyvänä bonuksena kaiken muun lisäksi.

YKSI MUUTOS KERRALLAAN

Syksyllä Sami tapasi personal trainer Jari Sorsan, joka sanoi, että jos Sami haluaa juurruttaa terveemmät elämäntavat arkeensa pysyvästi, ensimmäisenä kannattaa unohtaa pikaiset alut.

Uudet tavat saa iskostettua arkeen vain, jos muutokset ovat riittävän hitaita. Siksi tavoite asetettiin niin pitkälle kuin vuoden päähän.

Se oli järkevää, sillä Samilla on kokemusta hittidieeteistä – ja niiden epäonnistumisesta. Reilut viisi vuotta sitten hän innostui karppauksesta. Se toimi, hetken.

– Sain helposti pudotettua viisi kiloa jättämällä hiilarit pois, mutta päähän sattui ja olo oli niin huono, ettei sitä voinut jatkaa. Ja kilot tulivat takaisin.

"Läskistä alkaa tulla lihasta. Se kannustaa jatkamaan."
"Läskistä alkaa tulla lihasta. Se kannustaa jatkamaan."

Jari ymmärsi, että muutokset täytyy tehdä yksi kerrallaan ja laittoi Samin ensin vain liikkeelle, jotta liikunta juurtuisi luonnolliseksi osaksi elämää.

Nyt kolmen kuukauden jälkeen Sami urheilee 3–5 kertaa viikossa, ja yksi merkki juurtumisesta on se, että Sami ärsyyntyy, jos ei pääse liikkumaan pariin päivään.

– Minulla on energiaa, joka täytyy purkaa, muuten olen tulla hulluksi. Ainakin nyt tuntuu, että tämä on tapa, joka sopii arkeeni vielä vuodenkin päästä. Esimerkiksi 5–10 kilometrin juoksulenkki vie puolesta tunnista tuntiin, ja sen voi aloittaa kotiovelta.

Sami on myös ymmärtänyt, että liikkua voi missä vain, myös reissuissa.

– Kun lähdin Temptation Islandin kuvauksiin, jumppatarvikkeet ja lenkkarit veivät puolet matkalaukusta. Vuosi sitten en olisi tuhlannut aikaani Thaimaassa liikuntaan, vaan olisin pitänyt sitä ajan tuhlauksena. Nyt olin aivan innoissani. Tein huoneeni kattoterassille oman salin ja jumppasin luppoaikoina siellä.

Sami tapaa personal traineriaan vähintään kerran viikossa. Tämän ansiosta Sami tekee niitäkin liikkeitä, joita vältteli yksin liikkuessaan.

– Välillä tehdään jalkapäiviä, vaikka ne eivät yhtään kiinnostaisi. Hän vie minut epämukavuusalueelle, jossa täytyy käydä, jotta tulee tuloksia.

UPS, UNOHDIN SYÖDÄ

Huomattavasti vaikeampaa on ollut syömisen opettelu. Siksi sen vuoro on vasta nyt. Sami piti alussa ruokapäiväkirjaa ja huomasi, että pulma on sama kuin useimmilla: hän ei saa päivän aikana riittävästi energiaa eikä syö tarpeeksi usein.

– Vaikka olen innostunut ruuanlaitosta ja kiinnittänyt huomiota raaka-aineiden laatuun, olen juuri sellainen, joka syö vasta, kun on kiljuva nälkä. Sitten napa repeää kerralla.

Vaikeinta on syödä välipaloja, kun ei olisi nälkä. Sami kavahtaa myös eväiden kuskaamista ja ruokien punnitsemista. Ne eivät tunnu arjelta.

– Pyysin Jaria tekemään minulle niin helpot ruokaohjeet, ettei tarvitse punnita annoksia eikä kuskata tuppervaarakippoja. Haluan syödä mahdollisimman normaalisti. Uskon, että mitä lähempänä muutos on arkea, jota voin toteuttaa myöhemminkin, sitä todennäköisempää on, että projekti onnistuu. Tavoitteeni ei ole bikini fitness.

Ruokavalion pitää Samista olla myös sellainen, että se kestää satunnaisia herkkuja. Tarkoitus ei ole elää kurimuksessa myöhemminkään.

– Esimerkiksi jouluna herkuttelin mukavasti ja join vähän viiniäkin. Oli helppoa ja suorastaan ihanaa palata takaisin kevyemmälle linjalle.

Vaikka ruokavalion hienosäätö on vielä kesken, motivaatiota tuo se, että Sami näkee jo muutoksia voinnissaan ja olotilassaan. Mikä parasta, se on tapahtunut Samista helposti ja mutkattomasti. Niin hän haluaa arkensa sujuvan jatkossakin.

– Paino on pudonnut vain pari kiloa, mutta olennaisempaa on, mitä kehonkoostumusmittaukset ovat näyttäneet. Läskistä alkaa tulla lihasta. Se kannustaa jatkamaan.

VIISI VUOTTA AIKAA

Sami myöntää, ettei hän ikänsä vuoksi sovi enää kaikkiin tv-ohjelmiin.

– Tunnen, että olisin liian vanha esimerkiksi Idolsiin. Toisaalta ei parikymppinenkään sovi joka ohjelmaan, Sami huomautta.

– Tiedän, että minulla on televisiossa vielä hetkeni, mutta yhtä tietoinen olen siitä, että edessä olevat televisiovuoteni ovat laskettavissa toden­näköisemmin yhden kuin kahden käden sormilla. Toki olen valmis omaan talk show’hun, sehän on joka toimittajan märkä uni.

Vanheneminen ei silti ole Samista mikään kirosana. Päinvastoin, se tuntuu hyvältä, sillä ikä on tehnyt hänestä rennomman ja varmemman.

– Vielä 15-vuotiaana mopopoikana kolmikymppiset kuulostivat ikälopuilta, sellaisilta, jotka eivät ole enää kiinni tässä päivässä. Nyt kun 45 vuotta lähenee, huomaan, että minähän olen parhaassa iässä, Sami sanoo.

– Minulla on elämänkokemusta ja perspektiiviä moniin asioihin, enkä enää nipota niin monesta asiasta. Ei se ole enää niin justiinsa.

Mitä vanhemmaksi Sami tulee, sitä suopeammin hän osaa suhtautua myös vastoinkäymisiin. Viime vuottaan hän kuvasi Instagramissa yhdeksi raskaimmista miesmuistiin. Siihen kuului esimerkiksi ero vuosien suhteesta.

– Vanhemmiten ajattelen yhä useammin, että yleensä asioilla on tapana järjestyä. Tulee vaikeita hetkiä ja kuoppia matkaan, mutta selviän niistä tavalla tai toisella. Nuorempana stressasin murheista, mutta nyt osaan nähdä ison kuvan. Kun näkee sen, murheet ovatkin pieniä.

Sami Kuronen

Syntyi 21.1.1974 Uudessakaupungissa.

Asuu Vantaalla. Perheeseen kuuluu 8-vuotias tytär, joka asuu Samin luona vuoroviikoin.

Tv- ja radiojuontaja, tuttu muun muassa Temptation Islandista ja Toisenlaisista äideistä. Juontaa Radio Suomi Popin päivässä Popstudiota.

Harrastaa kuntoilua, golfia, ruuan­laittoa sekä kitaran ja rumpujen soittoa ­omaksi ilokseen.

Tilaajille
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala

Jaana Kivimäki halvaantui, kun hevoskuljetusauton lastaussilta katkaisi hänen selkärankansa. Ensin Jaana oli katkeroitua, mutta sitten hän päätti selviytyä.

Punaisen omakotitalon oven avaa hymyilevä emäntä. Vaikka kello on vasta yksitoista, Jaana Kivimäki , 44, on ehtinyt jo paljon. Hän on herännyt kuudelta, ruokkinut hevosensa ja ajanut 25 kilometrin päähän ratsastushallille...

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman ei paljasta parisuhdestatustaan. – Siellä on ollut aika paljon höpö höpö -juttuja, valitettavasti.

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, 49, on ollut niin kiireinen, että hän ei ole ehtinyt pitämään edes kesälomaa kahteenkymmeneen vuoteen.

– Tänä kesänä en ottanut ainuttakaan työtarjousta vastaan. Olen ollut Madridissa, mökillä, hoitamassa vanhaa äitiäni ja viettänyt paljon aikaa lasteni kanssa, Hannu-Pekka kertoo Suomen Kansallisteatterin syyskauden avajaisissa.

– Olen tehnyt viime aikoina niin paljon elokuvatöitä, että koin tarvitsevani vapaan kesän. Huomasin, että tänä syksynä tulee neljä elokuvaa, esimerkiksi Tyhjiö ja Ihmisen osa, joissa olen mukana. Ehkä se riittää joksikin aikaa.

Hannu-Pekka aikoo viettää kaksi viimeistä kesälomaviikkoaan Valamon luostarissa uutta kirjaa kirjoittaen.

– Ortodoksina käyn siellä rauhoittumassa. Olin siellä kesäkuussa ristisaatossa. Myös kummisetäni Kalle Holmberg oli ahkera Valamon kävijä, Hannu-Pekka kertoo.

Hannu-Pekan kausi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina päättyi helmikuussa, jolloin hänet kiinnitettiin vakituiseksi näyttelijäksi Suomen Kansallisteatteriin.

Syksyllä hän näyttelee Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksissä.

– Olo on samanlainen, kun meni nuorena uuteen työpaikkaan. Kun on työyhteisön uusi jäsen, miettii aina, että mitäs täällä tapahtuu. Totta kai olen iloinen, että sain Kansallisteatterista hautakivisopimuksen.

Hannu-Pekka aikoo kuitenkin rauhoittaa työtahtia.

– Päätin, että laitan ajan rahan edelle. Minulla ei ole enää kauheaa pakkoa olla joka jutussa mukana. Tosin viisikymppisille miehille on paljon töitä, ja isoimmat roolit voivat olla vielä edessä.

”Minulla ei ole enää kauheaa pakkoa olla joka jutussa mukana.”

Hannu-Pekka täyttää ensi vuonna 50 vuotta.

– Minulla ei ole mitään villitystä. Tai jos se iskee joku päivä suihkussa, niin tiedän, mikä se on. Ei viisikymppinen vanha ole, mutta ehkä ikä antaa mahdollisuuden rauhoittua.

Hannu-Pekka oli naimisissa näyttelijä Minna Haapkylän kanssa vuoteen 2014 asti, ja heillä on kaksi poikaa. Eron jälkeen Hannu-Pekka on ollut rakkauselämästään vaitonainen.

– En kerro, Hannu-Pekka nauraa, mutta myöntää ainakin tavanneensa uusia tuttavuuksia.

– Siellä on ollut aika paljon höpö höpö -juttuja, valitettavasti.