”Jokaisen parin pitäisi säännöllisesti pitää parisuhdeterapiaa keskenään”, Kapaset sanovat. Kuvat: Kristiina Kontoniemi
”Jokaisen parin pitäisi säännöllisesti pitää parisuhdeterapiaa keskenään”, Kapaset sanovat. Kuvat: Kristiina Kontoniemi

Sami ja Satu Kapasen suhde alkoi vuoden kestäneellä sähköpostittelulla. Ensikohtaamisella Sami suuteli heti. – Avioeron jälkeen punnitsin pitkään luottamustani, Sami sanoo.

Kaikki alkoi sähköpostista, jonka Satu Kapanen, 31, hetken mielijohteesta lähetti ihailemalleen jääkiekkoammattilaiselle Sami Kapaselle, 43, kolme vuotta sitten. Sami vastasi viestiin kuten muihinkin: ”Elämässä kaikki hyvin, kiitos viestistäsi.”

Juttu jatkui mutta viattomana, molemmat olivat tahoillaan parisuhteessa. Sami oli eronnut 16 vuotta kestäneestä avioliitostaan Petra Kapasen kanssa vuonna 2012, löytänyt uuden ja mennyt kihloihin. Satukin oli eronnut tyttärensä isästä, oli taaperoikäisen äiti ja uudessa suhteessa.

Viestittelyä kesti vuoden. Muutaman kerran Sami pisti sille lopun, kunnes jompikumpi ratkesi taas.

– Pidimme viestittelyn kaverillisena, mutta aloin miettiä, oliko silloinen parisuhteeni se, mitä loppuelämältä halusin. Tunsin viesteistä huonoa omaatuntoa, vaikka en ollut edes jutellut Sadun kanssa, Sami kertoo.

”Nyt Sadun kanssa olen lopullisesti löytänyt levollisuuden ja rauhan.”

Viesteissä kävi ilmi, että Sami ja Satu olivat samankaltaisia ajatuksiltaan sekä arvoiltaan. Kumpikin oli kokenut avioeron, joka varsinkin Samille julkisuuden vuoksi oli ollut iso henkinen mylly.

Keväällä 2015 kumpikin erosi tahoillaan. Sami ajoi Joensuuhun tapaamaan Satua. Kun ovi avautui, Sami ei sanonut sanaakaan vaan suuteli Satua.

– Eroa seurannut suhteeni korjasi minut ihmisenä, oma minuus löytyi silloin taas. Nyt Sadun kanssa olen lopullisesti löytänyt levollisuuden ja rauhan.

 


Perheen nuorin, Ava, yhdisti lapset alussa. ”Hän ei haluaisi päiväkodin jälkeen harrastuksiin vaan kotiin. Myös isot lapset kyselevät, onko Ava jo kotona.”

 

Takkuinen paluu

Nyt Sami avaa oven Kapasten kotona Kuopiossa. Kainalossa on nelivuotias Ava, ja Satu kipittää perässä toivottamaan vieraat tervetulleiksi. Kohta yläkerrasta rymistelevät uusperheen isot: 17-vuotias Cassandra, 15-vuotias Camilla ja 13-vuotias Konsta. Samin esikoinen Kasperi, 20, tekee uraa Pohjois-Amerikassa jääkiekkoilijana.

Samin omat Amerikan-vuodet näkyvät 600-neliöisen talon sisustustyylissä. Tilat ovat suuria, huonekalut massiivisia ja sisustus koristeellista. Lattiasta kattoon yltävistä ikkunoista avautuu maisema Kallaveden rannalle.

”Erotilanteessa ensin ahdistuin puheista, sitten minusta tuli välinpitämätön.”

NHL-uransa jälkeen Sami halusi palata perheensä kanssa kotiseudulleen ja alkaa kehittää kasvattajaseuraansa Kalpaa. Sopeutuminen Suomeen takkusi, pitkä liitto alkoi rakoilla. Avioerossa Sami jäi yksin keskelle rakennusprojektiaan.

– Olin aina pitänyt matalaa profiilia, ettei kukaan vaan pääsisi kommentoimaan tekemisiäni. Suljin ulkokuoreni niin, että se rajoitti elämääni. Erotilanteessa ensin ahdistuin puheista, sitten minusta tuli välinpitämätön. Ajattelin, että minähän teen, mitä haluan.

Näitä muistoja Sami käy läpi myös ohjelmassa Mertaranta ja legendat. Siinä myös Kasperi kertoo, miten lapsille kuittailtiin vanhempiensa erosta. Sami haki apua terapiasta yrittäessään turvata lastensa hyvinvoinnin. Myös Samin vanhemmat olivat perheen tukena.

– Vaikeina aikoina Kasperi pystyi puhumaan isälleni, tytöt taas avautuivat äidilleni asioista, joista eivät halunneet puhua meille vanhemmille.

Tärkeimpänä luottamus

Nytkin vaarille ilmoitetaan, että kyydit illan harrastuksiin järjestyvät ilman apua. Sami vie Konstan jääkiekkoon, Cassandra kuskaa mopoautollaan Camillan mopoautokouluun ja jatkaa sitten telinevoimisteluun, jota kumpikin sisko harrastaa. Positiivinen perusvire näkyy hyväntahoisena naljailuna ja hymynkareina.

Uusperheessä Sadusta tuli vuoroviikoin monen lapsen vanhempi. Sami taas elää Avan kanssa uudelleen pikkulapsiarkea. Ava yhdisti lapset alussa.

– Alkuun selviteltiin välejä, mutta kaikesta on puhuttu avoimesti. Se on puhdistanut ilmaa. Kaikki saavat olla ja tulla rakastetuiksi omana itsenään. Lapset ottivat minut hyvin vastaan, vaikka heidän arkeensa tuli uusi ihminen nopeasti, Satu sanoo.

”Lasten takia olin valmis venymään ja siedin avioliitossani paljon.”

Kapasilla huolehditaan, että uusperheen arjessa on tilaa kaikkien ajatuksille ja toiveille. Sadulle ja Samille luottamus on tärkeää. Sami on pohtinut edellistä avioliittoaan ja sen päättymistä.

– Lasten takia olin valmis venymään ja siedin avioliitossani paljon. Tavattuani Sadun jouduin pitkään punnitsemaan luottamustani, mutta puhuimme heti kaiken selväksi. Hänen kanssaan olen uskaltanut taas luottaa, avata itseni täysin ja olla haavoittuvainen. Tässä suhteessa minun ei tarvitse pelätä, että luottamukseni rikottaisiin, Sami sanoo.

Samin rinnalla Satu on nyt eri tavalla suurennuslasin alla. Hän tekee taloushallinnon töitä Kalpassa, ja Sami toimii joukkueen valmentajana ensi syksyyn. Silloin Sami siirtyy päävalmentajaksi.

– Olemme pitäneet suhteestamme matalaa profiilia. On asioita, joihin en voi vaikuttaa, ja niiden annan olla. Keskitymme hyvään elämässämme, Satu sanoo.

Mitä ajattelit toisesta ennakkoon?

Satu: Minua kiehtoi Samin hillitty imago. Ihailen ihmisiä, joista ei heti näe sisälle, mutta tietää, että siellä on paljon. Kirjoitellessa syntyi voimakas yhteys. Se on harvinaista näin aikuisena.

Sami: Oli outoa haluta vaihtaa ajatuksia Sadun kanssa, vaikka en ollut nähnyt häntä. Sen täytyi tarkoittaa jotain. Puhuimme ensi kertaa puhelimessa samana päivänä, kun tapasimme. Pidin hänen äänestään.

Miten päädyitte yhteen?

Sami: Satu oli heti kuin vanha tuttu. Se tuntui hyvältä, sillä selvittelin vielä päätäni edellisestä suhteesta. Ensitreffien aikaan olin juuri alkanut valmentaa Kalpassa. Saatoin ajaa harjoituksista illaksi Joensuuhun ja aamuyöstä takaisin Kuopioon. Satu vietti viikonloppuja luonani. Jo kuukauden kuluttua Satu muutti Avan kanssa luokseni.

Satu: Parin kuukauden kuluttua tapaamisestamme Sami kosi minua Joensuun asemalla, paikassa, jossa olimme käyneet ensitreffeillä. Saman vuoden elokuussa menimme naimisiin maistraatissa.

Miten lähipiiri reagoi suhteeseenne?

Sami: Kun nyt miettii vauhtia, ymmärrän, miksi osa yritti toppuutella. Olemme puhuneet, että ehkä meidän oli tarkoitettu tapaavan jo aiemmin. Enkä nyt mollaa edellisiä kumppaneita.

Satu: Olen kotoisin Nurmeksesta, erilaisista lähtökohdista kuin Sami. Vanhempani jännittivät Samin tapaamista, mutta kaikki meni hyvin. Samoin appivanhempani tekivät sopeutumiseni hyvin helpoksi.

Mitä arvostat puolisossasi?

Sami: Rehellisyyttä, luotettavuutta, huumorintajua ja perhekeskeisiä arvoja. Ulkonäkökin on tärkeää – sanon sen, vaikka minua pidettäisiin pinnallisena.

Satu: Sami on henkisesti vahva ja joustava. Hän on valmis kompromisseihin ja pehmentää minun kulmiani. Sami taipuu asioissa, joissa minä en jousta.

Mikä teitä yhdistää?

Satu: Perhe ja työ, jossa Sami on alkanut luottaa näkemykseeni. Tähtään bikinifitnesskisoihin. Sami on alkanut samalle dieetille, ja treenaamme yhdessä.

Sami: Aloitamme aamun yhdessä salilla ja käymme siinä jo läpi työasioita. Olen alkanut viihtyä enemmän toimistolla ja vaikuttaa Kalpan asioihin, jotka olin jo jättänyt muille. On terapeuttista, kun toisen kanssa voi puhua kaikesta.

Missä asioissa eroatte toisistanne eniten?

Sami: Olen kaksonen, spontaani taivaanrannan maalari. Minä olen meistä se ideoija, Satu puolestaan toteuttaja ja tekijä.

Satu: Luonneanalyysissä todettiin, että olemme toistemme vastakohdat. Meillä se toimii, saamme hyviä lopputulemia työssä ja yksityiselämässä.

Miten teillä jaetaan kotityöt?

Satu: Minun tiukalla komennuksellani. Olen pedantti siivooja, ja siitä on tullut eniten kädenvääntöä. Sami tekee ruuat ja hoitaa keittiön. Isojen lasten lähdettyä sunnuntaisin äidilleen, laitamme kumpikin musat korville, toinen imuroi ja toinen luuttuaa lattiat.

Sami: Yritin sanoa Sadulle, että näin ison talon siivoaminen on raskasta. Minua kiukuttaa, jos joudun siivoamaan yksin, mutta kimpassa sekin on ollut ihan kivaa, melkein terapeuttista. Meillä käy siivooja satunnaisesti.

 


Sami ja Satu Kapanen avioituivat maistraatissa neljän kuukauden tuntemisen jälkeen. He suunnittelevat lähivuosina järjestävänsä hääjuhlan lähimmilleen.

 

Miten teillä juhlitaan?

Sami: Kotona. Kahdesti olemme käyneet Kuopion viinijuhlilla, muuten käymme syömässä tai kuuntelemassa livemusiikkia. Kerran kävimme parhaat päällä Wienin oopperassa. Hotellilla tilasimme ruuat huonepalvelusta ja verkkarit päällä katsoimme televisiota kaksin. Se oli meille luksusta.

Satu: Vietämme joka toisen viikonlopun kahdestaan, kun Ava on isällään ja isot lapset äidillään. Otamme siitä kaiken irti.

Miten hemmottelette toisianne?

Satu: Vaalimalla yhteistä aikaa. Sami ostaa minulle usein kukkia.

Sami: Nyt minulle on tullut paineita tuoda kukkia kaikille talon naisille, sillä Ava on alkanut omia Sadun kukat. Parhaimmillani olen tuonut neljä kimppua. Viimeksi minä sain tytöiltä ruusuja. Teemme myös pieniä reissuja kaksin sekä lasten kanssa.

Miten ikäero vaikuttaa suhteeseenne?

Satu: Minulla on tapana piruilla siitä humoristisesti. Kerran yksi mummo kysyi Samilta, onko tuo sinun tyttö.

Sami: Ja minä muka kauhuissani, että näytänkö vanhalta. Oikeasti iän huomaa vain kiekkovuosien vammoista, ne alkavat nyt painaa.

Oletteko mustasukkaisia?

Sami: Olen mustasukkainen huomiosta, haluan saada ja antaa sitä kumppanilleni. Meillä on yhteinen sometilikin. Kun Satu halusi oman bikinifitnessin takia, asia käytiin yhdessä läpi.

Satu: Jo eletty elämä aiheutti alussa mustasukkaisuutta, nyt menneisyys, heikkoudet ja virheet on käyty läpi. Puolisosta pitääkin olla terveellä tavalla mustasukkainen.

Kuinka usein on riittävästi?

Sami: Onko tuoreessa suhteessa sellaista rajaa? Kävimme juuri katsomassa elokuvan Fifty Shades Darker ja olimme ihan, että milloin pääsemme kotiin hommiin.

Satu: Elävät sielut elävät aina. Ei tähän ole mitään kiintiöitä. Intohimo on suhteessa tärkeää.

Mikä on yhteinen unelmanne?

Satu: Että elämä jatkuisi näin. Suunnittelemme pientä hääjuhlaa lähipiirille, ensi kesäksi emme ehkä ehdi. Kalpa on meidän lapsemme, jota kasvatamme oikeiden lasten lisäksi.

Sami: Pikkulapsiaika on yhdistävää mutta myös uuvuttavaa ja toisi epätasapainoa työelämään, kun toinen joutuisi olemaan poissa. Emme ehkä halua porukkaamme enää sellaista muutosta.

Sami

Kapanen

Kuopiolainen syntyi 14.6.1973. Perhe: vaimo Satu, lapset Kasperi, Cassandra, Camilla, Konsta sekä Sadun tytär Ava.

Liigaseura Kalpan omistajia ja kakkosvalmentaja, syksyllä päävalmentaja.

Perheessä MM-voittajia kolmessa polvessa: Samin lisäksi isä Hannu sekä poika Kasperi, joka voitti nuorten mestaruuden vuonna 2016.

Mukana ohjelmassa Mertaranta ja legendat.

Satu

Kapanen

Yo-merkonomi syntyi 29.11.1985 Nurmeksessa.

Työskentelee Kalpan taloushallinnossa.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka ei enää entiseen malliin ehdikään liikkua.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.