Helena Ahti-Hallbergin mielestä Salatut elämät -sarja on valtava onnenpotku Emilille. "Minulle on todella tärkeää, että Emilillä on jokin paikka, missä hän itsenäistyy ilman minua", Helena sanoo. Kuva Panu Pälviä
Helena Ahti-Hallbergin mielestä Salatut elämät -sarja on valtava onnenpotku Emilille. "Minulle on todella tärkeää, että Emilillä on jokin paikka, missä hän itsenäistyy ilman minua", Helena sanoo. Kuva Panu Pälviä

Helena Ahti-Hallberg, 45, ja Emil Hallberg, 17, asuvat saman katon alla, treenaavat yhdessä ja matkustavat kimpassa tanssireissuille. – Olemme olleet yhdessä huvittavuuteen asti. Ei Emil ole silti koskaan valittanut, Helena sanoo.

Neljäs. Se oli Emil Hallbergin, 7, sijoitus hänen ensimmäisissä tanssikisoissaan. Emilin vanhemmat Helena Ahti-Hallberg ja Eric Hallberg olivat haljeta ylpeydestä. Emil ja hänen parinsa olivat harrastaneet kilpatanssia vasta pari kuukautta. Silti koko kotimatkan poika vain nyyhkytti auton takapenkillä: Ei minusta tule koskaan maailmanmestaria, kun en voittanut täällä Suomessakaan!

– Se oli hämmentävää. Miten pieni lapsi voi asettaa itselleen tuollaisia tavoitteita ensimmäisissä kisoissaan? Ajattelin, että pikkuisen on tuolla pojalla kunnianhimoa, Helena sanoo.

Kunnianhimo ei ole sittemmin yhtään laantunut. Suuri yleisö tuntee Emilin kenties parhaiten Salatut elämät -tv-sarjan Onni Taalasmaana eli Talena. Näyttelemisen lisäksi 17-vuotias Emil myös tanssii  ja kouluttautuu tanssinopettajaksi. Valmentajanaan hänellä on oma äitinsä, yksi Suomen tunnetuimmista tanssivalmentajista.

– Tanssin takia meillä on tietysti aivan erityinen side, Helena sanoo.

Äiti ja poika ovat nykyisin aika vähän erossa toisistaan. He asuvat saman katon alla, treenaavat yhdessä ja matkustavat kimpassa harjoitus- ja kisareissuille. Silloinkin, kun Emil kävi tanssirippileirin, Helena oli mukana valmentajana.

– Toisinaan minun käy Emil sääliksi. Olemme olleet välillä yhdessä jopa huvittavuuteen asti. Ei Emil ole silti koskaan valittanut, että näkee minua liikaa, Helena sanoo.

Laiskottelu kielletty

Tiiviistä yhdessäolosta huolimatta Helena ja Emil eivät juuri nahistele. Helena muistaa vain yhden kerran, jolloin hän joutui huomauttamaan Emilille, että nyt äänessä on murrosikäinen, eikä hän jaksa kuunnella sen vänkäystä. Illalla, kun hän palasi töistä kotiin, makuuhuoneen oveen oli liimattu lappu: ”Anteeksi mamma. Se oli murkku, joka puhui.”

– Jos vertaan joihinkin kavereihini, minulla on ollut löysät rajat, Emil sanoo.

Helenan mukaan hän saa hepulit vain silloin, jos Emilille iskee laiskuusvaihde päälle. Helenasta on itsestään selvää, että hommat hoidetaan, eikä kyse ole vain tekemättömistä kotitöistä. Jokin aika sitten Emil sairastui pusutautiin, ja venyttely oli ainoa sallittu harjoitus.

– Jos sitä ei tehty vähintään tuntia päivässä, niin sehän oli mielestäni aika huonosti hoidettu homma, Helena sanoo.

Laiska on kuitenkin väärä sana kuvaamaan Emiliä. Silloin, kun Emil kävi vielä peruskoulua, hän lähti arkisin kotoa ennen aamukahdeksaa ja palasi vasta iltayhdeltätoista. Siinä välissä hän kävi koulussa, Salkkari-kuvauksissa ja tanssitreeneissä. Rankan viikon jälkeen Emil halusi toisinaan vain lekotella.

– Äiti ei kestä sitä, että joku vain on ja hölläilee. Hänen pitää nähdä kaikkien toimivan ja touhuavan koko ajan. Mielestäni on kuitenkin ihan tervettä, jos viikossa pitää yhden rentoutumispäivän, Emil sanoo.

– Kyllä minä sen tiedän. Se on vain välillä vaikea pitää mielessä, sillä olen itse huono hölläilemään, Helena vastaa.

Koulut saavat odottaa

Vaikka Helena ei ymmärrä löysäilyä, Emilin kouluhommia hän ei ole vahtinut. Peruskoulun lisäksi Emil ei ole käynyt muita kouluja. Ehtiihän sitä myöhemminkin, Helena ajattelee. 

– Olemme vanhempina ehkä syyllistyneet siihen, ettei Emil ole pitänyt kovin tärkeänä kouluun panostamista. Tanssitreenit ovat olleet merkityksellisempi juttu. Olen äiti, joka sanoo, että ai, sinulla on vähän flunssaa. Jää kotiin nukkumaan, jotta jaksat illalla treeneihin, Helena myöntää.

Yhdessä asiassa Helena tunnustaa kuitenkin olevansa tiukkis, ja se on rahankäyttö. Hän on halunnut opettaa poikansa maksamaan ostoksensa käteisellä, sillä silloin rahan kulumisen näkee selvemmin. Syksyllä 18 vuotta täyttävällä Emilillä ei ole toistaiseksi omaa maksukorttia. Jos hän tarvitsee jotain, hän pyytää rahaa vanhemmiltaan ja perustelee, mihin sen käyttää. Sitten rahat nostetaan Emilin tililtä.

– Toisinaan se tuottaa tietysti aikamoisia hankaluuksia. Olen kuitenkin halunnut, että vaikka Emil on Salkkareissa töissä, hänellä ei ole enemmän rahaa käytettävissään kuin muillakaan samanikäisillä, Helena sanoo.

Voisi kuvitella, että ainainen pankissa asiointi olisi nykymaailmassa hankalaa, mutta Emil ei valita. Hänestä järjestely toimii ihan hyvin.

– En edes haluaisi olla koko ajan törsäämässä rahaa johonkin, Emil sanoo.

Kampaa ja meikkaa poikansa

Helena tietää, että Emil osaa jo huolehtia itsestään. Äidistä on kuitenkin ihanaa, että hän saa yhä laittaa kisamatkoilla poikansa meikin ja hiukset kuntoon. Ei Emil apua tarvitsisi, mutta hän tietää, että äidille on tärkeää tuntea itsensä tarpeelliseksi.

Toisinaan Helenalle tulee huolehtivaisuuspuuskia. Joulun jälkeen hän havahtui siihen, että Emil oli alkanut näyttää kävelevältä luurangolta. Helena käski pojan alkaa tarkkailla energiankulutustaan. Selvisi, että tämä söi päivittäin tuhat kaloria vähemmän kuin tarvitsi.

– Silloin minulla iski kanaemovaihde päälle. Emilin oli saatava lisää massaa. Teimme siitä yhteisen projektin.

Helena alkoi pakata Emilille hirveät määrät eväitä mukaan. Äiti ja poika tekivät myös tarkan suunnitelman, milloin Emil ehtisi syödä. Kuudessa kuukaudessa Emilin paino on noussut kahdeksan kiloa, eikä Helena ole koskaan elämässään laittanut yhtä paljon ruokaa.

Miksi Emilillä ei ole kiire itseänäistyä ja muuttaa pois kotoa? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 30/2012.

Lue myös:

Helena Ahti-Hallbergin ruokapäiväkirja

Helena Ahti-Hallberg
■ Syntynyt 31.1.1968 Helsingissä.
■ Kilpatanssiopettaja, valmentaa muun muassa poikaansa Emiliä.
■ Tuli tutuksi Tanssii tähtien kanssa -tanssikilpailusta, jossa toimi kahdella ensimmäisellä kaudella tanssinopettajana ja sen jälkeen tuomarina.
■ Toimi Sipoon kaupunginvaltuutettuna Kokoomuksen riveissä vuodesta 2008 vuoteen 2011. Oli myös Sipoon kunnanhallituksen jäsen.

 

Emil Hallberg
■ Syntynyt 19.9.1995 Vantaalla.
■ Tanssii kilpaa ja kouluttautuu tanssinopettajaksi.  Voitti kilpatanssin junioreiden SM-hopeaa 2010.
■ On näytellyt vuodesta 2011 saakka Onni ”Tale” Taalasmaata Salatut Elämät -sarjassa. Esittää Talena pääosan myös parhaillaan nähtävässä parikymmenosaisessa nettisarjassa Young Man, Cash Man.
■ Soittaa kitaraa ja bassoa ja harrastaa muun perheen kanssa sukeltamista.

Tarja Smura on joutunut kohtaamaan seksuaalista häirintää läpi elämänsä. ”Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön!”

Tarja Smura, 47, on yksi kahdeksasta entisestä Miss Suomesta, joka on mukana missien elämästä kertovassa Kaunis elämä -ohjelmassa.

Tarjan lisäksi ohjelmassa nähdään Lenita Airisto, Riitta Väisänen, Lola Odusoga, Pia Lamberg, Lotta Näkyvä ja Karita Tykkä. Moni heistä nosti esille Me too -kampanjan hengessä seksuaalista häirintää, jota Tarja kohtasi ensimmäistä kertaa jo ala-asteella.

– Muutin ala-asteella paikkakuntaa ja jotenkin vaistosin, että yksi miesopettaja oli turhan kiinnostunut minusta. Ylä-asteella muutamat opettajat tulivat liian lähelle, koskettivat ohimennen. Omalla tavalla se ehkä huvitti, että mitä tuo ihminen oikein yrittää.

”Pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat.”

Tarjan oma tytär on nyt parikymppinen ja huoli asiasta nousi eri tavalla pintaan oman lapsen myötä. Missivuotena hän pelkäsi jäädä erään vaatetoimittajan kanssa samaan tilaan, koska tämä kävi iholle.

– Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön! En ole herkkähipiäinen, mutta kyllä nyt viimeistään naisten on aika pitää puoliaan. Jokaisella meistä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Rankan eron jälkeen löytyi onni

Tarjan päivänä muistellaan tämän missivuotta, jolloin hänellä oli lyhyt romanssi elokuvaohjaaja Renny Harlinin kanssa. Tarja sijoittui Miss Universum -kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon.

– Suhteeni Rennyn kanssa nostetaan aina esille, vaikka suhteutettuna elämänkaareeni se on aika pieni, joskin hurja episodi. En ole itse jäänyt kuitenkaan junnaamaan siihen, nuoret ihmiset vain rakastuivat, ei siinä sen kummempaa. Elämässäni on tapahtunut paljon muutakin.

Tarja opiskeli sosionomiksi ja avioitui vuonna 1997. Liitosta syntyi kolme lasta, joista vanhin on 20-vuotias tytär ja nuorin 6-vuotias poika. Pari erosi vuonna 2012, kun mies ilmoitti haluavansa erota pitkän liiton jälkeen. Tarja kuvailee eroa rankaksi.

”Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.”

Pian elämään astui hänen nykyinen puoliso Markus 6-vuotiaan poikansa. Markuksen vaimo oli menehtynyt pojan ollessa 4-vuotias.

– Kyllä hän on nyt minun lapseni ihan täysin. En tiedä, mistä sain silloin sen voiman, mutta näin heti, mitä lapsi tarvitsee. Hän oli menettänyt äitinsä, eikä hänelle oltu koskaan raskittu sen takia asettaa rajoja.

– Ehkä lapset olivat myös minulle kannatteleva tekijä eron jälkeen. Keskitin energian siihen, että he selviävät siitä.

Markus ja moni läheinen usuttivat, että poika sanoisi Tarjaa äidiksi.

– Olen tehnyt niin paljon töitä erityislasten kanssa, että tiesin, ettei se ole järkevää. Sanoin miehelleni, että Samuel sanoo minua äidiksi sitten, kun hänestä aidosti tuntuu siltä. Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.

– Viimeiset vuodet hän on kutsunut minua äidiksi ja hän on minun lapseni siinä missä muutkin. Hän on äärimmäisen lojaali minua kohtaan. Meidän ei tarvitse kuin vilkaista toisiamme, kun tiedämme, mitä toinen tarkoittaa. Olen ollut hänen elämässä nyt pidempään kuin hänen oma äitinsä.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.