Näyttelijä Oona Kare tuli tunnetuksi Salattujen elämien Mariannena. Kuva: Milka Alanen
Näyttelijä Oona Kare tuli tunnetuksi Salattujen elämien Mariannena. Kuva: Milka Alanen

Salatut elämät -sarjasta tuttu Oona Kare joutui teininä ottamaan vastuun 5-vuotiaasta pikkusiskostaan, kun äiti joutui hengenvaaralliseen onnettomuuteen.

Näyttelijä Oona Kare, 27, on halunnut Salkkari-roolin jälkeen löytää uusia työmahdollisuuksia. Kesäkuun lopulla näyttelijä sai hyviä uutisia: hänet on valittu Kööpenhaminan kansainväliseen teatterikouluun, jossa hän aloittaa opinnot syksyllä.

Muutto uuteen maahan jännittää, mutta yksinhuoltajaäidin kasvattama Oona tietää selviävänsä. Hän on ollut lapsesta saakka poikkeuksellisen itsenäinen ja ottanut vastuun myös siskostaan, kun äiti oli hengenvaarassa.

Kun Oona oli 16-vuotias, hänen äitinsä joutui onnettomuuteen, jossa hänen kallonsa murtui. 

Oona oli kauhuissaan omasta, mutta myös pikkusiskonsa puolesta, joka oli silloin 5-vuotias. Joutuisiko tämä elämään ilman äitiä? Tulisiko hänestä nyt pikkusiskonsa huoltaja?

”Pidän häntä puoliksi omana lapsenani.”

Pikkusiskon päivärutiinit olivat Oonalle tuttuja. Hän tiesi, mikä oli pienen lempiunilelu ja miten hänet saisi rauhoittumaan. Tytöt elivät äidin kuntoutusjakson ajan kahdestaan.

 – Ehkä sille oli tarkoitus, että olin ottanut siskon hoitamisesta vastuuta jo aikaisemmin. Ilman tapahtunutta emme olisi välttämättä niin läheisiä kuin nyt olemme. Pidän häntä puoliksi omana lapsenani.

Lisää Oonan poikkeuksellisesta lapsuudesta ja tulevaisuudensuunnitelmista Me Naisten uusimmasta numerosta 28/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Maria Veitolaa on aina ärsyttänyt naiseuden vaatimus.

Toimittaja Maria Veitola, 44, kertoo uusimmassa Me Naiset -lehdessä työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Hän puhuu haastattelussa myös siitä, että naisen vartalossa eläminen ei ole ollut aina helppoa.

Teininä Maria pukeutui hippimekkoihin ja kaapuihin, parikymppisenä hän alkoi käyttää suuria huppareita ja jättimäisiä hiphop-farkkuja, jotka peittivät kehittyvän vartalon muodot.

”Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus.”

– Sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten, hän kertoo ja painottaa, että on monia eri tapoja olla nainen.

Maria kertoo ajatelleensa, että jos hän ei pukeudu naisellisesti, hän ei ainakaan ole se, joka saa työpaikan seksikkyyden takia, vaan ainoastaan ammatillisten kykyjensä ansiosta. Osaa miehistä Marian olemus ärsytti ja kummastutti niin paljon, että tv-töissä häneltä saatettiin tivata, miksi hän pukeutuu niin rumasti.

– Eikä kukaan voi arvata, miten paljon raivoa miehissä on herättänyt lyhyt tukkani, Maria kertoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Piritta Hagman kertoo tekevänsä töitä välillä jopa kuusi päivää viikossa.

Fysioterapeuttina työskentelevä entinen missi Piritta Hagman, 38, pääsi pitkästä aikaa juontohommiin. Hän emännöi yhdessä koomikko Sami Hedbergin kanssa World Vision: Sami Hedberg ja ystävät -hyväntekeväisyysshow’ta, joka esitetään Nelosella 8. joulukuuta.

– Aika vähän olen tehnyt juontokeikkoja viime aikoina, lähinnä hyvinvointitapahtumissa, joissa voin yhdistää kaksi osaamisaluettani, hän kuvailee.

– Nyt tosin tuntuu siltä, että voisin alkaa juontaa taas enemmän. Tein vähän aikaa sitten myös näytöksen pitkästä aikaa. Alkuun piti vähän muistella, mutta kyllä se sitten tuli selkäytimestä.

”Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä.”

Hagmanien kolmelapsinen perhe on muuttanut vuosien varrella Niklas Hagmanin jääkiekkouran perässä ympäri Yhdysvaltoja ja Suomeakin, ja Piritta on keskittynyt pääasiassa perheen pyörittämiseen kotiäitinä. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ja perhe asettunut Helsinkiin, on tullut Pirittan vuoro keskittyä uraan.

– Kuopukseni Eliana on nyt 5-vuotias. Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä, ja nyt saatan tehdä töitä kuusikin päivää viikossa, hän kertoo.

Lisäksi Pirittalla on kesken myös ravintoneuvojan opinnot, jotka hän aloitti ymmärtääkseen ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisemmin.

– Niitä on vielä kolmas vuosi jäljellä. Olin niin pitkään lasten kanssa kotona, että olen nyt yrittänyt ottaa kiinni kaikessa, missä pystyn, aiemmin muun muassa doulaksi ja synnytysvalmentajaksi kouluttautunut nainen nauraa.