Henna ja Lauri Tanskanen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Henna ja Lauri Tanskanen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Näyttelijäpariskunnan mielestä on ehdoton etu, että molemmat työskentelevät samalla alalla.

Näyttelijäpariskunta Henna ja Lauri Tanskanen saapuivat keskiviikkoiltana Helsingin Tennispalatsiin juhlistamaan Tulen morsian -elokuvan ensi-iltaa, sillä Lauri näyttelee miespääosaa Ahvenanmaan noitavainoista kertovassa leffassa. 

Julkisuudessa harvemmin toistensa seurassa nähty pari on viihtynyt yhdessä jo yksitoista vuotta, joista seitsemän he ovat olleet naimisissa. Perheeseen kuuluvat myös kahdeksan kuukautta ja kolme vuotta vanhat lapset. 

– Lopettelen parhaillaan äitiyslomaa nuoremman lapsemme kanssa. Elämme ihan kiinnostavaa aikaa, kun töitä pitäisi tehdä, mutta lapset ovat vielä niin pieniä. Siksi onkin ehdoton etu ja edellytys, että puoliso työskentelee samalla alalla. Kumpikaan meistä voisi tuskin toteuttaa tällä tavalla omaa uraansa, jos emme ymmärtäisi toistemme ammatteja, Henna kertoi kutsuvierasensi-illassa. 

Suuri yleisö muistaa Hennan kenties parhaiten Salatuista elämistä, jossa hän näytteli Aamu Korhosen roolia vuosina 2001–2004. Sittemmin Henna on tehnyt etenkin teatterirooleja. 

”Onnellisuuden hetkiä on paljon, mutta seesteisyyden hetket ovat paljon lyhyempiä kuin ennen.”

Kuukauden kuluttua näyttelijä palaa äitiyslomalta täysipäiväisesti töidensä pariin. 

– Viime vuodet ovat olleet hienoja, mutta todella hektisiä. Elämä on muuttunut lasten myötä valtavasti, vaikkei ainakaan huonompaan suuntaan. Onnellisuuden hetkiä on paljon, mutta seesteisyyden hetket ovat paljon lyhyempiä kuin ennen. Lapsemme ovat aika aktiivisia, ja heissä riittää tekemistä. 

Nuoresta iästään huolimatta myös Tanskasten jälkikasvu on tutustunut jo näyttelijäntyöhön. Perhe on mukana Eddan lapset -nimisessä työryhmässä, joka kuvaa seitsemän vuoden ajan Islantiin ja Suomeen sijoittuvaa indie-elokuvaa. Kuluvan vuoden aikana he ovat tehneet jo pari kuvausmatkaa Islantiin.

– Onhan se vähän surullista, että meidän pienet lapsemmekin ovat jo verokortin alaisessa työssä. Toisaalta olemme saaneet hyvin yhdistettyä hektisen työelämän ja perheemme, Henna nauroi.

”Hiekoitan omaa uraani”

Näyttelijäntöiden lisäksi Henna on hankkinut itselleen toisenkin ammatin, sillä hän valmistui viime keväänä kuvataiteilijaksi Helsingin Kuvataideakatemiasta. Toisinaan hän on kyseenalaistanut, onko omissa ratkaisuissa mitään tolkkua. 

– Valmistuin kaksi vuotta aiemmin näyttelijäksi, ja töitä alkoi olla ihan kivasti, kun päätinkin yhtäkkiä hakea Kuvataideakatemiaan. Hiekoitan siis itse omaa uraani, kun en suostu menemään helpoimman kautta. Olen huomannut, etten pysty tekemään pitkään vain yhtä juttua.

Kuvataiteilijan ammatissa Henna pääsee kuitenkin toteuttamaan niitä puolia, joita hän jää näyttelijän työssä kaipaamaan. 

– Näyttelijänä joudun aina odottamaan, että joku muu valitsee minut hommiin ja tarjoaa minulle töitä. Se on hyvin rasittavaa ja yksi suurimmista syistä, miksi halusin myös kuvataiteilijaksi. Nykyään voin tehdä töitä silloin kuin minua huvittaa ja edistää itse uraani, Henna pohti.  

Äitiyslomalta palattuaan Henna alkaa valmistella toden teolla Lija Fischerin ohjaamaa Kolmastoista tunti -nimistä näytelmää, jota hän on ollut myös käsikirjoittamassa. Tanskasen perhe suunnittelee niin ikään taiteilijaresidenssiin lähtöä lähitulevaisuudessa.

– Unelmamme olisi lähteä joksikin aikaa Kreetalle. Katsotaan nyt, saammeko kaiken järjestymään.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: